Saturday, February 01, 2014

Sääennustetta viikolle 6: Epävakaista sekä aikaisempaa paljon leudompaa yleistyvien suojasäiden kera (Päivitetty!)

Juuri päättyneen tammikuun bloggaamiseni muodostui hyvin sää-, luonto- ja valokuvauskeskeiseksi, mutta siitä huolimatta sääennusteeni ja varsinkin viikkosääraporttieni teko jäivät tauolle. Nyt palaan ennustamaan Etelä-Suomeen ensi viikon 6 säätä, kun tänä viikonloppuna on tapahtumassa suuri käänne suursäätilassa aikaisempaan kylmään pakkassäähän nähden. Nimittäin sää on palaamassa erittäin leudoksi etelän ja lännen välisten virtausten ottaessa taas huomattavan vallan. Siitä seuraavaksi tarkempaa analyysiä:

Leudontuminen alkoi jo eilen perjantaina, kun itäinen korkeapaine alkoi väistyä vähitellen ja Pohjois-Atlantin erittäin voimakas ja laaja matalapainetoiminta osakeskuksineen pääsi voimistamaan vaikutustaan >> Etelätuulet voimistuivat jopa koviksi. Samalla eilen illalla tuli etelälounaasta lumipyryalue, joka satoi viime yön aikana täksi aamuksi monin paikoin jopa yli 10 cm uutta lunta Etelä-Suomeen. Näin ollen tästä tuli tämän talven toistaiseksi ylivoimaisesti runsain lumipyry tänne. 

Jatkossa tänään lumisateet ovat enää kuuroja, mutta pilvisyys pysyy runsaana ja etelätuuli on edelleen ajoittain navakkaa. Lämpötilan kohoaminen on ollut kuitenkin edelleen hillittyä; ainoastaan lounaissaaristossa ollaan nollan vaiheilla ja muutoin lämpötila vaihtelee tänään länsiosan -2 ja -5 asteen väliltä itäosan -5 ja -10 asteen välille.

Huomenna sunnuntaina tuuli heikkenee vähän ja kääntyy vähitellen lounaaseen tuoden entistä leudompaa ilmaa; lämpötilat kohoavat lounaisaaristossa yhä enemmän suojalle, mutta mantereella pysytään vielä niukasti pakkasella. Eniten idässä, missä lämpötila voi olla vielä n. -5 astetta. Illalla suojasäätä alkaa pääsemään enemmän mantereellekin lounaasta alkaen. Pilvisyys pysyy runsaana ja sateet ovat enimmäkseen heikkoja ollen joko lunta tai jäätäviä vesisateita. Lounaiskolkassa voi sataa räntää - vettä.

Ensi viikon alussa maanantaina ensimmäinen suojasäätilanne huipentuu Kaspianmeren pohjoispuolisen pakkaskorkeapaineen ja Pohjois-Atlantin laajan matalapaineen välisessä lounaisvirtauksessa, jolloin idässäkin voidaan päästä nollan vaiheille ja muualla asteen pari plussallekin. Runsaspilvinen ja ajoittain heikosti vesi-räntä-tihkusateinen sää jatkuu.

Tiistaina tuosta kaakon pakkaskorkeapaineesta alkaa pullistua sen verran selännettä lännemmäksi, että virtaus kääntyy tarkastelualueella tilapäisesti vähän kylmemmälle ja kuivemmalle kaakon suunnalle ja sen myötä alkaa pakastumaan ja pilvipeite voi rakoilla. Keskiviikkona tuo pakastuminen ollee voimakkaimmillaan, jolloin lämpötila voi laskea etenkin idän sisämaassa -5 asteen kylmemmälle puolelle. Pilvisyys voi yhä rakoilla ajoittain. Pohjois-Atlantin laaja matalapaine osakeskuksineen jatkaa kuitenkin aktiivisena.

Torstaista alkaneekin sitten entistä aktiivisempi matalapainejakso ja entistäkin leudompaa sekä kosteaa ilmaa saapuu lounaasta. Tämä mahdollistuu Pohjois-Atlantilla jatkuvasti vellovan matalapaineen ja sopivasti kaakossa-idässä pysyvän korkeapaineen välisissä lounaisvirtauksissa. Tällöin suojasäätä levittäytyy itse asiassa koko loppuviikoksi koko tarkastelualueelle siten, että vain hetkittäin voi tilapäisesti pakastaa lähinnä vain itäosan sisämaassa. Etelärannikolla ja lounaassa lämpötila pysynee to alkaen koko ajan plussalla - ajoittain nousee jopa lähelle +5 astetta. Samalla pilvisyys pysyy runsaana ja lounaasta tulee ajoittain rintamasateita ja la paikkeilla voi olla tulossa myös raju matalapaineen osakeskus runsaine sateineen; sateiden tarkkaa aikataulutusta on vielä liian aikaista tehdä, mutta sateiden olomuoto tulee olemaan ainakin etelärannikolla ja lounaassa melkoisen vetistä. Sisämaassa voi tulla tosin välillä reippaasti luntakin etenkin tuon la tilanteen aikana. Joitakin merkkejä on sitten viikolle 7 vähän kylmemmästä säästä, mutta siitä myöhemmin lisää...

Näin ollen ensi viikon 6 lopussa lumipeitteen sulamista tapahtuu etenkin etelärannikolla ja lounaassa, missä maan paljastumista voi tapahtua paljonkin su mennessä. Samalla etenkin itäosan sisämaassa lumipeite voi entisestään kasvaa ja näin tarkastelualueelle syntynee isoa alueellista kontrastieroa lumipeitteen syvyyteen su mennessä... Tarkennusta tähän ennusteeseen tulee myöhemmin ensi viikolla.

Päivitys lauantaina 8.2.2014 klo. 13:30: Ennuste on edennyt varsin hyvin em. tapaan, joskin tämä meneillään oleva uusi suojasäävaihe alkoi kunnolla vasta eilen perjantaina ke - to ajan oltua vaihtelevassa pilvisyydessä heikon pakkasen aikaa. 

Tämän uuden leudon vaiheen pituus näyttää tällä hetkellä tämän viikonlopun lisäksi kattavan jopa koko ensi viikonkin >> Syynä on Pohjois-Atlantilla jatkuvasti vellova erittäin voimakas ja laaja matalapainetoiminta, missä useita osakeskuksia syntyy ja liikkuu tuottaen kostean ja leudon etelän ja lännen välisen virtauksen saapumista jatkuvasti Fennoskandiaan. Siinä etelästä - lounaasta tulee lähipäivinä useita eri sadealueita myös Etelä-Suomeen, joten sää pysyy runsaspilvisenä ja sateiden lisäksi on usein myös utuista - ajoittain sumuistakin. Eilen perjantaina sumut olivat jo hyvinkin sakeita ja laajoja leudontumisen tyypilliseksi aluksi. 

Lämpötilat pysyvät jatkossa varsin tasaisesti nollassa - parisen astetta sen yläpuolella; eniten plussakelejä on etelärannikolla ja lounaassa. Sateet ovatkin lähipäivinä etenkin etelärannikolla - lounaassa sen verran vetisiä, että lumipeitteet sulavat siellä monin paikoin laajoillekin pälville lähipäivinä. Sisämaassa on tulossa myös lumisateita, mutta suojasäät sulattavat ja painavat lunta kasaan, joten yhteistuloksena lumi on silti jäämässä laajasti Etelä-Suomessa vähiin ensi viikolla. 

Tässä vaiheessa sateiden ja matalapaineen osakeskusten aikatauluttamisesta voidaan todeta seuraavaa: Tänään on tarkastelualuetta ylittämässä räntä-vesisateita sumujen kera. Huomenna su sekä ma on enimmäkseen poutaista, mutta tihkusateita - heikkoja vesi-räntäkuuroja voi tulla ja ilmamassa on yhä vähintään utuista. Seuraava reippaampi sadealue tulee etelästä keskiviikoksi, jolloin sen edellä kaakosta voi kiertyä sen verran kylmempää ilmaa, että aluksi sateet ovat yleisesti varsin lumisia. Jälkipuolellaan uusi annos suojasäätä on kuitenkin tulossa etelälounaasta. Torstai olisi sitten taas vähän poutaisempi päivä utuisessa suojasäässä, mutta perjantaina vesi-räntäsateiden mahdollisuus kasvaa taas lounaasta käsin. Sitten la-su aikana lounaasta näyttäisi tulevan matalapainetta suoraankin päälle runsaine sateineen; aluksi vesisateinen ja leuto sää jatkuisi, mutta matalapaineen jälkipuolella ainakin tilapäisesti tulisi luoteesta kuivempaa ja vähän kylmempää säätä, jolloin auringonpaistettakin olisi pitkästä aikaa tulossa ehkä jo su / viimeistään ma...

Euroopan mittakaavassa tuota em. ylläpitää asetelma, jossa pakkaskorkeapaine pysyy kaukana Venäjällä, mutta on hyvin laaja, pysyvä ja hallitseva. Samalla tuo Pohjois-Atlantin matalapainetehdas tuottaa Länsi-Eurooppaan ja ajoittain Välimeren länsi- ja keskiosia myöten erittäin runsaita vesisateita tulvavaaroja lisäten. Siinä erityisen ankaraa säätä on tulossa Britteinsaarille, missä vakavien tulvasateiden lisäksi myrskyää ajoittain tuhoisasti. Ensimmäinen myrsky on siellä tänään, seuraava mahdollisesti tiistaina, kolmas varmempi myrsky ke-to paikkeilla ja neljäs pe-la tienoilla... 

Näin ollen läntinen Eurooppa viruu poikkeuksellisten - ennätyksellisten matalapainetilanteiden keskellä, mutta lämpötilat ovat toisaalta normaalia leudompia. Leutous kattaa itse asiassa laajasti Eurooppaa ja Venäjää niin, että kunnon talvipakkasia on lähipäivinä ja ensi viikolla ainoastaan kaukana Vienanmeren - Moskovan -tasan itäpuolella ja Lappikin on siis jatkossa hyvin leuto. Lisäksi juuri käynnistyneiden talviolympialaisten paikalla Sotshissa uhkaa ajoittain hyvin leutoja suojasäitä vuoristossakin. Muutoinkin Mustanmeren pohjoispuolelle on tulossa Välimereltä käsin erittäin leutoa säätä lähipäivinä.

PS. Seuraavaa sääennustetta tulee myöhemmin ensi viikolla jossakin toisessa kirjoituksessa...

PS. >> Muusta (sää-luonto)bloggaamisestani: Puuttumaan jääneiden viikkosääraporttieni valmiiksi tekemistä aion jatkaa taas lähiaikoina ja teen siitä ensi viikolla erillisen tilannekirjoituksen, mihin päivitän linkkejä valmistuviin osiin. Osat tulevat takautuvasti paikoilleen tuttuun tyyliin ja seuraavaksi on siis vuorossa viikon 52 / 2013 viikkosääraportin teko.

Yhteiskunnallispoliittinen bloggaamiseni on ollut myös tauolla, mutta Facebook-seinälleni kertyi päättyneen tammikuunkin aikana vielä paljon siihen liittyvää aineistoa, mistä voi tulla blogikirjoituksia lähiaikoina - Saas nähdä, miten alkaneen helmikuun aikana jatkan sitä aktivismiani. Viime aikoina on kuitenkin väsyttänyt täällä blogin puolella niistä aiheista kirjoittelu ja en ole vielä päättänyt jatkamistapaani siinä ehkä uudella tavalla....

No comments: