Friday, January 31, 2014

Talven 2013 - 2014 kylmin yö - Osa 4

Päätin sittenkin tehdä kahden päivän osalta tällä viikolla 5 talven 2013-2014 kylmimmän yön pakkasseurantaa, koska perinteisen tarkastelualueeni itäisimmissä osissa pakkanen kiristyi sen verran vahvasti. Paikoin siellä saavutettiinkin talven kylmimpiä lämpötilalukemia, mutta laajasti muualla tarkastelualueella pakkaset jäivät selvästi miedommiksi verrattuna edellisviikon pakkashuipentumiin (Talven 2013 - 2014 kylmin yö - Osa 3).

Kyseessä olevat kaksi seurantapäivää ovat eilinen torstai sekä tämä päättyvä perjantai. Pakkasen kiristymisen aiheutti tällä kertaa viikon alussa Vienanmeren kautta pohjoisesta Suomen itäpuolelle vahvistunut pakkaskorkeapaine, joka toi itäpuolellaan viime päiviksi Länsi-Venäjälle laajasti sen alueen tämän talven ankarimman pakkasaallon -40 ja -50 asteen välisine pakkasineen Uralilla ja Moskovan seudullakin on käyty -20 asteen kylmemmällä puolella. Korkeapaine asettui to-pe ajaksi melko pyöreämuotoisena keskukseltaan vähän Laatokasta kaakkoon ja se kierrätti eteläkauttaan Suomeen kylmää ilmaa huipentuen juuri to-pe. Eniten tästä kylmyydestä sai siis osansa itäisin Suomi vallinneissa kaakkois-etelätuulissa. Länsiosiin puolestaan tuli Mustanmeren tienoolta sekaan leudompaa ja kosteampaa ilmaa, mikä osaltaan piti pakkasia kurissa. Lisäksi leudontavina elementteinä lännessä tuulet olivat voimakkaampia (viima tuntui tosin erittäin purevan kylmältä) ja alapilvisyys ajoittain runsaampaa. 

Nyttemmin tuo korkeapaine on antamassa jo periksi ja hyvin voimakkaiden etelätuulten mukana sää on lauhtumassa idässäkin ja etelä-lounaasta on parhaillaan tulossa talven runsain lumipyrykin tänä pe-la yönä... 

Alla on seuraavaksi tutut minimilämpötilalistaukset tarkempine olosuhdekuvailuineen. Lämpötila-arvot on yhä poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista ja julkaisun viipymisestä huolimatta poimintaa tein päivittäin. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.

Torstain 30.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -7 astetta, Turku -12 astetta (illalla), Salo -13 astetta (illalla), Pori -14 astetta, Hämeenlinna -13 astetta (illalla), Tampere; Härmälä -15 astetta (yöllä), Tampere; Siilinkari -17 astetta (yöllä), Helsinki (Kaisaniemi) -11 astetta, Vantaa -13 astetta (aamulla ja illalla), Hyvinkää -14 astetta (aamulla ja illalla), Lahti -16 astetta (illalla), Kouvola -17 astetta (illalla), Porvoo -12 astetta (aamulla ja illalla), Lappeenranta; Lepola -22 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -12 astetta, Mikkeli -20 astetta (illalla), Jyväskylä -22 astetta, Savonlinna -25 astetta (aamulla ja illalla), Joensuu -22 astetta (aamulla ja alkuillalla) ja Ilomantsi -24 astetta (yöllä).

Tässä vaiheessa ilmamassa oli kylmentynyt tarkastelualueella yleisesti kylmimmilleen alkuviikkoon nähden ja monilla paikkakunnilla mitattiinkin viikon alimpia minimilämpötiloja; näin etenkin juuri itäkolkkaa lukuun ottamatta, missä oli kylmenemässä vielä lisää. Sulkuhuomioitta olen jättänyt ne paikkakunnat, missä minimilämpötila sattui aamulla. Muut ovat siitä poikkeuksia sulkuhuomioin. Korkeapaineen kierrättämää kylmää ilmaa saapui voimakkaimmin Saimaan itäosien / itäpuolen seuduille (Savonlinna), koska se pääsi korkeapaineen kierrättämänä eteläkaakosta parhaiten sinne Karjalankannaksen kautta; kylmintä sillä seudulla. Leudointa oli tyypillisesti tässä tilanteessa Ahvenanmaalla mereltä eteläkaakosta puhaltaneen voimakkaan tuulen takia. Järvijäät olivat jo isoissakin järvissä niin paksuja, ettei lämpötilaeroja enää ollut esim. Tampereen Härmälän ja Siilinkarin välillä järvenselän leudommaksi hyväksi. Suomenlahdella ulappa oli jäässä vain itäosissa, joten länsiosissa merikin oli vähän leudontanut elementti.

Perjantain 31.1.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -5 astetta, Turku -13 astetta (yöllä), Salo -13 astetta (yöllä), Pori -15 astetta, Hämeenlinna -14 astetta, Tampere; Härmälä -16 astetta, Tampere; Siilinkari -15 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -10 astetta (yöllä - aamulla), Vantaa -14 astetta (alkuyöllä), Hyvinkää -16 astetta (yöllä), Lahti -17 astetta (yöllä), Kouvola -17 astetta, Porvoo -14 astetta (yöllä), Lappeenranta; Lepola -21 astetta (aamulla), Lappeenranta; Konnunsuo -24 astetta (yöllä - aamulla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -11 astetta (yöllä - aamulla), Mikkeli -21 astetta, Jyväskylä -20 astetta, Savonlinna -29 astetta, Joensuu -23 astetta ja Ilomantsi -23 astetta.

Korkeapaine alkoi vähitellen etääntyä Suomen itä-kaakkoispuolelta kohti Mustaamerta, mutta vielä yön-aamun aikana se ylläpiti etenkin idässä hyvin kylmää ilmamassaa. Siellä kylmyyttä edisti samalla vielä heikot tuulet ja laajoilla alueilla selkeä sää. Näin ollen juurikin Saimaan itäosien / itäpuolen seuduilla yhä Karjalankannakselta käsin oli nyt paikoin jopa koko talven kylmintä; esim. Savonlinnassa. Lisää kylmyyttä yritti vielä kiertyä Baltian kautta yöksi myös Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeenkin, missä oli paikoin tämän viikon kylmintä yöllä - aamulla. Itäkolkkaa lukuun ottamatta yleisesti joka tapauksessa pysyttiin edellisviikkoa miedommissa pakkasissa ja Ahvenanmaalla minimilämpötilat olivat jo selvimmin edellispäivää leudompia. Tässäkin listauksessa olen jättänyt aamuminimit sulkuhuomioitta ja siitä poikenneet minimiajankohdat ovat suluissa, mutta edellispäivän iltaminimejä ei enää ollut. Nimittäin aamusta - iltapäivästä alkaen kaikkialla alkoi sitten leudontuminen koko loppupäivän ajan voimistuneiden etelätuulten ja runsastuneen pilvisyyden kera. Etelärannikon tuntumaan tuli samalla jo mereltä lumikuuroja ennakoiden illalla etelälounaasta tulevia runsaampia pyryjä ja yhä leudompaa ilmamassaa...

No comments: