Friday, March 14, 2014

Poikkeuksellisen - ennätyksellisen leutoa maaliskuun viikoilla 10 ja 11 vuonna 2014

Maaliskuun alkupuolesta muodostui Etelä-Suomessa yksi mittaushistorian lämpimimmistä ja paikoin se ennätys todennäköisesti saavutettiinkin! Syynä tilanteeseen olivat lähes jatkuvasti vallinneet hyvin leudot etelän ja lännen väliset virtaukset, missä sää sai välillä lisäpontta lämpöönsä länsi-luoteistuulisista Föhn-tilanteista. Tätä ylläpitävät Pohjois-Atlantilta pohjoista reittiä itään liikkuneet voimakkaat matalapaineet. Lisäksi tällä meneillään olevalla viikolla 11 manner-Euroopan ja Britteinsaarten erittäin lämpimäksi muodostunut korkeapaine edesauttoi lämpöä myös Fennoskandiaan. Erityisen lämpimäksi sää äityikin Etelä-Suomessa sunnuntain 9.3. ja perjantain 14.3. välisenä aikana, jolloin muutamana päivänä maksimilämpötilat ylittivät selvästi +10 asteen monin paikoin. 

Tästä erityisen lämpimästä sääjaksosta tein lämpötilaseurannan tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomenkin paikkakunnille, missä kunkin päivän osalta alla on listattuna ne maksimilämpötilat. Lukemat poimin tuttuun tapaan päivittäin Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista.

Pidemmittä esipuheitta seuraavaksi suoraan ko. lämpötilalistaukset, missä jokaisen päivän osalta on lyhyt kuvaus sekä vallinneesta suursäätilanteesta että paikallisilmasto-olojen vaikutuksista lämpötiloihin >>


Sunnuntain 9.3.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +7 astetta, Turku +6 astetta, Salo +7 astetta, Pori +9 astetta, Hämeenlinna +7 astetta, Tampere; Härmälä +8 astetta, Tampere; Siilinkari +7 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +5 astetta, Vantaa +7 astetta, Hyvinkää +7 astetta, Lahti +7 astetta, Kouvola +7 astetta, Porvoo +7 astetta, Lappeenranta; Lepola +5 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +5 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +4 astetta, Mikkeli +6 astetta, Jyväskylä +7 astetta, Savonlinna +5 astetta, Joensuu +3 astetta ja Ilomantsi +3 astetta.

Korkeapainetta oli Itä-Euroopassa ja Islannista Norjanmerelle siirtynyt voimakas matalapaine työnsi eteläpuolellaan tässä vaiheessa uuden entistäkin leudomman ja kostean ilma-annoksen tarkastelualueelle voimakkaan lounaistuulen mukana. Siinä lämpimän rintaman ylä- ja keskipilviharso oli runsasta, mutta se oheni lännestä alkaen iltapäivällä. Täten lännen aurinkoisimmalla alueella mitattiin korkeimmat päivälämpötilat; lämpimin vyöhyke sijoittui Porin tienoille huolimatta kylmästä Selkämerestä, kun Ruotsin puolelta ikään kuin pääsi hyppäämään lämpöä voimakkaan tuulen avulla meren yli. Itäkolkassa sen sijaan leudontuminen oli vasta etenemässä ja jäljellä vielä ollut lumipeite vaikutti siellä myös muuta aluetta matalampina lämpötiloina. Lounaistuulella etelärannikko oli tässä vaiheessa sisämaata vähän viileämpi kylmän ja vielä rannikolta osaksi jäisen Suomenlahden takia.

Maanantain 10.3.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +9 astetta, Turku +8 astetta, Salo +9 astetta, Pori +6 astetta, Hämeenlinna +7 astetta, Tampere; Härmälä +6 astetta, Tampere; Siilinkari +6 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +7 astetta, Vantaa +10 astetta, Hyvinkää +7 astetta, Lahti +7 astetta, Kouvola +6 astetta, Porvoo +8 astetta, Lappeenranta; Lepola +7 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +7 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +3 astetta, Mikkeli +8 astetta, Jyväskylä +6 astetta, Savonlinna +8 astetta, Joensuu +5 astetta ja Ilomantsi +6 astetta.

Matalapaine siirtyi Norjanmereltä Lapin pohjoisreunaa viistäen itään ja sen eteläpuolella jatkui erittäin leuto länsivirtaus, vaikka Itä-Euroopan korkeapaine heikkeni. Edellispäivältä kylmä rintama jäi itä-länsisuunnassa Keski-Suomeen ja sen eteläpuolella tarkastelualueella jatkui iltaan saakka utuisen kostea ja lämmin ilmamassa vaihtelevassa pilvisyydessä. Tällä eteläisimmällä alueella mitattiinkin paikoin vuoden ensimmäiset n. +10 asteen lukemat. Tässä vaiheessa länsivirtaus lämmitti myös itäkolkan edellispäivää selvästi korkeampiin lukemiin. Sen sijaan Keski-Suomen puolella ollut rintama runsaine pilvineen ja heikkoine vesisateineen piti lämpötilojen nousua siellä hieman kurissa. Illalla rintamavesisade ylitti viimein myös eteläisimmän Suomen kaakkoon voimistuneena ja tuoden kuivempaa ilmamassaa perässään luoteesta.

Tiistain 11.3.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +8 astetta, Turku +7 astetta, Salo +8 astetta, Pori +5 astetta, Hämeenlinna +7 astetta, Tampere; Härmälä +7 astetta, Tampere; Siilinkari +5 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +8 astetta, Vantaa +8 astetta, Hyvinkää +7 astetta, Lahti +7 astetta, Kouvola +6 astetta, Porvoo +8 astetta, Lappeenranta; Lepola +6 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +7 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +6 astetta, Mikkeli +7 astetta, Jyväskylä +6 astetta, Savonlinna +6 astetta, Joensuu +7 astetta ja Ilomantsi +6 astetta.

Uuden korkeapaineen vahvistuminen lännestä Pohjanmerelle toi tarkastelualueelle edellispäivään verrattuna kuivemman ja viileämmän luoteistuulen, mutta se oli Skandinavian vuoriston yli tultuaan Föhn-ilmiön lämmittämää ja siksi edelleen laajasti saavutettiin yli +5 asteen päivälämpötiloja. Iltapäivälämpötilojen nousua toisaalta hillitsi hieman jatkuvasti vellomaan jääneet untuva- ja harsopilvilautat. Kylmältä selkämereltä tuli luoteistuulen mukana tällä kertaa reilummin koleaa ilmaa paikoin länsirannikolle pitäen päivälämpötilat tarkastelualueen alimpina mm. Porissa. Sen sijaan Suomenlahden ääressä mm. Kotka Rankki sai luoteistuulella aikaisempaa leudompaa ilmaa mantereelta. Samasta syystä etelärannikko oli nyt sisämaata leudompi.

Keskiviikon 12.3.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +13 astetta, Turku +10 astetta, Salo +10 astetta, Pori +9 astetta, Hämeenlinna +10 astetta, Tampere; Härmälä +11 astetta, Tampere; Siilinkari +10 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +11 astetta, Vantaa +11 astetta, Hyvinkää +11 astetta, Lahti +10 astetta, Kouvola +10 astetta, Porvoo +12 astetta, Lappeenranta; Lepola +9 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +10 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +4 astetta, Mikkeli +9 astetta, Jyväskylä +8 astetta, Savonlinna +10 astetta, Joensuu +8 astetta ja Ilomantsi +8 astetta.

Korkeapaine jäi vallitsemaan Britannia - Keski-Eurooppa -akselille ja uusi matalapaine siirtyi Norjanmereltä Lapin pohjoisreunaa viistäen itään; tämä toi uuden entistäkin lämpimämmän ja Föhn-ilmiön lisälämmittämän ilmamassan voimakkaan länsiluoteistuulen kera. Pilvisyytenä vallitsi koko päivän vaihtelevasti ylä- ja keskipilvilauttailua, mutta aurinko pääsi paistamaan enimmäkseen hyvin ja ilma tuli vain vähän utuiseksi. Itä-länsisuunnassa vellomaan jääneen rintamasysteemin takia Keski-Suomessa ja itäkolkassa oli runsaampaa pilvisyyttä. Näin ollen kaikkein lämpimin ilma suuntautui lounais- ja eteläosiin, missä +10 astetta ylittyi monin paikoin. Tuulen suunta kumosi etelärannikolla yhä meren viilentävän vaikutuksen ja siellä oli taas vähän sisämaata lämpimämpää. Kotka Rankki jäi kuitenkin nyt kylmän Suomenlahden syleilyyn. Ruotsin puolelta meren kapean kohdan yli hypäten kaikkein lämpimin ilma pääsi Ahvenanmaalle, missä tuli jopa reilun +13 asteen lämpöä.

Torstain 13.3.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +9 astetta, Turku +10 astetta, Salo +10 astetta, Pori +10 astetta, Hämeenlinna +11 astetta, Tampere; Härmälä +11 astetta, Tampere; Siilinkari +9 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +9 astetta, Vantaa +12 astetta, Hyvinkää +12 astetta, Lahti +11 astetta, Kouvola +10 astetta, Porvoo +12 astetta, Lappeenranta; Lepola +9 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +10 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +5 astetta, Mikkeli +10 astetta, Jyväskylä +9 astetta, Savonlinna +10 astetta, Joensuu +5 astetta ja Ilomantsi +6 astetta.

Korkeapaine jatkoi vahvana Britteinsaarilta manner-Eurooppaan ja näin ollen erittäin leuto länsiluoteisvirtaus jatkui Fennoskandiaan; virtaus oli tällä kertaa edellispäivää heikompaa tarkastelualueella, mutta Föhn-ilmiön edelleen lisälämmittämänä toistuivat hyvin korkeat päivälämpötilat suunnilleen samalla alueella kuin edellispäivänäkin yli +10 asteen lukemineen. Samalla Kotka Rankin aluekin sai vähän enemmän leutoutta mantereelta. Lämpöä edesauttoi edelleen vain vähäiset ylä- ja keskipilvilauttailut ja tällä kertaa myös Keski-Suomen puolella mitattiin huippukorkeita lämpötiloja. Sen sijaan yöllä Lapin puolelta luoteistuulella pääsi itäkolkkaan vähän kylmempää ilmaa ja lämpimän rintaman pysähtyminen päivällä luode-kaakkosuuntaisena Jyväskylän ja Joensuun väliin merkitsi itäkolkan jäämistä kylmemmälle puolelle ja päivälämpötiloissa muuta aluetta paljon alhaisempiin lukemiin. Illalla kylmä rintama tuli nopeasti sateettomana yläpilvivyöhykkeenä länsiluoteesta tuoden kuivempaa ja kylmempää ilmaa koko alueelle.

Perjantain 14.3.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +9 astetta, Turku +7 astetta, Salo +7 astetta, Pori +5 astetta, Hämeenlinna +6 astetta, Tampere; Härmälä +6 astetta, Tampere; Siilinkari +5 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +8 astetta, Vantaa +8 astetta, Hyvinkää +6 astetta, Lahti +6 astetta, Kouvola +6 astetta, Porvoo +8 astetta, Lappeenranta; Lepola +6 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +6 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +6 astetta, Mikkeli +6 astetta, Jyväskylä +6 astetta, Savonlinna +5 astetta, Joensuu +3 astetta ja Ilomantsi +3 astetta.

Edellisiltaisen ja yöllisen sateettoman kylmän rintaman ylityksen jälkeen luoteistuuli voimistui nopeasti ja oli päivällä kovapuuskaista. Ilmamassa oli kuivempaa ja aikaisempaa kylmempää, mutta vieläkin Föhn-ilmiön lämmittämänä se mahdollisti viimeiset ajankohtaan nähden korkeat päivälämpötilat iltapäivän vaihtelevassa kumpukerrospilvisyydessä. Tuulen suunta edesauttoi taas sitä, että tarkastelualueen lämpimintä oli lounaiskolkassa ja etelärannikolla ja Kotka Rankki sai leutoutta mantereelta. Kylmentyminen oli selvintä itäkolkassa jo alle +5 asteen maksimilämpötiloineen. 

Olen nyt julkaissut tämän seurannan lauantaina 15.3.2014 klo. 23:20 perjantain 14.3 kohdalle lämpöaallon päättymisen merkiksi ja sen jälkeen tässä vaiheessa takatalvi on jo astunut lämpimän sään tilalle yöllä ja aamulla tulleiden uusien lumipeitteiden kera. Lämpötiloissa on kuitenkin palattu ajankohdan tavanomaisiin lukemiin ja huomisesta sunnuntaista alkaen sää on vain vähän tavanomaista kylmempää. Tuohon huikeaan "etukevääseen" verrattuna tämä kohtalainen "jälkitalvi" tuntuu kuitenkin melko ankaralta takaiskulta.

No comments: