Monday, January 06, 2014

Viikon 1 sää vuonna 2014: Kosteaa, hieman vesi- ja lumisateita sekä tavanomaista paljon leudompaa; leudointa alussa ja lopussa

Kyseessä on muiden kiireideni takia myöhässä julkaistava takautuva sääraportti ko. viikon 1 / 2014 toteutuneista säätilanteista ja luontohavainnoista ilman sääennustetta; julkaisu tälle maanantain 6.1.2014 kohdalle tapahtui lauantaina 22.2.2014 klo. 23:55.

Yleiskuvaus viikon 1 - 2014 säästä Etelä-Suomeen: Jakson sää oli edelleen kokonaan paljon tavanomaista leudompi, mutta siihen sisältyi edellisviikkoon nähden vähän kylmempiäkin hetkiä; aluksi länsi-lounaisvirtaus piti leutoutta yllä - tosin katkonaisesti -, mutta virtauksen kääntyminen etelään ke - pe väliseksi ajaksi aiheutti ilmamassojen kylmenemistä useista plusasteista nollan vaiheille. Viikonloppuna leudommat plussakelit palasivat lounaasta käsin lähes entisiin huippulukemiin. Edellisviikkoon nähden etelärannikolla - lounaassa päästiin +5 asteen lähelle silti enää vain hetkittäin ma - ke sekä vähemmän la - su. Lievää pakkasta koettiin lähinnä vain idän sisämaassa tuon ke - pe aikana sekä laajemmin sisämaassa ma-ti välisenä yönä eli terminen talvi ei alkanut vieläkään. Ilmamassat olivat pääasiassa kosteita, mutta sateet jäivät tällä viikolla vähiin. Niitä tuli silti lähes joka päivä ainakin tihkuina. Tämä vähäsateisuus alkoi helpottamaan edellisviikon vakavia Pohjanmaan tulvia. Sadeolomuoto oli pääasiassa vettä ja sisämaassa myös räntää, mutta ke aikana kylmenemisen yhteydessä saatiin myös hieman lumisateita. Tuulet eivät edelleenkään olleet erityisen voimakkaita.

Euroopan mittakaavassa Pohjois-Atlantin erittäin voimakas ja laaja matalapainetoiminta eri osakeskuksineen jatkoi kosteiden ja erittäin leutojen virtausten syöttöä etenkin Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä Fennoskadiaan vain Lapin oltua ajoittain selvemmin pakkasella. Samalla etenkin Britteinsaaret saivat useita kertoja runsaita vesisateita lännestä vyöryneistä rintamasysteemeistä matalapaineen osakeskusten mukana. Siellä tulvavaara pysyikin paikoin korkealla. Manner-Euroopassa lounaisvirtausleutouteen oli heti viikon aluksi poikkeuksena heikkojen yöpakkasten sävyttämä korkeapaine, mutta se väistyi pian Mustanmeren pohjoispuolelle ja sittemmin loppuviikolla oli laajasti pakkasetonta ja länsiosissa päivälämpötiloissa mitattiin ajoittain yli +10 astetta. Poikkeuksena oli Itä-Euroopassa - Fennoskandiassa vähän kylmempi etelävirtaushetki ke-pe, mikä johtui Länsi-Venäjällä muodostuneesta pakkaskorkeapainetilanteesta; siellä ankaraa pakkasta levisi pitkästä aikaa Uralilta käsin ja se saavutti laajimman vaiheensa to - la aikana etenkin pohjois- ja keskiosissa. Viikonloppuna ankarin pakkanen alkoi vetäytyä kaakommaksi-idemmäksi ja lounaisvirtaukset alkoivat leudontaa säätä Euroopasta käsin. Välimerellä jatkui leuto sää, mutta em. Atlantin matalapaineesta käsin sinne pääsi ajoittain rankkoja sateita, kuten etenkin ke-to ja la-su.

Hyvin leudot säät pitivät lumipeitteet yleisesti manner-Euroopassa vain vuoristoissa, missä toisaalta etenkin Atlantin matalapaineiden rintamasateiden vaikutuspiirissä saatiin yhä paikoin paljon lisää lunta. Lumiraja pysyi Fennoskandiassa suorastaan ennätyksellisen pohjoisessa eli Suomen kohdalla linjalla Oulu - Joensuu; Lapissa pysyi useita kymmeniä senttejä paksu hanki. Tosin vähäisiä lumihuuruja syntyi ke alkaen siellä täällä Etelä-Suomessa. Itä-Euroopassa lumiraja pysyi noin Baltian itäosista Ukrainan itärajalle ja Mustanmeren pohjoisreunalla suojasäät tuottivat lisää lumetonta maisemaa. Muutoin Länsi-Venäjällä lumipeite pysyi lähes ennallaan; pohjois- ja keskiosissa oli useita kymmeniä senttejä paksu hanki ja eteläosissa lumipeite oli ohut ja osittain laikullinen etenkin lähellä em. lumirajaa.

Maailmalla ihmetyksen aiheeksi alkoi tulla Pohjois-Amerikan itäosissa ja siellä etenkin Yhdysvalloissa erityisen ankara pakkasaalto. Siihen liittyneet edeltäneetkin sääsysteemit lumimyrskyineen siellä saattoivat osaltaan edesauttaa Pohjois-Atlantin voimakasta matalapainetoimintaa ko. viikolla ja sen kautta tätä Euroopan leutoutta ja rankkoja sateita Britteinsaarilla >> Ennätyspakkaset uhkaavat USA:ssa - odotettu jalkapallopelikin vaarassa.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 30.12.2013: Matalapainetta jäi pitkulaisena heikkenemään Lappi - Ural -linjalle pitäen eteläpuolellaan yhä erittäin leutoa länsivirtausta; Uralilla ankaraa pakkasta pääsi hivuttautumaan etelään Karanmereltä. Skandinaviasta siirtyi Suomeen heikko korkeapaineen selänne vähän kylmemmän ilman kera, mutta Islannin eteläpuolella vellonut uusi laaja ja voimakas matalapaine syötti Britteinsaarille - Ranskaan jo uutta annosta erittäin leutoa ilmaa, missä Skotlannista Etelä-Norjaan eteni raju matalapaineen osakeskus rankkasateineen. Manner-Euroopasta Mustanmeren pohjoispuolelle saakka vallitsi korkeapainetta heikkoine yöpakkasineen; Kaspianmeren pohjoispuolella yhä kohtalaista - ankarahkoa pakkasta. Tarkastelualueella vallitsi aluksi yhtenäinen kumpukerrospilvikansi, mutta se alkoi aamu-iltapäivän aikana ajoittain rakoilla. Illalla selkeni ajoittain kokonaankin. Ilma oli udutonta. Länsituuli oli heikkoa - kohtalaista; tyynintä illalla. Lämpötila oli aluksi etelärannikolla - lounaassa +3 ja +5 asteen välillä ja sisämaassa +1 ja +3 asteen välillä. Illalla sisämaassa kylmeni nollan vaiheille ja etelärannikolla - lounaassa lämpötila laski +1 ja +3 asteen välille.

Tiistai 31.12.2013: Korkeapaineen painopiste vahvistui manner-Euroopasta Mustanmeren pohjoispuolelle heikkoine yöpakkasineen; Kaspianmeren pohjoispuolella leudontui viimein. Islannin eteläpuolella vellomistaan jatkanut laaja ja voimakas matalapaine toi Britteinsaarille taas lännestä runsaita rintamasateita ja syötti laajemmin hyvin leutoa ja kosteaa ilmaa Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä Norjasta Oulun seudulle siirtyneen pienen matalapaineen kera myös Fennoskandian etelä- ja keskiosiin; Lapissa pakastui. Länsi-Venäjällä ankara pakkanen levisi Uralilta vähän laajemmalle, mutta muutoin leudot pikkupakkaset jatkuivat ja etelässä osin suojasää. Tarkastelualueella kumpukerrospilvisyys runsastui yöllä ja se pysyi loppupäivän vaihtelevana alapilvikantena. Sen ylle tuli samalla lännestä rintamapilvisyytenä verhopilviä ajoittain, mutta vesisateet jäivät lähinnä Keski-Suomen puolelle. Tuulet voimistuivat kohtalaisiksi - ajoittain navakoiksi ja kääntyivät aluksi lounaaseen. Illalla tuuli kääntyi takaisin lännemmäksi. Lämpötila oli yöllä aluksi etelärannikon - lounaan 0 ja +3 asteen väliltä sisämaan paikoin heikkoon pakkaseen, mutta nousi aamulla nopeasti koko loppupäiväksi etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheille ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välille.

Keskiviikko 1.1.2014: Laaja ja voimakas matalapaine jatkoi yhä vellomistaan Islannin eteläpuolella kierrättäen manner-Euroopan länsi- ja keskiosiin kosteaa, sateista ja erittäin leutoa ilmaa; osa runsaista sateista ulottui jo Espanjan seudullekin. Britteinsaarille tuli samalla lounaasta rankkasateinen matalapaineen osakeskus. Leudohko korkeapaine heikkoine yöpakkasineen pysyi Mustanmeren pohjoispuolella, mutta Barentsinmereltä työntyi pakkaskorkeapaine Länsi-Venäjän pohjoisosiin laajentaen ankaraa pakkasta siellä entisestään; Lapissa kohtalaista pakkasta, Uralilla jo n. -40 asteen lukemia ja ilmamassojen raja lumisateineen Vienanmeren eteläreunalta itäkaakkoon. Tämän myötä Itä-Euroopassa ja Fennoskandiassa virtaus alkoi kääntyä lounaasta vähän kylmenevästi etelään. Tarkastelualueella jatkui alapilvikantena iltapäivään saakka tiivis kumpukerrospilvisyys ja enimmäkseen poutainen sää. Illalla kylmenevän etelätuulen myötä alapilvikansi sumupilvistyi ja sen seassa alkoi paikoin esiintyä räntä- ja lumisateita. Yöllä - aamulla länsi-lounaistuuli oli aluksi kohtalaista - ajoittain navakkaa, mutta loppupäivän aikana tuuli heikkeni ja kääntyi illaksi etelään. Lämpötila oli aluksi etelärannikolla - lounaassa +5 asteen vaiheilla ja sisämaassa +2 ja +5 asteen välillä, mutta illaksi lähes koko alueella kylmeni lähelle nollaa; lounaiskolkassa lämpötila pysyi +1 ja +3 asteen välillä. 

Torstai 2.1.2014: Länsi-Venäjällä korkeapaineiden pari jatkoi lähes ennallaan; pohjoisempi ankaran pakkasen korkeapaine levisi kylmyyksineen yhä vähän etelään. Sen myötä Itä-Euroopasta Fennoskandiaan jatkui aikaisempaa vähän kylmempi etelävirtaus; Lapissa leudontui. Laajan ja voimakkaan matalapaineen painopiste pysyi sitkeästi Islannin eteläpuolella, mutta osakeskuksia oli liikkeellä; edellispäivänä Britteinsaarille tullut sulautui pois emomatalaan ja toinen lähestyi Atlantilta nopeasti ja myrskyksi voimistuneena Irlannin pohjoisreunaa. Tämä matalapainesysteemi ylläpiti yhä kosteaa ja hyvin leutoa lounaisvirtausta Länsi-Euroopassa ja alkoi työntää sitä uudestaan Etelä-Skandinaviaan vesisateiden kera. Samalla Espanjan seudulle tuli lisää rankkasateita. Tarkastelualueella säilyi koko päivän tiivis sumupilvikansi, joka oli enimmäkseen tasaisen harmaa, mutta etenkin illalla myös ajoittain hieman aaltomaisen profiilikaskin. Yöllä tuli vielä paikoin heikkoja lumisateita ja myöhemmin länsirannikolla vesi-räntäsateita, mutta muutoin oli poutaa. Ilmamassa oli vähän utuinen. Etelätuuli pysyi enimmäkseen heikkona; illalla se voimistui kohtalaiseksi. Lämpötila pysyi koko päivän nollan vaiheilla; lievää pakastumista lähinnä itäosissa ja lounaiskolkassa lämpötila oli +1 ja +3 asteen välillä.

Perjantai 3.1.2014: Länsi-Venäjällä ankaran pakkasen alue levisi kohti Kaspianmerta pakkaskorkeapaineen siirryttyä alueen keskiosiin; länsi-eteläosissa pakkaset pysyivät siellä heikkoina ja Mustanmeren äärellä oli yhä plussakeliä. Irlannissa ja Skotlannissa myrskysi yöllä rajun matalapaineen osakeskuksen tultua lännestä, mutta se sulautui päivän aikana osaksi edelleen Islannin eteläpuolella vellonutta laajaa ja voimakasta keskusmatalapainetta runsaita sateita kierrättäen. Samalla koko systeemin edesauttamana kostean ja hyvin leudon lounaisvirtauksen vaikutus alkoi levitä vähitellen Länsi-Euroopasta uudestaan koko Fennoskandiaan vanhan rintamasysteemin kera ja leudompaa ilmaa alkoi työntyä myös Itä-Eurooppaan. Tarkastelualueella jatkui alkupäivän tiivis ja enimmäkseen tasaharmaa sumupilvikansi ilmamassan vähäisen udun kera, mutta etenkin illalla myös kokkareisempaa kumpukerrospilveä vallitsi. Lounaasta tuli ajoittain heikkoja vesi-tihku-lumisateita, mutta muutoin oli poutaa. Etelätuuli oli enimmäkseen kohtalaista koko ajan. Lämpötila pysyi aluksi ennallaan nollan vaiheilla idän heikkoine pakkasineen ja lounaiskolkan parin asteen plussakeleineen. Illalla leudontui asteella - parilla.

Lauantai 4.1.2014: Pakkaskorkeapaine etääntyi Länsi-Venäjällä keskiosista kohti Kaspianmeren itäpuolta ankarine pakkasineen; Euroopasta tulleiden virtausten mukana pakkaset alkoivat heiketä länsi-pohjoisosissaan. Islannin eteläpuolinen laaja matalapaine alkoi viimein heikentyä selvästi, mutta se kierrätti vielä runsassateisia osakeskuksia rintamasysteemissä Britteinsaarten yli ja läntiselle - keskiselle Välimerelle. Kaukana Atlantilla muhi seuraava erittäin raju matalapaine ja kokonaisuutena kaukaa länsilounaasta saakka manner-Eurooppaan ja yhä paremmin sekä Fennoskandiaan että Itä-Eurooppaan jatkui hyvin leuto ja kostea virtaus. Tarkastelualueella oli koko päivän tiivis alapilvikansi, joka oli alkupäivällä enimmäkseen tasaharmaata sumupilveä. Lounaasta tuli pois heikkenevän okluusiorintaman vähäisiä vesisateita iltapäivällä - illalla; sisämaassa satoi myös räntää - lunta. Ilmamassa oli utuinen. Rintaman jälkeen illalla lounaasta käsin vakiintui kokkareinen kumpukerrospilvi. Etelätuuli oli ennen rintamaa kohtalaista - ajoittain navakkaa, mutta rintaman myötä tuuli heikkeni selvästi ja alkoi kääntyä länsilounaaseen. Lämpötila oli päivän mittaan lähes sama ollen +1 ja +3 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa; illalla em. rintaman ylityksen myötä eteläisimmissä osissa lämpötila kohosi +5 asteen vaiheille nopeasti.

Sunnuntai 5.1.2014: Atlantilla vellonut uusi erittäin voimakas ja laaja matalapaine lähestyi vähitellen lännestä Britteinsaaria kierrättäen eteläkauttaan lisää kosteaa ja erittäin leutoa ilmaa Länsi-Eurooppaan sekä Britteinsaarille taas rankkasateisen rintamasysteemin illaksi. Vanhasta laajasta matalapaineesta oli jäänteenä etenemässä yhtäältä Etelä-Skandinaviassa osakeskus ja rintamasysteemi hitaasti itään sekä toisaalta keskiselle Välimerelle jäi edellispäivänä kuroutunut matalapaine vellomaan sateineen. Fennoskandian virtauskenttä tyyntyi ja Länsi-Venäjällä lounaisvirtaukset heikensivät heikkoine lumisateineen pakkasia hitaasti edelleen etenkin länsi-lounaisosissaan; pakkaskorkeapaine jäi kauaksi Kaspianmeren itä-koillispuolelle. Tarkastelualueella koko päivän vallitsi yhä tiivis alapilvikansi, joka oli aluksi vaihtelevasti kokkareista kumpukerrospilveä. Iltapäivän - illan mittaan se tasaantui ja madaltui hahmottomaksi sumupilveksi. Hajanaisia tihku - vesisateita tuli vielä alkupäivällä. Ilmamassa oli utuinen - illalla sisämaassa ajoittain sumuinen. Yöllä - aamulla lounaistuuli oli heikkoa, iltapäivästä alkaen oli enimmäkseen tyyntä ja illalla lounaassa kaakkoistuulia virisi. Lämpötilat olivat koko päivän lähes samat ollen etelärannikon - lounaan +3 ja +5 asteen väliltä sisämaan +1 ja +3 asteen välille; illalla lievää kylmenemistä.

Alkaneen viikon 2 / 2014 sääennuste Etelä-Suomeen (Tämä takautuva raportti ei sisällä ennustetta): .

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 1 - 2014: Etelä-Suomen kokonaan lumettomuus ja maaperän täysin sula tilanne jatkui lähes koko viikon, mutta seuraavia poikkeuksia ilmeni >> Ma-ti yönä sisämaan heikot pakkaset jäädyttivät maata ohuesti kuuraan ja jäähän tilapäisesti, sitten ke iltana etenkin sisämaassa lumisateista saatiin monin paikoin nimellistä ja n. 1 - 2 sentin paksuista lumikerrosta, joka tosin suli länsialueiltaan osaksi pois jo to aikana. Paikoin myös puustoon jäi vähäistä kuorrutetta. Ke - pe välinen kylmä vaihe jäädytti idän sisämaassa maata nimellisesti pinnasta. Viikonlopun leudompi vaihe sulatti nämä lumet, mutta etenkin idän sisämaassa ohuita lumihuuruja tuli vielä lauantaina.

Maaperä pysyi edelleen hyvin märkänä huolimatta edellisviikkoa vähäisemmistä sateista, kun ajankohdalle tyypillisesti ja muutoin kosteiden ilmamassojen takia haihtuminen oli lähes olematonta. Jokien virtaamat laskivat kuitenkin edellisviikon lievistä - kohtalaisista alavien paikkojen tulvista vähitellen. Vesistöissä jatkui ennätyksellinen jäättömyys järvien osalta, kun länsi- ja eteläosien järvissä ei ollut pääasiassa ollenkaan jäitä koko viikkona. Lähinnä vain itäosien järvissä oli hajanaisia jääkansirippeitä ja ke - pe ajan heikoissa pakkasissa uutta vähäistä jääriitettä syntyi siellä tilapäisesti. Suomenlahdella leudot säät pitivät pintavesilämpötilat lähes ennallaan eli Pohjois-Itämereltä ulottui yhä jopa reilun +5 asteen vyöhykettä Suomenlahden ulapalle ja muutoin pintavesilämpötilat pysyivät +2 ja +5 asteen välillä.

Järvien ennätyksellisen sulaa tilannetta korostin tekemällä ko. viikolla valokuvallisen zen-havainnollistuksen >> Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Hämeenlinnan Vanajaveden ennätyksellistä kokonaan sulaa tilannetta vuodenvaihteessa 2013 / 2014 (Zen-kuvia).

Kasvillisuuden osalta jatkuivat joulukuun lopun tapaan erikoisten kasvutapahtumien ilmeneminen huippuleutouden edesauttamana. Niistä ko. viikolla erillisen valokuvallisen havainnollistuksen >> Erikoisia kasvutapahtumia syyskeväisesti kasveilla joulukuun 2013 - tammikuun 2014 poikkeuksellisessa leutoudessa. Huomiota herättivät siis edelleen mm. nurmikoiden vihreys, jo joulukuussa esille yhä enemmän tulleet pajunkissat sekä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa näsiän (Daphne mezereum) osittaisen kukkimisen jatkuminen tässä vaiheessa jo toista kuukautta!

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja jäätilanneYmpäristö.fi:n pintavesien lämpötilat ja jäiden paksuus. Lisäksi: Itämeriportaalin merijäätilanteetYmpäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: