Wednesday, March 12, 2014

Sääennustetta viikon 11 loppupuoliskolta viikolle 12: Erityinen lämpöaalto kääntymässä takatalveksi! - Mahdollisuus "talven" suurimpiin lumensyvyyksiin osassa Etelä-Suomea viikonvaihteessa (Päivitetty viimeisen kerran!)

Tässä tulee taas viikkosääraporteistani erillistä sääennustetta, kun niiden varsinaisten sääkirjoitusteni tekeminen on siis ollut yhä tauolla monestakin syystä. Edellinen sääennusteeni povaili viimeisessä päivityksessään viime viikon 10 lopulle lämpöaaltoa ja sehän toteutui samoin kuin manner-Eurooppaan tullut laaja lämpöaalto kasvukautta siellä käynnistäen. Parhaillaan tällä viikolla 11 lämpö on ollut jatkumassa edelleen sekä siellä että täällä Suomessa, missä se on saavuttanut tänään keskiviikkona 12.3.2014 huipentumansa yli +10 asteen päivälämpötiloihin varsin aurinkoisessa säässä. Sama jatkuu huomenna torstaina, mutta perjantaina alkaa jo viileneminen ja epävakaistuminen rajujen länsi-luoteistuulien myötä (Mahdollinen myrskytilanne!), mikä eskaloituu lauantaista alkaen takatalven tuloon!

Palaan tähän vielä meneillään olevaan erikoiseen lämpöaaltoon erikseen lämpötilaseurannassa, joka tulee pian tämän sääennusteen jälkeen julkaistavaksi; olen taas kartoittanut tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomenkin paikkakunnille kunkin päivän maksimilämpötiloja viime sunnuntaista alkaen... Katsotaan tässä ennusteessa tähdellisemmin kuitenkin tuota takatalven laatua ja kestoa tarkemmin seuraavaksi. Takatalvestahan voidaan selkeästi puhua, koska viime viikkojen tavanomaista paljon leudommat säät ovat käynnistäneet termisen kevään yleisesti Etelä-Suomessa monine kevätilmiöineen kasveilla ja eläimillä. Seuraavana ennuste tarkemmin >>

Takatalven tulon aiheuttaa se, kun matalapaineiden liike itään Pohjois-Atlantilta siirtyy aikaisemmalta pohjoiselta reitiltä etelämmäksi; eli tässä tapauksessa lauantaista alkaen Etelä-Suomen yli itään ja itäkaakkoon. Tämä mahdollistaa kylmän ilman purkautumista pohjoisesta matalapaineiden jälkeen Lapin kautta koko Suomeen sekä laajemmin Itä-Eurooppaan ja osin Venäjälle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että lauantain ja ensi viikon lopun välillä ainakin kaksi ja mahdollisesti kolmekin erillistä matalapainetta toteuttaa sitä ja niiden kera on tulossa myös voimakkaita tuulia ja sateita nimenomaan lumena.

Matalapaineiden tarkoista reiteistä sitten riippuu se, kuinka paljon uutta lunta on tulossa; näillä näkymin etenkin etelärannikolla sekä osaltaan myös länsiosissa on mahdollisuuksia jopa suurempiin lumimääriin kuin mitä koko päättyneen talven aikana missään vaiheessa oli. Mahdollisesti voidaan puhua reippaastikin yli 20 cm:n lumimääristä ensi viikolle tultaessa. Tämä olisi hyvin erikoista! Joka tapauksessa ainakin parisen senttiä uusia lumisateita saataneen yleisesti. Toisaalta aurinko lämmittää jo niin hyvin, että etenkin vähäiset lumet sulavat auringossa jo hyvin jopa pakkasella. Tässä lämpöaallossa jo suureksi osaksi roudattomaksi sulanut maaperä edesauttaa sulamista myös.

Ensimmäinen matalapaine tulee siis lauantaina lännestä Etelä-Suomeen ja sen reitti itään on sateineen näillä näkymin sellainen, että märän ja runsaan lumipyryn alue ulottunee nipin napin eteläisimpään Suomeen; muualla sateet jäisivät vähäisiksi. Lämpötila asettuu lauantaiksi nollan vaiheille siten, että illalla alkaa pakastumaan itätuulten käännyttyä kovapuuskaisiksi pohjois-koillistuuliksi (Taas mahdollinen myrskytilanne!). Keliolosuhteet runsaimman pyryn alueella saattavat olla siksikin hyvinkin pahat päivän mittaan! Pahimmillaan tilanne voisi olla se ainoa kunnon lumimyrsky, mikä varsinaisesta "talvesta" jäi puuttumaan...

Sunnuntaina on sitten vuorossa poutainen ja osaksi aurinkoinen välipäivä sateista, mutta aikaisempaa paljon kylmemmissä oloissa; jopa päivälämpötila voi jäädä aavistuksen pakkaselle ja illalla ennen lännestä tulevaa seuraavaa lumisadetta pakkanen ehtii kiristymään ainakin idän sisämaassa -5 ja -10 asteen välille. Iltapäivän kylmyydestä huolimatta maaliskuinen aurinko on siis jo niin voimakas säteilyteholtaan, että edellispäivänä tulleet lumet sulavat loskaksi ja runsaaksi vedeksi aurinkoisilla asfalttipinnoilla. Illalla onkin sitten liukasta jäätymistä tiedossa. Voimakas pohjoistuuli tyyntyy iltapäiväksi, mutta illalla seuraavan matalapaineen tuulet jo viriävät lännessä.

Ensi viikon 12 maanantaille on nimittäin näkyvissä seuraavan lumisateisen matalapaineen tuloa Etelä-Suomen päälle länsiluoteesta. Näillä näkymin tämän matalapaineen sekä tuulet että sateet eivät vaikuta niin voimakkailta kuin tuon edeltäneen lauantain. Tästäkin matalapaineesta voi silti pahimmillaan tulla useita senttejä uutta lunta etenkin länsiosiin. Lämpötila pysyy enimmäkseen vähän pakkasella; eniten idässä yöllä ennen sateita ja päivällä voi olla hetken loskaista suojasäätä etenkin etelärannikolla ja lounaassa.

Tiistain ja keskiviikon tienoo on sitten pidemmän poutajakson aikaa matalapaineen etääntyessä hitaasti idemmäksi; tämä tietää kylmän pohjoistuulen jatkumista. Kevään etenemiselle tyypilliseen tapaan iltapäivät alkavat kuitenkin olemaan tällaisissa säätilanteissa jo kuuropilvien synnylle vähän otollista aikaa; eli iltapäivisin voi noina päivinä tulla lumikuuroja. Näinä päivinä iltapäivien maksimilämpötilat jäävät nollan vaiheille - lievästi pakkaselle ja öisin pakkanen voi kiristyä -10 asteen vaiheille ja etenkin sisämaassa sitä kylmemmäksikin. Tämä vaihe on täten jo kevääseen heränneille kasveille vaarallisinta aikaa; tuohon mennessä mahdollisesti tullut uusi paksu lumipeite toimisi kuitenkin oikein hyvänä suojana mm. pitkälle kasvuun ehtineille sipulikasveille... Muutoin pakkasvaurioita voi tulla etenkin sisämaassa. Lisäksi kukkimaan alkaneilla lepillä (Alnus sp.) ja pähkinäpensaalla (Corylus avellana) -10 astetta kovemmat yöpakkaset saattavat vaurioittaa kukintaa paljonkin...

Kolmas lumisateinen matalapaine tulisi länsiluoteesta ensi viikon torstaiksi, mutta tämä skenario on jo varsin epävarma ennustettava. Joissakin malleissa tämä matalapaine jatkaisi vielä talvista kylmyyttä jälkeensä ko. viikon 12 loppuun, mutta toisissa malleissa tämä matalapaine olisi menossa jo uudestaan pohjoisempaa reittiä ja aloittaisi siten taas keväisempien leutouksien tuloa lännestä. Toisaalta tuossa kylmimmässäkin vaihtoehdossa ensi viikon 12 jälkeen joka tapauksessa kevätsää näyttäisi palaavan, joskin jonkin verran matalapaineisen epävakaisena...

Tarkennusta teen näihin ennusteisiin kerran tai kaksi jatkossa tähän loppuun ja mahdollisesti tuosta lauantain tilanteesta tulee se "talven" ainoa toteutuva lumimyrskyseuranta erillisenä kirjoituksena...

Sääennustepäivitys sunnuntaina 16.3.2014 klo. 21:00: Eilisen lauantain lumisade jäi suunnilleen ennustearvioiden puoliväliin; uutta lumipeitettä ei tullut aivan 20 senttiä, mutta kuitenkin selvästi enemmän kuin pari senttiä - Yleisesti lumipeitteen paksuudeksi saatiin vähän 5 cm:n molemmin puolin. Tyypilliseen tapaan sekä eilen että tänään puolenpäivän tienoilla jopa pilvisellä säällä maaliskuun auringonsäteily sulatti tehokkaasti asfalttipintoja lumesta puhtaiksi, vaikka esim. tänään päivälämpötila jäi yleisesti nollan vaiheille.

Tänään sunnuntaina aikaisempaan ennusteeseen on alkanut tulla muutosta; korkeapaineen selänne on tullut lännestä hitaammin ja se vallitsee vasta tulevana yönä niin, että laajoilla alueilla on silloin selkeää ja heikkotuulista. Ensi yönä pakkanen kiristyykin sisämaassa -10 asteen vaiheille ja etelärannikollakin -5 ja -10 asteen välille. Maanantaipäivän osalta on käymässä puolestaan niin, että matalapaine jää siirtymään heikkona Suomen eteläpuolella itäkaakkoon ja näin ollen vain pilvisyys lisääntyy ja lumisateita ei saada kuin ehkä vain lounaissaaristossa. Päivälämpötila nousee nollan vaiheille ja tuulet pysyvät heikkoina.

Ma ja ti välinen yö on lähes yhtä kylmä kuin edeltänytkin yö, mutta hieman runsaampi pilvisyys hillitsee pakkasen kiristymistä. Iltapäiväksi ja illaksi lännestä tulee suoraan Etelä-Suomeen pieni matalapaine lumisateineen ja siitä voidaan saada enimmillään muutamia senttejä uutta lunta entisen lisäksi. Lämpötila nousee iltapäiväksi taas nollan vaiheille; sisämaassa pysyttäneen lievästi pakkasella. Tuulet voimistuvat ja vaihtelevat suunniltaan matalapaineen liikkeen mukaan.

Keskiviikko on itään etääntyvän matalapaineen aikaa jättäen jäljelle matalapaineen solaa itä-länsisuunnassa Etelä-Suomen päälle, jolloin aluksi on vielä runsaspilvistä ja heikkoja lumisateita voi tulla. Loppupäivällä lienee poutaisempaa. Ti-ke välinen yö on pilvisyyden takia aikaisempia leudompi -2 ja -5 asteen välillä, mutta yhä kylmässä ilmamassassa päivälämpötila jää nollan vaiheille.

Torstai on edelleen suuri kysymysmerkki >> Viime aikoina on näyttänyt siltä, että lännessä olevasta voimakkaasta ja laajasta matalapaineesta irtoaisi raju matalapaineen osakeskus itään yli Suomen ja sen liikeradan suhteen on ollut yhä epäselvyyttä; pohjoinen reitti tietäisi ainakin tilapäistä leutoa ja vesisateista säätä torstain mittaan ja eteläisempi runsastakin lumipyryä... Tuulet joka tapauksessa voimistuvat taas paljon ja mahdollinen myrskytilannekin vaanii!... 

Sitten pe alkaen sääennusteissa on myös yhä epäselvyyttä, joten palaan vielä päivittämään uutta sääennustetta loppuviikon osalta ja alustavasti viikolle 13 viimeistään ensi ke paikkeilla...

Euroopan mittakaavassa voidaan todeta vielä tähän loppuun, että tuo talvinen kylmyys jää ainoastaan Fennoskandian, Baltian ja Länsi-Venäjän pohjoisosan asiaksi sekä aluksi ulottuen Itä-Euroopassa Ukrainaankin saakka. Sielläkin tosin lämpenee paljon ensi viikolla ja muualla manner-Euroopassa ja Britteinsaarilla jatkuu pääasiassa yhä laajasti hyvin lämmin kevätsää. Britteinsaarilla tosin viilenee ensi viikon alun jälkeen ja länsituulisen epävakaista voi olla manner-Euroopan pohjoisosissa. Silti kasvukauden alku jatkuu kuitenkin siellä laajasti sikäläisittäinkin paljon etuajassa ensimmäisinä vihertymisinä ja kevätkukkimisten runsastumisina.

Sääennustepäivitys perjantaina 21.3.2014 klo. 23:55: Eilen torstaina takatalvi saatiin kuin saatiinkin loppumaan rajun lännestä tulleen matalapaineen ja voimakkaan lumipyryn kera. Eilen illalla Etelä-Suomessa satoi 5 - 10 cm uutta lunta, mutta tänään perjantaina sitä seuranneessa leudossa ja aluksi jopa myrskypuuskaisessa länsilounaisvirtauksessa ne lumet ja tämän viikon takatalven aikana sataneet lumet sen alla ovat sulaneet jo lähes kokonaan pois päivälämpötilojen hivottua taas +10 astetta.

Tästä alkaakin sitten uusi kevään reipas eteneminen, sillä tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu ja ensi viikolla 13 voimistuu entisestäänkin - Mahdollisesti ensi viikon lopulla on jopa ennätyslämmintä!!... Jo ennen tuota takatalvea paljon etuajassa normaaliin nähden kehittyneet kevätilmiöt pääsevät täten jatkamaan hurjan etuaikaista etenemistään - Mahdollisesti ennätyksellisesti!!...

Kerron tässä lyhyesti viikonlopun ja ensi viikon 13 sääennustetta: tänä viikonloppuna vallitsee matalapaineen itä-kaakkoispuolella etelän ja lännen välinen virtaus, jossa huominen la on poutainen ja enimmäkseen aurinkoinen, mutta su etelälounaasta tulee vesisadepainotteinen sadealue, jonka jälkeen iltapäivällä aurinkokin ehtii paistamaan. La päivälämpötila on +10 asteen lähellä ja su vähän alempi ollen korkein lännessä. Yölämpötilat ovat nollan vaiheilla. Tämän vaiheen aikana kaikki lumet katoavat pois. Tässä vaiheessa Euroopan mittakaavassa manner-Euroopan viimeaikaiset jopa kesäiset lämmöt alkavat keskittymään Itä-Eurooppaan ja Länsi-Venäjän eteläosiin. 

Ensi viikolla siis alkanee huikea lämpeneminen, mutta alkuviikolla on vähän viileämpi vaihe; siinä korkeapaine muodostuu Fennoskandiaan ja sää on poutaista ja aurinkoista. Etelärannikolle voi ulottua Baltiasta epävakaisuutta. Yölämpötilat laskevat parisen astetta pakkaselle ja päivälämpötilat pysyvät +5 ja +10 asteen välillä. Tässä vaiheessa Itä-Euroopan lämpöaalto muhii edelleen sijoillaan ja muuallakin manner-Euroopassa alkaa taas lämpenemään.

Ensi viikon puolivälistä alkaen tuo korkeapaine sijoittunee Suomen kaakkoispuolelle ja vahvistuu; tämän myötä Itä-Euroopan lämpöaalto alkaa kaakkois-etelätuulilla tulla Suomeen ja yhä laajemmin kesäinen lämpö valtaa alaa manner-Euroopassa osaksi myös Atlantin matalapaineiden pohjoisen reitin takia lounaasta pumppaamana >> Etelä-Suomessa poutasää jatkuu ja lämpötilat nousevat päivä päivältä niin, että viikon 13 lopussa jännätään sitä, josko jo maaliskuun puolella päivälämpötiloissa ehtii ylittymään +15 astetta! Myös yöt lämpenevät ja vähitellen minimilämpötilat kohonnevat 0 ja +5 asteen välille. Tavanomaista paljon lämpimämpi sää näyttäisi tässä vaiheessa arvioituna jatkuvan tavalla tai toisella paljon huhtikuunkin puolelle...

Näin voisi mahdollistua monenlaisia kaikkien aikojen ennätyksiä jo ensi viikon loppuun / huhtikuun ensimmäisen viikon alkuun mennessä >> Kuten esim. varhaisin jäiden lähtö järvistä koskaan, varhaisin kasvukauden alku koskaan, varhaisin raidan (Salix caprea) kukinta koskaan ja myöhemmin huhtikuun puolella varhaisin koivujen (Betula sp.) hiirenkorvalle tulo koskaan...

Palaan erikseen tähän lämpöaaltoasiaan viimeistään ensi viikon alussa! Tämä on viimeinen päivitys tähän kirjoitukseen.

PS.: Maailmalla suurimpia sääennätyksiä koskaan on ollut tällä viikolla Siperian leutous; siellä laajalla alueella on ollut jopa n. 20 astetta normaalia lämpimämpää, mikä on huikeista huikeinta!! Se on ilmennyt siellä suojasäinä alueilla, missä koskaan ennen ei maaliskuun puolella sellaista ole ehtinyt olemaan! 

No comments: