Sunday, July 13, 2014

Kesän 2014 ukkosseuranta; sunnuntai 13.7. - maanantai 14.7.2014 (Ukkosta Pohjois-Itämereltä - Baltiasta pohjoiskoilliseen siirtyvän kylmän rintaman mukana; yöllä etelässä-lounaassa ja ma eniten sisämaassa-idässä)

Edellisestä ukkosseurantaraportistani on aikaa lähes kaksi kuukautta, kun toukokuun puolivälissä ihmeteltiin ajakohtaan nähden ankaraa ukkostelua >> Kesän 2014 ukkosseuranta; maanantai 19.5.2014 (Baltiasta ajankohtaan nähden rajua ukkostelua kostean ja erittäin helteisen ilmamassan länsireunalla). Sittemmin ukkoset ovat jääneet sen verran harvakseltaan ja paikallisesti esiintyneiksi sekä olinpaikoiltani sivuun, että seurantakynnykseni ei ole ylittynyt.

Nyt on kuitenkin parhaillaan kehittymässä jo mojovan ukkosrintaman saapuminen Pohjois-Itämereltä ja Baltiasta käsin lounaiskolkkaan ja etelärannikolle! Tämä liittyy Etelä-Skandinaviaan tulleen matalapaineen kylmään rintamaan, jonka etupuolelle kaakosta on tullut ja yhä enemmän tulee parhaillaan sen verran kosteaa helleilmamassaa, että se on ukkosherkkää varsin mojovasti! >> Nyt tänä iltana ja huomisen aikana tuon kylmän rintaman pohjoiskoilliseen siirtymisen myötä pääsemme siksi kokemaan parhaimman ukkostilanteen sitten tuon kahden kuukauden takaisen episodin.


Lyhyt kokonaiskuvaus sunnuntain 13.7 - maanantain 14.7.2014 tilanteesta: Myrskyvaroitus.com -sivustolla on päivitetty tästä ukkostilanteesta ennuste (Rajuilmaennuste 14.7.2014), josta lainaan pari kuvaavaa kohtaa tähän seuraavaksi.

Lainaukset: "Pitkän tauon jälkeen ukkoset tekevät maan etelä- ja keskiosaan paluun ryminällä. Baltiasta ajautuu Suomeen runsaan kosteuden alue, minkä myötä ukkosta voi esiintyä jo maanantain pikkutunneilla maan lounaisosassa. Mikäli pilvisyys on aamupäivällä riittävän vähäistä ja aurinko pääsee lämmittämään, ukkoskuuroja muodostuu yleisesti maan keskiosaan ja Pohjois-Pohjanmaalle. Päivän mittaan lounaaseen saapuva kylmä rintama ohjaa salamoivaa aluetta kohti koillista. Salamointi heikkenee yötä kohti, mutta on edelleen mahdollista oheiseen karttaan rajatun alueen pohjoisosassa. Ukkospilvien käytössä on melko suuri energiamäärä, mutta pilviä ohjaavat virtaukset ovat pääasiassa heikkoja. Niinpä haittaa aiheutunee lähinnä runsaasta salamoinnista ja runsaista sateista (taajamatulvat) sekä pienialaisesti syöksyvirtauksista (15-20 m/s) sekä suurista rakeista (2-4 cm). Kaiken kaikkiaan vuorokauden salamamäärä laskettaneen useissa tuhansissa maasalamoissa."

"Maanantain ukkosepisodi koostuu kohokonvektion ja rajakerroksesta ponnistavan syvän konvektion sekoituksesta. Suurimmillaan ukkosen todennäköisyys on iltapäivän ja alkuillan tunteina kartan osoittamalla alueella. Vähäisessä määrin salamoivia (koho)kuuropilviä saattaa kuitenkin esiintyä heti maanantain alkutunneilla alueen lounaisosassa, kun alatroposfäärin runsaimman kosteuden alue liikkuu Baltiasta maan lounaisosaan. Päivemmällä salamoivat pilvet esiintyvät edellä kuvatuilla kosteimman ilman alueilla. Tässä vaiheessa maan lounaisosa jää kuitenkin jo kylmän pintarintaman taakse poutaantuvalle alueelle. Iltaa kohti salamoinnin painopiste matkaa kylmän rintaman "puristamana" kohti koillista siten, että vuorokauden viimeisten tuntien aikana salamointi on mahdollista enää lähinnä linjan Joensuu-Kokkola pohjoispuolella.".

Teen ukkosseurantaa tällä kertaa lähes reaaliajassa. Se tarkoittaa sitä, että teen omat havaintoraporttini tuohon alle tänään illalla ja huomisen aikana ehtimisten mukaan joko heti tilanteiden kehittyessä tai tunti-pari jälkeen päin / yöunien jälkeen... Oma seurantapaikkani on koko tämän episodin ajan Hämeenlinna. 

Seurannassa käteviä linkkejä >>  Ilmatieteen laitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat ja Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on salamaiskumerkintöineen paras.


Omaa selostustani sunnuntain 13.7. - maanantain 14.7.2014 ukkosvaiheista >>

Sunnuntai 13.7. Klo. 23:00: Viimeisen tunnin aikana Virosta kohti Lounaissaaristoa on ollut noin luoteis-kaakkoissuuntaisena jonomainen ukkosrintama, joka on siirtynyt pohjoisluoteeseen ja se on saapunut nyt ukkostamaan parhaillaan Hangon seudulle ja siitä kohti Ahvenanmaata; ukkonen ja rankkasateet ovat siinä paikoin hyvin rajuja! Pieniä vielä ukkosettomia kuuroja on syntynyt Lahden ja Kouvolan välille. Täällä Hämeenlinnassa koko illan on jatkunut etelä-kaakosta ylä- ja keskipilvilauttailu, missä on ollut vaihtelevasti harsopilviä ja alempana hahtuvapilvimuodostelmia vyöhykkeinä ja lauttoina; niissä oli viimeisen tunnin aikana hienoja iltaruskosävyjä auringon laskiessa. Viimeisen tunnin aikana joukkoon on alkanut ilmestymään etelästä ukkosherkkyyden (konvektiivisuuden) kasvun seurauksena ns. vallinharjapilviä jonoina ja kokkareista kumpumuodostuksen alkua. Ilmamassan utuisuus on lisääntynyt. Itä-kaakkoistuuli on heikkoa - kohtalaista. Lämpötila on +22,5 astetta.

Maanantai 14.7. Klo. 00:15: Puolenyön maissa lounaiskolkan ukkosalue on siirtynyt Salon ja Turun seutujen ylle heikentyneenä, mutta salamointia on ollut siinä yhä kohtalaisesti. Ahvenanmaalle ukkosta ei ulottunut, vaan siellä meni ylitse pohjoiseen vain sadetta. Lahden itäreunalta siirtyi pohjoisluoteeseen pieni kuuro, joka ukkosti hetken n. klo. 23:30 maissa. Viron länsiosiin on tulossa eteläkaakosta lisää kuuroja. Hämeenlinnassa hahtuvapilvilauttailu on kaikonnut lähes kokonaan ja jäljellä on vain hajanaista untuva- ja harsopilveä sekä etelätaivaalla vähän runsaammin verhopilvilauttoja. Vaikka yö on jo varsin paljon hämärtynyt, niin lounaisella taivaanrannalla ei näy tuon lounaan ukkosalueen etäistä salamointia; ilmeisesti vielä on liian pitkä matka sen näkymiselle. Kaakkois-itätuuli on enimmäkseen heikkoa ja lämpötila on yhä hyvin korkea eli +21 astetta.

Maanantai 14.7. Klo. 01:15: Lounaan ukkosrypäs on siirtynyt salamoimaan tiiviimpänä ja uudestaan ajoittain voimistuneena Turun ja Porin puoliväliin länsirannikolla. Samalla uusia kuuroja on syntynyt nopeasti Uudellamaalla; yksi jo ukkostamaan ehtinyt siirtyy Espoon länsireunalta Lohjalle ja toinen vielä ukkostamaton on saapumassa Hyvinkäälle. Viron eteläosissa ukkostaa. Hämeenlinnassa etelä-lounaistaivaanrannalle on ilmestynyt tuon Uudenmaan uuden kuurottelun osana kukkakaalikumpuinen ja tornikas pilvivalli; muutoin vallitsee yhä edellisen tilanteen kaltainen yläpilvisyys hajanaisesti. Erikoisuutena tosin on tällä hetkellä myös etelätaivaalla loistava ns. superkuu ja luoteistaivaalla yön hämäryydessä ns. valaisevat yöpilvet! Kaakkois-itätuuli on heikkoa ja lämpötila on yhä +21 astetta.

Maanantai 14.7. Klo. 01:50: Uudellamaalla kehittynyt pienisoluinen kuurottelu on siirtymässä Hämeenlinnan lounaiskulmaa-puolta kohti, mikä näkyy täällä seurantapaikallani em. kumputornivallin lähestymisenä jo ns. puolitaivaaseen. Siksi kuutamo on jo peittynyt sen taakse; näissä uusissa kuuroissa ei ole ollut lähes ollenkaan ukkosta viime hetkinä. Tuuli- ja lämpötilaolosuhteet ovat ennallaan.

Maanantai 14.7. Klo. 02:00: Uusien kuuropilvien valli on saapunut Hämeenlinnasta nähtynä jo niin lähelle, että etelä-lounaistaivaalla näkyy jo myös tummempaa kumpukerrospilvimäistä kuuropilvialaosamuodostusta ja kukkakaalikumpuja on lähes keskitaivaalla; valli rakoilee sen verran, että kuutamon valoa tihkuu kellertävänä läpi. Yön hämäryydessä pilvien hahmot ovat hienosti harmaan-ruskehtavansinisiä.

Maanantai 14.7. Klo. 02:40: Hämeenlinnan lounaiskulman ohi länsipuolelle on nyt siirtynyt tuo pienisoluisena ja lähes ukkosettomana pysynyt kuuroalue ja se etenee edelleen Tampereen ja Porin väliin pohjoisluoteeseen heikosti salamoivana. Samalla tuo ensimmäinen lounaan ukkosalue on ohittanut Poria lounaispuolelta ja nyt Selkämeren ylle saavuttuaan se on alkanut heikkenemään. Virosta on tulossa ja osin jo saapunutkin kuurottelua Suomenlahdelle, mutta hajanaisena ja ukkosettomana toistaiseksi; Viron aikaisempi ukkostelu on lakannut. Täällä Hämeenlinnassa taivaalle on jäänyt etelä-länsipuoliskopainotteisesti kumpukerrospilvimäistä kuuropilvivyöhykkeen lauttailua osin pienine kukkakaalikumpuineen; äskeisestä pilvimuodostelmat ovat vähän heikentyneet. Kuutamo on ajoittain esillä lounaistaivaalla ja yön hämärä on alkanut valkenemaan kohti aamun sarastusta. Itä-kaakkoistuuli on heikkoa ja lämpötila on +20 astetta.

Ukkostelu näyttää lähitunteina pitävän sen verran heikompaa vaihetta, että pidän päivittämisessä yöunitauon ja palaan koostamaan uudessa päivityksessä aamulla uusia raporttivaiheita...

Maanantai 14.7. Klo. 10:00: Yöllä ja varhaisaamulla edellisen päivityksen jälkeen klo. 06:00 saakka ukkostelu pysyi tarkastelualueelta poissa ja noin linjan Kotka - Vaasa lounaispuolella eteläkaakosta lipui vain vähäisiä ja hajanaisia kuurosateita; Hämeenlinnaan osui yksi niistä juuri ennen klo. kuutta. Sittemmin ukkoskuurottelua on taas alkanut syntymään >> Aluksi klo. 06:00 ja 07:00 välillä pienehkö ukkoskuurorypäs syntyi Porin pohjois-koillispuolella ja se alue on siirtynyt luoteeseen ukkostamaan tällä hetkellä Vaasan lounaiskulmalle. Toinen vähäisempi ukkosalue syntyi Suomenlahdella n. klo. 07:45 ja se on siirtynyt vain ajoittain salamoivana ryppäänä Helsingin ja Porvoon välistä pohjoisluoteeseen ja on parhaillaan ylittänyt Mäntsälän seutua ja siitä on jäänyt perään kapeaa kuurojonoa Suomenlahdelle. Pientä kuurottelua on lähestymässä siitä Hämeenlinnaankin.

Täällä Hämeenlinnassa pilvisyys on pysynyt edellisen päivityksen jälkeen melkolailla samankaltaisena; taivaalla on lipunut eteläkaakosta vaihtelevasti harso-, kumpukerros- ja hahtuvapilvisyyttä lauttoina ja laajempina vyöhykkeinä, missä seassa on siellä täällä kukkakaalimaisen kokkareisia kuuropilvialkuja. Ilmamassan utuisuus on lisääntynyt yön myötä, joten maisemat ovat harmaansinertäviä ja taivas on samea; pilvien rakoillessa taivaan sinisyyttä on vain vähän. Tuuli on ollut heikkoa ja kääntynyt edellisen päivityksen jälkeen idästä enemmän kaakkoon. Yön alin lämpötila tuli noin klo. 06:00 maissa ja se oli hyvin korkea +19 astetta. Nyt lämpötila on kohonnut +21 asteeseen.

Maanantai 14.7. Klo. 11:00: Pieni ukkostava solu on ollut siirtymässä nyt Hämeenlinnan ja Lahden välistä pohjoisluoteeseen; tästä ulottuu ns. kuurohäntä eteläkaakkoon Porvoon itäreunan yli, missä toinen pieni ja hetkittäin ukkostanut solu siirtyy Mäntsälän itäpuolelta pohjoisluoteeseen. Vaasan tienoolta suurempi ukkosrypäs on siirtynyt salamoimaan Merenkurkkuun. Hajanaista pienisoluista kuurottelua on syntynyt Virosta pääkaupunkiseudun länsipuolitse leveästi Turun ja Forssan seuduilta kohti Poria. Täällä Hämeenlinnassa itätaivaalla on ollut tasaisehkon tummaa ja taivaanrantaan tummenevaa pilvikantta, miltä suunnalta on kuulunut etäistä jyrinää. Muulla taivaalla on rakoillen hajanaista hahtuva- ja palleropilvilauttaa ylinnä sekä alhaalla etelästä lipuvia kumpukerrospilviä. Tuuli on kääntymässä etelään, mutta on hyvin heikkoa - ajoittain tyyntä. Lämpötila on pysynyt +21 asteessa, mutta n. Lahden tasalta itään +25 astetta on jo alkanut ylittymään nopeasti.

Päivitys klo. 11:45: Tähän väliin päivitän ensimmäisen ukkosuutisen, joka koskee tuota puolenyön maissa lounaiskolkassa jylistellyttä ukkosta >> Valtavat salamat pieksivät Turkua - ei jää tähän!

Maanantai 14.7. Klo. 12:30: Nyt on alkanut näyttämään siltä, että ukkosbongailuni jäisi torsoksi; nimittäin Hämeenlinna näyttää jo jääneen täpärästi kylmän rintaman viileämmälle länsipuolelle, jossa ei enää kehity kunnon ukkosta. Hämeenlinnan ja Lahden välissä viimeksi ukkostanut solu on nyt siirtymässä salamoimaan jo Tampereen itäreunalle. Sen seuraksi Lahden pohjoispuolella on kehittynyt uusi ukkostava solu, joka salamoi nyt Päijänteen eteläpuoliskossa voimakkaana pohjoiseen nopeasti kasvaneena ukkosjonona. Pieni ukkostava uusi solu on myös Porista reilut 50 km koilliseen ja Virosta on tullut pieni ukkossolu Suomenlahdelle matkalla kohti Loviisaa. Tämän lisäksi linjan Porvoo-Hämeenlinna-Tampere lounaispuolella on noin luode-kaakkosuuntaisina jonoina pieniä kuuroja, mitkä eivät ole jaksaneet alkaa ukkostamaan; yksi niistä ylitti Helsingin puolenpäivän aikaan. Tällä alueella lämpötila on jäänyt jumittamaan +20 asteen vaiheille. Hellelukemia saadaan enää selvästi Päijänteen tasan itäpuolella. Hanko-Salo-Turku-lounaissaaristo -tienoo on jo poutaantunut sekä selkenemässä etelälounaasta alkaen. Täällä Hämeenlinnassa taivaan peittää vähän rakoilevana hahtuvapilvilautat ja hajanaiset kumpukerrospilvet, joka ovat osittain lähes kuuropilvien asteelle kehittyneitä. Ilmamassan utu on yhä vahvaa. Etelä-kaakkoistuuli on heikkoa ja lämpötila on +22 astetta.

Maanantai 14.7. Klo. 13:20: Nyt edellisessä päivityksessä mainitun Porvoo-Hämeenlinna-Tampere -linjan lounaispuolisen kuuroalueen yksi kuurojono on lähestymässä Hämeenlinnaa; sen näkyy muutoin hajanaisen kumpukerrospilvitilanteen sijaan etelä-lounaistaivaalla paksumpana ja kuuropilviyläosia sisältävänä pilvivallina. Ukkosta näissä kuuroissa ei edelleenkään ole. Voimakkain ukkosalue on nyt etenemässä monisoluryppäänä Päijänteen puolivaiheilta Jyväskylän lounaispuolitse pohjoisluoteeseen ja kaakkoisosiltaan Heinolassa on ukkostanut. Heikompaa ukkosta on muodostunut luode-kaakkojonoksi Tampereen pohjoispuolelta Porin ja Vaasan välilleLämpötila on kohonnut seurantapaikallani +23 asteeseen ja etelätuuli on ajoittain kohtalaista.

Maanantai 14.7. Klo. 13:35: Nyt etelä-lounais-länsitaivaalla lähestyy jo selvästi tumma ja muheva kuuropilvivalli, jonka alaosassa näkyy jo sadejuovaseinämääkin; ukkosta ei kuulu.

Maanantai 14.7. Klo. 13:45: Nyt pilvivalli on lähestynyt niin, että sadejuovaseinämä on noin puolitaivaassa ja valoisuus on hämärtynyt paksun pilven alla paljon. Samalla kaukana metsänrajassa on sade samentamassa jo näkyvyyttä pois. Ensimmäinen jyrähdys kuului klo. 13:44.

Maanantai 14.7. Klo. 13:50: Sade alkoi melkein välittömästi edellisen päivityksen jälkeen; palaan kuuron jälkeen asiaan kuvailemaan nyt kehittyvää tilannetta...

Maanantai 14.7. Klo. 14:10: Kaatosade muodostui täällä Hämeenlinnassa varsin mojovaksi klo. 13:50 - 14:00 välillä; kahden jälkeen sade alkoi heikentyä ja on tällä hetkellä lakkaamassa samalla, kun etelä-lounaistaivaalta on kirkastumassa ja siellä sadeharson läpi on alkanut paljastumaan esiin hahtuvapilviä hajanaisesti ja taivaanrannassa tuoreita kumputorneja. Pian aurinko paistaa. Tämän rankkasateen aikana muutaman kerran jyrähti lähellä; lähimmillään muutaman sadan metrin päässä. Ilma on yhä utuinen ja lämpötila romahti tarkastelupaikallani kuuron myötä +18 asteeseen. Kuuron aikana etelä-lounaistuuli oli hetken navakkapuuskaista, mutta nyt tuuli on lähes tyyntä. Muualla Etelä-Suomessa hyvinkin voimakkaan ukkosen alue velloo Jyväskylän sekä länsi- että eteläpuolella ja etelästä käsin Jyväskylä on saamassa rajua ukkosta! Tämä Hämeenlinnan ukkossolu on itse asiassa muodostunut eteläisimmäksi osaksi noin luode-kaakkosuuntaista kuurojonoa, missä on alkanut ukkostamaan mm. Tampereen luoteispuolella ja voimakkaammin Vaasan eteläpuolelta kaakkoon. Poutaantunut alue kattaa jo Varsinais-Suomen ja Uudenmaan laajasti; Loviisaan on saapunut heikko kuurosolu. Karjalankannaksella on myös uusi ukkostava solukko. Seuraavaksi teen "maastokäynnin" Hämeenlinnassa; josko jotain mielenkiintoista tulvatilannetta olisi tullut...

Maanantai 14.7. Klo. 15:30: Tarkastelureissuni Hämeenlinnan keskustan ympäristössä tuotti yhden tulva-alueen löytymisen. Se velloi n. 30 - 40 cm syvänä lampena uimahallille menevällä Uimarintiellä; se on nyttemmin ehtinyt jo vetäytyä pois viemäriin. Muutoin ei merkittäviä tulvimisia ollut edes Paasikiventien kahdella alikulkukäytävälläkään. Hiekkakäytävillä toki oli havaittavissa runsaasti vesivirtaamien tekemiä kuvioita.

Sitten päivitystä ukkostelun viimeisimmistä vaiheista >> Koko Suomen voimakkain ukkosalue on siis jyllännyt Jyväskylän ympäristössä monisoluisena ryppäänä; noin klo. 14:30 - 15:00 välillä Jyväskylän keskusta sai tuta rajua salamointia ja kaatosadetta. Nyttemmin ukkosalue on siirtynyt Jyväskylän pohjoispuolelle. Toinen lähes yhtä voimakas luode-kaakkosuunnassa jonomainen ukkosalue on ylittänyt Vaasan seutua ulottuen kaakossa Seinäjoelle. Hämeenlinnassa ollut pieni ukkonen on siirtynyt kohti Tampereen itäpuolta ja siinä oleva kuurojono ulottuu hajanaisena tuohon Vaasan tienoon ukkosjonoon sekä vielä toisaalta Hämeenlinnan itäpuolelle. Lievää ukkostelua on kehittynyt Karjalankannakselta Saimaan itäreunalle ja pientä uutta kuurosolukkoa on Päijänteen eteläosissa. Täällä Hämeenlinnassa tuo em. kuuro-ukkospilvivalli on etääntynyt itä-koillis-pohjoistaivaalla, missä on vielä näkynyt kehittyviä ja vanhoja kuuro-ukkospilvien yläosia. Muutoin taivaalla on muhkean kokkareista ja rakoilevaa kumpukerrospilveä, mutta ei enää kuuropilviksi asti kehittyneinä. Poutainen alue on leviämässä Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta ja ilman utuisuus on hieman hälvenemässä. Etelätuuli on ollut heikkoa - kohtalaista ja lämpötila on kohonnut nopeasti em. kuuron jälkeen takaisin +22 asteeseen.

Maanantai 14.7. Klo. 17:00: Voimakkaimpien ukkosten alue on jo siirtynyt monisoluisena systeeminä selvästi Vaasa-Jyväskylä -linjan koillis-pohjoispuolelle. Lievää ukkoskuurottelua sen eteläpuolella on vielä liikkeellä pohjoiseen kahtena ohuena ja vierekkäisenä jonona Tampereen itälaidalta kohti Vaasaa ja Seinäjokea. Uutta voimakkaampaa ukkosta on linjalla Savonlinna-Varkaus molempien kaupunkien saatua siitä voimakkaimmat solut niskaansa. Uusi ukkossolu on keskellä Saimaata ja myös Päijänteen keskivaiheilla itälaidallaan on uusi ukkossolukko matkalla taas Jyväskylään. Poutainen alue on levinnyt etelälounaasta jo laajasti Satakuntaan, Kanta-Hämeeseen. Päijät-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon viileämmän ja kuivemman ilmamassan kera. Niinpä täällä Hämeenlinnassa pilvisyys on ollut yhä vähentymässä lounaasta käsin siten, että kumpukerros- ja osin hahtuvapilvet ovat etääntymässä pohjois-itätaivaalla ja vastataivaalla on lähes selkeää vähäisine kumpupilvineen. Ilman utu on lähes hälventynyt, joten taivaan sinisyys on vahvistunut. Tuuli on kääntynyt lounaaseen ja on heikkoa-kohtalaista. Lämpötila on yhä +22 astetta. Helteet ovat kaikkoamassa jo tarkastelualueen itäosistakin.

Tämän jälkeen teen todennäköisesti enää vain yhden päivityksen ja lisään sitten vielä loppuun mahdollisia ukkosuutisia mediasta.

Maanantai 14.7. Klo. 21:00: Edellispäivityksen jälkeen tapahtunutta >> Jyväskylän itä- ja länsipuolilla ukkosti vielä lisää klo. 18:00 - 20:00, mutta itse kaupunkiin ei osunutkaan merkittäviä kuuroja; viimeiset ukkoset ovat heikentyneet pois viimeisen tunnin aikana. Saimaalla ukkostanut kuuro heikkeni pian pois, mutta Savonlinnan ympäristössä ukkosti vielä n. klo. 19:00 saakka eri kuurosoluissa. Nyttemmin on ukkostanut tarkastelualueen puitteissa enää Kuopion seudulla - Ulkopuolella voimakkaimmat ukkoset ovat olleet monisoluisina Pohjanmaalla ja Oulun seudulla. Voimakas yhtenäinen ukkosjärjestelmä on puolestaan saapunut klo. 19:00 alkaen myös Pietarin seudulle ja Karjalankannakselle etelästä; tämä voi vielä aiheuttaa itärajalle ukkostelua loppuillan mittaan - Lisäksi tämän ukkosalueen uloin verhopilvikilpi näkyy nyt loppuillalla Hämeenlinnaan kaukana itä-kaakkoistaivaanrannassa. Täällä Hämeenlinnassa taivaalla ovat vallinneet edellispäivityksen jälkeen ohuehkot kumpupilvet osittain levymäisiksi lautoiksi levinneinä, mutta aurinko on paistanut myös hyvin ja pilvet ovat hajoamassa kokonaan pois parhaillaan. Ilma on uduttoman kuulasta ja lämpötila on pysytellyt vielä +22 ja +23 asteen paikkeilla. Etelä-lounaistuuli on ollut heikkoa.

Uutisjuttuja tästä ukkosepisodista >> Salama tappoi golfarin - Pelaajat palasivat kentälle pian onnettomuuden jälkeenKentällä ollut kertoo Joroisten golfturmasta: "Jotkut aika uhkarohkeasti jatkoivat pelaamista"Mies kuoli salamaniskuun golfkentällä JoroisissaUkkosrintama katkonut sähköjä tuhansiltaJyväskylään tuli järvi keskelle katua - "Vene olisi ollut tarpeen"Vettä tuli Jyväskylässä ylhäältä ja alhaalta - näin kävi Prisman lihaosastollaMaanantaina tuhansia salamoita – vesi tulvi Vaasan kaduillaVesimassat valtasivat Vaasan ja Jyväskylän ja Salama iski omakotitaloon Jämsässä.

PS.: Näillä näkymin huomenna tiistaina ja ylihuomenna keskiviikkona en ole tekemässä uusia ukkosseurantaraportteja, vaikka molempina päivinä länsipuolinen pieni matalapaine kierrättää uutta kosteaa ja epävakaista ilmaa etelästä-lounaasta Etelä-Suomeen ukkosineen... Tarkkailen kuitenkin tilannetta!

No comments: