Monday, March 25, 2013

Viikon 12 sää vuonna 2013: Talvisesti paljon tavanomaista kylmempää ja pääosin poutaa; alussa purevan voimakas itäviima ja viikonloppuna vähän keväisempää (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 12 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Alkuviikolla perjantaihin saakka säänä vallitsi voimakas ja erittäin kylmä itävirtaus, jossa yölämpötilat pysyivät tuulen takia aikaisempaa miedommin pakkasella, mutta päivälämpötilat olivat ke - to lukuun ottamatta useita asteita pakkasella. Purevaan itävirtaukseen kuului myös ajoittaiset pilvilautat heikkoine lumisateineen, mutta pääosin oli poutaa ja välillä hyvin aurinkoistakin. Kylmyys huipentui perjantaina koillisesta tulleen hyvin arktisen annoksen takia, mutta heti sen perään leudompi pohjoisvirtaus muutti viikonlopuksi säätä vähän keväisempään suuntaan enimmäkseen poutasäässä päivälämpötilojen päästyä pitkästä aikaa nollaan ja vähän plussankin puolelle. Tavanomaista kylmemmät olosuhteet estivät kuitenkin edelleen termisen kevään alkamisen. Säävalokuvaukseni poikkeavista olosuhteista saikin jatkoa: Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Viikkojen 11 ja 12 ajankohtaan nähden poikkeuksellisen ankarat talviolosuhteet.

Euroopan mittakaavassa Länsi- ja Keski-Eurooppa pyrkivät olemaan aluksi talvisista olosuhteista vähän sivussa ollen kuitenkin epävakaisessa ja koleassa matalapainesäässä. Matalapaineiden painopisteen siiryttyä etelämmäksi ja osaltaan idemmäksi alkoi Fennoskandiaa vaivannut erittäin kylmä itävirtaus ulottaa kuitenkin viikon lopulla vaikutuksensa sikäläisittäin erittäin ankarana takatalvena taas kerran Itä-Euroopasta Saksan ja Pohjois-Ranskan kautta lopulta koko Britanniaankin, jonne yritti tulla välillä leudompaa ilmaa länsipuolisen matalapaineen syöttämänä. Tämä takatalvi tuotti taas mm. kovia yöpakkasia ja paikoin sakeita lumipyryjä.

Melko jyrkkärajaisesti lämpimät kevätsäät jäivät kuitenkin kärkkymään moisen eteläpuolelle ja ne pääsivätkin yli +15 asteisina päivälämpötiloina ke - pe Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolille. Voimakas matalapaine lounaasta ko. meren pohjoispuolelle siirtyen tuotti kuitenkin viikonlopuksi taas niillekin alueille erittäin kylmän takatalven ja jopa erittäin runsaiden lumipyryjen kera etenkin Ukraina - Moskova linjalla. Länsi-Venäjän ankara pakkasilmamassa yhä jopa -30 astetta ankarampien yöpakkasten kera jatkoi edelleen pohjoisosissa väsymättä ollen yhä sylttytehdas tälle Euroopan kylmyydelle ja poikkeuksellisen talvisena se vaikutti ajoittain laajemmin Länsi-Venäjälläkin, kuten viikonlopun Moskovan seudun lumimyrskynä.

Maaliskuu on ollut maailmalla laajemminkin erittäin kylmä ja talvinen; esim. Pohjois-Amerikassa on ollut etenkin itäosissa talven pitkittymistä mm. lumimyrskyjen ja -pyryjen muodossa aivan viime päiviin saakka. Tässä on linkkejä näihin erikoisiin talvikeleihin täältä Suomesta maailmalle >> Iloa pakkasista: merenjää tasoittui luistinradaksi, Ilmatieteen laitokselta harvinainen varoitus matalasta meriveden korkeudesta, Lumi on peittänyt Moskovan, Vihainen britti syyttää kamalasta säästä Suomea – ”lopettakaa heti”, Early spring snow hits Kansas City ja Early spring snow surprises region.

Nämä ankarat takatalvisäät ovat viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna totaalinen vastakohta! >> Viime vuoden maaliskuun loppupuolellahan nimittäin Länsi-Euroopassa ja Yhdysvaltain itäosissa vallitsivat monta päivää ennätyksellisen lämpimät säät: Euroopan ja Pohjois-Amerikan itäosan ennätysmäiset lämpöaallot ja Suomi ko. etukesälämmön ja Venäjän talven välitilassa (Loppuyhteenvetoa päivitetty!). < Tuossa jutussani minulta näkyy muuten jääneen päivittämättä yhdet puuttuneet lämpötilat ja niin se valitettavasti jää yhä, kun ko. aineistoa ei ole enää saatavilla tällä erää...

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 18.3.2013: Länsi-Euroopan yllä ollut isohko matalapaine alkoi venyä idemmäksi ja Vienanmeren tienoille muodostunut korkeapaine vahvistui entisestään liittyen Jäämeren valtavaan korkeapaineeseen. Näiden välissä hyvin kylmä itäinen ilmavirtaus voimistui tarkastelualueella. Aluksi yöllä - aamulla pilvisyys oli vähäistä yläpilvilauttailua minimilämpötilan vaihdeltua sisämaan -15 ja -25 asteen välillä tuulten mukaan ja etelärannikolla -10 ja -15 asteen välillä. Iltapäivästä alkaen itätuuli oli jo ajoittain purevan navakkaa ja se toi kosteutta ajoittain runsaampana pilvisyytenä sekä lumisateina; illalla etelärannikolla oli hetken sakeitakin lumikuuroja. Päivälämpötila jäi -5 ja -10 asteen välille; leudointa länsirannikolla.

Tiistai 19.3.2013: Jäämeren valtavasta korkeapaineesta ulottui korkeapainetta edelleen Vienanmeren - Pohjois-Venäjän alueelle ja matalapaine manner-Euroopassa muodostui jonoksi Britteinsaarilta Mustallemerelle. Tarkastelualue jäi täten edelleen erittäin kylmän itävirtauksen alle, jossa tuuli oli ajoittain purevan navakkaa ja illalla paikoin kovapuuskaistakin. Pilvisyys vaihteli laajasti lähes selkeästä runsaaseen ja paikoin esiintyi heikkoja pakkaslumisateita; pitkä vähäpilvinen vaihe oli aamusta iltapäivään ja illalla keskipilvikansi oli erittäin visuaalisesti aaltorakenteista. Yölämpötila oli pääasiassa -10 ja -15 asteen välillä; etelärannikolla paikoin leudompaa. Päivälämpötila oli -5 asteen vaiheilla; idässä kylmempääkin.

Keskiviikko 20.3.2013: Jäämeren valtavasta korkeapaineesta muodostui uutta selännettä Lappiin. Manner-Euroopan matalapaine alkoi heikentyä länsiosiltaan, mutta ulottui yhä jonona Ranskasta Mustanmeren pohjoispuolelle. Britannian länsipuolella voimistui uusi matalapaine. Tarkastelualueella jatkui edelleen voimakas ja erittäin kylmä itävirtaus, mutta aikaisempaa kuivempana; aluksi yöllä ja aamulla oli vielä vaihtelevaa pilvisyyttä ja paikoin heikkoja lumisateita, mutta loppupäivä oli selkeä ja kuulaan kirkas. Itätuulet olivat yöllä aluksi navakan - kovan puuskaisia, mutta heikkenivät sitten vähän ja kääntyivät enemmän koilliseen. Yölämpötila oli -10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila aikaisempaa aurinkoisemmassa säässä -1 ja -5 asteen välillä; kylmintä itäkolkassa.

Torstai 21.3.2013: Valtava korkeapaine pysyi Jäämerellä ja siitä ulottuva selänne alkoi asettua Lapista Skandinaviaan. Matalapaineet velloivat yhtäältä isona Britannian länsipuolella ja idempänä asetelmaksi tuli yksi Mustanmeren länsipuolella vellonut matalapaine ja toinen siirtyi ko. meren pohjoispuolella pohjoiseen tuottaen tarkastelualueelle koillisvirtauksen ja uuden annoksen entistäkin kylmempää arktista ilmamassaa Pohjois-Venäjältä. Sää oli muutoin selkeää ja kuulaan kuivaa, mutta iltapäivällä muodostui vähäksi ajaksi ohuita kumpupilviä. Enimmäkseen kohtalainen koillistuuli oli alkupäivällä loppua vähän voimakkaampaa. Yölämpötila oli -10 asteen vaiheilla - vähän alle; kylmintä sisämaassa. Päivälämpötila oli -5 asteen vaiheilla ja illalla etenkin idässä kylmeni yötä kylmemmäksi eli minimilämpötilat olivat silloin paikoin jo -15 asteen vaiheilla.

Perjantai 22.3.2013: Jäämeren korkeapaineesta Norjanmeren kautta ulottunut selänne vahvistui hieman lisää Skandinaviassa. Matalapaineet Britannian länsipuolella ja Mustanmeren tienoolla jäivät vellomaan sijoilleen. Kuolanniemimaan tienoille edellisiltana muodostunut uusi pieni matalapaine voimisti länsipuolellaan leudontavaa pohjoisvirtausta, mutta sitä edelsi koillisesta tulleen erittäin arktisen ilmamassan kylmyyshuipentuma (Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 8). Tarkastelualueella yö - aamu oli heikkojen - kohtalaisten ja ankarasti purevien koillistuulten aikaa selkeässä säässä minimilämpötilojen oltua sisämaassa -20 asteen vaiheilla ja etelärannikolla -15 asteen vaiheilla. Iltapäivällä tuulet heikkenivät lisää ja sää pysyi selkeänä päivälämpötilan jäätyä -5 ja -10 asteen välille; itäkolkassa jopa -10 asteen lähelle. Illalla pohjoisesta lähestyi em. leudontumista rajannut lämmin rintama heikkojen lumisateiden kera; sateet eivät ehtineen vielä etelärannikolle saakka; pilvistyneillä alueilla lämpötila pysyi -5 ja -10 asteen välillä ja muutoin kylmeni vähän sen alle.

Lauantai 23.3.2013: Korkeapaine asettui vähän lännemmäksi ollen pitkulaisena Grönlannista Etelä-Skandinaviaan. Britannian länsipuolinen matalapaine alkoi venyä Välimerelle ja Mustanmeren tienoon matalapaine jatkoi voimakkaana ko. meren pohjoispuolella. Suomeen leudomman pohjoisvirtauksen tuonut pieni matalapaine pysyi Lapin koillisnurkalla. Tarkastelualueella pohjoistuuli oli yöllä - aamulla kohtalaista ja muutoin heikkoa. Em. lämpimän rintaman heikot lumisateet kuivuivat alkuyöllä pois ennen etelärannikolle saapumistaan; sää oli vaihtelevapilvistä ja iltapäivällä vallitsi ajoittain lähes yhtenäinen pilvisyys heikkojen lumikuurojen kera siellä täällä. Illalla lännestä ulottui vähän korkeapaineen selännettä ja sää selkeni lähes kokonaan tuulten tyynnyttyä. Yölämpötila oli -10 asteen vaiheilla - paikoin leudompi ja päivälämpötila nousi nollan vaiheille.

Sunnuntai 24.3.2013: Korkeapaine pysyi pitkulaisena Grönlanti - Etelä-Skandinavia -linjalla ja siitä ulottui vähän selännettä Etelä-Suomeen. Matalapainetta muodostui pitkäksi jonoksi Atlantilta Espanjan-Ranskan kautta Keski-Välimerelle. Mustanmeren pohjoispuolinen voimakas matalapaine siirtyi heikkenevänä kohti Moskovan seutua. Lapin pohjoisreunalle jäi pieni matalapaine. Tarkastelualueella vallisivat heikot luoteen ja koillisen välillä vaihdelleet tuulet ja ajoittain oli tyyntä etenkin lännessä. Pilvisyys vaihteli lähes selkeästä runsaaseen; enimmäkseen keskipilvilauttoja ja iltapäivällä itäosissa paikoin heikkoja lumikuuroja. Illalla selkeni kokonaan. Yölämpötila oli -10 asteen vaiheilla; kylmintä sisämaan selkeimmillä paikoilla paikoin lähes -15 astetta. Päivälämpötila oli etenkin lännessä paikoin n. +3 astetta ja muutoin n. nollassa.

Alkaneen viikon 13 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina on ollut aurinkoinen ja heikkotuulinen päivä yölämpötilojen oltua sisämaassa -10 ja -15 asteen välillä ja etelärannikolla -5 ja -10 asteen välillä. Päivälämpötila oli +1 ja +4 asteen välillä. Jatkossa tämänlainen sää jatkuu ainakin to saakka Etelä-Skandinaviasta Suomen eteläpuolelle kehittyvän korkeapaineen myötä, mutta ilmamassa pysyy siis vieläkin sen verran tavanomaista kylmempänä, että etenkin kylmien öiden takia termisen kevään alkamista ei vieläkään tapahdu. To jälkeinen sään kuva on ollut hankalaa muodostaa ja tälläkin hetkellä ennuste on vähän epävarma; yksi skenario on se, että tuo em. korkeapaine siirtyy ja vahvistuu Länsi-Venäjälle, muttei vielä silloinkaan onnistu kierrättämään kaakosta riittävän keväistä säätä tarkastelualueelle termisen kevään aloittamista varten. Lisäksi näyttää tässä vaiheessa siltä, että kilpaileva korkeapaine lännessä vahvistuisi ja etelästä pyrkivä matalapaine rajaisi siinä Suomen edelleen melko talvisen ilmamassan alueelle...

Euroopan mittakaavassa jatkuu tavanomaista paljon kylmempi sää laajasti manner-Euroopassa eväten edelleen hyvin laajasti maisemien yleisen vihertymisen ja kukkimisen alkamisen ja viivyttäen sitä siellä normaalista jo paljon. Britannia - Saksa - Romania -tasalla onkin vasta vain yksittäisiä sellaisia kevään merkkejä edelleenkin varhaisimpina kasvutapahtumina. Tilannetta pitää yllä asetelma, jossa tuo em. korkeapaine Etelä-Skandinaviasta Suomen eteläpuolelle ja matalapainejonon muodostuminen Etelä-Euroopan - Mustanmeren alueella ylläpitää välissään hyvin kylmää itävirtausta. Tuo em. to jälkeinen skenario sisältäisi em. Länsi-Venäjälle muotoutuvan korkeapaineen lisäksi sen, että Atlantilla voimistuva matalapainetoiminta suuntaakin energiaansa edelleen jonona Etelä-Eurooppaan ja siksi kylmä ilmamassa jäisi edelleen sen pohjoispuolelle laajasti kattaen manner-Eurooppaa ja koko Fennoskandian. Silloin lämmintä kevättä yrittäisi taas edetä pohjoisemmaksi lähinnä vain Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolilla...

Suurin muutos ollee tulossa kuitenkin to jälkeen Länsi-Venäjälle, missä tuon sinne muotoutuvan korkeapaineen myötä aluksi länsituulten ja sittemmin lounaisvirtauksen myötä pohjoisosissaan useita viikkoja vellonut erittäin kylmä arktinen pakkasilmamassa miedontuu viimein vain heikoksi pakkaseksi. Tämä on jatkon kevään etenemisen mahdollisuuksia ajatellen vihdoinkin jo lupaava seikka, kun ko. alueen arktisuus on siis ollut tässä kuussa yksi selvä sylttytehdas Euroopan talven ankaraan pitkittymiseen. Lämpimät kevätsäät eivät kuitenkaan laajemmin pääse vielä Länsi-Venäjälläkään etenemään eli siellä yöpakkaset jatkuvat laajasti ja lumien pääsulaminen odottaa vielä varsin etelässäkin.

Päivitys torstaina 28.3.2013 klo. 17:00: Em. torstain jälkeinen skenario onkin toteutumassa Pääsiäisenä varsin hyvin. Nimittäin Pohjois-Atlantin voimakas matalapainetoiminta on suuntaamassa ensi viikon puolelle saakka monta matalapaineen osakeskusta jonona Välimerelle ja siitä osittain koilliseen Mustanmeren luoteispuolitse Venäjälle. Ennen sitä nyt Suomen eteläpuolella oleva korkeapaine siirtyy Venäjälle, mutta siirtyykin siellä nopeasti kauas itään. Viikonloppuna ja varsinkin ensi viikon alussa Norjan länsipuolelle voimistuu kuitenkin toinen korkeapaine, jonka takia ajankohtaan nähden hyvin kylmät säät jatkuvat Fennoskandiasta laajasti manner-Eurooppaan; ilmamassat tulevat jatkossa Jäämereltä ja manner-Euroopan kylmä itävirtaus jatkuu monta päivää tuon eteläisen matalapainevyöhykkeen reunalla tuottaen siellä yöpakkasia, lumi- ja räntäkuuroja sekä maisemien vihertymisen jumittumista edelleen ensi viikollakin.

Lämpimät kasvua kunnolla aloittavat kevätsäät alkavatkin edetä lähipäivinä pohjoisemmaksi siis vain Mustameren pohjoispuolella ja siitä koilliseen Uralin eteläpään suuntaan. Länsi-Venäjällä jatkuu muutoin vielä talvinen sää, joskin em. tapaan Vienanmeren itäpuolinen arktinen ilmamassa leudontuu pikkupakkaseksi etelä-lounaistuulilla ja matalapainetoiminnan osuessa sinnekin vähän lounaasta, tosin lumipyryjenkin kera.

Tarkastelualueen kannalta tuosta Välimeren matalapainetoiminnasta lähestyy la-su aikana etelästä pieni matalapaineen osakeskus, joka kuitenkin siirtyy kaakonkulmaa hipoen pian Venäjälle. Toinen matalapaineen alue velloo lähipäivinä Norjanmeren - Lapin alueella, mutta sen vaikutus ollee vähäisempi. Ensi viikon alussa tuon läntisen korkeapaineen vahvistuessa ja matalapaineen siirtyessä  etelästä Suomen itäpuolelle on tulossa taas kylmempi annos ilmaa pohjoisvirtauksessa.

Niinpä tänään ja pe on vielä pääasiassa vähäpilvisen aurinkoista (Joskin tänään itäosissa on lumikuurojen riskiä), mutta la - su voi olla ajoittain selvästi runsaampaa pilvisyyttä ja ainakin etelärannikon tuntumassa lumisateiden riskiä itätuulten vaikuttaessa. Alkuviikolla on taas poutaisempaa, mutta hyvin kylmä sää jatkuu ja ehkä iltapäivisin voi olla konvektiivisempaa lumikuurottelua. Lähipäivien päivälämpötilat ovat enimmäkseen +1 ja +5 asteen välillä; kylmintä on pilvisimpinä päivinä ja ehkä ensi viikon alussa. Öisin on pakkasta etelärannikon -5 asteen paikkeilta sisämaan -10 asteen tienoille; leudointa on pilvisimpinä ja tuulisimpina öinä. Nämä lämpötilat takaavat, että termisen kevään alkaminen viivästyy vielä ainakin ensi viikon alkupuolelle...

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 12 - 2013: Etelä-Suomen lumipeitteen paksuus pysyi erittäin kylmän sään takia edelleen lähes ennallaan koko viikon, kun uuttakaan lunta ei tullut mainittavasti; eli Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa oli paikoin vajaat 25 cm ja muualla n. 50 cm paksua hankea läpi viikon. Maaliskuinen paahdepaikkojen ja aurinkoa vasten kohtisuoraisten luiskien - rinteiden lumisulaminen eteni kuitenkin myös tällä viikolla; ko. paikoilla etenkin viikonlopun leudomman säävaiheen aikana edennyt sulaminen tuotti jo paikoin kokonaan pälveytyneitä pintoja. Vaakasuoraiset lumihankien pinnat avoimilla alueilla eli peltojen, niittyjen ja nurmikoiden lumet eivät aluksi sulaneet ollenkaan, mutta la - su parin plusasteen päivälämpötiloissa lievää sulamista tapahtui paikoin. Varjossa ja metsissä sulamista ei ollut edes la - su. Teiden ja taajamissa katujen yms. asfaltoitujen alueiden parissa - äärellä sulaminen edistyi hyvin etenkin viikonloppuna auringonsäteilyn omattua jo hyvää tummia pintoja lämmittänyttä voimaa. Näin ollen syntyi pieniä taajamatulvia ja toisaalta katupölyongelma alkoi selvästi voimistumaan jo sulaneilla paikoilla.

Vähälumisilla paikoilla routa paheni edelleen; länsiosissa paikoin jopa n. 40 sentin syvyyteen. Myös runsaslumisilla alueilla routaa muodostui paikoin muutamia senttejä lisää, mutta toisin paikoin edelleen oli lähes roudatonta.

Tällä alkaneella viikolla em. paahdepaikkojen lumisulaminen jatkuu hyvin, mutta vaakasuoraiset puhtaat lumipinnat sulavat edelleen vain vähän parin sentin luokassa eli käytännössä varsinaisten lumihankien ja ensimmäisenä sulavien paahdekohtien välinen sulamiskontrasti kasvaa yhä enemmän. Routa ei enää juurikaan etene yöpakkasten heikennyttyä, mutta paahdepaikkojen lumettomilla kohdilla päiväsulaminen päältä päin ei toisaalta vielä onnistu kumoamaan yöpakkasten jäädyttämistä.

Vesistöjäät pysyivät ajankohtaan nähden erittäin talvisina eli etenkin ma - pe kylmimmän jakson aikana jäät edelleen jopa vahvistuivat ja leudomman la - su aikanakin päiväauringon jäitä heikentänyt vaikutus oli yhä heikompaa kuin yöaikaisten pakkasten jäädyttämisvaikutus. Niinpä viikon lopussakin järvi- ja merijäät kantoivat edelleen hyvin ja lumipintaisina ihmisten liikennettä esim. sekä jalan että moottorikelkoin. Järvijäiden paksuus oli viikon lopussa jo yleisesti vähän 50 cm molemmin puolin ja paikoin jopa n. 60 cm ollen ajankohdan normaaliarvoja paksumpia. Sisälahdissa Suomenlahdella oli vastaavanlainen tilanne, mutta viikon voimakkaat itätuulet olivat rikkoneet ulapan jääkenttään railoja ja avoimia rantuja. Muutoin jää kattoi edelleen koko Suomenlahden ja melkein koko Selkämerenkin.

Tällä alkaneella viikolla 13 auringonsäteilyn jäitä heikentävä vaikutus voimistuu edelleen ilmamassan kylmyydestä huolimatta, mutta toisaalta yöpakkaset kumoavat sitä vaikutusta edelleen niin, että jäiden kantavuus säilyy yhä pääosin hyvänä ehkä virtapaikkoja ja jokia lukuun ottamatta.

Kasvillisuuden parissa jatkui edelleen täysi kehityspysähdys kaikkein varhaisimpienkin kevätheräämisten joukossa, joita siis ovat pajujen (Salix sp.) kissat sekä leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkaminen. Tällä alkaneella viikolla 13 päivät lämmittävät kuitenkin jo sen verran, että aurinkoisimmilla kasvupaikoilla mahdollistuu em. kehitysvaiheiden lievä edistyminen mm. jälkimmäisten hedenorkkoaiheiden notkistumisena lisää, muttei vieläkään silti kukinnan alkuun. Tänään ma näin myös eräällä paahdepaikalla lumen alta paljastuneet kevätsahramien (Crocus sp.) ensiversot, jotka olivat jo hangen allakin heränneet. Tällaisten varhaisten sipulikasvien kevätherääminen voi myös lievästi edetä tällä alkaneella viikolla kellertävinä ilman lehtivihreää.

Eläinmaailmasta mainintaa >> Havaitsin ko. päättyneen viikon lauantaina Hämeenlinnassa tämän vuoden ensimmäistä kertaa lokkeja, mutta ne näyttivät olevan ruoansaannissaan pulassa, koska nämä kylmät säät ovat pitäneet ko. paikalla Vanajaveden jäitä tiukasti yhtenäisinä; vain yhden pienen märkää tihkuvan kohdan ympärillä lokit (N. 10 kpl.) parveilivat epätoivoisen oloisesti kalastushaaveissaan... Normaalisti tähän vuodenaikaan Vanajaveden virtaavilla paikoilla on jo selviä sulia railoja - aukkoja lokeille.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: