Monday, February 10, 2014

Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 6 mittaan: Maisemakuvat (Näkymiä Espoon Tapiolassa)

Tämän viikon 6 säätä hallitsivat edeltäneisiin kolmeen viikkoon nähden paljon leudommat lämpötilat; suojasäätä oli yhtäältä lievänä ma-ti aikana ja voimakkaammin perjantaista lähtien koko loppuviikon. Näiden välissä ke-to oli heikkoa pakkasta auringonkin pilkahdeltua ajoittain kunnolla. Viikkoa sävyttivät myös runsaat sumut, mistä tein jo erillisen jutun: Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Runsaat ja sakeat sumut viikolla 6 / 2014. Niinpä näiden mukana lumi- ja jääestetiikkaan alkoi tulla uudenlaista sisältöä, mistä tässä niistä tarjoutuu maisemakuvieni satoa Espoon Tapiolasta.

Näissä maisemakuvissa havainnollistuu sekä viikon ensimmäinen lievä suojasää ma-ti ajalta että osaksi aurinkoisen pikkupakkasvaiheen tunnelmat em. suojasäiden välissä; Tapiola-kuvia on vain perjantaihin saakka. Alkuviikon osalta tarjoutui myös erinomainen tilaisuus havainnollistaa hyvin tasaisesti sumupilvisen päivän väritilanteita eri valaistusolosuhteissa, mistä alla on kuvasarja. Viikon lumipeitetilanteet ja ojajäätymisten vaiheet ilmensivät perjantaihin saakka vielä lähes ennallaan pysyneitä tilanteita, kun alkuviikon suojakeli oli vasta lievä ja kun uutta lunta ei juurikaan satanut / satoi vain hyvin vähän. Tämä osa on julkaistu takautuvasti tähän maanantain 10.2.2014 kohdalle maanantaina 17.2.2014 klo. 19:40.


Espoon Tapiolan maisemavalokuvat viikolta 6 / 2014 >>


Muisto viikon alun lievästä suojasäästä:


Alkuviikon lievän suojasään mahdollistama lumiukko kuvattuna torstaina 6.2.2014 klo. 12:28 Espoon Pohjois-Tapiolassa; lumipeite muuttui suojalumeksi nipinnapin ma-ti ajaksi, muttei tässä leudossa vaiheessa juurikaan päässyt vielä sulamaan eikä kunnolla kasaan tiivistymäänkään.


Lumisen, utuisen ja tasaisesti sumupilvisen päivän valaistustilanteita puhtaana väritutkielmana:


Valaistustilannetta kuvattuna maanantaina 3.2.2014 klo. 22:17 Espoon Pohjois-Tapiolassa koilliseen; kokonaan pimentyneessä vaiheessa käytävävalojen oranssi valo tuli pääosaan väreissä, missä lumen ja taivaan sävyissä tummuus- ja kylläisyyskontrastit erottuivat alempiin kuviin nähden. Lumipeite heijasti keinovaloa sumupilviä tehokkaammin ja sumupilviin se upposi enemmän.


Valaistustilannetta kuvattuna maanantaina 3.2.2014 klo. 17:14 Espoon Pohjois-Tapiolassa koilliseen; tyypillinen voimakkaan violetti sävy tuli pääosaan porvarillisen hämärän edettyä oranssisten keinovalojen syttymisvaiheen yli. Ylempään kuvaan nähden lumipeitteen parempi keinovaloheijastavuus ei silti ollut vielä päässyt ylittämään taivaan luonnonvalon määrää.


Valaistustilannetta kuvattuna maanantaina 3.2.2014 klo. 16:24 Espoon Pohjois-Tapiolassa koilliseen; porvarillisen hämärän alkuvaiheissa korostuu aina erityisen sininen valo ennen keinovalosyttymistä, kun iltaruskovaiheet ovat sammuneet auringon juuri laskettua horisontin alapuolelle.


Valaistustilannetta kuvattuna maanantaina 3.2.2014 klo. 15:58 Espoon Pohjois-Tapiolassa koilliseen; auringon laskiessa iltaruskot ovat yleensä voimakkaimmillaan, mutta näin tiivis- ja paksupilvisessä tilanteessa se näkyy lähinnä lievänä punaruskeana sävynä muutoin alempaan kuvaan nähden vähän tummuneessa siniharmaassa kokonaisvärissä.


Valaistustilannetta kuvattuna maanantaina 3.2.2014 klo. 11:58 Espoon Pohjois-Tapiolassa koilliseen; ylempään kuvaan verrattuna samanlaisen pilvitilanteen aikana paistaneen keskipäiväauringon valo sirosi tässä vaiheessa vuotta vaaleanharmaan sumupilven ja udun seasta vielä selvästi kellertävänä sävynä.


Lumitilannehavainnollistusta erilaisista paikoista:


Lumitilannetta peltoalueella kuvattuna torstaina 6.2.2014 klo. 12:37 Espoon Pohjois-Tapiolassa Kalevalantien länsipäästä pohjoiseen; alkuviikon lievästä suojasäästä huolimatta alueen lumipeitteen paksuus oli yhä säilynyt koko "kolmen viikon talven" lähes syvimmässä tilanteessa ollen n. 20 cm - paikoin vähän ylikin. Olosuhteet luonnonlumihiihtämiselle olivat siten vielä kohtalaiset, kuten kuvassa nähtävät latujäljet osoittavat.


Näkymää ylemmän kuvan peltoaukean viereiselle ojalle ja niitylle kuvattuna torstaina 6.2.2014 klo. 12:38 Espoon Pohjois-Tapiolassa; alkuviikon suojasäätilanne mahdollisti tuossa ojassa edelliskertaan nähden maan ja roudan alta virranneen huleveden tulvimisen paremmin vanhan jään pinnalle. Kinttupolkukin oli ilmestynyt tässä vaiheessa tutulle oikopolkupaikalle.


Näkymää taajamametsään kuvattuna torstaina 6.2.2014 klo. 12:55 Espoon Pohjois-Tapiolassa; lumipeite oli vielä sen verran paksu, että se peitti tässäkin kenttäkerroksessa mustikan (Vaccinium myrtillus) varvut noin puoliksi. Puustossa ei edelleenkään ollut lunta edeltäneen viikon hyvin tuulisten pakkassäiden takia.Kahden erilaisen ojan lumi- ja jäätilanteita:


Ojajäätymisen tilannetta taajamametsässä kuvattuna torstaina 6.2.2014 klo. 13:00 Espoon Pohjois-Tapiolassa; aikaisemmin tammikuussa tämä oja oli jäätymisprosessin osalta tarkkailussa. Tässä vaiheessa maaperä oli jopa 25 - 50 cm syvään routaantunut ja tämä oja oli myös pohjaan saakka jäässä, joten alkuviikon lievä suojasää ei tuonut vielä yhtään sulaa vettä paikalle.


Ojajäätymisen tilannetta pelto- ja niittyalueella kuvattuna torstaina 6.2.2014 klo. 12:40 Espoon Pohjois-Tapiolassa Kalevalantien länsipään pohjoisreunalla; yllä laajemmassa maisemakuvassa näkynyt sama oja on tässä lähemmässä tarkastelussa, missä havaitaan n. 100 m kuvaajan takaa maan ja roudan alta alkuviikolla purkautuneen huleveden yhä täysinäisemmäksi korottamaa ojavettä. Tämän vaiheen heikossa pakkasessa veden pinta oli jäätynyt tilapäisesti uudestaan hyydekanneksi. Tämäkin oja oli tammikuussa jäätymistarkkailussa.


Kuvasarjavertailu koko viikon lumitilanteiden yhteenvetona:

Lumitilannetta kevyenliikenteen väylien risteyksessä kuvattuna perjantaina 7.2.2014 klo. 11:02 Espoon Pohjois-Tapiolassa; viikon toinen voimakkaampi suojasäävaihe oli juuri alkanut tällä paikalla, mutta se ei ollut ehtinyt vielä muuttaa puistokäytäviä loskaisiksi, koska syvään routaantunut maa hidasti sulamisprosessia aluksi. Viikon sakein sumutilanne oli tässäkin hieno variksien (Corvus corone cornix) kera.


Lumitilannetta kevyenliikenteen väylien risteyksessä kuvattuna torstaina 6.2.2014 klo. 11:03 Espoon Pohjois-Tapiolassa; ke-to ajan heikon pakkasen vaihe tuotti heikossa tuulessa puustoon täksi aamuksi - aamupäiväksi lievää - kohtalaista kuuraa, mutta aurinkoisessa säässä se varisi iltapäivän aikana jo pois.


Lumitilannetta kevyenliikenteen väylien risteyksessä kuvattuna maanantaina 3.2.2014 klo. 12:01 Espoon Pohjois-Tapiolassa; alkuviikon lievä suojasää oli alkamassa, mutta ylempään kuvaan nähden ei siis tapahtunut juurikaan lumen sulamista eikä kasaan painumista ma-ti aikana. Sen sijaan la-su molempia tapahtui selvästi, mutta tälle viikolle Espoon Tapiolasta siitä ei ole kuvia; sen sijaan Hämeenlinnasta on...

No comments: