Sunday, May 11, 2014

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Molly - Children Of The Universe (Euroviisut 2014)

(Päivitetty versio); Kööpenhaminassa eilen pidetyt euroviisut ovat takana ja niiden voittajaksi selvisi Itävallan kohuttu ja kiistelty edustaja Conchita Wurst (Ilta Sanomien juttu). Analysoin yleisemmin näitä viisuja erillisessä kirjoituksessa, mutta tässä vaiheessa otan esille kaksi laulua ko. kisoista havainnollistamaan valveutunutta biisisisältöä - Tässä niistä on ensimmäisenä vuorossa Iso-Britannian edustaja Molly kappaleellaan "Children Of The Universe".

Kappaleen lyriikoista havaitaan kokonaisuutena seuraavaa: Kyseessä on ihmisten voimautumista ja valveutumista ylistävä yhteiskunnallispoliittinen kannanotto vallan ottamiseksi takaisin ihmisille itselleen vääriltä vallan tahoilta. Tässä varmasti ovat taustalla monenlaiset viime vuosina Euroopassa esille tulleet yhteiskuntarappioiden piirteet länsieliitin aiheuttamina - Sisältönsä onkin yksi tietoisimmin poliittisista, mikä ko. kisoissa on pitkään aikaan ollut. Laulussa näistä asioista puhutaan kuitenkin osaksi vertauskuvien muodossa, mikä tekee sanoituksesta tietenkin jossain määrin monitulkintaisen. Tässä on minun tulkintani:

Kappaleessa toistetaan julistuksellisesti "valta ihmisille" -vaatimusta ja sen olemusta höystetään Mollyn tulkitsijahahmon kauttaan kokemilla ja ajattelemilla seikoilla. 

Ensimmäiseksi Molly laulaa sen vallan takaisin ottamiseksi, kuinka vaikeaa on olla ajatteleva ja asioista selvää ottava ihminen länsimaisessa nykytodellisuudessa - "Se on hulluutta" ja sen ikeessä haluaa usein "hukuttaa ikävät asiat miellyttävään illuusioon - lääkitä itsensä itsepetoksellisesti". Tässä havainnollistetaankin pikantisti nykyistä lännen informaatiosodan psykologista vaikutusta ihmisiin, kun monet asiat ovat sekaisin ja päälaellaan äärimmäisen valehtelun ja vääristelyn seurauksena. 

Aktivismi tällaisten asioiden osoittamiseksi ja korjaamiseksi voi siis olla hyvin väsyttävää ja turhauttavaa monella tavalla ja senhän olen itsekin monta kertaa viimeisen 6 vuoden aikana joutunut kokemaan.

Mollyn tulkitsijahahmo esimerkillisesti "Ei kuitenkaan aio luovuttaa"!...

Siksi Molly osoittaa, että "yhdessä meidän tulee kulkeman ja ruokkia sisäistä loistettamme kuin timantit toistemme kanssa", ja siitä osaltaan alkaa yhteishyvän ymmärtäminen sosiaalisena ja kollektiivisena projektina.

Kertosäe alleviivaa tätä osoittamalla, että "olemme kuin samaa perhettä maailmankaikkeudessa ja maailmankaikkeuden synnyttäminä", eli meidän ei tulisi polarisoitua vastakkainasetteluihin ja vihaleireihin, vaan ymmärtää yhdessä antipolarisoituen juuri sisällämme oleva potentiaali "ottaa ajassamme kohtalomme omiin käsiimme" uuden humanismin saavuttamiseksi!...

Molly ottaa esille myös länsimaiden "piilossa kytevän ja haisevan väkivallan / vastavoiman". Tässä pyritään selvästi vihjaamaan, kuinka länsimaiden yhteiskunnallispoliittisten asioidemme hoitaminen on vakavasti häiriintynyt salassa junailtujen intressien ikeessä - Tämä kuvaa juuri länsieliitin kartellisoitumista antihumaaniksi ja vaaralliseksi väkivaltavoimaksi irrationaalisine ja pakkomielteisine intresseineen "varjohallituksena", joka haittaa ja vääristää meidän eloamme vakavasti parhaillaan ollen taloususkontoa ja imperialismia.

Molly usuttaakin meitä tajuamaan, että "aika saattaa olla vähissä lopettaa kärsimys, joten meidän on tiukennettava otettamme korjaamistilaisuudesta ja hyödynnettävä edessä häämöttävä toivon kajastus"!...

Meidän on ruokittava "rakkautta sydämessämme" ja yritettävä jaksaa kääntää uhkaavalta vaikuttava "maailmanlopun odotus uudeksi aluksi"!... Molly esimerkillään toteaa "valveutuneensa / heränneensä" tajuamaan tämänkin - Aktivismi kannattaa sittenkin!...

Kyyniset katsannot voivat kuitenkin tulkita tämän laulun sisällön vain aikamme "salaliittoteoreetikko"-aktivismin kyydissä meneväksi suosion häikäilemättömäksi kalasteluksi.

Kuitenkin näissä euroviisuissa nähtiin nyt se, kuinka tämän laulun huono menestys osoittaa osaltaan viisuyleisön viittaavan paljolti kintaalla näille Mollynkin osoittamille seikoille - Onko "valveutuminen maailmanlopun odotuksen kääntämiseksi uudeksi aluksi" menossa harakoille hukkaan...?!Molly: Children Of The Universe - Video ja Viisufinaalin esitys

Lyriikat: "Power to the people (oh, hey, hey)
Power to the people (oh, oh, oh, oh)

I've been tired of this thinking (hey)
so I've drowned it out with drinking (oh)
Tastes like a bitter pill but I'll just wash it down
With the taste of something sweet that some doctor gave me now
And this is a madness
I'm not giving in

We're shining like diamonds
With fire in our bones
Standing beside you I've a feeling that I'll never walk alone

We're children of the universe, don't you know
Dancing on the edge of time and it's ours to own
Just children of the universe

Power to the people (oh, hey, hey)
Power to the people (oh, oh, oh, oh)
Power to the people (oh, hey, hey)
You know what we want and we've gotta get it now

Something's stirring in the silence (hey, hey)
And it reeks of passive violence (oh)
Hold on tight this opportunity we'll take, put an end to all this suffering before it gets too late
Hopes on the horizon
I'm not giving in

We're children of the universe don't you know
Dancing on the edge of time and it's ours to own
Just children of the universe

We're shining like diamonds
With love in our hearts
They said it's the end but I've a feeling 
It might just be the start
As I am awakened with fire in my bones
Standing beside you I've a feeling that I'll never walk alone

We're children of the uni, children of the uni,
Children of the universe don't you know
Yeah dancing on the edge of time and it's ours to own
'Cause we are children of the universe
Just children of the universe

Power to the people".

No comments: