Monday, April 15, 2013

Viikon 15 sää vuonna 2013: Termisen kevään tulo alun lumikuuroista aurinkoisen vaiheen kautta loppuviikon leutoihin vesisateisiin (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 15 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Maanantai oli vielä lumi-räntäkuuroineen ajankohtaan nähden melko talvinen päivä, mutta sitten kevään kunnollinen tulo alkoi muodostua aluksi ti - ke ajan korkeapainesäässä aurinkoisen keväisinä päivinä, mutta vielä sisämaassa melko kovien yöpakkasten kera. To - pe jaksolla etelävirtaus toi vähitellen leudompaa ja kosteampaa ilmamassaa poistaen yöpakkaset lopulta kokonaan, kun pilvisyyskin runsastui täysinäiseksi vähäisten vesikuurojen kera. La pieni matalapaine toi runsaampaakin vesisadetta ja tuulista säätä, mutta su oli vuorossa poutaisempi ja osittain selkenevä vaihe tuoden länsiosiin tähän mennessä kevään korkeimmat päivälämpötilat; +10 astetta jäi silti vielä täpärästi rikkomatta. 

Etelärannikolla terminen kevät oli ehtinyt alkaa paikoin jo huhtikuun 2. päivästä lähtien, mutta tällä viikolla 15 tuo leudontunut sää mahdollisti sen alkamisen torstaista ja viimeisiltä osin perjantaista lähtien koko muullakin tarkastelualueella.

Euroopan mittakaavassakin kevään kunnollinen tulo oli vihdoin merkittävä tapahtuma laajasti; se alkoi aluksi laajan matalapaineen vyöhykkeen ulottumisena Atlantilta Länsi- ja Keski-Eurooppaan, jonka etelä- ja itäpuolitse leudommat ilmamassat pääsivät vähitellen vaikuttamaan koko manner-Euroopassa ja Fennoskandiassa ti - pe välillä. Länsi-Venäjälle ti alkaen sijoittunut korkeapaine lämmitti puolestaan siellä säätä päivisin yhä enemmän plussalle laajasti, mutta yöpakkasia oli yhä poutasäässä ja pohjoisosissa yhä paikoin melko ankarinakin. Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolilla kesäiset lämpötilat alkoivat taas palaamaan viileän alkuviikon jälkeen. 

Länsi- ja Keski-Euroopassa em. matalapaine piti säätä aluksi melko sateisena, mutta yöpakkaset kaikkosivat jo kokonaan. Viikonloppuna Britannian länsipuolelle muodostunut hyvin voimakas matalapaine alkoi tuoda sinne itä-kaakkoispuolellaan yhtäkkisen kesäistä ilmamassaa; mm. Pariisissa ylittyi sunnuntaina +20 astetta vuoden ensimmäisen kerran reilusti. Samalla etelälounaasta tullut pieni vesisateinen matalapaine la paikkeilla osallistui osaltaan lumien pääsulamisen käynnistymiseen Fennoskandiassa Lappia lukuun ottamatta.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 8.4.2013: Pieni matalapaine jäi heikkenemään Etelä-Suomen päälle kylmässä ilmamassassa siirtyen päivän mittaan hieman itään. Korkeapainetta alkoi muodostua uudestaan Etelä-Skandinavian - Itämeren ylle. Tarkastelualueella pilvisyys pysyi alkuiltaan saakka runsaana, mutta rakoili ajoittain. Lumi-räntäkuuroja tuli yleisesti etenkin iltapäivällä ja ne olivat etelärannikon tuntumassa paikoin sakeita. Loppuillalla sää poutaantui ja selkeni; auringon laskiessa kuuropilvien rippeet toivat paikoin näyttävää iltaruskoa. Tuulet olivat enimmäkseen hyvin heikkoja - ajoittain tyyniä vaihdellen suunnaltaan ko. matalapaineen keskuksen mukaan; loppupäivällä vakiintuivat pohjois-luoteistuulet. Yölämpötila oli etelärannikolla asteen pari pakkasella ja sisämaassa paikoin -5 asteen kylmemmällä puolella. Päivälämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä.

Tiistai 9.4.2013: Korkeapaine vahvistui Baltian ja Fennoskandian eteläosien ylle, mutta siirtyi illalla vähän idemmäksi. Norjanmerellä vaikutti matalapainetta ja Atlantilta venyi laajempaa matalapainetta kohti Keski-Eurooppaa. Tarkastelualueella yöllä ja aamulla oli lähes tyyntä ja selkeää yölämpötilan oltua etelärannikolla -2 ja -5 asteen välillä ja sisämaassa paikoin -10 asteen paikkeilla saakka. Iltapäiväksi syntyi sisämaapainotteisesti kumpupilvisyyttä, joista siellä täällä muodostui hyvin heikkoja lumikuuroja. Illaksi sää selkeni taas kokonaan. Länsituulet olivat hyvin heikkoja ja tyyntä oli etenkin illalla. Päivälämpötila kohosi +5 asteen vaiheille; leudointa lounaassa.

Keskiviikko 10.4.2013: Korkeapaine asettui Länsi-Venäjän ylle ja siitä ulottui etenkin alkupäivällä selännettä Etelä-Suomen päälle. Britannian länsipuolelta Keski-Eurooppaan ulottunut matalapaineen vyöhyke pysyi lähes sijoillaan. Tarkastelualueella yöllä ja aamulla oli tyyntä ja selkeää muutoin, mutta etelärannikon tuntumassa kehittyi mereltä peräisin ollut sumutilanne. Sumu hälveni aamupäivällä ja loppupäivän aikana etelästä käsin lipui hajanaista yläpilvilauttailua; illalla sekaan tuli paikoin keskipilveäkin. Etelä-kaakkoistuulet virisivät vähän loppupäivän aikana alkaen tuoda leudompaa ilmamassaa. Yölämpötila oli etelärannikolla asteen pari pakkasella ja sisämaassa enimmäkseen -5 ja -10 asteen välillä. Päivälämpötila oli +5 asteen vaiheilla; leudointa eteläisimmässä osassa.

Torstai 11.4.2013: Korkeapaine Länsi-Venäjällä etääntyi vähän idemmäksi päästäen leudomman etelävirtauksen vaikuttamaan Fennoskandiaan yhä paremmin. Matalapaine Britannian länsipuolelta Keski-Eurooppaan alkoi erkaannuttaa matalapaineen osakeskuksen siirtymistä Etelä-Skandinaviaan. Tarkastelualueella etelä-kaakkoistuuli siis voimistui vähän ollen loppupäivällä ajoittain kohtalaista. Virtauksen mukana ilmamassa kosteutui ja vaihtelevapilvisen yön jälkeen loppupäivä oli enimmäkseen täysin pilvistä. Samalla itäpainotteisesti alkoi tulla vähäisiä vesikuuroja ajoittain ja ilma utuuntui. Yölämpötila oli etelärannikolla nollan vaiheilla ja sisämaassa paikoin -5 asteen vaiheilla. Päivälämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä.

Perjantai 12.4.2013: Korkeapainetta pysyi Länsi-Venäjällä ja pieni matalapaine siirtyi Etelä-Skandinaviaan ja illalla Pohjois-Itämerelle. Tarkastelualueella etelä-kaakkoistuuli voimistui vielä lisää matalapaineen lähestyessä etelälounaasta; illalla tuulet olivat jo navakkapuuskaisia etelärannikolla. Pilvisyys pysyi koko päivän runsaana ja utua - paikoin sumua oli yöllä ja aamulla. Vesikuuroja tuli ajoittain itäpainotteisesti etelästä käsin. Yö- ja päivälämpötilojen ero kaventui lähes olemattomaksi; lämpötilat pysyivät koko ajan pääasiassa +1 ja +5 asteen välillä. Yöllä sisämaassa oli paikoin noin 0 astetta.

Lauantai 13.4.2013: Pieni matalapaine siirtyi päivän aikana keskukseltaan Pohjois-Itämereltä Suomen länsirannikkoa pitkin pohjoiseen. Korkeapainetta oli kauempana Venäjällä ja toisaalta Etelä-Euroopassa hyvin voimakkaan matalapaineen muotoutuessa Britannian länsipuolella. Tarkastelualueella ensin mainittu matalapaine toi runsaahkon rintamavesisateen varhaisaamun ja keskipäivän väliseksi ajaksi. Senkin jälkeen pilvisyys pysyi koko päivän runsaana ja heikkoja vesikuuroja - tihkusateita tuli edelleen ajoittain. Ilmamassa oli pääsateen jälkeen utuista ja paikoin esiintyi sumuja. Tuulet olivat ajoittain navakoita, mutta matalapaineen keskuksen lähellä tyyniäkin. Alkupäivällä tuulensuuntina oli etelä-kaakko ja pääsateen jälkeen ne kääntyivät vähitellen länteen heiketen illalla. Lämpötila oli yötä-päivää lähes sama pysyen pääosin +2 ja +5 asteen välissä.

Sunnuntai 14.4.2013: Pieni matalapaine siirtyi Länsi-Suomesta heikkenevänä nopeasti Jäämerelle. Samalla Etelä-Euroopan korkeapaine alkoi ulottaa selännettä kohti Suomea. Britannian länsipuolella muhinut hyvin voimakas matalapaine alkoi pumpata itäpuolellaan etelälounaasta hyvin lämmintä ilmaa Länsi- ja Keski-Eurooppaan ja tuoda säärintamaa Fennoskandiaan. Alkupäivä oli vielä runsaspilvinen alapilvineen ja paikoin heikkoine vesikuuroineen koko tarkastelualueella, mutta iltapäivästä lähtien sää selkeni osittain länsiosista käsin. Illalla länsiosiin alkoi tulla lännestä lähestyneen säärintaman etummaisia yläpilviharsoja. Länsi-luoteistuulet olivat heikkenemässä yön aikana ja aamun jälkeen oli ajoittain tyyntä. Lounaistuuli alkoi kuitenkin jo voimistua illalla lännessä. Yölämpötila oli 0 ja +3 asteen välillä ja päivälämpötila +5 asteen paikkeilla pilvisimmillä alueilla ja lännen vähäpilvisemmillä alueilla +6 ja +10 asteen välillä. Loppuillalla selkeimmillä sisämaan paikoilla pakastui lievästi.

Alkaneen viikon 16 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tästä maanantaista keskiviikkoon saakka Britannian länsipuolella muhineen voimakkaan matalapaineen muotoutuminen kahden / kolmen osakeskuksen jonoksi Norjanmerelle edesauttaa lämpimän / leudon lounaisvirtauksen vallitsemista Länsi- ja Keski-Euroopasta Fennoskandiaan. Manner-Euroopassa se tietää edelleen suorastaan kesäisen lämpöaallon jatkumista, mutta Britanniassa on sateisempaa ja tuulisempaa. Sieltä käsin myös Fennoskandiaan tulee jatkuvalla syötöllä vesisadealueita. 

Tarkastelualue saa niistä osansa ma - ke aikana siten, että tänään maanantaina satelee ajoittain ja varsinkin illalla yhtenäisemmin ja runsaammin. Tiistaina näyttää olevan vähän poutaisempaa, mutta keskiviikkona on taas vesisateita liikkeellä lounaasta käsin. Lounaistuulet ovat ajoittain navakoita. Lämpötilat pysyvät runsaassa pilvisyydessä läpi öiden selvästi plussalla; jonakin yönä minimilämpötila voi olla jopa +5 asteen paikkeilla. Pilvisimpinä päivinä lämpötila ei jaksa nousta paljoa yli +5 asteen, mutta aurinkoisimmilla hetkillä on mahdollisuuksia +10 asteen ylityksiin.

Torstain - perjantain aikana näyttää liikkuvan voimakas matalapaine Skotlannista käsin Lapin yli, joka tuonee runsaita vesisateita tarkastelualueelle hyvin voimakkaan lounaispuhurin kera; sadealueen ajoitus on näillä näkymin torstain iltapäivästä alkaen perjantain aamuun saakka. Tilanteessa lämpötilat olisivat yötä-päivää +5 asteen paikkeilla - ajoittain vähän yli. 

Tuo to-pe matalapaine muuttaisi Euroopan mittakaavassa säätä loppuviikoksi siten, että sen jälkipuolella luoteesta pääsisi manner-Eurooppaan viileämpää ilmaa, jolloin kesäinen lämpöaalto päättynee siellä ja lännestä uudestaan vahvistuvassa korkeapaineessa olisi parina yönä hallanvaaraa. Samalla kuitenkin ko. matalapaine pumppaisi Itä-Euroopasta käsin Länsi-Venäjälle yhä lämpimämpää ilmaa; siellä myös pohjoisosissa tulisi laajasti lumia pääsulattavaa leutoutta, yöpakkaset poistuisivat lähes Jäämerta myöten ja lähempänä Mustaamerta tulisi yhä kesäisempää; hyvinkin kesäisiä lämpötiloja näyttäisi ulottuvan jopa Moskovan seudulle saakka. 

Fennoskandiassa ja tarkastelualueella näyttäisi olevan viikonloppuna em. matalapaineen ylityksen jälkeen aluksi aikaisempaa viileämpää ja poutasäässä taas lieviä yöpakkasiakin, mutta korkeapaine alkaisi muodostua pian itse asiassa Fennoskandian päälle. Sen jatkoasettuminen - muotoutuminen on hyvin kiinnostavaa, koska ennustekartoissa on ollut merkkejä sen asettumisesta ensi viikolla Suomen itäpuolelle, joka tietäisi tänne silloin parhaimmillaan voimakasta lämpöaaltoa... Tarkennuksia myöhemmin...

Joka tapauksessa kevät etenee tällä viikolla Euroopan mittakaavassa erittäin nopeasti >> Maisemien yleinen vihertyminen ja kukkiminen etenee nopeasti tasalle Britannia - Tanska - Puola - Mustanmeren pohjoispuoli saakka. Lumien pääsulaminen etenee tulvaisen nopeasti vyöhykkeellä Keski-Skandinavia - Etelä-Suomi ja siitä itään Venäjälle. Loppuviikolla manner-Euroopan länsiosissa kasvu hidastuu, mutta osittain Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjällä yhä laajemmin alkaa kasvukausi em. lämpenevässä säässä; jo selvästi Moskovan pohjoispuolella saakka vihertää viikonloppuna nopeasti ja lumien pääsulaminen alkaa siis hipoa Vienanmeren tasaa. Lapissa ja Vienanmeren itäpuolella on tulossa tällä viikolla suojasäitä reippaasti, mutta em. matalapaineiden reitillä ollessa etenkin viikonloppuna ko. alueilla osa sateista voi tulla vielä runsaina lumipyryinäkin.

Päivitys torstaina 18.4.2013 klo. 23:15: Em. ennusteet ovat toteutuneet tähän torstaihin mennessä oikein hyvin; tämän päiväinen ko. runsas sadealue on viilettänyt lounaasta koilliseen ja itse asiassa se on kaikkoamassa jo ensi yönä koko alueelta pois. Manner-Euroopassa on em. tapaan viilenemässä viikonlopuksi, mutta Itä-Euroopassa ja Venäjällä jatkuu aluksi kesäinen lämpöaalto Moskovan tasalle saakka. Kuitenkin Venäjälle näyttäisi viikonvaihteessa tulevan pohjoisesta laajasti paljon viileämpää ilmaa tuon Suomen päälle tulevan korkeapaineen itäpuolella.

Jatkossa huomenna tarkastelualueella on edelleen voimakasta länsi-lounaistuulta ja vaihtelevan runsaspilvistä kuurosateiden kera ko. voimakkaan matalapaineen siirtyessä Lapin yli itään. Leudon yön jälkeen päivälämpötila jää +5 ja +10 asteen välille vähän viileämmän ilmamassan alkaessa tulla lännestä paikalle.

La ja su ovat yhä em. tapaan aikaisempaa vähän viileämpiä, mutta korkeapaineen vaikutuksen piirissä melko aurinkoisessa säässä (Iltapäivisin sisämaassa kumpupilvisyyttä) päivälämpötila nousee +10 asteen vaiheille; sunnuntai on näistä päivistä lämpimin ja tyynin. Lauantai on vielä selvästi puuskaisen luoteistuulinen. Poutaantuvassa ja kuivuvassa säässä minimilämpötilat laskevat nollan tienoille ja heikkoja yöpakkasia esiintyy etenkin la-su ja su-ma öinä etenkin sisämaassa.

Ensi viikon alun ennusteet ovat muuttuneet; korkeapaine siirtyy kyllä Suomen itäpuolelle, mutta näyttää antavan heikkona pian periksi Pohjois-Atlantilta eli lännestä tulevalle voimakkaalle matalapaineelle; viimeistään tiistaina on taas tulossa voimakkaita etelän ja lännen välisiä tuulia ja vesisateita lämpötilojen asettuessa + 5 asteen vaiheille yötäpäivää; iltapäivällä voi olla paikoin n. +10 astetta ti ja ke sateen jälkeen vielä varmemmin ylikin. Maanantaina ennen sateita voi olla myös selvästi yli +10 astetta päivällä.

Keskiviikosta lähtien tilanteen muotoutuminen on kuitenkin epäselvää; Suomen lähelle joko etelä- tai kaakkoispuolelle voisi vahvistua korkeapaine ja sen mukaan joko laajasti manner-Eurooppaan tai idemmäksi Eurooppaan ja Venäjälle muodostuisi kesäinen lämpö- / helleaalto, minkä ulottumista Suomeen saattaisi alkaa tapahtumaan viikon loppuun mennessä. Toisissa malleissa korkeapaine jäisi lännemmäksi / heikommaksi, mikä tietäisi lännestä viileiden matalapaineiden sarjaa Fennoskandian yli Itäkaakkoon... Ensi viikon sääraportissa tästä lisää.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 15 - 2013: Etelä-Suomen lumipeitteen pääsulaminen alkoi päättyneellä viikolla torstaista lähtien, kun yölämpötilatkin kohosivat plussan puolelle ja kun lauantaina tuli reippaasti vesisateita. Sunnuntaihin mennessä peltoaukeilla alkoikin olla jo yleisesti pälveytymistä, mutta varjossa ja metsissä oli edelleen paikoin 20 - 40 cm lunta. Läntisimmissä osissa oli paikoin jo laajasti lumetonta. Jokiin ja ojiin alkoi jo muodostua tulvimista, mutta varsinainen tulvavaara on nyt tällä alkaneella viikolla leutojen lämpötilojen ja vesisateiden takia. Etenkin torstain - perjantain runsas vesisadealue saattaa eskaloida tulvavaaraa huomattavastikin!... 

Lumet siis sulavat nopeasti tällä viikolla ja viikon loppuun mennessä peltoaukeat ja nurmikentät vapautuvatkin lumista jo lähes kokonaan. Lähinnä vain varjoon ja metsiin jää vielä laikuttain lunta. Myös routa sulaa pois näissä oloissa hyvin jo lähes kaikkialta kokonaan pois. Maaperä pysyy koko viikon hyvin märkänä sateidenkin takia. 

Vesistöissä jäiden kantokyky on heikentynyt jo merkittävästi ja tämän viikon aikana jäät muuttuvatkin jo varsin sohjoisiksi niin järvissä kuin merelläkin. Virtapaikoissa jäät ovat poistuneet jo monin paikoin varsin laajasti ja tällä viikolla avoimen veden osuus kasvaa ko. paikoilla selvästi. Kuitenkin seisovan veden alueilla yhä puolimetrisinä pysyneet jäät eivät niin vain vielä sula pois. Suomenlahdella ja Selkämerellä ulapat ovat vapautuneet jo lähes kokonaan jäistä hämmästyttävästi, mikä kertoo jäiden olleen varsin höttöisiä rakenteeltaan. Suomenlahden sisälahdissa pysyy kuitenkin vielä seisovan veden paikoilla yhtenäistä jäätä tälläkin viikolla 16. Ulapan pintavedet alkavat lämmetä hitaasti kohti +5 astetta. Jokien lopullinen jäänlähtö tapahtuu tällä viikolla 16 em. tulvavesien noustessa.

Kasvimaailmassa leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkamiset ovat sitkeästi viivytelleet jopa tähän saakka, mikä on merkki jopa n. 3 viikkoa myöhässä olevasta keväästä! Kotimaisen siitepölykauden alkamisen pitäisi kuitenkin viimein alkaa näillä lajeilla tämän viikon mittaan, mutta täysi kukinta jää vielä myöhemmäksi. Pajujen (Salix sp.) kissat jatkavat kasvuaan yhä näyttävämmin, mutta kukinta-aste on vieläkin kaukana.

Varhaiset sipulikasvit ja muut ensimmäiset ruohovartiset lajit jatkavat kehitystään aikaisempaa nopeammin, jolloin esim. narsissien (Narcissus sp.) ensiversot rehevöityvät huomattavasti ja lumikellojen (Galanthus nivalis), krookusten (Crocus sp.) sekä luonnossa leskenlehtien (Tussilago farfara) ja sinivuokon (Hepatica nobilis) kukinnat yleistyvät selvästi tämän viikon mittaan ensimmäisenä lumesta vapautuneilta paikoilta käsin. Pälveytyneillä kohdilla metsävaahteroiden (Acer platanoides) lähellä on näkynyt jo myös ko. puulajin siementen itämistä sirkkajuurelle; itäminen etenee edelleen tällä viikolla osaksi jo sirkkalehdillekin.

Lämpimillä rinne-, seinusta- ja luiskakohdilla myös nurmikoiden vihertyminen alkaa ja ensimmäisenä lehtensä puhkaisevilla puilla ja pensailla silmujen turpoamista ilmenee; esim. terttuseljalla (Sambucus racemosa), monilla kuusamilla (Lonicera sp.), viitapihlaja-angervolla (Sorbaria sorbifolia) ja taikinamarjalla (Ribes alpinum). Roudan sulaminen poistaa tämän viikon aikana ainavihantien lajien taimilla ja pienillä pensailla kevään paahdeongelmat. 

Eläinmaailmassa on alkanut muuttolintujen paluumuutto kunnolla; päättyneellä viikolla 15 havaitsin mm. Espoon Tapiolassa ensimmäisen kerran meriharakan ääntelyä eräänä puolenyön hetkenä ja alueelle saapuivat runsaana myös lokit sekä ensimmäiset sinisorsat tutkimaan lumisulamisen tekemiä tulvalätäköitä.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: