Sunday, November 24, 2013

Viikkosääraportoinnissa taukoa ja sääennusteita erillisenä joulukuun ensimmäiselle viikolle saakka (Päivitetty!)

Olen päättänyt pitää muiden kiireideni takia taukoa viikkosääraporttieni laatimisessa joulukuun ensimmäiselle viikolle saakka. Palaan sitten kirjoittamaan intensiivivaiheena takautuvasti valmiiksi viikkojen 46, 47 ja 48 viikkosääraportit siten, että luon ne ilman sääennusteosioita ja julkaisen ne kunkin viikon jälkeiselle maanantaille paikoilleen takautuvasti; esim. viikon 46 raportti tulee julkaisuun maanantain 18.11.2013 kohdalle. Näin palaan joulukuussa myös normaaliin aikatauluun tämän sääsarjan puitteissa.

Tässä tiedoteosassa julkaisen joulukuun ensimmäiselle viikolle saakka lyhyitä sääennustepäivityksiä, jotka siis muutoin jatkossa olisivat puuttuneet varsinaisen sääbloggaamistaukoni aikana. Seuraavaksi alkavaa viikkoa 48 koskevaa sääennustetta >>

Tänään sunnuntaina 24.11.2013 on siis alkanut matalapaineen lounaispuolella luoteesta kylmän ilman virtaaminen lumikuurojen kera, mutta niistä ei ole tullut hentoa huurua lukuun ottamatta kunnon lumipeitettä Etelä-Suomeen. Varsinaisen lumipeitteen eteläraja kulkee vähän Tampereen tasan pohjoispuolella. Kylmää ilmaa virtaa myös laajasti manner-Eurooppaan ja Välimerellekin pohjoisesta vahvan korkeapaineen keskuksen ollessa Britteinsaarten länsireunalla ja toisen matalapaineen ollessa Mustanmeren luoteiskulmalla.

Kylmyys huipentuu tarkastelualueella alkavan viikon 48 alussa siten, että Britteinsaarten korkeapaineesta ulottuu ma-ti välisenä yönä selännettä Suomeen; heikossa tuulessa ja vähäpilvisessä säässä lämpötila laskee yöllä - aamulla sisämaassa -5 ja -10 asteen välille ja etelärannikolla -2 ja -5 asteen välille. 

Tiistaina päivällä alkaa laidasta toiseen vaihteleva säätyyppi, kun voimakkaita matalapaineita liikkuu nopeaan tahtiin Islannin suunnasta Lapin yli Länsi-Venäjän pohjoisosiin koko ensi viikon ja seuraavan viikonkin puolelle saakka. Niiden mukaan vuorotellen tiheinä sarjoina tulee ensin matalapaineiden etupuolella leuto plussakeliannos lännestä ja pian matalapaineiden jälkipuolella pakkassäätä purkauksena pohjoisesta. Matalapaineisiin liittyy voimakkaita tuulia ja runsaitakin rintamasateita. Sateet ovat vaihtelevasti vettä, räntää ja lunta; sisämaassa lumipeitteiden muodostumisen todennäköisyyttä on etenkin idässä, mutta etelärannikkokin voi saada hetkellistä ensimmäistä lumipeitettä joulukuun alkuun mennessä. Todennäköisimmin lumia vaille jää lounaissaaristo... 

Aikataulutus ko. matalapainesarjalle on alustavasti seuraava tarkastelualueelle >>

Leuto ja vesisadepainotteinen annos lännestä tulee ti - ke ajaksi, torstaina tapahtuu kylmän purkaus ja pe - la aikana se huipentuu yleisiin heikkoihin - kohtalaisiin pakkasiin korkeapaineen selänteessä; sisämaassa pakkasta taas -5 asteen kylmemmällekin puolelle. Lauantaina tulee länsi-lounaasta seuraava leuto suojasääannos, mutta jo sunnuntaina lumi-räntäpyryjen kera näyttäisi tulevan kylmää ilmaa luoteesta - pohjoisesta. Seuraavana maanantaina olisi korkeapaineen selänteen vuoro pakkassäässä, mutta jo tiistaina taas tulisi hetkellinen leuto annos voimakkaan matalapaineen ja runsaiden sateiden kera... Tähän aikataulutukseen tulee tarkennusta alkavan viikon 48 mittaan.

Euroopan mittakaavassa voidaan todeta, että koko tuon Fennoskandian yli tapahtuvan matalapainesarjan aikana ainakin su saakka vahvan korkeapaineen keskus pysyy itsepäisesti Britteinsaarten - Länsi-Euroopan yllä / länsireunalla ja täten manner-Euroopassa jatkuu yleisesti kylmä sää yöpakkasineen; lähinnä vain Britteinsaarille voi kiertyä korkeapaineen pohjoispuolelta ajoittain leudompaa ilmaa. Länsi-Venäjällä talventulo pysyy suhteellisen hyvin kurissa toisaalta juuri siksi, kun Fennoskandian suunnasta tulee sinne jatkuvasti tuota em. matalapainetoimintaa varsin hyvin sikäläisiä oloja leudontavana; pohjoisosiinsa tulee silti juuri niiden takia laajasti lisää lunta (Myös Lappi saa paljon lisää lunta!) ja ensi viikon 48 loppupuolella näyttäisi Uralin tienoilla korostuvan ankarien pakkasten mahdollisuus...

Päivitys lauantaina 30.11.2013 klo. 17:15: Em. ennusteesta sää on toteutunut eiliseen perjantaihin saakka varsin hyvin. Sen sijaan tänään lauantaina 30.11.2013 on alkanut hieman toisenlainen sääkehitys aikaisempaan verrattuna. Siitä tässä päivityksessä >> Tänään luoteesta on tullut pakkasyön perään okluusiorintaman mukana lumi- ja räntäsadealue, missä yhteydessä länsi- ja eteläosissa on lauhtunut tilapäisesti suojasääksi ja tuulet ovat olleet tässä yhteydessä hyvin voimakkaita. Kuitenkin jo tänään illalla luoteesta tulee kuivempi pakkasilmamassa jo takaisin ja sää selkenee loppuillalla. 

Tuo kylmeneminen jää silti hyvin tilapäiseksi asiaksi, koska huomenna sunnuntaina eli jo ensi yönä Norjanmereltä saapuu raju myrskymatalapaine ja se siirtyy sunnuntain aikana Keski-Suomen yli itäkaakkoon; siinä yhteydessä aluksi länsi-lounaistuulet voimistuvat koviksi aamun ajaksi ja samalla lauhduttavat lumi- ja räntäsateet pyyhältävät alueen yli itään. Puolenpäivän maissa tuulet tilapäisesti heikkenevät lämpötilan kohotessa rakoilevapilvisessä säässä plussalle. 

Matalapaineen jälkipuolella su illalla ja su-ma välisenä yönä on kuitenkin odotettavissa äskettäisen Eino-myrskyn toisinto Oskari- / Anelma-myrskynä!! >> Pohjois-luoteistuuli voimistuu su illalla nopeasti myrskypuuskaiseksi ja vaihtelevapilvisessä säässä tulee pakkasilmamassa kiivaasti alueelle lumikuurojen kera. Saatan tehdä tästä myrskystä seurannan, mikäli ehdin; päätän asian huomisaamuun mennessä....

Maanantaina tuo myrskymatalapaine kaikkoaa nopeasti Venäjälle heikkenevänä ja alkupäivän aikana pohjois-luoteistuulet alkavat heikkenemään; iltapäivällä lännestä tulee heikko korkeapaineen selänne, jossa tuulet lähes tyyntyvät tilapäisesti ja yöstä alkanut pakkasjakso pysyy sisämaan n. -5 asteen vaiheita etelärannikon 0 ja -4 asteen välisiin lämpötiloihin. Maanantain illalla Norjanmereltä Jäämerelle / Lappiin suuntautuva uusi voimakas matalapaine tuo kuitenkin taas leudon länsivirtauksen sadealueen kera; lämpötila kohoaa selvästi plussalle jo ma illalla - ma-ti välisenä yönä ja tämä leuto vaihe näyttää kestävän ainakin ke-to tienoille saakka vaihtelevapilvisenä länsivirtauksena; selkeimpinä öinä voi sisämaassa olla heikkoa pakkasta. Näin ollen tänään ja viikonvaihteen aikana etenkin sisämaahan muodostuvat lumipeitteet alkanevat sulaa laajasti pois... 

Torstaista eteen päin matalapaineen painopiste alkaisi sijoittumaan Fennoskandiaan siten, että sää taas kylmenisi ja joku matalapaineen osakeskus saattaisi tuoda Etelä-Suomeenkin mahdollisesti runsaasti lunta. Tämä skenario on vielä epävarma ja päivityksessä siitä tässä julkaisussa lisää.

Euroopan mittakaavan tulevan sään kehityksestä sanon lyhyesti, että manner-Euroopassa pysyy monta päivää laajasti kylmä korkeapaine, jolloin siellä jatkuu edelleen sikäläisittäin melko talviset olosuhteet paikallisine sumuineen ja yleisine yöpakkasineen, joita esiintyy jopa Espanjaa myöten. Muutoinkin myös muualla Välimerellä on tavanomaista kylmempää ja etenkin Italian tienoilla matalapaineisen epävakaistakin. Pääasiallinen voimakkaiden matalapaineiden reitti kulkee siis kuitenkin Pohjois-Atlantilta Fennoskandian yli Venäjälle, jolloin Fennoskandiassa vuorottelevat pakkas- ja suojasääjaksot. Kylmyyspisteenä on ajoittain Lappi ankarahkojen pakkasten kera, mutta sielläkin on ensi viikolla ti - ke tilapäisesti leutoa. Eniten kylmyyspistettä on Uralilla, mutta Länsi-Venäjälle tulevat em. matalapaineet pitävät ankaria pakkasia siellä kuitenkin kurissa. Lisää lunta on tulossa Fennoskandian pohjoisosiin ja laajasti Länsi-Venäjän pohjois- ja keskiosiin >> Uralin ja Vienanmeren välissä sekä Pohjois-Lapissa on jo nyt paikoin harvinaisen paksuja lumipeitteitä; esim. Kilpisjärvellä on ollut ennätyslumista ajankohtaan nähden!

No comments: