Monday, November 18, 2013

Viikon 46 sää vuonna 2013: Pääosin hyvin leutoa ja vaihtelevan epävakaista länsivirtausta; sunnuntaina tuhoisa Eino-myrsky

Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 46 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 18.11.2013 kohdalle tapahtui sunnuntaina 8.12.2013 klo. 00:20.

Yleiskuvaus viikon 46 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Jakson säätä hallitsi yhä tavanomaista selvästi leudompi länsivirtausten tilanne ja siten lämpötilat olivat etelärannikolla - lounaassa lähes koko ajan nollan yläpuolella; heikkoa pakkasta oli ajoittain lähinnä vain sisämaassa eli lyhyesti ma-ti sekä ke-to öinä. Ylimmillään lämpötilat hipoivat etelärannikolla - lounaassa +10 astetta ja sisämassakin oli +5 asteen ylityksiä; kasvukauden osittaista loppuvaihetta oli yhä etelärannikolla - lounaassa. Leutoa vaihetta sävyttivät lännestä tulleet rintamavesisateet ti ja pe sekä niiden välillä vaihteleva pilvisyys. Tuulet olivat ajoittain voimakkaita viikon mittaan, mutta vasta sunnuntaina sattui erikoisen voimakas myrskytilanne Etelä-Lapin lännestä itään ylittäneen matalapaineen keskuksen länsi-lounaisreunalla; tämä Eino-myrsky (Myrskyseuranta su 17.11.2013: Tuhoisa länsituulinen Eino-myrsky poutaisena ja Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Eino-myrsky sunnuntaina 17.11.2013) aiheutti eniten tuhoja Keski-Suomessa. Myrsky oli enimmäkseen pilvipoutainen ja sen myötä sää kylmeni su illalla sisämaassa taas hetkeksi pakkaselle.

Euroopan mittakaavassa matalapaineiden pääreitti oli siis Pohjois-Atlantilta Jäämerelle ja Fennoskandian yli Länsi-Venäjän pohjoisosiin, missä la-su Fennoskandian keskiosissa oli raju myrsky. Näiden myötä Fennoskandian eteläosat ja Baltia olivat viikolla pääosin hyvin leutoja, mutta Lapissa jatkui talvi, missä matalapaineet toivat paikoin paljon lisää lunta ja poutahetkillä pakkanen kiristyi paikoin -15 asteen paikkeille - kylmemmäksikin torstain tienoilla. Manner-Euroopassa vaikutti etenkin viikon loppupuoliskolla laaja korkeapaine, missä ilmamassa oli loppusyksyisen koleaa paikallisine yöpakkasineen ja sumuineen. Britteinsaarilla oli ajoittain epävakaisempaa ja leudompaa tuon pohjoisen matalapaineradan vaikutuksesta. Välimerellä alkuviikon runsassateinen matalapaine Italian tienoilla toi syksyviileitä säitä sinnekin itäosia lukuun ottamatta. Länsi-Venäjällä puolestaan oli alkuviikolla yhä leutoa ja pakkasta vain heikkona ja paikoin pohjoisosissa; loppuviikon mittaan pakkanen yleistyi vähitellen pohjoisosissa ja kiristyi selvästi etenkin Uralilla aivan lopussa, mutta etelässä jatkui leudohko loppusyksyinen - syystalvinen poutasää. Su tuo em. myrskymatalapaine toi lumipyryjä pohjoisosiin.

Ruskan loppuvaiheet alkoivat edetä yhä varistuneemmiksi maisemiksi manner-Euroopan itäosissa, Mustanmeren pohjoisrannoilla, Skandinavian eteläisimmissä osissa sekä osaksi Skotlannissa. Yöpakkasta eniten saaneilla alueilla varistuminen eteni nopeimmin kokonaan alastomaksi. Muualla Länsi-Euroopassa ja Britteinsaarilla oli vielä runsaampaa syysväritystä - paikoin ruskahuipennustakin sekä osittain vihreitä kasvustoja. Ruskahuipennusta oli Mustanmeren länsipuolella sekä sitä alkoi saapua Välimeren viileille alueille sellaisena kuin se siellä ainavihantien lehtipuiden seassa pystyy esiintymään.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 11.11.2013: Matalapaine jakautui manner-Euroopassa nopeasti kahtia etelään ja pohjoiseen; eteläisempi osa jäi pyörimään voimakkaana Italian tienoille ja pohjoisempi etääntyi Fennoskandiasta Jäämerelle. Samalla itä-länsisuunnassa kapea korkeapaine valtasi manner-Euroopan Ranskan suunnasta käsin. Kolea ilmamassa valtasi täten manner-Euroopan laajasti. Keskukseltaan Islannin ylle sijoittunut laaja ja voimakas matalapaine työnsi lännestä rintamasysteemeitä sateineen Britteinsaarilta Skandinaviaan mukanaan uusi annos leutoa säätä. Mustaltamereltä Uralille jatkui yhä pääasiassa tavanomaista leudompi sää; Uralillakin yhä ajoittain suojaa. Tarkastelualueella yöllä oli vielä runsasta kumpukerrospilvisyyttä, mutta aamuksi selkeni laajasti kokonaan ja se jatkui lähes koko loppupäivän; vain yksittäisiä vähäisiä pilvikokkareita ilmestyi paikoin ja illalla ajoittain vähän runsaampina lauttoina. Luoteistuuli oli enimmäkseen heikkoa alkupäivällä ja ajoittain oli tyyntä. Illalla tuuli kääntyi lounaaseen ja alkoi voimistua lännestä alkaen. Lämpötila oli lähes koko päivän sisämaassa 0 ja +3 asteen välillä ja etelärannikolla +3 ja +5 asteen välillä; yöllä sisämaassa oli paikoin pakkasta. Illalla lämpötila laski sisämaassa hetkeksi 0 ja -3 asteen välille ennenkuin lännestä käsin alkoi leudontua tulevana yönä. 

Tiistai 12.11.2013: Laaja ja voimakas matalapaine lähti keskukseltaan liikkeelle Islannin päältä siirtyen kohti Jäämerta. Sen laaja okluusiorintama ylitti täten päivän aikana Fennoskandian itään tuoden mukanaan leudon länsi-lounaisvirtauksen, mistä leutoutta pääsi lisää myös Länsi-Venäjän pohjoisosiin, vaikka pakkanen siellä yleistyi vähän. Manner-Euroopassa korkeapaine vähäisine yöpakkasineen vetäytyi kohti Mustanmeren pohjoispuolta ja em. rintamasysteemi ulottui osaksi Länsi-Euroopan pohjoisosiin; Britteinsaarille leutoa ilmaa luoteesta. Toinen korkeapaine vahvistui Britteinsaarten lounaisreunalla. Keskisellä Välimerellä pyöri edelleen matalapaine sateineen. Tarkastelualueella alkuyöllä oli aluksi hetken osittain selkeää, mutta em. rintaman edellä alapilviksi tuli jo aamuksi tiivis ja kokkareinen kumpukerrospilvikansi. Rintaman vesisateet kastelivat iltapäivällä ja illalla kohtalaisesti - paikoin runsaasti ja lopuksi tuli tihkusadetta. Rintaman ylityksen myötä ilmamassan utu lisääntyi ja alapilvikansi samentui tasaiseksi sumupilveksi. Lounaistuuli oli navakkaa alkupäivällä ennen rintamaa ja sen ylityksen myötä se kääntyi länteen heiketen kohtalaiseksi. Lämpötila oli aluksi yöllä sisämaassa idässä 0 ja -4 asteen välillä ja etelärannikolla - lounaassa 0 ja +3 asteen välillä. Aamulla lämpötila kohosi ja oli iltapäivästä alkaen sisämaassa +3 ja +5 asteen välillä ja etelärannikolla - lounaassa +5 ja +8 asteen välillä.

Keskiviikko 13.11.2013: Jäämerelle lounaasta saapunut laaja matalapaine siirtyi vähän heikkenevänä kohti Novaja Zemljaa siirtäen okluusiorintaman lumi-räntäsateita leudon ilman kera itään Länsi-Venäjän pohjoisosissa; Uralilla pakkanen kiristyi vähän. Skandinaviaan muodostui kylmentävä korkeapaineen selänne. Uusi voimakas matalapaine saapui lännestä Islannin eteläreunalle ja sen rintamasateet alkoivat ylittää Britteinsaaria. Manner-Euroopassa em. okluusiorintaman heikko häntä siirtyi itään epävakaistaen säätä, mutta lännestä sen perään tuli kiilana uutta koleahkoa korkeapainetta. Italian tienoon matalapaine heikkeni. Tarkastelualueella viimeisetkin rintamavesisateet poistuivat idästä alkuyöllä Venäjälle, mutta aamuun saakka oli täyspilvistä ja utuista. Aamupäivästä alkaen vallitsi poutasää vaihtelevasti rakoilleen kumpukerrospilvisyyden kera ja ilmamassa oli kirkasta. Länsituuli oli heikkoa - kohtalaista; illalla tuuli kääntyi enemmän luoteeseen. Lämpötila pysyi aluksi sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä ja etelärannikolla - lounaassa +5 ja +8 asteen välillä; illalla kylmeni sisämaassa paikoin nollan tienoille ja etelärannikolla - lounaassa vajaaseen +5 asteeseen.

Torstai 14.11.2013: Manner-Euroopan itäosiin vahvistui kolea korkeapaine paikallisine yöpakkasineen ja samalla heikko etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne siirtyi Skandinaviasta Suomen ylle; pakkanen kiristyi Lapissa. Islannin eteläreunalta siirtyi matalapaine heikkenevänä Norjanmerelle ja sen etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi siirtyi Britteinsaarten tasalta Skandinaviaan heikkenevänä. Britteinsaarten länsireunalle siirtyi uusi vahva korkeapaine Atlantilta; pohjoistuulta Britteinsaarten yli ja uutta matalapainejonoa Islantiin lounaasta eteläpuolisen leudon länsivirtauksen kera. Venäjällä talvistui vähän (pohjoisosissa pakkanen yleistyi) Novaja Zemljan vanhan ja Mustanmeren koillispuolisen uuden matalapaineen välissä. Tarkastelualueella jatkui kirkasilmamassainen poutasää ja vaihteleva pilvisyys; yöllä oli ajoittain selkeitä hetkiä ja muutoin rakoileva kumpukerrospilvisyys jatkui muuttuen osaksi - ajoittain hahtuvapilvilautoiksi. Aluksi luoteistuuli oli heikkoa - kohtalaista, mutta iltapäiväksi tyyntyi enimmäkseen kokonaan. Illalla lännessä lounaistuuli virisi vähän. Lämpötila oli yöllä - aamulla sisämaassa 0 ja -3 asteen välillä ja etelärannikolla 0 ja +3 asteen välillä. Iltapäivällä lämpötila vaihteli etelärannikon - lounaan +5 asteen vaiheilta sisämaan +1 ja +3 asteen välille. Illalla idän sisämaassa pakastui uudestaan.

Perjantai 15.11.2013: Britteinsaarten länsireunan ja manner-Euroopan itäosan korkeapaineet muodostivat yhtenäisen ja laajan itä-länsisuuntaisen kolean korkeapaineen paikallisine yöpakkasineen ja sumuineen Britteinsaarten eteläosista Mustanmeren pohjoispuolelle. Samalla Islannista siirtyi Jäämerelle voimistuva matalapaine ja sen okludoituva rintamasysteemi runsaine sateineen tuli illalla Fennoskandiaan; Lapissa runsaita lumipyryjä ja muualle leuto länsituuliannos syrjäyttäen korkeapaineen selänteen Suomesta Venäjälle. Uusi matalapaine siirtyi Islannin eteläreunalle lounaasta. Länsi-Venäjän pohjoisosissa heikko - kohtalainen pakkanen jatkui ja Välimeren keskivaiheilla oli yhä hieman matalapaineista. Tarkastelualueella yöstä alkuiltapäivään saakka vallitsivat vaihtelevasti rakoillen kumpukerros- ja hahtuvapilvet sekaisin. Loppupäivänä oli täyspilvistä ja illalla lännestä vyöryi yli kohtalaista rintamavesisadetta. Länsi-lounaistuuli voimistui; yöllä - aamulla se oli heikkoa - kohtalaista ja loppupäivällä enimmäkseen navakkaa - ajoittain kovapuuskaista. Lämpötila oli aluksi sisämaan itäosissa nollan vaiheilla ja muutoin +1 ja +5 asteen välillä; leudointa lounaassa. Iltapäivästä alkaen lämpötila oli idän sisämaassa +3 ja +5 asteen välillä, muutoin sisämaassa paikoin reilussa +5 asteessa ja etelärannikolla - lounaassa +6 ja +9 asteen välillä.

Lauantai 16.11.2013: Laaja itä-länsisuunnassa pitkulainen korkeapaine pysyi lähes sijoillaan manner-Euroopassa; siellä koleaa ja paikoin yöpakkasia sekä sumuja. Jäämerelle tullut matalapaine jäi heikkenemään sijoilleen, mutta Islannin eteläreunalta siirtyi kohti Fennoskandian keski-pohjoisosia rajusti voimistunut myrskymatalapaine; illalla Keski-Norjaan saapuivat sen hirmumyrskytuulet! Kolmas matalapaine muodostui Islantiin. Tämän matalapainesysteemin eteläpuolella Pohjois-Atlantilta Fennoskandian eteläosiin - Baltiaan ulottui leuto länsivirtaus. Länsi-Venäjällä näiden matalapaineiden edellä korkeapaineen selänteessä pakkanen kiristyi pohjoisessa kohtalaisena, mutta etelässä oli yhä vain paikallista yöpakkasta. Tarkastelualueella yöllä viimeiset rintamavesisateet kaikkosivat itäosista ja aamulla viimeiset rintamapilvet väistyivät hahtuva- ja palleropilvilauttoina; aamupäivästä alkuiltaan oli laajasti selkeää ja kuulaan kirkasta. Loppuillalla voimistuneessa länsi-luoteistuulessa alkoi viilettää ohutta sumupilvisyyttä kuutamon valaisemana ja lännestä paikkaa ylittämään alkanut rintamasysteemi oli lähes pilvetön. Länsituuli oli aluksi yöllä navakkaa, mutta muutoin enimmäkseen kohtalaista. Illalla länsi-luoteistuuli voimistui navakaksi ennakoiden seuraavan päivän myrskyä. Lämpötila pysyi koko päivän sisämaassa +5 asteen tienoilla - idässä vähän sen alla ja etelärannikolla - lounaassa +6 ja +9 asteen välillä.

Sunnuntai 17.11.2013: Raju myrskymatalapaine siirtyi nopeasti Norjasta Etelä-Lapin yli itään; myrskytuhoisaa luoteistuulta eteni sen mukana Keski-Skandinaviasta Etelä- ja Keski-Suomen yli alkupäivällä. Jo illalla Skandinavian kautta Suomeen saapui korkeapaineen selänne ja sitä alkoi seurata länsi-lounaisvirtaus pian perään Islannista Norjanmerelle siirtyneen matalapaineen takia. Manner-Euroopassa jatkui laajasti kolea sekä paikoin sumuinen ja yöpakkasten korkeapainesää; Britteinsaarille ulottui pohjoispuolelta matalapaineen epävakaisuutta. Länsi-Venäjällä pakkanen keskittyi Uralille ankaroituvana ja em. raju matalapaine toi muualle pohjoisosiin laajasti lumipyryjä; etelämmäksi ko. matalapaine toi leutoa säätä lännestä. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli aluksi ohutta nopeasti viilettänyttä sumupilveä. Myrskytuulten myötä aamuksi selkeni hetkeksi laajasti, mutta aamupäivästä iltapäivään oli nopeasti viilettäneitä kumpukerrospilvien kokkareita. Keski-Suomesta ulottui itäosiin myös puuskaisten lumikuurojen vyöhykettä. Illalla selkeni laajasti kokonaan. Ilma oli kirkkaan kuulas. Yöllä länsi-luoteistuuli oli aluksi navakkaa. Sitten luoteistuuli voimistui myrskypuuskaiseksi varhaisaamusta alkaen; myrskyä jatkui alkuiltapäivään ja sitten pohjois-luoteistuuli heikkeni nopeasti. Loppuillalla tuuli oli hetken heikkoa ja alkoi kääntyä länteen-lounaaseen. Lämpötila oli aluksi yöllä etelärannikolla - lounaassa +6 ja +9 asteen välillä sekä sisämaassa +5 asteen vaiheilla; kylmintä idässä. Myrskyn myötä lämpötila alkoi laskea; iltapäiväksi parisen astetta, mutta illalla sisämaassa pakastui jo 0 ja -4 asteen välillä ja etelärannikolla lähestyttiin nollaa. Lounaissaaristossa pysyttiin +1 ja +4 asteen välillä.

---> Myrskyseuranta su 17.11.2013: Tuhoisa länsituulinen Eino-myrsky poutaisena ja Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Eino-myrsky sunnuntaina 17.11.2013.

Alkaneen viikon 47 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta)

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 46 - 2013: Etelä-Suomen luontainen ruska oli siis jo periaatteessa päättynyt, mutta viikon hyvin leuto sää pitkitti viimeisiä ruskavaiheita etenkin etelärannikolla seuraavissa pääosin ulkomaisissa viljellyissä puulajeissa >> Viimeisiltä lehdiltään viikon loppuun mennessä alastomiksi varistuivat: viimeiset yksittäiset raidat (Salix caprea) ja metsätammet (Quercus robur), amerikkalaiset keltatammi (Quercus muehlenbergii) ja mustatammi (Quercus velutina) sekä niverävaahtera (Acer campestre) ja vähemmän vuorivaahtera (Acer pseudoplatanus). Puista eniten lehdessä olivat vielä muutamat salavalajit (Salix sp.), joissa oli riittävä lehtiä vielä seuraavankin viikon puolelle.

Pensaiden osalta myöhäistä ruskaviipymää oli vielä näillä lajeilla ko. viikon ajan: monet kuusamat (Lonicera sp.) ja jasmikkeet (Philadelphus sp.), lumimarja (Symphoricarpos rivularis), kellokuusama (Kolkwitzia amabilis), höyhenpensas (Fothergilla major), neillia (Neillia sinensis), kerria (Kerria japonica), villaheisi (Viburnum lantana), hammasheisi (Viburnum dentata), viitaheisi (Viburnum cassinoides) ja myöhäisimmät lumipalloheisit (Viburnum opulus "Roseum"). 

Monet pensasruusulajit, kuten yleinen kurtturuusu (Rosa rugosa) pysyivät niin lehtevinä, että ruskaansa oli säilyvä vielä seuraavankin viikon puolelle. Köynnösruusuissa oli edelleen suureksi osaksi kesäasuisiakin lajikkeita. Atsaleoillakin (Rhododendron sp.) yksittäiset lajikkeet olivat vielä runsaassa ruskassa ja olivat pysyviä osaksi lehtevinä seuraavan viikon puolelle.

Ulkomaisista harvinaisuuksista Helsingin Kaisaniemessä etelärannikolla eteläntrumpettipuulla (Catalpa bignonioides) viimeiset lehdet varistuivat, mutta runsaassa ruskassa pysyi vielä samettisumakki (Rhus hirta). Jalokastanja (Castanea sativa) ja poimuetelänpyökki (Nothofagus antarctica) varistuivat viimein alastomiksi. Kiinanpunapuu (Metasequoia glyptostroboides) varistui yli puoliksi alastomaksi ja suosypressi (Taxodium distichum) lähes kokonaan alastomaksi.

Muista kesävihannista havupuista myöhäiset lehtikuusilajit (Larix sp.) olivat vielä alkuun osaksi ruskahuipennuksessa, mutta varistuivat vähitellen n. puolialastomiksi. Ensimmäisenä kokonaan alaston oli siperianlehtikuusi (Larix sibirica).

Muita luontohavaintoja >> Tuoksuasteri (Aster novae-angliae) ja saunakukka (Tripleurospermum inodorum) sinnittelivät yhä kukintansa loppuvaiheita leudon sään turvin. Toisaalta Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa havaitsin leutojen säiden virittäneen näsiän (Daphne mezereum) poikkeuksellisesti osittaiseen syyskukintaan!

Nurmikoiden osittainen vihreys ja hidas kasvu mahdollistuivat etelärannikolla yhä ajankohtaan nähden pikantisti, mutta sisämaassa nurmikoiden kasvu oli jo pysähtynyt ja korsien kellertävyys huomattavaa. Sammalet viihtyivät erittäin vihreinä ja etelärannikolla viimeisiä sieniä esiintyi edelleen.

Maaperä pysyi hyvin märkänä, mutta edellisviikon kaltaista liikamärkyyttä ja notkopaikkojen tulvimista ei esiintynyt. Jokien virtaamat tasoittuivat ajankohdan normaaleiksi. Sisämaassa hetkittäiset pakkastilanteet jäädyttivät maata n. sentin verran jäähän, mutta välissä olleet leudot jaksot pystyivät ne vielä sulattamaan kokonaan. Sunnuntain myrskyssä itäosien lumikuuroista ei jäänyt maahan mitään merkittävää.

Vesistöjen pintavesien lämpötilojen lasku pysyi leudon sään takia hitaana; järvissä lämpötilat asettuivat vain vähitellen kauttaaltaan +5 asteen alapuolelle ja sisämaassa hetkittäiset pakkaset jäädyttivät paikoin seisovavetisiä poukamia - lahtia hetkellisiin riitteisiin. Suomenlahdella sisälahtien pintavesilämpötilat alkoivat laskea paikoin alle +5 asteen, mutta ulapalla lämpötilat pysyivät tasaisesti +10 asteen tienoilla - vähän sen alla.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat.

No comments: