Monday, March 04, 2013

Viikon 9 sää vuonna 2013: Vaihtelevaa; alussa vaihtelevapilvisen leutoa Föhntuulta, lopussa erittäin talvista ankarine (yö)pakkasineen la-su lumimyrskyn kera (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 9 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Sää vaihteli ko. viikolla erittäin kaksijakoisesti tarkastelualueella. Alkuun pe saakka etelä-lounaispuolisen korkeapaineen ja lännestä Jäämerelle ja osin Lapin yli itään liikkuneiden matalapaineiden välissä mahdollistui leuto länsivirtaus, jossa suojasäinen Föhn-ilmiö oli etenkin ke - to voimakasta korkeine päivälämpötiloineen. Sää oli leudon vaiheen aikana enimmäkseen poutaista, mutta tilanteelle tyypillisesti hyvin vaihtelevapilvistä. Länsi-Venäjälle ja Lappiin ke - to muodostunut ankaran pakkasen ilmamassa tulvahti perjantaina myös Etelä-Suomeen ja sitä jatkui viikonvaihteeseen saakka tilapäisenä syrjäyttäjäyrittäjänään la illaksi ja su yöksi lumimyrskyolosuhteet tarkastelualueen länsiosiin tuonut luoteesta tullut matalapaine.

Euroopan mittakaavassa kevät ei päässyt ko. viikolla vielä kunnolla alkamaan laajoilla manner-Euroopan alueilla eikä Venäjälläkään: Siitä piti huolen alkuun monta päivää Britannia - Etelä-Skandinavia - Baltia - Mustanmeren pohjoispuoli -akselilla pysytellyt korkeapainevyöhyke, jonka eteläpuolitse idästä vallitsi kylmä ilmavirtaus; yöpakkasia Britanniaakin myöten, mutta vähenneitä lumi-räntäsateita. Loppuviikolla korkeapaineen painopiste Britannian tienoilla mahdollisti siellä ja Ranskan tasolla hieman leudontumista, mutta idempänä kylmä jatkui ja tuo Suomen lumimyräkkä vaikutti aluksi myös Norjassa - Ruotsissa ja viimeiseksi Baltiassa. Länsi-Venäjälle pureutui kuitenkin alkuviikolla hyvin tuo Fennoskandian yli tullut länsivirtaus; heikkoja pakkasia ja paikoin suojaa lähes Uralille saakka, mutta matalapaineisen epävakaista. Sitten Jäämereltä Uralin yli siirtyneen ison matalapaineen jälkeen ke - to pääsi siis purkautumaan pohjoisesta laajasti Vienanmeren - Uralin välille ankaraa pakkasilmamassaa (Yöpakkaset kiristyivät siellä paikoin jopa -40 asteen vaiheille) ja pian Lappiinkin ja siis lopulta la - su ajaksi laajemminkin Fennoskandiaan.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 25.2.2013: Korkeapainevyöhyke pysyi yhä paikoillaan akselilla Britannia - Etelä-Skandinavia - Baltia - Mustanmeren pohjoispuoli. Korkeapaineen pohjoisreunalla vallitsi leuto länsivirtaus ja Kölivuoriston yli tullessaan se toi Föhntuulta Suomeenkin; tarkastelualueella etenkin Varsinais-Suomi ja Uusimaa kuuluivat aluksi etelästä ulottuneeseen tyyneen alueeseen, jolloin yöpakkasta oli sillä alueella monin paikoin -10 ja -15 asteen välillä. Muutoin yölämpötila oli -5 ja -10 asteen välillä ja länsirannikolla leudompikin. Yöllä ja aamulla oli paikoin jääsumuja ja sumupilviä; niiden hälvettyä koko päivä oli lähes selkeä pienten untuvapilvilauttojen kera. Päivälämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä; leudointa lännessä. Etelärannikon tuntumassa - idässä jäätiin n. asteen verran pakkaselle. Loppupäivän mittaan länsituuli voimistui vähän eteläisimmässäkin osassa.

Tiistai 26.2.2013: Em. korkeapaine pysyi yhä lähes em. tapaan Suomen etelä-lounaispuolella. Lapin pohjoisreunalta kaikkosi itään voimakas matalapaine, jonka jälkipuolella pitkä itä-länsisuuntainen rintamasysteemi hivuttautui pohjoisesta kohti Etelä-Suomea kuivana kylmänä rintamana. Tämän myötä länsi-luoteistuulet voimistuvat ollen voimakkaimmillaan aamupäivän - iltapäivän aikana ajoittain navakoita. Samalla luoteesta alkoi tulla koko päiväksi yöstä alkaen vaihtelevan runsasta ylä- ja osin keskipilvilauttaa. Illalla tuulet heikkenivät selvästi ko. rintaman asetuttua ylle. Yölämpötila vaihteli vähän -5 asteen molemmin puolin; länsirannikolla oli n. nolla astetta. Päivälämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä; leudointa lännessä.

Keskiviikko 27.2.2013: Korkeapaine Suomen etelä-lounaispuolella alkoi vetäytymään - vahvistumaan ainoastaan Britannian ylle. Islannin suunnasta Norjanmerelle liikkui taas matalapaine ja siitä illalla osakeskus alkoi venyä Lapin yli kaakkoon Suomea kaakkoon nopeasti ylittävän kuivan kylmän rintaman kera. Täten yhä leudompi Föhntuulinen länsi-luoteisvirtaus (Tuulet voimakkuudeltaan aluksi heikkoja ja iltapäivästä alkaen kohtalaisia) alkoi vallita työntäen edellispäivän rintamasysteemin osan aamulla takaisin pois tarkastelualueelta lämpimänä rintamana itään. Yöllä - keskipäivällä oli siten aluksi runsaahkosti yläpilvilauttaa, mutta lumisateita ulottui vähän vain itäosiin. Iltapäivästä alkaen pilvisyys aukkoili paikoin selkeäksi ja alkoi olla vaihtelevampi sekoitus ylä- ja keskipilviä, mikä mahdollisti monin paikoin upean iltaruskon. Yölämpötila oli 0 ja -5 asteen välillä; kylmintä itäkolkassa. Päivälämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä; leudointa oli Päijänteen länsipuolella, missä +5 astetta ylitettiin monin paikoin reilusti.

Torstai 28.2.2013: Edellisiltana Suomea kaakkoon ylittänyt kylmä rintama poistui yöllä nopeasti, mutta Norjanmerelle jäänyt matalapaineen osa siirtyi iltapäiväksi nopeasti Keski-Suomeen ja se toi mukanaan toisen rintamasysteemin ylityksen aamulla - iltapäivällä kaakkoon. Illalla em. matalapaine alkoi siirtyä keskukseltaan kohti Laatokkaa; leuto länsi-luoteistuuli vallitsi aluksi enimmäkseen kohtalaisena, mutta illalla tuulet alkoivat kääntyä luoteen kautta pohjoiseen ja voimistua ajoittain navakoiksi. Yöllä oli vaihtelevaa yläpilvilauttaa, mutta em. toinen rintama toi runsaspilvisen tilanteen yhtenäisten vesisateiden kera em. aikavälillä. Illaksi selkeni vaihtelevapilviseksi; runsaspilvisintä idässä, mutta vesi- ja lumikuuroja tuli yhä laajasti. Yölämpötila oli nollan vaiheilla - paikoin hitusen plussalla. Päivälämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä ja lännessä taas paikoin yli +5 astetta; kylmintä itäkolkassa. Illalla jatkui vielä nollakeli - lievä suoja; itäkolkassa pakastui eniten.

Perjantai 1.3.2013: Britannian ylle vellomaan jäänyt korkeapaine venyi vielä vähän länteen. Yöksi luoteesta keskukseltaan Laatokalle tullut matalapaine alkoi etääntyä päivän mittaan Suomesta yhä kaakommaksi. Sen jälkipuolella tulvahti iltapäivän aikana koko tarkastelualueelle koillisesta arktisen kylmä ilmamassa, joka oli jo edellispäivinä vallannut Länsi-Venäjää ja Lappia. Ennen sitä vallitsi ajoittain navakkapuuskainen pohjoistuuli vaihtelevassa alapilvisyydessä ja enimmäkseen poutaisena lämpötilan pysyttyä suojalla 0 ja +3 asteen välillä. Kylmää ilmamassaa rajasi arktinen rintama. Sen kohdalla eteni heikko lumisadevyö etelään ja sen jälkeen sää selkeni kokonaan nopeasti navakkapuuskaisen tuulen kääntyessä enemmän koilliseen. Lämpötilan muutos oli rintaman ylityksessä jyrkkärajaisesti laskeva; ko. ilmamassan tultua siis kylmeni hyvin nopeasti. Iltapäivällä idässä - koillisessa kylmeni jo -10 ja -15 asteen välille ja illalla etelärannikolla - lounaassakin saavutettiin -10 asteen tienoota.

Lauantai 2.3.2013: Jo edellisiltana Norjanmerelle voimistui pienehkö myrskymatalapaine, joka liikkui tämän päivän aikana kaakkoon keskukseltaan lounaisimpaan Suomeen. Sitä edelsi edellisen matalapaineen jälkeinen korkeapaineen selänteen vaihe yöllä - aamulla, jolloin alun pohjois-koillistuulet tyyntyivät aamuksi ja yöpakkanen kiristyi etelärannikolla -10 ja -15 asteen välille ja sisämaassa paikoin -20 asteen paikkeille. Iltapäivästä alkaen luoteesta tullut matalapaine toi länsiosiin lumimyrskyolosuhteet ajoittain kovine etelän ja idän välillä vaihdelleine tuulineen. Tätä jatkui seuraavan päivän yölle >> (Talven 2012 - 2013 lumimyrskyseuranta (Osa 3): Luoteesta länsiosiin pienen myrskymatalapaineen kovia tuulia ja lumipyryjä). Itäosissa oli loppupäivän vain runsastunutta pilvisyyttä ilman sateita ja tuulet olivat länttä heikompia. Lumimyrsky lauhdutti säätä loppupäiväksi; manner-Suomessa länsiosat saivat -5 ja -10 asteen välillä vaihdelleet pakkaset. Idässä jäätiin -10 asteen kylmemmällekin puolelle. Lounaissaaristossa lauhtui suojasääksi loppuillalla.

Sunnuntai 3.3.2013: Lumimyrskyolosuhteet tarkastelualueen länsiosiin edellispäivänä tuonut matalapaine siirtyi jo aamuksi keskukseltaan lounaiskolkasta Baltiaan ja jatkoi sitten etääntymistään eteläkaakkoon. Britannian tienoilla ollut korkeapaine alkoi siirtyä idemmäksi ja siitä Skandinavian kautta Lappiin - Vienanmerelle muodostunut korkeapaineen selänne siirtyi lännestä illalla Etelä-Suomeen. Täten vielä yöllä - aamulla länsiosissa jatkui runsaskin lumipyryttely navakkapuuskaisissa itä-koillistuulissa, mutta loppupäiväksi poutaantui sielläkin. Samalla idän ja pohjoisen väliset tuulet heikkenivät koko alueella, mutta palauttivat kaikkialle taas arktisen kylmän pakkasaallon. Lähes koko päiväksi jäi yleisesti yläpilvilauttailua, joka väheni selvemmin vasta illalla lännestä alkaen. Lämpötilat olivat länsiosissa yöllä - aamulla -5 ja -10 asteen välillä ja lounaissaaristossa oli alkuyön ajan suojaa. Idässä yöpakkasta oli -10 ja -15 asteen välillä. Päivälämpötila asettui koko alueella -5 ja -10 asteen välille; leudointa lounaassa. Illalla lännestä alkaen tyyntyneissä tuulissa pakkanen alkoi kiristyä nopeasti; sisämaassa jo -15 ja -20 asteen välille enteillen hyvin kylmää yötä.

Alkaneen viikon 10 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina on ollut hyvin vaihteleva sääpäivä; aluksi yöllä oli korkeapainetilanteessa erittäin kireää pakkasta sisämaan jopa -25 asteen vaiheille saakka. Sitten lännestä tulleiden rintamasysteemin lumisateiden ja jäätävien vesisateiden myötä on alkanut leudontuminen etenkin länsiosissa. Idässä leudontuu kunnolla vasta tiistaina; siellä sataa silloin lunta ja lännessä on siinä vaiheessa jo suojasäätä, mutta pilvistä sekä kostean sumuistakin. Leudontumisen aiheuttaa Keski-Euroopasta käsin tulevat etelä-lounaistuulet, mutta Lappiin saakka leutous ei kuitenkaan etene.

Euroopan mittakaavassa tilanteen aiheuttaa seuraavanlainen suursäätilan muutos; Britannia - Espanja tasan länsipuolelle on muodostumassa laaja ja pysyvä matalapaine osakeskuksineen ja korkeapaine on asettumassa lännestä Mustanmeren tienoille. Niiden välistä etelästä pääsee manner-Eurooppaan laajasti lämpenevää kevätilmaa; päivälämpötilat alkavat saavuttamaan paikoin +15 asteen tienoota lännestä - lounaasta alkaen ja yöpakkaset poistuvat samalla myös lännestä alkaen. Länsi-Eurooppa pysyy kuitenkin epävakaisena - paikoin rankkasateisenakin. Ke jälkeen Itä-Eurooppakin voi epävakaistua lännestä pyrkivien matalapaineen osakeskusten takia...

Joka tapauksessa tällä viikolla etelästä noin tasalle Britannia - Saksa - Romania saakka ko. keväistyminen aiheuttaa ensimmäisten kevätkukkien ja vihertymisten kunnollisen muodostumisen; eniten lännessä, missä yöpakkaset poistuvat ensimmäisenä. Länsi-Venäjällä eteläosissa jatkuvat sen sijaan vielä kohtalaisen talviset olosuhteet tosin lievien suojasäiden kera ajoittain ja pohjoisosissa hyvinkin ankarat pakkaset jatkuvat lähes koko ajan. 

Ke - to Fennoskandian alueella tapahtuu suuri muutos: Silloin Norjanmereltä Pohjois-Suomen yli kohti Uralia siirtyy voimakas matalapaine lumisateineen, minkä jälkeen pohjoisesta pääsee purkautumaan hyvin kylmää talvi-ilmamassaa koko Suomeen ja lähes koko Skandinaviaankin eteläkolkkiaan ehkä lukuunottamatta; kylmä jäänee vellomaan aloilleen koko loppuviikoksi Fennoskandiaan - Länsi-Venäjän pohjoisosiin, mutta muun Euroopan suhteen on vielä epäselvää se, että alkaako ko. kylmä uhata viikonvaihteeseen mennessä manner-Euroopassa tällä viikolla aluksi hyvin etenevää em. kevättä...

Joka tapauksessa tarkastelualueella on tulossa to alkaen tavanomaista paljon kylmempi sääjakso, mutta muutokseen ei liity mainittavia sateita. Päivälämpötilat ovat viikonloppuna pakkasella n. -5 asteen verran ja vähäpilvisimpinä heikon tuulen öinä on taas mahdollisuudet ankaraan pakkaseen eli -20 asteen kylmemmällekin puolelle ainakin paikoin sisämaassa; termisellä keväällä ei siis ole vielä mitään mahdollisuuksia alkaa. Suuren osan aikaa ollee kuitenkin poutaa ja aurinkoistakin, mutta viikon lopussa on toisaalta merkkejä Itä-Eurooppaan eksyneen matalapainetoiminnan etelästä käsin ehkä tuottamasta lumipyryjen uhasta... Tarkentava päivitys on tarpeen myöhemmin!

Päivitys perjantaina 8.3.2013 klo. 21:45: Viime keskiviikkoillasta alkaen tarkastelualueella on siis kylmentynyt kahdessa vaiheessa, missä kumpikin vaihe sisälsi sakeapyryisen ja rajupuuskatuulisen kylmän rintaman ylityksen; ensimmäinen pyryrintama oli ke iltana ja jälkimmäinen pyryrintama (Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Pe 8.3.2013 erityisen sakeapyryinen lumikuurorintaman ylitys) oli tänään. Pyryjen välillä sää oli hyvinkin aurinkoista. Tämän jälkimmäisen pyryn jälkeen viikonloppuna vallitsee kaikkein kylmin ilmamassa, missä sää pysyy enimmäkseen poutaisena ja suuren osan aikaa aurinkoisena paikallisine iltapäivän lumikuuroineen la päivälämpötilojen vaihdellessa la ja su -5 asteen molemmin puolin. Öisin selkeimpinä hetkinä sisämaassa pakkanen voi ankaroitua -20 asteen kylmemmälle puolelle ja etelärannikollakin -15 ja -20 asteen välille, kun tuuletkin ovat heikkenemässä Skandinaviasta itään pistävän korkeapaineen selänteen takia.

Alkuviikolla korkeapaineen selänne siirtynee etelämmäksi ja Kuolanniemimaan tienoille pyörimään jääneen matalapaineen kierrättämänä tulee pohjoisesta lisää lumikuuroherkkää ilmamassaa, mutta ei enää niin kylmää; talvisesti pakkasella pysytään silti päivälläkin useita asteita öiden hieman leudontuessa pilvisemmissä olosuhteissa...

Euroopan mittakaavassa on viime aikoina alkanut vahvistumaan se, että tämä Fennoskandiaan levinnyt hyvin kylmä ilmamassa purkautuu lopulta lähes koko manner-Eurooppaan mukaan lukien Britteinsaaret mitätöiden laajasti alkaneen kevään yrityksen. Tämän viikonlopun aikana kylmyys etenee suunnilleen niin, että Britannian lisäksi Ranskan ja Saksan pohjoisosissa ja Puolassa vahvistuu takatalvinen sää lumisateineen ja vähintään yöpakkasineen. Ensi viikon alussa raju kylmyysaalto näyttää leviävän vielä selvästi etelämmäksikin laajan matalapaineen sijoittuessa vähitellen akselille Länsi-Välimeri - Mustameri. Aivan viikon alussa yksi matalapaineen osakeskus uhkaisi tehdä Englannin - Pohjois-Ranskan tienoille myöhäisyydessään erikoisen lumimyrskyn!...

Länsi-Venäjälläkin jatkuu talviset olosuhteet niin, että lumipyryisiä matalapaineita uhkaa osaltaan Jäämereltä ja toisaalta Mustanmeren tienoolta käsin; niiden välisissä korkeapainetilanteissa yöt ovat etenkin pohjoisessa yhä paikoin erittäin kylmiä; jopa -30 ja -40 asteen välillä.

Kaikki em. sanottuna >> Näin ollen Suomeenkaan ei ole vielä ollenkaan näköpiirissä termisen kevään alkua pitkään aikaan, kun lähialueetkin pysyvät talvisina / jopa kylmenevät kauas saakka talvisiksi.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 9 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite koki ko. viikon mittaan hyvin erilaisia vaiheita: Aluksi Föhntuuliset suojasäät sulattivat lunta niin, että läntisimmissä osissa jopa maata paljastui paikoin esiin ja vain n. 10 cm paksut hanget yleistyivät. Varsinais-Suomen tasan itäpuolella yli 50 cm paksut hanget madaltuivat lähes kokonaan pois. Sitten pe tullut ankara pakkanen jäädytti hanget jähmeän koviksi. La-su lumimyrsky toi pakkaslunta voimakkaiden tuulten erittäin epätasaisesti ja kinostuneesti levittämänä n. Hamina - Jyväskylä -linjan länsipuolelle; eniten kertymiä tuli Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan eli paikoin n. 20 cm keskimäärin, jolloin läntisimpien osien kokonaislumipeitteet alkoivat hyvin saavuttaa itäosien hankipaksuuksia. Itäosiin jäi vielä vain vanha jäinen lumipeite.

Puustolumet sulivat kokonaan alkuviikon Föhntuulisissa suojasäissä, mutta maanantain aamuksi edeltäneen pakkasyön jääsumut tekivät paikoin erittäin upeaa puustokuuraa; mm. Hämeenlinnassa. Se suli kuitenkin nopeasti kokonaan pois puoliltapäivin auringonpaisteessa. La-su lumipyryalueella puustoon jäi vain suojaisimmilla paikoilla vähän lunta havupuiden oksistoihin, koska pyrytilanteessa oli pakkasta ja kovaa tuulta; lumi ei ollut tarttuvaa laatua. Ahvenanmaalla tilapäinen suoja mahdollisti la-su yönä kuitenkin hetkeksi tarttuvan lumisateen.

Vesistöjäiden tilanteissa oli myös havaittavissa vastaavaa sään vaihtelun aiheuttamaa monivaiheisuutta: Föhn-jakson aikana sulamista tapahtui järvissä ainakin virtapaikoilla, mitkä loskaantuivat taas paikoin näkyviksi muutoin lumipeitepintaisilla jääkansilla. Jokien syöpyminen uudestaan osaksi jäättömiksi edistyi taas samasta syystä ja hieman sulamisvesivirtaamaakin tuli täydennykseksi. Sitten viikonlopun pakkaset toivat taas uutta jääkantta ja la-su pyryalueella uutta lumipeitettäkin heti perään. Merellä leuto vaihe edisti Selkämerellä ja Suomenlahden länsiosissa ulapan avautumista edeltänyttä kattavaa uuden jään peittotilannetta paljon avoimemmaksi.

Jäiden paksuus pysyi kuitenkin varsin yleisesti - muutoin ennallaan leudon vaiheen aikana ja viikonlopun ankarissa pakkasissa jäänpaksuutta tuli lisääkin >> Järvissä 40 cm ylitykset yleistyivät ja paikoin saavutettiin n. 50 cm jäänpaksuuksia. Samoissa mitoissa lisääntyivät merijäiden paksuudet sisälahdissa ja rannikon lähellä. Näissä jäänpaksuuksissa on tosin huomioitava nyt se, että osa uudesta jään paksuudesta on muodostunut jääkansien päälipuolisten lumien sulamisesta ja uudestaan jäätymisestä pintajääksi. Jäiden rakenne on sitenkin yhä hyvin epätasainen. Lisäksi jäätilanteet ovat yhä tavanomaista vähäisempiä ajankohtaan nähden.

Jatkossa lumi- ja jäätilanteet muuttuvat seuraavasti: Tänään maanantainahan on länsiosiin tullut taas paikoin reilut 5 cm lisää lunta ja jäätävä tihku-vesisade on jääkuorittanut lumen pintaa paikoin. Ti idässä tulee ohut uusi lumikerros vanhan päälle. Ti - ke suojasäiden ansiosta tapahtuu pari senttiä sulamista (Eniten lännessä) ja sitten viikonlopun pakkasjakso jäädyttää suojalumet jälleen jähmeiksi lännessäkin. Ke - to kylmenemisen yhteydessä ei kuitenkaan näyttäisi tulevan lähes ollenkaan sateita; viikonloppuna voisi olla lumipyryriskiä... Vesistöjäät pysyvät aluksi lähes ennallaan - syöpymistä tapahtuu virtapaikoilla, mutta tuleva pakkasaalto edesauttaa taas lisäjäätymistä; Suomenlahden länsiosan avoin ulappakin voi saada vielä uutta jäätä. Aurinkoisina päivinä auringonsäteilyn vaikutus alkaa olla kuitenkin jo melko tehokasta; tummat lumipenkat kaduilla ja teillä sulavat paistetta vasten pakkasellakin ja avoin tumma vesi voi hitusen lämmetä.

Koko talven paksulumisina pysyneillä paikoilla routaantuminen on ollut yhä lähes olematonta, mutta vanha jäätynyt lumipeite ei ole eristänyt entiseen tapaan pakkasta; parisen senttiä lisäroutimista on voinut aiheutua siitä. Paikoin jopa yli 20 cm syvää routaa on kuitenkin edelleen vain läntisimmissä osissa. Siellä tosin tuo la-su pyry toi hyvin lisää lumipeitesuojaa routaantumista vastaan, mitä osittain säilyy tulevan viikonlopun pakkasiinkin edeltävästä suojasäävaiheesta huolimatta.

Kasvien kasvutapahtumat ehtivät edetä Föhntilanteessa hieman pajunkissojen sekä leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) hedenorkkoaiheiden osalta; pajunkissat ovat kuitenkin jääneet vielä varsin pieniksi ja nuo hedenorkkoaiheet ovat vain vähän notkistuneita paikoin eikä kukinnan alkaminen ole ajankohtaista vielä toviin. Alkaneella viikolla ei ole odotettavissa mainittavia muutoksia tavanomaista kylmemmän talvisään palatessa lyhyen leudon vaiheen perään.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: