Saturday, May 18, 2013

Kesän 2013 ukkosseuranta; lauantai 18.5. - sunnuntai 19.5. (Kohokonvektio- ja lämpöukkosia Baltiasta ulottuvassa kosteassa helleilmamassassa)

Tämän alkaneen kesän ensimmäinen ukkosseuranta pääsee myös käyntiin, vaikka erikoisen kovaa ukkosta ei sinänsä ole odotettavissa. Kuitenkin tästä illasta alkaen ja huomisen päivän aikana toukokuun mittapuun mukaan ukkostelu voi olla varsin merkittävää Etelä-Suomessa. Siispä tämä seuranta kattaa tämän illan ja huomisen päivän.

Lyhyt kokonaiskuvaus lauantain 18.5. - sunnuntain 19.5. tilanteesta: Baltiaan jo muutaman päivän ajan Ukrainasta käsin ulottunut kaikkein kuumin ja kostein ilmamassa pyrkii parhaillaan paremmin perille Etelä-Suomeen ja asettuu sunnuntaiksi alueelle epävakaisissa oloissa, kunnes maanantaina idästä alkaa virtaamaan kuivempaa ja etenkin itäosiin viileämpääkin ilmaa. Ko. ilmamassa on ollut ukkosherkkää ja se on nähty tänäänkin Baltiassa, missä mm. juuri Virossa on ukkoskuurotellut pitkin päivää ja etenkin nyt tässä alkuillan mittaan.

Tämä kuuroherkkä alue on nyt tulossa illalla tarkastelualueelle ja sen aiheuttamana huominen sunnuntai voi olla tarkastelualueen tämän kesän ukkostavin päivä tähän mennessä. Ukkoskuurot ovat luonteeltaan nyt illalla ja yöllä ns. kohokonvektioita, joiden nousun energia ei lähde ns. rajakerroksesta eli "maan pinnasta"; niinpä esim. meri ei vaikuta siinä kuuroja heikentävästi. Huomenna iltapäivällä kuurottelua voi aiheuttaa lisäksi rajakerroksesta ponnistava lämpöukkostyyppi, jos aurinko pääsee paistamaan hyvin pilvien välillä. Ukkosiin ei tällä kertaa liity merkittäviä puuskia / syöksyvirtauksia, mutta rankkasateet voivat paikoin aiheuttaa taajamatulvariskiä ja salamointi voi olla paikoin melko tiheää.

Tässä on jälleen seurannassa oivallisia linkkejä: Tuttu Ilmatieteen laitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka ovat edelleen hyviä, kuten Kelikamerat ja Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on erinomainen ja siinä on uutena ominaisuutena salamahavainnot juuri sopivasti mm. tällaista seurantaa vartenSeurantapaikkani on nyt Hämeenlinna.

Seurantatilanne 18.5.2013 klo. 21:30: Viron ukkoskuurottelusta muodostui aikaisemmin illalla n. klo. 17:30 - 20:00 väliselle ajalle Tallinnan seudulle voimakasta ukkosrypästä, jonka myötä Suomenlahtea on pystynyt jo ylittämään yksi kohokonvektiona pohjoiseen etenevä ukkoskuuroalue; se on saapumassa Helsingin itälaidalle parhaillaan. Myös Helsingin länsireunalla on pieni rankka kuuro etenemässä. Hämeenlinnassa koko päivän vallinnut sumupilvikansi on alkanut rakoilemaan ja pilvien luonne on alkanut kokkaroitumaan. Ilmamassa on ollut utuista. Itätuuli vallitsee parhaillaan heikkona ja lämpötila on +17 astetta.

Seurantatilanne 18.5.2013 klo. 22:25: Ukkosalue on rantautunut tällä hetkellä voimakkaimmin Porvoon seudulle ja heikommat kuurot ovat matkaamassa Helsingin seudulta jo kohti Hyvinkään seutua. Täällä seurantapaikalla Hämeenlinnassa sumupilvikansi on yhtenäistynyt ja järjestäytynyt enemmän länsi-itä -suuntaisiksi juoviksi. Laskevan auringon punertava valo heijastui äsken etelätaivaalla ukkospilvialueen yläosasta alempien sumupilvien läpi pikanttina tunnelmavalona. Itätuuli on yhä heikkoa ja lämpötila on yhä +17 astetta.

Seurantatilanne 18.5.2013 klo. 23:40: Virosta nouseva ukkosalue etenee pitkänä jonona, mutta sen länsireuna on ollut heikkenevää tyyppiä ja itäreuna voimistuvaa; täten ukkosen painopiste on siirtynyt Porvoon seudulta Loviisan seudulle. Ukkosen pohjoisreuna on edennyt Mäntsälän tasalle. Hyvinkään seudulle etelästä tulleet kuurot ovat lähes kuolleet pois. Hämeenlinnassa alapilvikansi on ollut sumu- ja kumpukerrospilven välimuotoa aaltomaisena - viiruisena rakenteena, mikä on merkki tuuliväänteestä. Itä-koillistuuli on seurantapaikalla lähes tyyntä ja lämpötila on laskenut +16 asteeseen.

Seurantatilanne 19.5.2013 klo. 00:35: Itä-Uudenmaan ukkosalueen painopiste on siirtynyt Kotkan ja Kouvolan seudulle ollen kuurottaisen sateen alueeltaan vähän aikaisempaa hajanaisempaa ja toisaalta laajempaa. Tämän länsiosana on tasaisempaa ukkosetonta sadetta. Samalla Saimaalle Mikkelin ja Lappeenrannan väliin on muodostunut uutta ukkostavaa kuurosolukkoa itä-länsisuuntaisena rintamana. Virossa olevat ukkoskuurot liikkuvat koilliseen kohti Pietaria. Täällä Hämeenlinnassa yksi tuore ukkoseton pieni kuuro osui puolen yön kohdalla keskelle sataen parisen minuuttia melko rankasti; alapilvikansi on lähes hälventynyt ja paljastanut ylemmät keskipilvilautat (verho- ja hahtuvapilviä osin kokkareisina ja seassa kukkakaalimaisia kuuropilvien alkuja). Tuuli on edelleen lähes tyyntä tai hyvin heikkoa koillisesta ja lämpötila on ennallaan.

Seurantatilanne 19.5.2013 klo. 01:55: Lahti - Kouvola - Kotka -kolmion paikkeille on jäänyt vellomaan heikon tasaisen sateen alue liikkeessä hitaasti pohjoiseen; sen itäosana ollut ukkosalue kuihtui pois sitten viime päivityksen. Sen sijaan tämän pohjoispuolella ukkoskuurottelua on muodostunut lisää itä-länsisuuntaisena pohjoiseen siirtyvänä rintamana Saimaalla olevan osan jatkoksi länteen ulottuen Päijänteen keskivaiheille. Pietaria lounaasta lähestyvä kuurottaisen sateen alue on heikentynyt ukkoseltaan, mutta uutta ukkoskuurosolukkoa on syntynyt Karjalankannakselle. Hämeenlinnassa ilman utuisuus on lisääntynyt. Verho- ja hahtuvapilviä on vaihtelevan hajanaisesti ja osittain kokkere- ja vallinharjamuotoisina kaupungin keinovalojen ja tumman yöhämärän yhteisvärittämänä. Tuuli on lähes tyyntä ja lämpötila on yhä jopa +15 astetta kertoen erittäin lämpimästä ilmamassasta.

Päivitys 19.5.2013 klo. 02:15: Seurantapaikkani lähistöllä eikä muuallakaan em. itäosia lukuun ottamatta ole enää lähitunneille odotettavissa merkittävää lisäkuurottelua, mutta ehkä aamuksi voi jotain uutta paikoin syntyä ja viimeistään sunnuntain iltapäivällä... Nyt koittaa päivittämisessä siis nukkumatauko.

Seurantatilanne 19.5.2013 klo. 10:45: Yön aikana ukkoskuurot kuolivat vähitellen pois myös tuolta itäosista klo. 03:00 ja 05:00 välillä. Sitten klo. 05:00 ja 08:00 välillä suunnilleen Tampereen tienoilta vähän Saimaan pohjoispuolelle niistä jäi vielä hajanaista heikkoa kuurottelua, mutta nyttemmin sää on poutaantunut kokonaan sielläkin. Virosta on tullut Suomenlahdelle toistaiseksi vain heikkoa uutta kuurottelua. Ilmamassa on kuitenkin hyvin otollista lämpöukkosten muodostumiselle etenkin sisämaassa tänään, joten jatkoseurantaa on iltapäivästä alkaen tiedossa. Tällä hetkellä täällä Hämeenlinnassa ilmamassa onkin hyvin utuinen ja yön minimilämpötilasta +14 asteesta lämpö on noussut nyt jo peräti +22 asteeseen; hellelukemiin voidaan tänään siis päästä. Pilvisyys on vähentynyt toistaiseksi vain hajanaisiksi untuva- ja palleropilvilautoiksi. Seassa on tosin alkanut kasvaa kumpupilviä. Tuuli on heikkoa ja on kääntynyt koillisesta kaakkoiseksi.

Myrskyvaroitus.com -sivuston etusivulla on nyt tätä sunnuntaita koskevaa analyysiä ukkosista.

Seurantatilanne 19.5.2013 klo. 12:50: Uutta heikkoa kuurottelua on yhtäältä Karjalankannakselta Laatokalle sekä toisaalta Turun eteläpuolella Saaristomerellä, mutta ukkoskehitys ei vielä ole varsinaisesti päässyt käynnistymään. Hämeenlinnassa keskipilvilautat (hahtuva- ja palleropilvilauttoja) ovat vähän tihentyneet ja pitäneet kumpu- ja kuuropilvikehitystä tulpattuna toistaiseksi; paikoin kumpupilviä sekoittuneena em. keskipilvilauttoihin. Itä-kaakkoistuuli jatkuu heikkona ja lämpötila on kohonnut jo melkein +24 asteeseen.

Seurantatilanne 19.5.2013 klo. 14:30: Ukkoskuurokehitys ei ole edelleenkään päässyt kunnolla alkuun tulppaavien keskipilvilauttojen takia, mutta edelleen kuurottelee hieman Turun ja lounaissaariston paikkeilla ja pientä kuurojonoa on syntynyt Salpausselän tienoille Lahdesta Kouvolan kautta Lappeenrantaan. Hämeenlinnassa lämpötila käväisi äsken lähes +25 asteessa, mutta pilvisemmässä säässä on nyt +24 astetta. Hahtuvapilvilauttoja kumpu- ja kumpukerrospilvien kera on nyt yli puolipilvisesti; pohjoistaivaalla kumpupilvet ovat alkaneet kasvaa korkeutta nopeasti kohti kuuroluokkaa. Kaakkoistuuli on heikkoa - paikoin puuskissa kohtalaista.

Seurantatilanne 19.5.2013 klo. 17:40: Ukkoskuurojen kehittyminen panttaantui pitkään, mutta viimein ensimmäiset ukkostavat rankkasadekuurot ovat syntyneet pian klo. 16:00 jälkeen Porin pohjoispuolelle ja Porista jonkin matkaa kaakkoon. Sen sijaan Salpausselältä nyt vähän pohjoiseen edennyt itä-länsisuuntainen kuurorintama ei ole jaksanut alkaa ukkostamaan. Virossa ukkostaa vähän ja reippaammin vähän Pietarista länteen. Hämeenlinnassa ukkoskehitystä tulppaavaa verho- ja hahtuvapilvilauttaa on edelleen melko paljon, mutta aurinkokin paistaa välillä hyvin. Aikaisemmat kumpupilvikehitykset ovat lähes kokonaan poistuneet näköpiiristä toistaiseksi... Lämpötila on laskenut +22 asteeseen ja itätuuli on heikkoa - ajoittain kohtalaista puuskissa. Ilmamassan utu on ehkä hieman hälventynyt.

Seurantatilanne 19.5.2013 klo. 19:15: Ukkoskuurokehitystä on alkanut muodostumaan Porin seudulta vahvemmin kohti kaakkoa, missä yksittäisten kuurojen liike on pohjoiseen -luoteeseen. Virossa oleva ukkoskuurottelu liikkuu sen sijaan koilliseen ja Pietarin alueella voimakkaasti ukkostava kuurottaisen sateen alue itään. Päijänne - Saimaa -janalla olevat heikot kuurot liikkuvat myös itäkoilliseen >> Näin ollen eteläisimmän Suomen paikkeilla akselinaan Helsinki - Hämeenlinna on rintamasysteemin ja suihkuvirtauksen ohjaamina viuhkamaisiin suuntiin jakautuvaa pilvien liikettä. Hämeenlinnasta katsottuna tuon läntisen "viuhkaosan" kaakkoon ulottuvassa jonossa lounaistaivaan rannassa onkin alkanut näkymään kukkakaalimaista kuuropilvikehitystä ja samalla aikaisemmat hahtuvapilvilautat ovat alkaneet hajaantumaan. Kaakkois-itätuuli on ollut enimmäkseen heikkoa ja lämpötila on +21 astetta.

Seurantatilanne 19.5.2013 klo. 21:20: Nyt näyttää valitettavasti siltä, että ukkosilta on loppumassa energianlähde Etelä-Suomen alueella tältä päivältä, koska ilmeisesti eilisillan ukkostelu ns. käytti jo "pajatsosta" eli kosteusvarannosta nappuloita sen verran tyhjiin ja lisäksi Etelä-Suomen päällä olevaa rintamasysteemiä pitkin itätuulella on päässyt hivuttautumaan alueelle muutaman viime tunnin aikana sen verran jo kuivempaa ja viileämpääkin ilmaa. Porin seudun kuurottelusta ukkonen on heikentynyt pois klo. 20:00 jälkeen ja muualla tarkastelualueella ei ole enää syntynyt mainittavaa uutta kuurottelua. Vain Vaasan eteläpuolella on vielä uutta pientä ukkostelua. Suomen eteläpuolella on vielä ukkosherkkää; Viron koilliskulmalla on parhaillaan voimakas ukkosalue liikkeessä itäkoilliseen ja Pietarin seudulta ukkoset ovat siirtyneet Laatokan päälle

Hämeenlinnassa ukkosherkkyyden vähenemisen on huomannut kukkakaalimaisten kuuropilviaiheiden katoamisena taivaalta ja jäljelle on jäänyt vain hajanaista hahtuvapilvilauttailua. Myös ilman utu on hälventynyt lisää kosteuden vähenemisen merkkinä. Lämpötila on nyt +20 astetta ja tuuli käy heikkona itäkoillisesta. Palaan vielä puolilta öin päättämään tämän seurannan...

Seurantatilanne 20.5.2013 klo. 00:35: Viime päivityksen jälkeen sekä Porin tienoon kuurosolut että Viron - Laatokan ukkosalue ovat heikentyneet eikä merkittävää uutta kuurottelua ole syntynyt muille alueille; paitsi Tallinnan eteläreunalla on ollut puolenyön maissa pieni yksittäinen ukkoskuuro. 

Ilmatieteen laitoksen sadetutkaennusteen mukaan tämän yön aikana ja aamulla olisi vielä kuuroherkkyyttä suunnilleen linjalla Pori - Tampere - Lappeenranta, mutta tuskin siinäkään ukkostaa. Alkavalla viikolla on tavanomaista lämpimämpää ja ajoittain epävakaista, jolloin ukkosia voi edelleen esiintyä, mutta seurantaani otan vain riittävän voimakkaat ukkosteluepisodit... Tämä seurantaosa päättyy tähän.

No comments: