Monday, January 27, 2014

Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 4 mittaan: Maisemakuvat (Näkymiä Espoon Tapiolassa)

Jatkan "Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014" -valokuvasarjaani toistaiseksi edelleen ja tässä tulee viikolta 4 maisemakuvien kavalkadi Espoon Tapiolasta. Se on laitettu tähän maanantain paikalle takautuvasti perjantaina 31.1.2014.

Ko. viikon aikana talven tähän mennessä kylmin pakkasjakso huipentui: Talven 2013 - 2014 kylmin yö - Osa 3. Samalla tuulet olivat useana päivänä sen verran heikkoja, että viimein kuura pääsi yleistymään myös puustossa sekä kaupungeissa että etelärannikolla sisämaan jo edeltäneen viikon maaseutupuustokuuran lisäksi. Niinpä näissä tämän viikon 4 valokuvissa korostuu juuri kuura. Paikoin kuura paksuuntuikin sisämaan puustoissa jopa lähelle tammikuun 2010 ennätysrunsasta kuuratilannetta, mutta etelärannikon tuntumassa jäätiin edelleen sisämaata paljon vähemmille kuuramäärille. 

Tuolloinhan vuonna 2010 se ennätyskuura kattoi yleisesti myös etelärannikon puuston. Tässä on sitä koskeneet runsaat valokuvasarjani viikoilta 1 ja 2 vuonna 2010 >> Viikon 2 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 7 (Huurrepuita arkkitehtuurin kera pimeässä)Viikon 2 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 6 (Huurrepuut pääosassa pimeässä ja hämärässä)Viikon 2 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 5 (Huurremaisemaa pimeässä ja hämärässä)Viikon 2 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 4 (Meilahden arboretum)Viikon 2 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3 (Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, päivä 2)Viikon 2 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 2 (Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, päivä 1)Viikon 2 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 1Viikon 1 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 5 (Puuston ennätyskuuraa lähikuvin valoisassa ja pimeässä)Viikon 1 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 4 (Ennätyskuuraisia puita vasten taivasta) ja Viikon 1 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3 (Sunnuntain ennätyshuurre ja maisema).

Tässä alla olevat Espoon Tapiolan maisemakuvat eivät keskity kuuratilanteisiin, koska juuri em. tapaan sisämaasta poiketen kuuraa oli etelärannikolla ja siten tälläkin paikalla edelleen hyvin vähän sisämaata tuulisempien olosuhteiden takia ja jääsumujen jäätyä etelärannikolla osaltaan siksi vähiin. Vain pe - la paikkeilla kuuraa ilmeni jonkin verran. Kuuran määrä oli tietenkin edelleen runsas maan pinnan lähellä edeltäneen viikon tapaan, jota toki ilmeni siis myös etelärannikollakin. Toisaalta merellisistä lumikuuroista sekä viikkojen 3 että 4 aikoina suojaisimmille etelärannikon paikoille kertyi puustoonkin paikoin näyttävää lumikuorrutetta. 

Alla olevat kuvat on järjestetty osittain kronologisesti ja toiselta osin sekä taiteellisten seikkojen että kuvapari- / kuvasarjaverrantojen mukaan.


Espoon Tapiolan maisemavalokuvat viikolta 4 / 2014 >>


Kuvasarjahavainnollistusta etelärannikon lumitilanteista ja erikoisolosuhteista:
Lumitilannetta nurmikentällä kuvattuna torstaina 23.1.2014 klo. 11:04 Espoon Pohjois-Tapiolassa lounaaseen; etelärannikolla merelliset lumikuurot lisäsivät lumipeitteen paksuutta vähitellen myös viikolla 4 ja tässä peitteen kokonaispaksuus oli jo reilut 5 cm. Lumipeite oli pysynyt kuitenkin sen verran pitkään lähes samanlaisena, että ihmisten ja eläinten liikkumisesta jääneitä jälkiä säilyi yhä enemmän esillä.

Lumitilannetta nurmikentällä iltaruskon kera kuvattuna keskiviikkona 22.1.2014 klo. 15:46 Espoon Pohjois-Tapiolassa länsilounaaseen; tämä viime vuonna tulvimisestaan tunnettu ja kuvasarjoissani siksi esillä ollut näkymä oli tässä viikon parhaan ruskotilanteen kera. Tuo oikeasta reunasta pilkistävä kaivanto ja etualan kuorma-autojen - traktorien renkaanjäljet kertovat puolestaan siitä, että näillä viikoilla 3 ja 4 on ollut roudan tukemana käynnissä isot ko. alueen ojien ja viemärien ruoppaus- ja uudistustyöt korjaamaan juurikin tuota tulvimista pois tältä alueelta - Jään mielenkiinnolla odottelemaan tämän vuoden aikana ko. olosuhteiden muutosta tulevissa rankkasadetilanteissa....

Lumitilannetta kevyenliikenteen väylien risteyksessä kuvattuna maanantaina 20.1.2014 klo. 11:44 Espoon Pohjois-Tapiolassa; ylimpään kuvaan verrattuna tässä on hieman vähäisemmän lumipeitteen tilannetta ennen ma-ti yön viikon runsainta merellisten lumisateiden annosta, mutta tässä näkymässä ei vieläkään tarvittu lumenauraamista koko loppuviikkonakaan. Erikoista kuvassa; etsi lentävä varis (Corvus corone cornix).


Etelärannikon suojaisten paikkojen kuura-lumiestetiikkaa:
Lumi- ja kuuratilannetta harvapuustoisella ja pajukkoisella niityllä kuvattuna torstaina 23.1.2014 klo. 13:51 Espoon Otaniemessä Kehä I:n itälaidalla; edellisviikolta alkaen osittain heikon kuuran auttamana merelliset lumikuurot tuottivat nuo nokareisimmat lumikuorrutteet ja lisäksi tässä kuuraa oli alkanut muodostua heikenneissä tuulissa aikaisempaa enemmän.

Lumi- ja kuuratilannetta niitynreunan suojapuustossa Kalevalantien länsipään vieressä kuvattuna tiistaina 21.1.2014 klo. 14:14 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tämä lounaaseen katsova puustoreuna oli lähes jatkuvasti suojassa viikon 3 ja 4 aikana vallinneilta idän ja pohjoisen välisiltä tuulilta. Niinpä tässä muodostui muuta aluetta enemmän kuuraa ja sitten vähitellen merellisten lumikuurojen tuottamana lumikuorrutetta pääsi syntymään helposti huipentuen ko. viikolla. Nuo kuorrutteiset lehtipuut ovat suomenpihlajia (Sorbus hybrida).


Kahden erilaisen ojan jäätymisvaiheista:
Ojajäätymisen tilannetta pelto- ja niittyalueella kuvattuna sunnuntaina 26.1.2014 klo. 15:30 Espoon Pohjois-Tapiolassa Kalevalantien länsipään pohjoisreunalla; alempaan viikon alun kuvaan verrattuna valuneet - virranneet viemärivedet olivat alkaneet vähenemään roudan syvennyttyä edelleen jo paikoin jopa 20 ja 50 cm:n välillä ja siten hyydekansimuodostus lakkaamaan, jonka ansiosta sunnuntain merelliset lumikuurot alkoivat peittää jäärakennetta huntuunsa.

Ojajäätymisen tilannetta pelto- ja niittyalueella kuvattuna tiistaina 21.1.2014 klo. 14:01 Espoon Pohjois-Tapiolassa Kalevalantien länsipään pohjoisreunalla; kuvaajan takana n. 100 metrin päässä maan ja roudan alta jatkui viemäriveden virtaaminen ankaran pakkasen sekaan, jonka takia se vesi virtasi tähän muodostaen hyydekansia nopeaan tahtiin, kun alkuperäinen jää oli paksuuntunut ojassa maapohjaan saakka. Sula vesi pursusi reunoilta käsin ja sen muodostama uusi jääpeite oli tässä vaiheessa kasvanut vain muutamassa päivässä 5 - 10 cm vanhan jään päälle >> Ympäri Suomea alavien alueiden joissa hyydejäätyminen oli ollut paikoin vakava ja tulvia aiheuttanut ongelma!

Ojajäätymisen tilannetta taajamametsässä kuvattuna tiistaina 21.1.2014 klo. 14:26 Espoon Pohjois-Tapiolassa; ylempään ojaan verrattuna tämä hitaammin virtaava ojavesi oli jo edellisviikolla 3 jäätynyt kokonaan maapohjaan saakka ja lisäksi roudan paksuuntuminen jo tässäkin vaiheessa paljon yli 10 cm syvään tyrehdytti jo kaiken sulan veden virtaamisen tämän ojan lähellä. Niinpä tämä lumi-kuurapinnoitteinen tilanne pysyi ennallaan koko viikon. Nämä molemmat ojat olivat esittelyssä myös viime kerralla >> Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 3 mittaan: Maisemakuvat (Näkymiä Espoon Tapiolassa).


Kuvasarjayhteenvetoa Espoon Tapiolan lumi- ja kuuratilanteista viikon 4 osalta:
Lumitilannetta nurmikentällä kuvattuna sunnuntaina 26.1.2014 klo. 15:11 Espoon Pohjois-Tapiolassa koilliseen; lumipeitteen tilanne ei ollut merkittävästi muuttunut alemman kuvan tilanteeseen nähden, mutta voimistuneet etelän ja lännen väliset tuulet sekä -5 asteen vaiheille lauhtunut sää olivat varistaneet puustosta kaiken kuuran ja lumen.

Lumitilannetta nurmikentällä kuvattuna perjantaina 24.1.2014 klo. 11:02 Espoon Pohjois-Tapiolassa koilliseen; ko. aamuksi ehti tulla taas hieman merellisiä lumikuuroja, joita tässä olevat pilvet parhaillaan tuottivat. Juuri ennen sitä pakkashuipentuma tyynessä tilanteessa ehti tuottaa noihin puihin tuon viikon runsaimman kuuran - Silti sisämaahan verrattuna hyvin vähäisen sellaisen.

Lumitilannetta nurmikentällä kuvattuna tiistaina 21.1.2014 klo. 14:36 Espoon Pohjois-Tapiolassa koilliseen; edeltäneenä iltana-yönä merelliset lumikuurot antoivat taas parisen senttiä uutta lunta ja siitä jäi vähän kuorrutetta tuohon puustoon - Vähäisyydessäänkin yksi talven runsaimmista. Joulukuun 2013 lopussa Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin -sarjan osassa nähtiin tämän saman näkymän osassa auringonlaskun valotilannetta lähes samalla kellonlyömällä ja tähän kuvaan sitä vertaamalla havaitaan jo hyvin reipas päivän pidentymisen valoa lisännyt olosuhdemuutos.

No comments: