Monday, May 19, 2014

Kesän 2014 kuumin päivä - Osa 1

Eilen sunnuntaina alkoi tämän kesän ensimmäinen helletilanne, joten on aika aloittaa tuttu kesän kuumimman päivän sääseurantakartoittaminen vuodelle 2014. Tällä kertaa seurannan sisältönä on ajankohtaan nähden sekä erikoisen kostean että mahdollisesti jopa ennätyslämpimän helleilmamassan ulottuminen Baltiasta - Venäjältä Etelä- ja Keski-Suomeen >> Kuumin päivä on tänään maanantaina!

Tämän ensimmäisen helleaallon aiheuttaa ko. ennätysmahdollisuudesta huolimatta hyvin klassinen suursäätilallinen asetelma, missä korkeapainetta on Länsi-Venäjällä ja matalapaineen painopiste on lännessä - lounaassa. Näiden välistä etelästä-kaakosta pääsee virtaamaan tarkastelualueelle kosteaa ja helteistä ilmamassaa, jonka tämän kertainen erityinen kuumuus on peräisin jopa Kaukaasiasta ja Lähi-idästä saakka. Kosteus tulee puolestaan Kaspianmeren, Mustanmeren ja niiden tienoon muutenkin kosteista viimeaikaisista olosuhteista. 

Helle huipentuu siis jo tänään maanantaina iltapäivällä, kun jo huomenna tiistaina helteen virtaaminen pohjoiseen tyrehtyy hieman Baltiasta ja kaikkein kuumin ilma alkaa jäämään Suomen etelä-kaakkois-itäpuolelle. Niinpä tämä seuranta kattaa vain eilisen sunnuntain sekä päivityksinä alkaneesta viikosta 21 maanantain ja tiistain. Tiistain jälkeen on sen verran viileämpää, että helteet ovat korkeintaan paikallisia ja lieviä, mutta mahdollisesti viikonloppuna olisi tulossa helteiden voimistumista kaakosta / etelästä käsin ja siten uudelle seurantaosalle tarvetta...

Lähteenä lukemille ovat yhä Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella.

Sunnuntain 18.5.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +25 astetta, Salo +25 astetta, Pori +23 astetta, Hämeenlinna +25 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +23 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +25 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +25 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +20 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +24 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +22 astetta ja Ilomantsi +23 astetta.

Tässä vaiheessa Etelä- ja Keski-Suomen päällä oli vielä länsi-itäsuuntainen korkeapaineen selänne, mikä oli muodostumassa korkeapaineeksi Länsi-Venäjälle; niinpä tyynen yön jälkeen itä-kaakkoistuulet virisivät vähitellen ja kaakosta alkoi lähestyä kaikkein kuumin ilmamassa. Ilmamassa lämpeni kuitenkin jo niin, että sisämaassa päästiin melko tasaisesti usealla paikalla +25 asteen vaiheille eli vuoden ensimmäisen kerran hellelukemiin. Yllä oleva listaus osoittaa ajankohdalle tyypilliseen tapaan meren ja isojen järvien viilentäneet vaikutukset; suurimmillaan se oli näistä paikoista Kotka Rankissa. Toisaalta itä-kaakkoistuulilla lounaissaaristoon pääsi varsin lämmintä ilmaa Ahvenanmaalle saakka ja nipin napin kymmenyksinä ilma pakkaantui kuumimmin Turun seudulle. Pilvisyydellä oli tällä kertaa melko vähäinen vaikutus, kun se koostui tasaisesti levittäytyneistä untuva- ja harsopilvistä, joiden läpi aurinko pääsi paistamaan hyvin.

Maanantain 19.5.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +27 astetta, Salo +29 astetta, Pori +28 astetta, Hämeenlinna +29 astetta, Tampere; Härmälä +29 astetta, Tampere; Siilinkari +27 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +24 astetta, Vantaa +29 astetta, Hyvinkää +29 astetta, Lahti +30 astetta, Kouvola +30 astetta, Porvoo +28 astetta, Lappeenranta; Lepola +30 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +30 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +18 astetta, Mikkeli +30 astetta, Jyväskylä +29 astetta, Savonlinna +28 astetta, Joensuu +28 astetta ja Ilomantsi +28 astetta.

Tämä päivä oli suurimmassa osassa tarkastelualuetta ennätyksellisen kuuma ajankohtaan nähden! Monilla paikkakunnilla rikottiin toukokuun mittaushistorian lämpöennätyksiä, kuten Tampereella. Silti koko valtakunnan kaikkien aikojen toukokuun helle-ennätys +31 astetta vuodelta 1995 jäi täpärästi rikkomatta. Kuuminta oli alueella, joka kattoi alaa Lahden seudulta Mikkeliin ja Lappeenrantaan; tällä alueella saavutettiin ja täpärästi kymmenyksinä rikottiin +30 astetta - Korkein lämpötila saavutettiin Heinolassa: +30,8 astetta (MTV:n juttu). Nämä +30 asteen ylitykset olivat tunnetun historian varhaisimmat! Laajalla alueella sisämaassa oli lisäksi +29 asteen kuumuuksia. Länsiosissa voimakas ukkostelu alkoi jo pian puolenpäivän jälkeen, joten runsas pilvisyys ja vähän viileämmän ilmamassan tulo esti huippulämpötilat siellä; silti täpärästi hetkeksi päästiin hellelukemiin mm. Turussa ja Porissa, mutta niilläkin paikoilla ukkosten tultua lämpötilat laskivat ajoittain alle +20 asteenkin. Viileintä oli ukkos- ja sadesysteemien sekä viileän meren myötä Ahvenanmaalla, missä helteet jäivät tulematta. Suomenlahden viilentävä vaikutus etelärannikolla oli tässä tilanteessa paikoin vahvaa; Helsingin Kaisaniemessä ei päästy täpärästi helteelle ja Kotka Rankissa jäätiin jopa alle +20 asteen, kun tuuli kävi jatkuvasti ulapalta. Myös suurilla järvillä oli vielä tässä vaiheessa hieman viilentävää vaikutusta, vaikka järvivedet ovat nyt olleet nopeasti lämpenemässä yli +15 asteen. Järvivesiviilennystä ilmassa havaittiin mm. Tampereen Siilinkarilla ja Savonlinnassa.

Tiistain 20.5.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +17 astetta, Turku +22 astetta, Salo +23 astetta, Pori +22 astetta, Hämeenlinna +24 astetta, Tampere; Härmälä +23 astetta, Tampere; Siilinkari +21 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +24 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +24 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +26 astetta, Lappeenranta; Lepola +28 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +28 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +28 astetta, Jyväskylä +24 astetta, Savonlinna +28 astetta, Joensuu +26 astetta ja Ilomantsi +27 astetta.

Helteisin ilmamassa oli tänä päivänä edellistä päivää idemmäksi kaikonnutta; ilmamassaa rajannut rintamavyöhyke pysyi päivän aikana suunnilleen sijoillaan kaarevahkolla linjalla Helsingin länsipuolelta Hämeenlinnan kautta Jyväskylään ja siitä koilliseen. Rintaman kohdalla oli vaihtelevasti ylä- ja keskipilvilauttailua sekä alkuillalla kuurosateita etelälounaasta käsin. Rintaman itäpuolella on iltapäivästä alkaen taas ukkostellut etelälounaasta liikkuneissa kuuroissa, mutta edellispäivää vähemmän ja kunnolla vasta Kotkan tasan itäpuolella, kuten Haminassa. Nämä elementit jakoivat myös päivän maksimilämpötilat; em. rintaman kohdalla ja sen länsipuolella hellelukemia ei mitattu, mutta siellä oli silti kesäisen lämmintä tavanomaista selvästi korkeammin lukemin. Ahvenanmaalla mereinen viileys oli kuitenkin myös läsnä ja piti lämpötilat alle +20 asteessa. Em. rintamalinjan itäpuolella helle ehti muodostua vähäpilvisessä säässä taas varsin voimakkaaksi ennen ukkoskuurokehitystä, mutta aivan edellispäivän huippulukemiin ei päästy; kuuminta oli taas Lappeenrannan ja Mikkelin seuduilla +28 asteen veroisesti. Huomionarvoisesti Kotka Rankki sai ilmeisesti meren yli pulssimaisesti sen verran lämpöä Virosta, että +20 astetta ylittyi ja samalla tavalla mereinen Helsinkikin oli tänään lähes helteinen.

Tämä seuranta päättyy tähän, sillä huominen keskiviikko on myös idässä aikaisempaa vähän viileämpi epävakaisessa säässä; +20 asteen yli päästään silti huomennakin monin paikoin. Torstaista alkaa taas lämmetä helteelle ja kuumuus vahvistuisi koko loppuviikon ajan, joten voi olla viimeistään ensi pe alkaen aihetta jo toiselle helleseurannalle!...

No comments: