Wednesday, May 29, 2013

Kesän 2013 kuumin päivä - Osa 2

Tänään keskiviikkona 29.5.2013 hellelukemat ovat taas palanneet Etelä-Suomeenkin, mutta itse asiassa monin paikoin kuumimmat päivälämpötilat on mitattu jo eilisestä alkaen Pohjanmaalla ja Lapissa, missä jo eilen oli paikoin +25 asteen ylittäviä hellelukemia. Tällä Etelä-Suomen tarkastelualueella hellettä lähimmäksi päästiin eilen lähinnä vain Varsinais-Suomessa ja muutoin päivälämpötiloissa jäätiin +20 ja +24 asteen välille.

Tämä helletilanne johtuu siis klassisesti taas siitä, kun korkeapainetta on Suomen itä-koillispuolella noin Barentsinmeren tienoilla ja matalapainetta etelä-lounaispuolella; näiden välissä hyvin lämpimät itä-kaakkoisvirtaukset tuovat hellettä Suomeen. Tämä asetelma vaikuttaa tämän loppuviikon osalta hyvin pysyvältä, joten helleaalto jatkuu koko Suomen alueella ainakin sunnuntaihin saakka. Tämä seurantaosa kattaakin ajan tästä keskiviikosta viikon loppuun. Todennäköiseltä näyttää myös se, että helle jatkuu keskeytyksettä ja tarkastelualueen suhteen jopa voimistuenkin pitkälle ensi viikon puolelle, joten suorana jatkona on sitten tulossa osa 3 tähän seurantasarjaan...

Tarkastelualueella hellelukemia voi kuitenkin mitätöidä tämän viikon lopulla jo huomisesta torstaista lähtien kaakosta ja etelästä saapuvat kosteampien ja ukkoskuuroisten säiden pilvisemmät alueet; niinpä kuumimmat päivälämpötilat voivat jäädä edelleenkin lähinnä Keski- ja Pohjois-Suomeen, missä esim. Lappiin saattaa tulla jopa +30 astetta hätyytteleviä päivälämpötiloja! >> Jopa 30 astetta: Unohda Kanaria, nyt hellelomalle Lappiin! Tämä on sikäläisittäin erittäin ennätyksellistä!

Hellelukemat ovat kuitenkin mahdollisia poutaisimmilla paikoilla ko. tarkastelualueellakin ja yöt ovat joka tapauksessa erittäin lämpimiä; monin paikoin voidaan jäädä +15 asteen vaiheille tai ylikin minimilämpötiloissa.

Tässä alla on siis kunkin vuorokauden maksimilämpötilojen seurantaa tutuilta Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnilta, missä lähteenä lukemille on Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella.

Keskiviikon 29.5.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +20 astetta, Turku +25 astetta, Salo +25 astetta, Pori +26 astetta, Hämeenlinna +25 astetta, Tampere +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +24 astetta, Kouvola +24 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.

Yllä olevat ko. päivän maksimilämpötilat olivat hyvin tasaisesti lähes samoja ympäri tarkastelualuetta jopa vain kahden asteen sisällä; vain Suomenlahden ja suurten järvien äärellä oli hitusen viileämpää. Hellelukemia mitattiin hyvin täpärästi monin paikoin +25 asteen veroisesti. Kuumin paikka oli tyypillisesti Pori, kun vallinneissa itä-kaakkoistuulissa lämpö pakkaantui taas länsirannikkoa vasten kumoten siellä viilentävää merituulta. Mereisen Kotka Rankin tapauksessa puolestaan havaitaan yllättävän korkea päivälämpötila, joka antaa jo viitteitä siitä, että Suomenlahden merivesi on hyvin lämpimän toukokuun loppupuoliskon aikana lämmennyt jo tavanomaista selvästi lämpimämmäksi ja siten sen viilentävä vaikutus etelärannikon lämpötiloihin on alkanut heikentymään etuajassa / normaalia enemmän. Koko Suomen mittakaavassa ko. päivänä kuuminta oli Ylitornion, Rovaniemen ja Oulunsalon asemilla, joilla kaikilla mitattiin +27,3 asteen helteet.

Torstain 30.5.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +21 astetta, Turku +23 astetta, Salo +22 astetta, Pori +27 astetta, Hämeenlinna +22 astetta, Tampere +24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +19 astetta, Vantaa +21 astetta, Hyvinkää +22 astetta, Lahti +21 astetta, Kouvola +21 astetta, Porvoo +20 astetta, Lappeenranta; Lepola +19 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +20 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +18 astetta, Mikkeli +22 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +23 astetta, Joensuu +26 astetta ja Ilomantsi +26 astetta.

Ko. päivä jäi historiankirjoihin Lapissa saavutetun sen alueen toukokuun mittaushistorian kuumimmasta helle-ennätyksestä, joksi tuli Ylitorniossa mitattu tasan +29 astetta! >> Lapissa hirmuhelle - kaikkien aikojen ennätys rikki! Koko Suomen mittakaavassa oli vieläkin lämpimämpää Kokkolassa ja Kruunupyyssä, joissa mitattiin +29,1 astetta. Näin kuumimpina alueina säilyivät Pohjanmaa ja koko Lappi, mutta juuri tällä tarkastelualueellani koettiin osaksi tilapäinen viilennys, kun etelästä saapui heikkenevä kylmä rintama runsaampine pilvineen ja paikoin kuurosateineen. Tilanteen aiheutti Baltiassa pyörinyt hyvin pieni matalapaine, joka kiepsautti eteläkautta itä-kaakkoistuulten sekaan viileän annoksen ja mukaan myös kosteutta. Niinpä ym. lämpötiloista nähdään, kuinka etenkin Uudellamaalla, Kymenlaaksossa sekä myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli edellispäivää viileämpää. Sen sijaan Satakunnassa (Porin seudulla) ja tarkastelualueen aivan pohjois-koilliskolkassa (Jyväskylä - Joensuu - Ilomantsi) hellettä oli edelleen. Huomenna pe lämpeneminen alkaa kuitenkin taas eteläisimmissäkin osissa...

Perjantain 31.5.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +25 astetta, Salo +24 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +22 astetta, Tampere +24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +20 astetta, Vantaa +23 astetta, Hyvinkää +23 astetta, Lahti +24 astetta, Kouvola +23 astetta, Porvoo +23 astetta, Lappeenranta; Lepola +22 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +19 astetta, Mikkeli +22 astetta, Jyväskylä +23 astetta, Savonlinna +23 astetta, Joensuu +22 astetta ja Ilomantsi +24 astetta.

Edellisenä päivänä viileämmän hellekeskeytyksen kokenut eteläisin osa tarkastelualueesta lämpeni ko. päiväksi, mutta samalla pohjoisimmissa osissa jäätiin nipin napin hellelukemista tällä kertaa. Hellerajalle päästiin vain lounaiskolkassa (Turun seudulla) - Satakunnassa (Porin seudulla). Koko alueen kunnollista lämpenemistä helteeksi ehkäisi vielä epävakaisuus, missä pilvisyys oli ajoittain runsasta ja iltapäivällä - alkuillalla sisämaassa n. Riihimäki -tasalta pohjoiseen kehittyi pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja. Niiden viilentävä merkitys oli kuitenkin paikallista ja lyhytaikaista. Sen sijaan koko Suomen mittakaavassa pohjoisosissa ennätyshelle voimistui edelleen ja ko. päivän helteisin paikka oli jopa Utsjoki, missä mitattiin peräti +30,1 astetta! Tämä oli ensimmäinen kerta maamme lämpötilojen mittaushistorissa, kun Lapin alueella ylitettiin toukokuussa tuo maaginen helleraja! >> Nyt on sää sekaisin: Lapissa on kuumempaa kuin Turkissa tai Tunisiassa!

Lauantain 1.6.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +18 astetta, Turku +26 astetta, Salo +25 astetta, Pori +22 astetta, Hämeenlinna +25 astetta, Tampere +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +21 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +24 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +26 astetta ja Ilomantsi +27 astetta.

Kaakosta alkoi tulla entistä helteisempää ja kosteampaa ilmaa tarkastelualueelle, joka näkyi yön aikana etelä-kaakosta tulleena runsaana pilvisyytenä ja kuurosateina; ukkosta ei kuitenkaan juuri esiintynyt siinä vaiheessa. Iltapäiväksi jäi tästä kosteasta annoksesta runsaampaa pilvisyyttä läntisimpiin osiin, missä sade- ja ukkoskuurot pitivät juuri lounaissaariston, Varsinais-Suomen ja Satakunnan seutuja paikoin aikaisempaa viileämpinä; etenkin Pori ja Maarianhamina. Sen sijaan lähes selkeältä, mutta utuiselta taivaalta paistavaa aurinkoa riitti aamusta alkaen muualle, missä hellelukemiin päästiinkin lähes kaikkialla etelärannikkoa lukuun ottamatta tähän mennessä kesän reippaimmalla tavalla; kuuminta oli yhtäältä Lahti-Kouvola -akselilla ja toisaalta itäkolkassa. Tarkastelualueen tämän kesän lämpöennätystä eli +27 astetta ei silti vielä ylitetty. Huomenna sunnuntaina se tapahtunee helposti ja jopa +30 asteen rajakin voi paukkua!... Ko. päivänä Lapin helle huipentui vielä hämmästyttävästi, vaikka siellä alkoi jo esiintyä viilentäviä ukkoskuuroja kautta koko alueen peräti Kilpisjärveä myöten! Koko Suomen mittakaavassa Utsjoella oli taas helteisintä huikean +31,3 asteen verran! >> Tässä on kesän uusi helle-ennätys: 31,3 astetta.

Sunnuntain 2.6.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +25 astetta, Turku +28 astetta, Salo +28 astetta, Pori +28 astetta, Hämeenlinna +28 astetta, Tampere +28 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +27 astetta, Hyvinkää +27 astetta, Lahti +28 astetta, Kouvola +28 astetta, Porvoo +27 astetta, Lappeenranta; Lepola +27 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +27 astetta, Jyväskylä +27 astetta, Savonlinna +26 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +27 astetta.

Tällä kertaa maksimilämpötilat muodostuivat ympäri tarkastelualueen sisämaata hyvin tasaisesti lähes samoille lukemille eli monessa paikassa oli joko +27 tai +28 astetta. Tämä johtui nyt pilvitilanteen oltua iltapäivällä suunnilleen sama ympäri aluetta; kumpupilvisyyttä ja vain länsirannikon tuntumassa pieniä kuurosateita paikoin. Lisäksi ilmamassa kattoi varsin homogeenisesti koko alueen. Suuremmat lämpötilaerot ilmensivätkin pienilmastollisten seikkojen korostumia; etelärannikolla vielä suhteellisen viileä (Joskin jo paljon tavanomaista lämpimämpi ajankohtaan nähden) merivesi piti hellelukemia kurissa ja Savonlinnan seudulla Saimaa vaikutti samaan tapaan. Lounaissaaristossa meren viilentävää vaikutusta oli myös, mutta toisaalta nyt Maarianhaminassa päästiin vuoden ensimmäisen kerran hellerajalle, kuten myös Helsingissä. Ko. päivänä Lappi viileni etenkin länsiosiltaan sateiden takia selvästi edellispäivistä, joten koko Suomen mitassa lämpimimmän alueen titteli siirtyikin nyt ko. tarkastelualueelle. Missään ei silti tällä kertaa ylitetty +30 astetta, mutta tämä su oli tarkastelualueen kuumin päivä tänä vuonna tähän mennessä. Ma ja ti ovat nyt niin helteisiä, että +30 asteen ylityksen pitäisi paikoin tapahtua juuri tarkastelualueella; Etelä- ja Keski-Suomeen on annettu jopa hellevaroitus (Ilta-Sanomien juttu). Ko. jutussa on myös selitys sille, miksi sellaista ei annettu viime päivien aikana Lappiin. 

Tämä sunnuntain päivitys päättää tämän seurantaosan, mutta suorana jatkona sille tulee maanantaista lähtien heti seuraava kolmas osa. Jaksotan näitä seurantoja tällä tavalla viikottain.

No comments: