Sunday, February 09, 2014

Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Runsaat ja sakeat sumut viikolla 6 / 2014

Helmikuu ja tämä viikko 6 alkoivat menemään jälleen erittäin leudoissa sääolosuhteissa edeltäneiden kolmen viikon oltua ainoat kunnolla talviset viikot tällä talvikaudella toistaiseksi. Tämän viikon leutoihin virtauksiin liittyi helmikuisiin normaaliolosuhteisiin nähden erikoisen paljon sumuja, kun ilmamassat kiertyivät laajasti ja pitkältä saakka etelästä-lounaasta Pohjois-Atlantin ja Länsi-Euroopan erittäin voimakkaan ja laajan matalapaineen alueen etelä- ja itäpuolitse tänne Suomeen; kosteutta tuli täten ko. virtausten mukana runsaasti Atlantilta, normaalia lämpimämpivetiseltä Itämereltä ja Välimereltä. Lisäksi virtausten tiellä ei ollut vuoristoja kuivattamassa ilmamassoja eli Föhn-ilmiötä ei ollut. Tämä kosteus tiivistyikin helposti sumuiksi, koska täällä Etelä-Suomessakin sitä oli vastassa edellisviikkoina paksuroutaiseksi kylmentynyt maaperä ja lumipeite. Sellaisen päälle leudon ja hyvin kostean ilmamassan virtaus synnyttää ns. advektiosumua.

Sumutilanteet jakautuivat kahteen osaan ko. viikon mittaan >> Ensimmäinen sumuvaihe oli ma ja ti aikana, jolloin lievää suojasäätä tuli kostean virtauksen mukana. Sitten ke ja to oli kuivempi välivaihe, missä heikossa pakkassäässä aurinkoakin nähtiin ajoittain kunnolla. Perjantaina tuli seuraava kostea annos etelä-lounaasta, joka aiheutti koko viikon laajimman ja sakeimman sumutilanteen Etelä-Suomeen lähes koko päiväksi; tämä muistutti siten edellistä hyvin sankkaa sumutilannetta viime marraskuun alusta (Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Sunnuntain 3.11.2013 sakeat ja laajat sumut). 

Sumut jatkuivat vielä lauantainakin yleisesti, mutteivät enää niin sakeina. Sunnuntaina ilmamassa oli sitten enimmäkseen vain utuinen. Ko. virtaus toi myös mukanaan viikonlopuksi entistäkin leudompaa ilmamassaa, joten suojasäät alkoivat sulattaa kunnolla jo lähtökohtaisestikin normaalia selvästi vähäisempää - lounaassa vain nimellistä lumipeitettä.

Tässä poikkeuksellisten / erikoisten säätilanteiden sumuosassa otan tarkasteluun etenkin tuon perjantaisen sankan sumutilanteen, missä tutkielman kohteena on sumun värit eri valaistusolosuhteissa. Sitä tarkastelin kamerani kanssa etenkin Hämeenlinnassa. Alkuviikon lievempää sumuhuipennusta on yhden kuvan verran tiistailta Espoon Tapiolasta, joka muodostaa kuvaparin sen paikan perjantaisen sumuhuipentuman kanssa. 

PS.: Tämä valokuvabloggaus on julkaistu takautuvasti maanantaina 17.2.2014 klo. 00:55 tähän sunnuntain 9.2.2014 kohdalle.


Viikon 6 / 2014 runsaat ja sakeat sumut eri valaistusolosuhteissa >>


Perjantain 7.2.2014 sakea sumu iltapäivän ja illan aikana Hämeenlinnassa:


Sumutilanne perjantaina 7.2.2014 klo. 21:15 kuvattuna Hämeenlinnan keskustassa; täysin pimentyneessä illassa kaupunkien keinovalaistus heijastui hyvinkin kirkkaasti sumusta, mikä oli korkeintaan n. 100 - 200 metrin päässä valonlähteistä. Keinovalaistus kaduilla on nykyään Suomessa melko oranssipainotteista, mutta eri väriset valot toisaalta koristavat sumuja hienosti pimeälläkin.


Sumutilanne perjantaina 7.2.2014 klo. 17:19 kuvattuna Hämeenlinnan keskustassa; porvarillisen hämärän ja kaupungin keinovalaistuksen yhdistelmä loi sumussa tyypillisen violettien ja harmaiden sävypaletin samean gradienttisesti. Lisäksi oranssipainotteisen keinovalaistuksen kanssa tämä sinertävä hämäryys on tehokasta estetiikkaa, kun kyseessä on vastaväriharmonia.


Sumutilanne perjantaina 7.2.2014 klo. 14:20 kuvattuna Hämeenlinnan keskustassa; helmikuiseen tapaan aurinko oli tässä vaiheessa vielä melko korkealla horisontin yläpuolella ja värjäsi sumun siksi tyypillisen vaaleanharmaaksi pienellä kellertävällä sävynpilkahduksella. Sumun sakeus oli ollut jo aamusta saakka tällainen näkyvyyden n. 100 - 200 metrin välille rajoittaen; paikoin - ajoittain jopa alle 100 metriinkin.


Kuvaparivertailu alkuviikon (tiistain) ja loppuviikon (perjantain) sumuvaiheista Espoon Tapiolassa:


Sumutilanne sakeana perjantaina 7.2.2014 klo. 11:04 kuvattuna Espoon Pohjois-Tapiolassa; yllä oleviin kuviin nähden tässä on kyse aivan saman päivän samasta hyvin sakeasta sumusta. Tässä vaiheessa vuotta loppusyksyyn - alkutalveen verrattuna kylmentynyt ja osittain jäätynyt Suomenlahti ei enää kunnolla edesauttanut sumujen sisämaapainotteisuutta, vaan sumu kattoi laajasti alueet mereltä mantereelle lähes ilman alueellisia eroja.


Sumutilanne lievänä tiistaina 4.2.2014 klo. 17:19 kuvattuna Espoon Pohjois-Tapiolassa; yllä olevissa Hämeenlinna-kuvissa löytyy tismalleen samalla kellonlyömällä näpsäisty otos perjantailta ja tätä tiistain kuvaa siihen vertaamalla havaitaan yhteismitallisena verrantona tässä vielä synkempi hämäryys merkkinä päivän pitenemisen etenemisvauhdista tähän aikaan vuodesta.

No comments: