Friday, March 22, 2013

Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 8

Ankaran maaliskuukylmyyden takia pitkittynyt pakkastalvi on tuottanut edelleen hyvin kylmiä öitä, mutta tämä perjantainen yöpakkanen on todennäköisesti jäämässä viimeiseksi sellaiseksi, jolloin Etelä-Suomen sisämaassa saavutetaan -20 asteen lukemia; jatkossa yöt ovat jo leudompia, vaikka tavanomaista kylmempi sää jatkuu vielä jonkin aikaa...

Tämän kertaiset ankarat pakkaslukemat aiheutti tilanne, jossa Norjanmeren kautta alkoi ulottua korkeapainetta kapeana kiilana Skandinaviaan ja aluksi sen itäpuolella koillisesta virtasi edellispäivän aikana erittäin kylmää ilmamassaa Vienanmeren itäpuolelta alueelle. Kuolanniemimaalle muodostui kuitenkin matalapaine, joka alkoi jo ko. yönä tuoda pohjoisesta leudompaa ilmaa tilalle. Sitä edelsi tuulten heikkeneminen ja ilmamassan kylmimmän osan tulo paikalle, niin että Keski-Suomessa yöllä ja etelämpänä aamulla auringon noustessa mahdollistui taas ajankohtaan nähden hyvin kylmiä minimilämpötiloja. Koko talven mitassa niistä ei silti enää muodostunut ankarimpia, mutta kirjaan ne tähän alle ylös mielenkiinnosta osana talven viimeistä voimannäytöstä. 

Alla olevasta listasta nähdään, kuinka kylmintä oli yhtäältä Salon, Tampereen ja Savonlinnan seuduilla sekä toisaalta itäkolkassa (Joensuu - Ilomantsi). Kaikkein kylmintä oli kuitenkin vähän pohjoisempana Keski-Suomen puolella, mistä tuo Jyväskylän jopa -25 asteen pakkanen kertoo. Lapissa vaikutti jo leudompi pohjoistuuli voimakkaana.

Nyttemmin ko. päivän mittaan tuota leudompaa pohjoisvirtausta rajannut lämmin rintama on edennyt heikkoine lumisateineen etelään, mutta ne eivät ole vielä ehtineet etelärannikolle saakka puoleen yöhön mennessä, mutta kylläkin Hämeenlinna - Lahti -tasalle... Joka tapauksessa la ja su ovat sekä öiltään että päiviltään muutamia asteita aikaisempaa leudompia; tänään pe iltapäivälläkin oli hyvin kylmää, kun maksimilämpötilat pysyivät koko Etelä-Suomessa jopa -5 asteen paikkeilla ja paikoin kylmempinäkin.

Tähän siis viimeinkin päätän tämän talven 2012 - 2013 kylmimmän yön koko pakkasseurannan, josta muodostuikin hämmästyttävän pitkä ja monivaiheinen kertomus.

Edellisvuosilta tuttuun tapaan teen lähipäivinä koosteluonnehdinnan koko talven säistä ja niiden mahdollisista vaikutuksista kasveille ja kasviviljelyyn. Lisäksi asiaan kuuluu tutusti myös arviot alkavan kevään luonteesta pohjautuen mm. talven tekemiin lumipeitteisiin - jäätilanteisiin ja niiden sulamisiin...

Lämpötila-arvot on poimittu alle tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.

Perjantain 22.3.2013 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -12 astetta, Turku -14 astetta, Salo -20 astetta, Pori -16 astetta, Hämeenlinna -17 astetta, Tampere -20 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -14 astetta, Vantaa -17 astetta, Hyvinkää -19 astetta, Lahti -17 astetta, Kouvola -18 astetta, Porvoo -17 astetta, Lappeenranta -18 astetta (Konnunsuo -18 astetta), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -18 astetta, Mikkeli -18 astetta, Jyväskylä -25 astetta, Savonlinna -20 astetta, Joensuu -21 astetta ja Ilomantsi -21 astetta.

No comments: