Friday, December 06, 2013

Viikkosääraportoinnissa vielä hetki taukoa ja sääennusteita erillisesti (Päivitetty viimeisen kerran!)

Pahoittelut edelleen blogitauon venymisestä, mutta palaan tässä taas erillisten sääennusteiden pariin ilman viikkosääraporttia. Jatkan ennusteiden suhteen siitä, mihin tässä erillisessä ennustekirjoituksessa viimeksi jäin: Viikkosääraportoinnissa taukoa ja sääennusteita erillisenä joulukuun ensimmäiselle viikolle saakka (Päivitetty!).

Viikkosääraporttien toteutuneiden säiden kertomuksia viime viikkojen puuttuneilta osilta pyrin tekemään takautuvasti valmiiksi tästä viikonlopusta alkaen / ensi viikolla... Päivitän valmistuneista osista tiedot mahdollisesti tähän linkkien kera...

Päivitys sunnuntaina 8.12.2013 klo. 00:20 >> Nyt olen julkaissut takautuvasti viikon 46 viikkosääraportin: Viikon 46 sää vuonna 2013: Pääosin hyvin leutoa ja vaihtelevan epävakaista länsivirtausta; sunnuntaina tuhoisa Eino-myrsky.

Huomio! >> Päivitän seuraavaksi puuttuneiden viikkojen 47 - 50 viikkosääraporttiosista julkaisutiedot ja linkit toisaalle erääseen uuteen sää-luontoaiheiseen kirjoitukseeni.

Tässä tämän hetken säätilanteiden pohjalta ennustetta tulevasta Etelä-Suomeen >> Talven tulo on ollut oikuttelevaa tällä viikolla, muttei ole päässyt vielä kunnolla päälle tarkastelualueella sitten viime sunnuntain Oskari-myrskyn (Huom!.: eilen viimein päivitin tuon myrskyseurannan loppuun myrskyuutisia). 

Eilen Etelä-Ruotsiin ja Tanskaan tuli taas hirmumyrskytuulia (Uutisjuttu: Pohjois-Eurooppaa riepotellut myrsky menettämässä voimaansa), kun rajusti voimistunut matalapaine siirtyi lännestä Suomen lounais-eteläpuolelle. Se ei kuitenkaan tuonut tänne tarkastelualueelle erityisen voimakkaita tuulia, vaan kierrätti etelä-itäpuolitseen annoksen lauhaa vesi-räntäsadetta, mitä oli edeltänyt lyhyt pakkasjakso ke tienoilla. 

Tänään pe Itsenäisyyspäivänä matalapaine on asettunut Suomen eteläreunalle ja tuulet ovat kääntyneet itään; sään kylmeneminen on alkanut ja sateet ovat muuttuneet etelärannikollakin rännäksi - lumeksi. Lunta ei ole tullut kuitenkaan tasaisesti kaikkialla eikä erityisen paljon missään tarkastelualueella. Tässä siitä esimerkki Facebook-päivityksessäni: "Äsken tulin taas Hämeenlinnaan ja matkan varrelta lumitilannehavaintoja >> Puoliltapäivin - iltapäivällä lumiraja Helsinki - Hämeenlinna välillä oli keskellä Helsinkiä siten, että Olympiastadionilta etelään oli kokonaan lumetonta. Sitten heti Tukholmankadusta pohjoiseen lunta ilmeistyi maahan ja jo Pikku Huopalahdessa oli selkeästi lumista. Lumisinta oli Kehä III - Keimolanportin tienoilla; lähes 5 cm:n lumipeite ja puutkin kuorruttuneita. Hyvinkäältä Hämeenlinnaan oli hieman vähemmän lumista; vanhaa osaksi sulanutta lunta ja uutta lunta parisen senttiä yhteensä. Vielä on suojaista ja loskaista täällä perilläkin.".

Jatkossa talvi ottaa hetkellisen melko ankaran otteen la - ti väliseksi ajaksi myös Etelä-Suomessa! >> Matalapaine vetäytyy Suomen kaakkois-itäpuolelle ja sen pohjoispuolitse pohjoiskoillisesta pääsee kylmää pakkasilmaa alueelle; huomenna la on vielä pilvistä ja lumikuuroja voi tulla lämpötilan laskiessa 0 ja -5 asteen välillä vähitellen. Lunta ei enää tule suuria määriä, vaan lumipeite pysyy paksuudeltaan pakkasjakson aikana nimellisestä huurusta reiluun 5 senttiin; idässä tosin on kertynyt jo paikoin yli 10 cm:n hankia. 

Sunnuntaina on heikkotuulinen ja vähäpilvinen pakkaspäivä, jolloin sisämaassa saavutetaan jo talven ensimmäistä kertaa -10 asteen kylmempää puolta ja etelärannikollakin on useita asteita pakkasta.

Jo sunnuntaina illalla ja aluksi maanantaina Suomen eteläpuolitse itään kulkee seuraava matalapaine, jonka lumisadealue saattaa hipoa etelärannikkoa, mutta muutoin vaihtelevapilvisen poutainen pakkassää jatkuu. Itä-koillistuuli saa pakkasen tuntumaan purevalta ja lämpötila on -5 ja -10 asteen välillä; etelärannikolla leudointa. Ma-ti yöksi tuuli tyyntyy ja sää selkenee lännestä tulevan korkeapaineen selänteen myötä; pakkanen voi taas kiristyä sisämaassa -10 ja -15 asteen välille. 

Jo tiistaina alkanee sitten säänmuutos paljon leudompaan suuntaan Atlantin matalapainetoiminnan myötä >> Näillä näkymin koko loppuviikko on enimmäkseen länsituulisen leutoa varsin paljon suojasäisenä, runsaspilvisenä ja ajoittain sateisena; etelärannikolla sataa enimmäkseen vettä ja sisämaassa myös räntää ja lunta. Poikkeuksena olisi pe - la tienoo, jolloin luoteesta pääsisi tilapäisesti pakkasilmamassaa, mutta sitten leutojen ilmamassojen vyöry jatkuisi taas lännestä Atlantin hyvin voimakkaan matalapainetoiminnan myötä... 

Ainakin etelärannikko on oleva taas lumeton ensi viikon leudoissa säissä. 

Tarkennusta sääennusteisiin myöhemmin.

Päivitys sunnuntaina 8.12.2013 klo. 18:55: Sääennusteessa on taas vähän muutoksia; ensi yönä Suomen eteläpuolitse itään kulkeva pieni matalapaine on liikeradaltaan sen verran eteläinen, että se korkeintaan vähän voimistaa itä-koillistuulta huomisaamuun mennessä. Sateita ei tule ja tänään sunnuntaina sitkeästi aloilleen jäänyt tiivis alapilvikansi todennäköisesti alkaa rakoilemaan viimeistään huomisaamusta alkaen. Sitten pakkanen alkaa vasta kiristymään selvemmin, kun tänään sisämaassakin on pysytty vielä kylmimmillään -5 ja -10 asteen välillä.

Huomisen maanantain aikana korkeapaine vahvistuu Etelä-Suomen päälle Skandinaviasta juuri ennen kuin jo tiistain puolella yöllä alkaa lännestä nopea ja raju leudontuminen voimakkaiden länsi-lounaistuulien myötä. Pakkanen on kireimmillään vähän puolenyön molemmin puolin; lännessä enemmän ma iltana ja idempänä ti puolella. Jos sää selkenee kokonaan tuolloin tuulten ollessa samalla tyyniä, niin sisämaassa lämpötila voi laskea pikaisesti ennen lauhtumista jopa -20 asteen vaiheille. Etelärannikolla ja varsinkin lounaassa pakkanen ei ehdi välttämättä kiristyä -10 asteen kylmemmälle puolelle.

Joka tapauksessa nyt näyttää siltä, että tuosta ma-ti välisen yön pakkashuipentumasta tulee ensimmäinen osa tämän alkaneen talven pakkasseurannalleni (Talven 2013 - 2014 kylmin yö); palaan asiaan.

Tiistaina alkaa sitten se lauhtuminen ja siihen kuuluu lännestä tuleva lämpimän rintaman sadealue, missä sataa hetken aikaa varsin reippaastikin lunta; ainakin sisämaassa lumipeite ehtii vielä kasvaa ehkä useallakin sentillä ennen suojasäätä. Etelärannikolla ja lounaassa sateet muuttuvat melko pian vedeksi. Jo tiistaina illalla rintaman jälkeen lämpötila kohoaa itäosiakin myöten 0 ja +4 asteen välille; leudointa lounaassa.

Edelleen näyttää myös siltä, että tämä hyvin lauha länsivirtaustilanne jatkuu pe-la tienoon pientä kylmenemistä lukuun ottamatta jopa seuraavan viikon puolelle saakka; näillä näkymin voimakkaat matalapaineet liikkuvat Atlantilta jatkuvana sarjana Jäämerelle ja Fennoskadian pohjoisosien yli itään pitkin koko sitäkin viikkoa, jolloin erityisen lauhat säät alkavat jo uhkaamaan Etelä-Suomen joulun valkoisuutta etenkin etelärannikolla ja lounaassa....

Tuon ensi pe-la tienoon tilapäisen kylmenemisen tuo näillä näkymin sellainen raju matalapaine, josta saattaa tulla taas tuhoisa myrsky!; näillä näkymin sen keskuksen reitti olisi lännestä Oulun / Etelä-Lapin tienoon yli...

Päivitys sunnuntaina 8.12.2013 klo. 22:30: Eilen ja tänään Lapissa ja varsinkin Kilpisjärven tienoilla on ollut yllättävän kireää pakkasta heikkotuulisen ja selkeän korkeapaineen alueella, mutta aivan äsken tänä iltana pakkanen on edelleen kiristynyt siellä jo peräti ankarammaksi kuin koko viime talvena! >> Ilta Sanomien jutussa (Viime talven pakkasennätys meni rikki) kerrotaan, kuinka myös edellinen tämän talven ennätys eli Kilpisjärven -37,4 asteen lukema viime yöltä on jo pantu paremmaksi Sodankylän Vuotsossa, missä tänä iltana klo. 21:20 mitattiin jopa -38,6 astetta. Näin ollen hyvin ankaran pakkasen alue on laajentunut monin paikoin Lapin alueella ja ilmeisesti tulevana yönä - maanantain aikana on mahdollisuudet jopa -40 asteen rajan rikkomiseen! Seurataan...

Päivitys maanantaina 9.12.2013 klo. 23:45: Tänään alkupäivällä Lapissa pakkanen kiristyi vielä hieman ja ainakin epävirallisesti saavutettiin -40 asteen raja (-40 astetta meni epävirallisesti rikki Kilpisjärvellä!)! Nyt Lapissa on jo alkanut leudontumaan, mutta täällä Etelä-Suomessa eletään vielä muutaman tunnin ajan pakkasen huipentuman aikaa. Mainittakoon tässä vielä viimeisenä päivitystietona, että tuo em. viimeisin ennuste pitää edelleen muutoin varsin hyvin kutinsa, mutta tuo pe-la tilapäinen kylmeneminen heikolle pakkaselle voi pidentyä sunnuntaille. Silti sitten koko seuraavalla viikolla ja itse asiassa jopa jouluun saakka sää vaikuttaa suorastaan koko ajan erittäin leudolta; yhden skenarion mukaan näyttäisi jopa siltä, että ensi maanantaista alkaen jouluun etelärannikolla ja lounaassa lämpötila jäisi pysyvästi plussan puolelle!...

No comments: