Wednesday, March 27, 2013

Kasviestetiikan tuhontaa Pohjois-Tapiolassa epäonnistuneen lumenauraamisen takia jälleen kerranKuva 1; lumien syrjään auraamista.
Kuva 2; lumien syrjään auraamista.
Kuva 3; lumien syrjään auraamista.


Espoon Pohjois-Tapiolassa on jälleen tehty kevyenliikenteen väylien reunoilla lumien sivuun auraamista oletettuna kevätsulamistulvien ehkäisynä. Siihen liittyy jälleen merkittäviä ongelmia ja tuhon aiheuttamisia, jotka tuon tässä taas esille painokkaana kritiikkinä. Viimeksi kritisoin osaltaan samoista aiheista vain noin kuukausi sitten ottaen valokuvia silloin tasan kuukausi sitten; Talven 2012 - 2013 runsaslumisuus taas lumenaurausongelmien edesauttajana reaalitalousrappiovaikutuksen lisäksi.

Tälläkin kertaa tarkastelen samaa Pohjois-Tapiolasta löytyvää nurmikenttäaluetta puistokäytävineen, jota rajaa eteläreunalla Kalevalantie ja länsireunalla Louhentie. Pohjoisreunalla on asukas- ja leikkipuisto. Ylle olen merkinnyt yksinkertaisesti numeroina tänään keskiviikkona 27.3.2013 ottamani valokuvat, joista ylimmässä näkyy tuon viimekertaisen kuvallisen kritiikin yksi sama kohta, jossa siis aurauskepittömyyden takia on koko kuluneen talven aikana aurattu väärin nurmikolle tuo vasemmanpuoleinen väylä.

Kaksi alempaa kuvaa tähdellisemmin ovat tällä kertaa esimerkkinä uusille alueille laajennetusta ko. kevättalvilumien syrjään auraamisesta, mutta sitä on tehty ylimmässäkin kuvassa jonkin verran. Alimmassa kuvassa nähdään lumen syrjään auraamisesta sentään onnistunut esimerkki, koska se on tehty paikalla, jossa kuvatilassa vasemmalta oikealle on lievää maaston laskua ja samoin myös eteenpäin. Näin ollen tuolla väylällä sulamisvedet tulevat virtaamaan suht siististi väylän oikealla reunalla ja lumien syrjään auraaminen auttaa jonkin verran lisää sulamisvesien pysymistä poissa käytävältä.

Sen sijaan kahden ylimmän kuvan tapauksissa ko. syrjäänauraamista on tehty alavan alueen tavallaan altaan pohjalla (Sijaitsee ko. nurmikentän itäpäässä), jossa ei ole mitään merkitystä sillä onko lunta aurattu syrjään vai ei. Nimittäin moisen altaan pohjalla vesi tulee pääsulamistulvan aikana joka tapauksessa vellomaan laajana lampena sekä nurmikolla että käytävillä. Lumen syrjään auraamisen vaikutuksen kumoaa tällä nurmikentän alueella viereisiltä usean hehtaarin valuma-aloilta ko. altaaseen tulevat vesimassat. Niitä eivät pidättele / ehkäise minkäänlaiset lumien syrjään auraamiset ja ko. altaalla olevien lumienkin sulamisvedet ovat vähemmistössä siihen verrattuna.

Niinpä kriitiikin tärkein kohde onkin otsikon mukaisesti nyt se, että keskimmäisessä kuvassa tällaisen aivan tarpeettoman syrjään auraamisen takia on rusikoitu tuossa puistokäytävän vasemmassa laidassa oleva norjanangervoistutus (Spiraea "Grefsheim") pahasti työkoneella lunta syrjään aurattaessa - Aivan turhaan ja välinpitämättömästi! Tämä on jälleen yksi idioottimainen osoitus siitä, että nykyään hyvin vähän ajatellaan puistojen huoltotöissä (maalais)järjellä ja alueen tuntemuksella toimenpiteiden sisältöjä ja seurauksia. Tuloksena siitä on mm. tällaista turhaa kasviestetiikan tuhontaa. Eikä tämä ollut edes ainoa esimerkki tämänkertaisesta tuhonnasta tällä alueella.

Kuten mainitsin jo tuossa edelliskritiikissäni, niin palaan näihin asioihin tämän alueen puitteissa, kun lumien pääsulaminen on käynnissä ja kun lumien loppuunsulaminen on paljastanut tuon nurmikolle väyläauraamisen seuraukset... Kylmät säät ovat kuitenkin edelleen viivyttämässä kevään kunnollista tuloa ja pääsulamisen alkamista (Mikä noiden kuvien ajankohtaan nähden poikkeuksellisesta lumisuudesta havaitaankin) eikä vieläkään ole selvää muutosta siihen suuntaan edes näkyvissä sääennusteissa. Saatamme joutua odottelemaan sitä ehkä yllättävän pitkälle huhtikuulle...

No comments: