Sunday, July 13, 2014

Kesän 2014 kuumin päivä - Osa 5

Edellinen hellejakso (Kesän 2014 kuumin päivä - Osa 4 - Huomio; päivitetty takautuvasti loppuun!) kesti viime sunnuntaista tämän viikon keskiviikkoon ja sen jälkeen oli kolmen päivän tauko yli +25 asteen päivälämpötiloissa. Kaakosta on kuitenkin taas tullut melko reippaiden tuulien kera taas helleilmamassaa tänään sunnuntaina niin, että on päästy yleisesti hellelukemiin. 

Tämä uusi hellejakso on jäämässä kuitenkin hieman torsoksi, vaikka tarkastelualueella saattaa vielä alkavan viikon 29 aikanakin olla ajoittain yli +25 asteen maksimilämpötiloja lähes päivittäin ainakin itä- / kaakkoisosapainotteisesti. Lapissakin jatkuu normaalia lämpimämmät ja aluksi ajoittain helteiset säät.

Tilanne kehittyy siten, että nyt su-ma yönä ja huomenna Etelä-Skandinaviaan tulleen pienen matalapaineen kierrättämänä kylmä rintama etenee Pohjois-Itämereltä - Baltiasta pohjoiskoilliseen ja sen myötä kaikkein kuumin ilma sijoittuu huomenna tarkastelualueen itäosiin vielä hetkeksi ja länsiosissa vähän viilenee; tässä yhteydessä ukkosia ja rankkoja kuurosateita saadaan tästä illasta pitkälle huomiseen; palaan ukkosseurantaraportissa niihin...

Sitten ti-ke kuumin ilma jää kärkkymään lähelle Suomen etelä- ja kaakkoispuolelle Baltiaan ja Venäjälle, mistä riittää tarkastelualueellekin edelleen melko hiostavan kosteaa lämpöä, kun tuo matalapaine Skandinaviassa siirtyy heikkenevänä pohjoiseen ja leviää vähän Keski-Suomeen ja ei jaksa kierrättää lounaasta kunnolla viileämpää ilmaa; kuitenkin tiistainakin on odotettavissa ukkoskuurottelua lounaasta siinä yhteydessä. 

Seuraavaksi ke - to aikoina ensi viikolla korkeapainetta näyttäisi muodostuvan aluksi Suomen eteläpuolelle itä-länsisuunnassa, missä alueella helle voimistuu myös manner-Euroopassa ja jatkuu em. Suomen kaakkoispuolisella alueella yli +30 asteen lukemin - Tällöin sää näyttäisi poutaantuvan hieman ja lievälle helteelle on siis edelleen mahdollisuus. Iltapäivisin voi syntyä paikoin kuuroja ja ukkosiakin edelleen. 

Pian korkeapaine näyttäisi kuitenkin kiepsahtavan - muotoutuvan Fennoskandian ylle länsipainotteisesti ensi viikon lopulla; korkeapaineen muodosta ja sen ylläpitämästä virtauskentästä riippuu sitten se, kuinka helteen käy Suomen alueella; mahdollisuuksia on uudelle kunnon helleaallollekin pe - su aikana ja joka tapauksessa lämmin kesäsää jatkuu...

Tämän helleseurantaosan 5 kohtalona saattaa täten olla jääminen vain tämän sunnuntain ja huomisen maanantain mittaiseksi, ja sitten teen seurantaosan 6 erikseen vasta sitten, kun varmistuu mahdollinen kunnon helle ensi viikon lopulla... Lisäksi mainitsen, että varsinaista sääennustetta en edelleenkään tee, vaan sääasiat keskittyvät nyt vain näihin helleseurantoihin ja tuohon em. ukkosraporttiin.

Lähteenä lukemille ovat tutusti Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon tässä vielä lisäksi, että nuo lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin.

Sunnuntain 13.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +28 astetta, Salo +27 astetta, Pori +29 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +27 astetta, Tampere; Siilinkari +26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +24 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +28 astetta, Kouvola +29 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +28 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +28 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +28 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +26 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +28 astetta.

Tässä vaiheessa Etelä-Skandinaviaan kaakosta tullut matalapaine voimisti kaakkoistuulia kohtalaisiksi - ajoittain navakoiksi tarkastelualueella tuoden kosteaa helleilmamassaa Itä-Euroopasta - Mustanmeren pohjoispuolelta; siinä yhteydessä ylä- ja keskipilvilauttailua jatkui vaihtelevasti edellispäivän puolelta, missä runsaspilvisimmillä paikoilla helteet jäivät muuta aluetta miedommiksi. Seassa liikkui paikoin yksittäisiä kuurosateita. Yllä olevassa listauksessa havaitaan, että pilvien takia viileintä oli etenkin Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä. Kuumimmat lukemat keskittyivät tutusti kaakkoistuulella läntisimpiin osiin, kuten Porin seudulle. Toisaalta Karjalankannaksen kautta ja Laatokan itäpuolitse varsin kuumaa säätä pääsi myös itäisimpiin osiin. Silti missään ei saavutettu +30 asteen rajaa. Järvivedet ovat lämmenneet jo yleisesti vähintään +20 asteen paikkeille ja monin paikoin ne ovat pysyneet yli +20 asteessakin jo viikon alkupuolelta saakka, joten suurienkaan järvien äärellä ei ollut enää kovin merkittävää viilentävää vaikutusta, kuten Tampereen Siilinkarilla havaittiin. Tämän viikon tuuliset säät ovat kuitenkin sekoittaneet Suomenlahden pintavesiä paikoin aikaisempaa viileämmiksi, joten etelärannikolla ja Kotka Rankissa havaittiin yhä muuta aluetta viileämpiä päivälämpötiloja.

Maanantain 14.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +21 astetta, Turku +23 astetta, Salo +23 astetta, Pori +22 astetta, Hämeenlinna +23 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +22 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +21 astetta, Vantaa +23 astetta, Hyvinkää +23 astetta, Lahti +24 astetta, Kouvola +24 astetta, Porvoo +22 astetta, Lappeenranta; Lepola +26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +21 astetta, Mikkeli +28 astetta, Jyväskylä +24 astetta, Savonlinna +28 astetta, Joensuu +28 astetta ja Ilomantsi +28 astetta.

Tänään helteet ovat siis alkaneet syrjäytyä etelälounaasta tarkastelualueen yli matkanneen kylmän rintaman myötä, jonka takana viileämpi ja kuivempi ilmamassa on vallannut alaa tähän alkuillan päivitysjulkaisuun mennessä suunnilleen linjalle kaakonkulma-Jyväskylä-Vaasa. Tähän viilenemiseen on liittynyt paljon ukkosia, mistä olen tehnyt seurantaraporttia. Tuon lähes koko viilentyneen alueen maksimilämpötilat ovat siis jääneet vähän alle +25 asteen, missä yhtäältä lämpimimmät hetket ehtivät olla itäosiltaan ennen ko. rintamaa ja toisaalta rintaman jälkeen eniten selkenemään ehtineessä lounaiskolkassa. Hellelukemiin on ehditty päästä vain itäisimmissä osissa, missä ennen ko. rintamaa kaakosta virranneessa tuulessa n. +28 asteen lukemia on ollut pääasiassa Saimaa-Jyväskylä -tasan koillispuolella. 

Eniten viilenemään ehtineellä alueella lännessä päivän minimilämpötilat ovat paikoin tulossa itse asiassa vasta nyt illan päätteeksi, kun viime yö ehti olla yleisesti hyvin lämmin +15 ja +20 asteen välisine lukemineen; kuitenkin ensi yönäkään ei paljoa alle +15 asteen päädytä ja lähipäivinäkin hyvin lämmin kesäsää jatkuu lievien +25 asteen ylitysten kera ainakin kaakossa / idässä. Päätän tämän seurannan kuitenkin tähän, koska kunnollista hellettä ei ole tulossa kuin vasta ehkä viikonloppuna; palaan mahdollisesti asiaan silloin helleseurantaosalla 6.

Päivitys maanantaina 14.7.2014 klo. 21:45: Tänään koko Suomen mittakaavassa onkin yllättäen mitattu tämän kesän tähän mennessä korkein lämpötila Oulunsalossa; siellä oli jopa +31,1 astetta >> Ilta Sanomien juttu.

No comments: