Monday, March 04, 2013

Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 5

Talven myöhäinen ankaruus on käynyt ilmi äskettäisen lumimyrskyn lisäksi myös viime yön erityisen ankarana yöpakkasena. Sen takia listaankin mielenkiinnosta tämän talven tuttuun kovimman yöpakkasen seurantaan eteläisen Suomen paikkakunnilta toteutuneet minimilämpötilat.

Edellinen osa tässä pakkasseurannassa olikin jo pitkälti tammikuun puolella, koska helmikuu oli kokonaisuudessaan sen verran leuto. Ko. edellinen ankara pakkasjakso säilyi edelleen tämän talven ankarimpana ja sellaiseksi se taitaa jo melkoisen varmasti jäädäkin; kylmimmät lukemat mitattiin silloin tammikuun 18. ja 19. päivinä. Tämän kertainen pakkanen on kuitenkin kärkikolmikossa talven seurannassa.

Tällä kertaa yön kylmyyden aiheutti tuon la - su välisen ajan lumimyrskyn tuoneen matalapaineen jälkipuolella koillisesta alueelle päässyt arktinen ilmamassa ja viime yöksi sitä seurannut korkeapaineen selänteen tyyni ja vähäpilvinen tilanne edesauttoi lämpötilojen nopeaa laskua. Lännestä on kuitenkin jo nyt lähestymässä ja länteen jo saapunutkin leudontavia lumisateita rintamasysteemin mukana; kylmin hetki läntisimmissä osissa olikin jo selvästi ennen auringonnousua varhain aamuyöllä, mutta idempänä ko. leudontumisen alku osui auringonnousun hetkille.

Alla olevasta listauksesta näemme, kuinka kylmimpiä lukemia löytyi osaltaan itäisimmistä osista ja toisaalta yhtä kireinä paikoin vyöhykkeeltä Pirkanmaa - Länsi-Uusimaa; itäosien alueella leudontaneita yläpilviharsoja ja vallinnutta itätuulivirettä oli vielä alkuyöllä sen verran, että tyypillistä pakkaseroa idän kylmäksi ja lännen leudommaksi ei ehtinyt syntyä. Länsiosissa kylmyyttä näet edisti sopivasti pidemmän aikaa vaikuttanut täysin tyyni ja selkeä vaihe ennen aamunsarastusta. Länsi- ja etelärannikoilla nähdään yhä meren leudontanut vaikutus huolimatta jäätilanteen lopputalvelle tyypillisestä laajuudesta; tosin viime viikon leuto Föhnsää avasi meriä jäistä vapaammaksi Selkämerellä ja Suomenlahden länsiosissa.

Lämpötila-arvot on poimittu alle tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.

Maanantain 4.3.2013 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -15 astetta, Turku -20 astetta, Salo -26 astetta, Pori -18 astetta, Hämeenlinna -22 astetta, Tampere -24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -18 astetta, Vantaa -21 astetta, Hyvinkää -24 astetta, Lahti -24 astetta, Kouvola -21 astetta, Porvoo -24 astetta, Lappeenranta -18 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -18 astetta, Mikkeli -23 astetta, Jyväskylä -24 astetta, Savonlinna -25 astetta, Joensuu -24 astetta ja Ilomantsi -26 astetta.

PS.: Maanantainen viikkosääraportti tulee julkaistavaksi myöhemmin tänään illalla, mutta vihjaistakoon tässä tämän alkaneen viikon ennusteesta, että tänään on siis alkamassa leuto suojasäitä sisältävä sääjakso, joka kestää ke - to saakka ja sen jälkeen on taas selvästi talvisempi vaihe ainakin koko loppuviikon ajan.

No comments: