Sunday, June 22, 2014

Juhannusviikon 2014 poikkeuksellinen koleus - Päivälämpötilojen seurantaa viikonvaihteessa 25 / 26

Tällä viikolla 25 sää on ollut koko Suomessa poikkeuksellisen kylmää, joka on johtunut matalapaineen painopisteen sijoittumisesta Suomen itäpuolelle ja se on sallinut kylmiä ilmavirtauksia lähes jatkuvasti Jäämereltä Fennoskandiaan. 

Jäämerellä on pysynyt vielä laajasti hyvin kylmää ilmaa ja itse asiassa siellä on ollut viime vuoden lopusta alkaen aikaisempia vuosia enemmän jäätä (Hesarin juttu), joka on edesauttanut kylmyyttä tänne kesän alkupuolelle. Tämä kylmyyshän pistäytyi hetkeksi Etelä-Suomeen jo toukokuun lopussakin kahden helleaallon välissä sekä pidempään Vapun jälkeisellä viikolla, mutta tällä viikolla pitkittyneesti ja erikoinen koleus on nyt jatkumassa ensi viikon 26 alkuun saakka.

Tämän koleuden olemme täällä Etelä-Suomessakin tunteneet tällä viikolla etenkin tiistaina sekä nyt juhannusviikonloppuna, kun etenkin päivälämpötilat ovat jääneet ajankohdan normaaleista paljon alemmiksi - paikoin lähes ennätyksellisesti! Sekä tiistaina että eilisestä la alkaen vuorokauden maksimilämpötilat ovat olleet vain korkeintaan reilun +10 asteen luokkaa; tiistaina jopa paikoin vähän vajaa +10 astetta. Vain ke - pe välillä leudontui niin, että +15 asteen yli päästiin hieman, kun matalapaine hellitti otettaan Suomen itä-koillislaidalla ja eteläpuolitse siirtyi toinen matalapaine Baltian yli itään. 

Tuon tiistaisen kylmyyden yhteydessä tuli kovapuuskaisen pohjoistuulen kera räntä-lumikuuroja etenkin aamun - aamupäivän aikana jopa Etelä-Suomessa! Samalla Itä-Lapissa - Kainuussa saatiin vähäksi ajaksi kunnon lumipeitettäkin. Tämä oli ensimmäinen kerta sitten kesäkuun 1982 ennätyksellisen kylmyysaallon (Iltalehden juttu), kun "kesäistä" lunta satoi näin laajasti. Nuo kesäkuun -82 lumipyryt jäivät kuitenkin vielä runsaammiksi. Tänä juhannusaattona lunta saatiin myös ainakin Kilpisjärven seuduilla mm. Saanatunturilla.

Näistä ajankohtaan nähden hyvin koleista päivälämpötiloista teen nyt seurannan tähän alle muista lämpötilaseurannoistani tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomenkin paikkakunnille ja seuranta koskee tätä juhannusviikonloppua ja sääennusteiden mukaan myös ensi viikon 26 alkua, kun näin lähellä heinäkuuta näin monipäiväinen "syyskoleus" on Etelä-Suomessa suorastaan ennätyksellistä. Näillä näkymin ensi viikon puolivälissä olisi silti jo leudompaa ja mahdollisesti ensi viikonloppuna lämpenisi paljonkin lisää...

Lähteenä lukemille ovat tutusti Ilmatieteen laitoksen uudistuneen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat.

Lauantain 21.6.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +13 astetta, Turku +12 astetta, Salo +13 astetta, Pori +11 astetta, Hämeenlinna +11 astetta, Tampere; Härmälä +12 astetta, Tampere; Siilinkari +10 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +14 astetta, Vantaa +13 astetta, Hyvinkää +12 astetta, Lahti +12 astetta, Kouvola +13 astetta, Porvoo +12 astetta, Lappeenranta; Lepola +11 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +12 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +12 astetta, Mikkeli +12 astetta, Jyväskylä +14 astetta, Savonlinna +10 astetta, Joensuu +13 astetta ja Ilomantsi +13 astetta.

Tässä vaiheessa em. Baltian ylittänyt matalapaine ja Suomen itä-koillispuolella majaillut matalapaine olivat yhdistyneet Suomen päälle laajahkoksi matalapaineeksi, jossa oli heikkotuulinen osakeskus Etelä-Suomen päällä iltapäiväpainotteisine kuurosateineen; monissa kuuroissa saatiin rakeita. Jäämeren kylmää ilmaa kiertyi edelleen Skandinavian kautta matalapaineen alueelle kattaen koko Suomen. Niinpä näissä listauksen päivälämpötiloissa ei ole havaittavissa suuria alueellisia eroja koleuden jakauduttua varsin tasaisesti kaikkialle. Pienet lämpötilaerot johtuivatkin lähinnä vain pilvisyyden runsaudessa ilmenneistä eroista; kylmintä pilvisimmillä seuduilla. Järvi- ja merivesien lämpötilat olivat ehtineet laskea lähes kaikkialla alle +15 asteen, joten vesistöillä ei ollut sanottavasti ainakaan leudontavaa vaikutusta. Yölämpötilat olivat sisämaassa +5 asteen vaiheilla ja yksittäisillä arimmilla paikoilla oli hallanvaaraa.

Sunnuntain 22.6.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +11 astetta, Turku +12 astetta, Salo +12 astetta, Pori +11 astetta, Hämeenlinna +13 astetta, Tampere; Härmälä +12 astetta, Tampere; Siilinkari +11 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +13 astetta, Vantaa +12 astetta, Hyvinkää +13 astetta, Lahti +14 astetta, Kouvola +12 astetta, Porvoo +12 astetta, Lappeenranta; Lepola +14 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +15 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +13 astetta, Mikkeli +14 astetta, Jyväskylä +14 astetta, Savonlinna +15 astetta, Joensuu +14 astetta ja Ilomantsi +14 astetta.

Tänä päivänä koleailmamassainen matalapaine kattoi laajasti Fennoskandiaa ja Suomen itäpuolta, missä melko heikkotuulisessa ilmanpainekentässä oli matalapaineen osakeskuksia; yksi osakeskus jäi pyörimään lounaissaariston ja Varsinais-Suomen tienoille, joilla seuduilla saatiinkin tänään selvästi eniten kuurottaisia sateita jopa lähes koko ajan. Niinpä runsaan pilvisyydenkin takia niiden seutujen yllä olevat paikkakunnat olivat tarkastelualueen koleimmat. Sen sijaan tämä matalapaineen osakeskus alkoi kierrättämään itäpuolellaan Baltiasta hieman leudompaa ilmaa tarkastelualueen itäosiin ja se korostui iltapäivällä poutaisimpana pysyneen kaakonkulman alueella, jossa esim. Lappeenrannan seudulla saavutettiin paikoin +15 astetta maksimilämpötiloiksi. Myös osassa Keski-Suomea oli leudompaa kuin lounaiskolkassa. Yölämpötilat vaihtelivat pilvisyyden mukaan; runsaspilvisillä alueilla minimilämpötilat pysyivät +5 asteen vaiheilla - vähän sen yli, mutta paikoin selkeimmillä alueilla minimilämpötilat laskivat vaarallisen lähelle nollaa ja hallaa esiintyi joillakin alavilla alueilla.

Maanantain 23.6.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +12 astetta, Turku +14 astetta, Salo +14 astetta, Pori +12 astetta, Hämeenlinna +12 astetta, Tampere; Härmälä +11 astetta, Tampere; Siilinkari +11 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +13 astetta, Vantaa +14 astetta, Hyvinkää +14 astetta, Lahti +12 astetta, Kouvola +11 astetta, Porvoo +14 astetta, Lappeenranta; Lepola +12 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +13 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +12 astetta, Mikkeli +15 astetta, Jyväskylä +17 astetta, Savonlinna +19 astetta, Joensuu +19 astetta ja Ilomantsi +18 astetta.

Pieni matalapaine jäi pyörimään tässä vaiheessa Lounais-Suomen päälle ennen kaikkoamistaan etelään ja sen yhtenäinen sadealue sekä kuurosateensa jäivät pyörimään sen mukaan Etelä-Suomen alueelle; sadealue muodosti lähes koko päiväksi noin itä-länsisuunnassa vyöhykkeen kaakonkulmalta Päijät- ja Kanta-Hämeen sekä Pirkanmaan kautta Satakuntaan - Yllä olevassa listauksessa nähdäänkin näillä sateisimmilla alueilla koleimmat vuorokauden ylimmät lämpötilat. Sen sijaan sadealueen eteläpuolella Kymenlaaksosta Uudenmaan kautta Varsinais-Suomeen pilvipeite rakoili laajasti ja eniten etelärannikon tuntumassa, joten sillä alueella päivälämpötilat olivat hieman korkeammat. Tällä tarkastelualueella lämpimintä oli kuitenkin sadealueen pohjois-koillispuolella, minne edellispäivästä alkaen tuo Lounais-Suomen matalapaine kierrätti itäpuolitseen lämmintä ilmaa Laatokan takaa kaakosta; näin ollen osittain poutaisessa säässä etenkin Pohjois-Karjalan seudulla päästiin lähelle +20 astetta, mikä oli edeltäneitä päiviä selvästi lämpimämpää. Yö oli runsaspilvisyyden takia kaikkialla edeltäneitä öitä jo lämpimämpi, joten hallanvaara oli poistunut.

-------

Olen nyt päivittänyt tuon viimeisen seurantapäivän myöhässä takautuvasti tänään sunnuntaina 29.6.2014 klo. 01:20; lämpötilalukemat olin jo poiminut talteen kuitenkin tuon maanantain 23.6. päätteeksi. Tuon maanantain jälkeen sää lämpeni vähitellen siten, että ti - to oli vielä melko runsaspilvistä ja etenkin ti ja to iltapäivisin kuurosateista, mutta päivälämpötilat kohosivat jo kaikkina päivinä monin paikoin +15 asteen tienoille ja yläpuolellekin ainakin hieman; tosin ti ja ke pohjoiskoillisesta virtasi maanantaita kylmempää ilmaa tuonne Pohjois-Karjalan seudulle. Pe ja eilen la lämpeneminen jatkui, kun pohjois-koillistuulet olivat heikentyneet idästäkin ja sää poutaantunut entisestään vain sisämaan lieväksi - kohtalaiseksi iltapäiväkuurotteluksi; kuitenkin n. +20 astetta jäi eilen la vain yksittäisten paikkojen asiaksi. Tässä enempiä säästä kertomatta päätän tämän seurannan tähän.

No comments: