Sunday, May 19, 2013

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Emmelie De Forest - Only Teardrops (Euroviisut 2013)

Eilen illalla Etelä-Suomen ukkosten lisäksi olivat taas euroviisut, jossa voittajaksi selvisi ennakkosuosikki Emmelie De Forest Tanskan edustajana kappaleellaan "Only Teardrops". Se selvisi voittajaksi lopulta selvällä erolla verrattuna muihin, mutta kärkiviisikossa (2. Azerbaidzhan, 3. Ukraina, 4. Norja ja 5. Venäjä) oli tiukempaa taistelua ko. "jämäsijoista" >> Ilta Sanomien tulosjuttu.

Suomen edustaja Krista Siegfrids sen sijaan jäi viisujen finaalissa jumbosijoille, vaikka hänellekin yritettiin aluksi pukea jonkinmoista suosikin / yllättäjän viittaa. Toisaalta hänen lauluunsa liitetty lesbokohu esiintymisensä lopun tyttösuudelman myötä taisi selvästi olla liikaa eurooppalaiselle yleisölle keskimäärin ja sitä vastaan taisi tullakin protestia äänestämättömyyden kautta. Ehkäpä laulun jo jossain määrin vanhentunut Katy Perry -tyylinen poprock vaikutti myös epäsuotuisasti...

Tässä yhteenvedossa otan siis tuttuun viime vuosien tapaan viisujen parasta lauluvalikoimaa osaksi yhteiskunnallispoliittista ruodintaa: Ensinnäkin voittajalaulun olemus oli mielestäni kuin nykyaikaan modernisoitu ja etnisillä mausteilla ryyditetty versio Saksan vuoden 1982 rauhaa ja rakkautta -voittajabiisistä >> Nicole: "Ein bisschen Frieden" (Video). Molemmat laulut esittää siis lisäksi viehkeän söpö nuori tyttö / nainen.

Tämä nykyinen "Only Teardrops" -voittolaulu on siis hyvin suorasukaisesti yhteiskunnallisesti kantaaottava, mikä onkin biisin viehättävän kauniin kertosäkeensä kanssa hyvällä tavalla jännitteellinen kontrasti. Biisin sanoma lyriikoissa on erittäin sopiva kuvaus nykyisen EU- ja eurokriisin sisällöistä ja seurauksista sekä siitä, että niihin liittyvät poliittis-ekonomiset vastakkainasettelut ja haittavaikutukset pitäisi osata lopettaa pian humaanimman yhteiskuntaelämisen toteuttamiseksi. 

Laulussa korostetaan meitä kaikkia katsomaan siinä mielessä peiliin ja ryhtymään enemmän kauniiksi ja hyvää tekeviksi ihmisiksi. Näin ollen tämän laulun voitto onkin täysin oikein ja se kertoo paljon eurooppalaisten mielentunnoista tällä hetkellä! Voidaan jopa sanoa, että uhkaavan länsimaiden perikadon edessä ja yhteiskuntarappion kierteessä tämä laulu onkin kuin hätähuuto! - Siis selvä protestilaulukin yhteiskunta-aktivismin teemaksi. Listamenestystäkin lienee siksi tulossa Emmelielle tänä kesänä ympäri Eurooppaa...

Alimmaisena olen ottanut ko. laulun esille tuttuun tämän sarjan tapaan Youtube -videonsa ja lyriikoidensa kera.

Suomen edustuskappale "Marry Me" (Video) oli voittolauluun verrattuna suorastaan ylipirteää hömppää ja koko kärkiviisikkokin verrantoon mukaan lukien sama asia pätee. Näin ollen eurooppalaisessa viisumaussa on nyt selvästi nähtävissä se, kuinka tuollainen etenkin Suomen edustama eskapistinen viihdemakea (Joskin hyvin tuotettuna) jäi nyt vakavampien teemojen varjoon >> Enää ei riitä vain se, että turrutetaan pahaa oloa makealla mahan täydeltä; yhteiskunnallisten olojen heikkeneminen onneksi ajaa valveutumisen tielle jossain määrin ja se kyllä näkyi tällä kertaa näissä euroviisuissa.

Esim. Venäjän edustuskappale oli yhteiskunnallisesti hyvin kantaaottava samaan tapaan kuin Tanskan laulu ja sen menestys tuossa kärkiviisikossa kertoi myös siksi omaa kieltään em. seikoista. Ko. biisin tai erityisesti esittäjänsä tyyli on hyvin lähellä brittiläistä megatähti Adelea, jonka takia osaltaan juurikin Britanniassa ja Irlannissa Venäjän laulusta tykättiin jopa 10 - 12 pisteen edestä.

Kärkiviisikon lauluista voidaan sanoa yhteisesti myös se, että ne kaikki olivat musiikillisesti ja visuaalisestikin parhaiten tuotettuja suorastaan kaikkiin muihin finaaliesityksiin verrattuna; kaikissa oli myös erinomaiset kertosäkeet. Erityisen upeasti minun mielestäni tässä katsannossa erottuivat nimenomaan Ukrainan ja Norjan laulut; ensin mainittu oli kuin futuristisesti tyylikäs versio Beyoncesta (Ko. biisistä löytyy mielestäni todella upean kaunis musiikkivideokin) ja jälkimmäisen Depeche Mode -tyylinen tunnelma oli hienosti koostettua ja laulajan osittain naapurintyttömäisen ujo olemus loi biisiin nähden villiä jännitettä; molemmat biisit olivat voittajalaulu mukaan luettuna omia suosikkejani. 

Kärkimenestyjien lyriikoissa myös rakkaus oli keskeinen teema, mutta Norjan laulussa se ilmeni nyrjähtäneellä tavalla tuskan ja himon sekoituksena, mikä lienee myös osuvaa nykyaikamme yhteiskuntakuvausta eikä sen biisin menestyminen siksikään ollut yllätys. 

Italian (Video) ja Alankomaiden (Video) edustajien laulut menestyivät myös varsin hyvin, mikä kertoo yksinkertaisen ja sielukkaan laulaja-lauluntekijä -tyylisen musiikin olevan myös nosteessa. Ranskan (Video) Amy Winehouse -tyylinen kappale ei sen sijaan vakuuttanut kummoisesti eurooppalaisia, vaikka sen taiteelliset ansiot olivat suuria; oliko kyseessä liian hieno kappale viisuihin?...

Modernilla ja hittilistoilta tutulla dance- / klubipopilla ei myöskään menestytty hyvin huolimatta viime vuoden samaa genreä edustaneesta voittokappaleesta "Euphoria" ja vaikka nyt ko. genressä Saksan (Video), Romanian (Video) ja Irlannin (Video) edustajien kappaleet olivat tuotannollisesti laadukkaita. Irlannin joutuminen finaalitulosten viimeiseksi oli jopa yllätys, vaikka ko. laulussa oli maailmanparannusteemaa; ehkäpä se ilmeni dancemusiikkiin nähden sitten falskina. Hyvin erikoinen Romanian "falsetti-Dracula" -kappale liikutti ihmettelijöitä sentään jonkin verran.

Kreikan (Video) edustuskappaleen menestyminen hämmästytti, vaikka kyseessä oli kieli poskessa tehty reteä ja ska-henkinen juoma- / juopottelulaulu. Yhtäältä sen menestys voisi olla merkki sympatiasta EU-kriisin pahimmin runtelemaa Kreikkaa kohtaan. Toisaalta biisin humoristisuus vetosi ilmeisesti eniten siihen eskapismiominaisuuteen, jossa musiikki helpottaa pahaa kuin pahaa oloa... Itse en kuitenkaan tykännyt tästä biisistä aivan niin paljoa.

Mainitsen vielä, että Britannian entinen megatähti Bonnie Tyler oli viisuissa pettymys (Video); varsinkin, kun muistan tykänneeni jo peräti 70 -luvun lopulla poikasena hänen "It's A Heartache" (Video) -kappaleesta ja etenkin "Married Men" (Ääniraita) -biisistä, jossa on hienot syntsasoundit. Lisäksi tietenkin "Total Eclipse Of The Heart" (Video) -megahitti jäi mieleeni vahvasti 80-luvulla...

Lopuksi siis Emmelie De Forestin voittokappale esittelyyn: Emmelie tavallaan jatkaa ulkomusiikillisessa katsannossa tyylillisesti samaa modernin kukkais- ja luonnonlapsilaulajan teemaa, jonka Loreenin voitto viime vuonna toi esille (Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Loreen - Euphoria (Euroviisut 2012) ); mm. Emmeliekin esiintyi nyt paljain jaloin, kuten Loreen viime vuonna >>


Emmelie De Forest: "Only Teardrops" - Video

Lyriikat: "The sky is red tonight
We’re on the edge tonight
No shooting star to guide us

Eye for an eye, why tear each other apart?
Please tell me why, why do we make it so hard?
Look at us now, we only got ourselves to blame
It’s such a shame

How many times can we win and lose?
How many times can we break the rules between us?
Only teardrops

How many times do we have to fight?
How many times till we get it right between us?
Only teardrops

So come and face me now
Here on the stage tonight
Let’s leave the past behind us

Eye for an eye, why tear each other apart?
Please tell me why, why do we make it so hard?
Look at us now, we only got ourselves to blame
It’s such a shame

Tell me
How many times can we win and lose?
How many times can we break the rules between us?
Only teardrops

How many times do we have to fight?
How many times till we get it right between us?
Only teardrops

(Tell me now) What’s gone between us has come between us
Only teardrops
(Tell me now) What’s gone between us has come between us

How many times can we win and lose?
How many times can we break the rules between us?
Only teardrops

How many times do we have to fight?
How many times till we get it right between us?
Only teardrops, only teardrops

Only teardrops
Only teardrops

How many times can we win and lose?
How many times can we break the rules between us?
Only teardrops

How many times do we have to fight?
How many times till we get it right between us?
Only teardrops".

No comments: