Tuesday, July 29, 2014

Kesän 2014 ukkosseuranta; tiistai 29.7.2014 (Keski-Suomen länsilounais-itäkoillissuuntaisen rintaman eteläpuolella runsasta lämpö-rintamaukkosta)

Kesän 2014 ukkosseuranta on taas ajankohtainen, kun laajalla alueella Etelä- ja Keski-Suomessa ukkostaa tänään tiistaina 29.7.2014 hyvin runsaasti ja todennäköisesti seurantapaikallenikin voi ulottua ukkosta... Pidemmittä alustuksitta antaapa Ari-Juhani Punkan selittää seuraavaksi tilanteen luonnetta >>

Lyhyt kokonaiskuvaus tiistain 29.7.2014 tilanteesta: Myrskyvaroitus.com -sivustolla on päivitetty tästä ukkostilanteesta ennuste (Rajuilmaennuste 29.7.2014), josta lainaan pari kuvaavaa kohtaa tähän seuraavaksi.

"Heinäkuun lopun ukkosepisodi saa tiistaina jatkoa. Päivä tarjoaa hidasliikkeisiä paikoin runsaasti salamoivia ja erityisesti runsaasti satavia ukkoskuuroja. Tilanteen painopisteenä toimii WSW-ENE-suuntainen rintamavyöhyke maan keskiosassa, joka laukaisee alkuiltapäivän ukkoskuurot. Vyöhykkeen suuntainen ukkoskuurojen ketju etenee ainakin hetkellisesti pitkittäin, mikä lisää huomattavasti taajamatulvien todennäköisyyttä. Iltapäivän aikana ukkoskuuroja muodostuu myös tämän vyöhykkeen eteläpuolelle lähes etelärannikkoa myöten. Samalla salama-aktiivisuus vähenee pohjoisesta alkaen rintamavyöhykkeen puskemana. Sateen ja salamoinnin lisäksi esiintyy pienialaisesti yli 15 m/s puhaltavia ukkospuuskia sekä 2-4 cm kokoisia rakeita. Lisäksi vaara-alueen pohjoisosassa on olemassa pieni mahdollisuus supersolujen esiintymiselle. Tiistain olosuhteet eivät ole kesän kärkitasoa, mutta maasalamamäärät kohonnevat jälleen useisiin tuhansiin."

"Tiistain ennustettu säätilanne on termodynaamisesti vahvaa loppukesän antia, mutta dynaamisesti enimmäkseen vaisuhko. Kosteus-instabiilisuusyhdistelmä edustaa tilannetta, joka toistuu keskimäärin ainakin muutamia kertoja kesässä. Iltapäivän konvektiosolut ponnistavat taivaalle (alueen pohjoisosa pois lukien) varsin heikkojen tuuliprofiilien vallitessa. Rintamavyöhykkeessä esiintyvä tuulikonvergenssi potkaisee taivaalle ensimmäiset solut, jotka muodostanevat vähitellen yhteen kasvavan WSW-ENE-suuntaisen ukkoskuuronauhan. Yksittäisten konvektiosolujen liike on likimain lännestä itään, mutta mesobetaelementit voivat olla paikoin ylävirtaan rakentuvia. Heikon dynamiikan vuoksi ukkoskuurot ovat ulosvirtauspainotteisia, joten ukkoskuuroryppäiden diskreetti eteneminen on mahdollista. Ulosvirtaukset saattavat myös näennäisesti ohjata ukkoskuuroryppäiden etenemistä (kohti etelää). Iltapäivän aikana ukkoskuuroja ja niiden muodostamia ryppäitä muodostuu myös em. rintamavyöhykkeen eteläpuolelle ja kaiken kaikkiaan salama-aktiivisuus painottuu yhä etelämmäs. Asetelma on erityisen suosiollinen paikallisesti hyvin runsaiden sademäärien esiintymiseen. Pahin skenaario olisikin täysin pitkittäin etenevä ukkoskuuronauha. Tuntisademäärät voivat nousta jopa yli 30 millimetriin. Lisämillimetreiltä säästytään lähinnä siksi, että ilmapilarin kosteussisältö ei edusta aivan huipputasoa. Runsaiden sateiden lisäksi voidaan kokea suuria salamatiheyksiä sekä pienialaisesti voimakkaita ukkospuuskia (yli 15 m/s) sekä 2-4 cm kokoisia rakeita.".

Oma seurantapaikkani on koko tämän episodin ajan Espoon Tapiola.

Seurannassa käteviä linkkejä >>  Ilmatieteen laitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat ja Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on salamaiskumerkintöineen paras.

Omaa selostustani tiistain 29.7.2014 ukkosvaiheista >>

Tiistai 29.7. Klo. 11:30: Sadetutkan mukaan klo. 11:00 alkaen ensimmäisiä ukkoskuuroja on syntynyt nopeasti Porin ja Tampereen välille ryppäänä sekä jonossa Jyväskylän pohjoisreunalta itäkoilliseen. Aamupäivän aikana Espoon Tapiolan taivaalla etenkin eteläpuoliskoltaan on ollut noin lännestä itään liikkuvia hahtuvapilvilauttoja, joissa on ollut kokkareista kumpumuotoa ukkosherkkyyden merkiksi. Pian klo. 11:00 jälkeen pohjoistaivaalle on alkanut kohoamaan kukkakaalimaisia kumpupilvitorneja ukkospilvien esiasteina. Ilmamassa on utuisen kosteaa ja taivaan sinisyys hieman samentunutta. Länsi-lounaistuuli on hyvin heikkoa. Lämpötila oli yöllä alimmillaan jopa +20 asteen vaiheilla ja nyt se on kohonnut +25 asteeseen.

Tiistai 29.7. Klo. 12:15: Ukkosalueet ovat nopeasti voimistuneet ja nyt runsasta ukkosta esiintyy noin vyöhykkeellä Pori - Tampere - Jyväskylä - Joensuu; isot ukkosryppäät ovat myös Päijänteen keskivaiheilla, Karjalankannaksella ja Virossakin on alkanut ukkostamaan hieman. Täällä Tapiolassa pohjoistaivaan kumputornit jatkavat kasvuaan...

Tiistai 29.7. Klo. 13:45: Olen käynyt ulkona valokuvaamassa yhtä kauneinta ukkospilven alkukehitystä, mitä olen elämässäni nähnyt! - Nimittäin Järvenpään tienoille on syntynyt reilun viime tunnin aikana voimakas ukkossolu, joka on näkynyt erinomaisesti täältä Tapiolasta käsin pohjois-koillistaivaalla: Aluksi pilvikehitys näkyi ydinräjähdystä muistuttavana kumputornina ja sitten alkoi jo pian kuituinen alasinkehitys. Tämä ukkoskuuro on ns. taakserakentuva liikesuuntaansa (itään) nähden, joka ilmenee pilven vasemmassa päässä jatkuvana kumputornikehityksenä ja alasin kehittyy samalla oikealle puolelle laajaksi kilveksi levittyvänä alueena. Tämä siis pilven eteläpuolelta nähtynä.

Sadetutkakin kertoo Järvenpään tienoon rajun ukkosen ja sen perässä kehittyy pieniä kuuroja Uudenmaan länsiosissa. Ukkostamaan alkaneita kuurojonoja on syntynyt myös Hämeenlinna-Riihimäki -tasan länsipuolelle, mutta erityisen rajua ukkosta on pitkänä jonona edelleen noin vyöhykkeellä Pori - Tampere - Jyväskylä - Joensuu. Raju ukkosrykelmä on siirtynyt Päijänteen keskivaiheilta jo vähän itään ja Karjalankannaksen ukkostelu on siirtynyt Laatokalle heikkenemään. Virossa ukkoset ovat voimistuneet myös paljon ja esim. keskellä Tallinnaa on ukkostanut voimakkaasti.

Täällä Tapiolassa on ollut ajoittain kohtalaista merituulta etelästä ja lounaasta ja tuota pohjoistaivaan kehittyvää ukkospilvivallia lukuun ottamatta muulta taivaalta on hahtuvapilvet kadonneet ja jäljellä on vain hieman untuva- ja harsopilveä. Eteläisellä taivaanrannalla näkyy udun läpi heikosti Viron ukkosten yläosakilpeä. Lämpötila on kohonnut +28 asteeseen.

Tiistai 29.7. Klo. 15:00: Ukkossateet ovat jonoutuneet Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä paikoin voimakkaasti salamoiviksi; yksi jono on työntynyt Hämeenlinnan yli itään ukkostaen erityisen voimakkaasti siitä itäkoilliseen Lahden pohjoispuolelle ja yhdistyneenä Päijänteen keskivaiheen itäpuoliseen ukkosteluun. Voimakkaasti on ukkostanut jonona lännestä Riihimäellä ja se hivuttautuu nyt pitkänä itä-länsisuuntaisena rintamana etelämmäksi Hyvinkää-Mäntsälä tasalle; Mäntsälää uhkaa erityisen raju solu... Kolmas jono on Lohjajärven pohjoisreunalla ja siitä itään. Sen sijaan Järvenpäässä edellistilanteessa ukkostanut solu on heikentynyt pois. Samoin vyöhykkeellä Pori - Tampere - Jyväskylä - Joensuu ukkostanut jono on alkanut heikkenemään paikoin mössääntyneeksi tasaiseksi sateeksi siirtyneenä myös etelämmäksi. Virossa ukkostaa yhä pohjoisrannan tienoilla.

Näiden ukkostilanteiden pilvet ovat näkyneet Tapiolasta käsin hyvin; Viron ukkostelun verhopilvimäiseksi levinnyt yläosakilpi on lipunut idemmäksi kaakkoisella taivaanrannalla. Pohjoisella taivaalla on runsaasti eri vaiheisia ukkospilviä - kuuropilvialkuja ja pilvivalli on tullut hitusen lähemmäksi tarkkailupistettäni. Lämpötila on käväissyt +29 asteessa, mutta on nyt +28 astetta, kun auringon on peittänyt ajoittain vähäiset hahtuvapilvilautat. Edelleen on ajoittain kohtalaista etelä-lounaistuulta.

Seuraavat tilannetiedot ovat takautuvasti kirjoitetut ja ne ovatkin imperfektissä:

Tiistai 29.7. Klo. 16:00: Tähän vaiheeseen mennessä voimakkaimmin salamoinut ukkossysteemi oli Uudellamaalla; edellisessä tilanteessa Hyvinkää-Mäntsälä -tasalla ollut kuurorintama oli nyt hivuttautunut noin tasalle Nurmijärvi-Järvenpää ollen kapea jono. Samaan aikaan voimakasta ukkosta oli kehittynyt Lahden seudulta itään ulottuen Saimaalle. Vyöhykkeellä Pori - Tampere - Jyväskylä - Joensuu ukkostanut jono siirtyi kaakkoon heikentyneenä ja laajaksi levinneenä, mutta sen eteläreunalla heräsi uusia ukkossoluja hetkeksi noin linjalle Mikkeli - Savonlinna. Uusia ukkossoluja oli harvakseltaan uudestaan Pori-Jyväskylä -vyöhykkeellä, mutta Viron ukkostelu oli poistumassa.

Tapiolassa pohjoistaivaalla ollut ukkospilvivalli lähestyi hitaasti ja se oli erittäin kuvauksellinen edelleen kumputorni- ja alasinmuotoineen, kun muu taivas oli lähes selkeä ja aurinko paistoi hyvin. Lämpötila oli edelleen n. +28 astetta. Ukkosia saaneilla paikkakunnilla havaittiin, kuinka lämpötilat laskivat rankkasateiden tultua hetkittäin jopa vajaaseen +20 asteeseen.

Tiistai 29.7. Klo. 17:00 ja sen jälkeen illan mittaan: Voimakkaimmin ukkosti tähän iltaviiden vaiheeseen mennessä Kouvolan seudulta Lappeenrannan seudulle, mutta pian sekin ukkosalue mössääntyi tasaiseksi sateeksi / pieniksi kuuroiksi. Edellisessä tilanteessa Nurmijärvi-Järvenpää -tasalla ukkostanut kapea kuurojono pyrki lähemmäksi pääkaupunkiseutua ja ennen hajoamistaan sen yksi rankkasadesolu ehti Keravan - Pohjois-Vantaan paikkeille. Pian klo. 17:00 jälkeen se heikkeni pois ja ukkoskuuroja esiintyi sitten enää yksittäin pienialaisesti siellä täällä tarkastelualueella ja loppuillan mittaan kuurottelu on nyttemmin lakannut.

Täällä Espoon Tapiolassa tuo lähimmäksi pääkaupunkiseutua päässyt ukkossolu ehti sen verran tarkkailupaikkani lähelle ennen hajoamistaan, että klo. 16:00 ja 17:00 välillä koillistaivaalta kuului sen runsasta jyrinää mm. sisätiloihinkin oikein hyvin. Samalla pilvivallin yläosan kumputornit ja alasinkilvet ulottuivat juuri koillistaivaalta lähes pään yläpuolelle ja pohjois-itätaivaanrannasta pääsi esille ukkospilven synkkä alaosakin utuisen sinertävänä ja sadeseinämääkin erottui.

Kuitenkin pian klo. 17:00 jälkeen ukkospilvi siis hajosi, mutta juuri ennen sitä ja sen myötä ukkoskuuron länsi-lounaispäähän Tapiolan seudulle levisi tummaa ja kokkareista kumpukerrospilveä sataviksi kuuropilviksi muuttumaisillaan. Nämäkin alkoivat heiketä saman tien. Sittemmin illan mittaan lähimpänä tarkkailupaikkaani eli Lohjajärven pohjoisrannalla ollut pieni viimeinen ukkossolu tuotti Tapiolan pohjoistaivaalle luoteesta käsin jonomaista ukkospilvikilpeä, joka laskevan auringon valossa oli hieno elämys.

Kuitenkin päivän ukkosepisodi päättyi jonkinlaiseen mahalaskuun, kun ukkonen ei päässytkään aivan perille seurantapaikalleni ja yhtään sadetta ei tullut kuivuudesta jo varsin selvästi kärsivään Tapiolaan eikä moneen muuhunkaan etelärannikon yhtä kuivaan paikkaan. Päivän anniksi sain kuitenkin erittäin hienoja ja pikantin valokuvauksellisia ukkospilviä pohjoistaivaalla etäämmältä nähtynä monen tunnin ajan.

Tuon kumpukerrospilvitilanteen myötä tuuli oli suunnaltaan vaihtelevaa ja ajoittain kohtalaista-navakkaa. Samalla lämpötila laski hetkessä +25 asteen vaiheille. Sittemmin lämpötila laski hiljalleen illan mittaan +20 asteen vaiheille. Tuulet ovat olleet nyttemmin tyyniä. Tyyni tilanne on alkanut suosimaan auringon laskettua usvia ja sumuja etenkin sateita saaneilla alueilla.

Seuranta päättyy tähän. Seuraava ukkosraportointi tulee ylihuomenna torstaina, jolloin lännestä tuleva kylmä rintama tuottanee kesän tähän mennessä rajuimmat ja vaarallisimmat ukkoset!....

Lopuksi listaus päivän ukkosuutisista >> Iltalehden lukija ikuisti salamasarjan, Rankat sateet piiskasivat Suomea, Perheen aamiaishetki sai karmean käänteen - tällaista tuhoa salama aiheutti, Kartat paljastavat hurjat salamamäärät Suomessa, Ukkosen aiheuttamia sähkövikoja saatu korjattua ja Ukkonen kylvi tuhoa: Tulipaloja, kaatuneita puita ja tulvia - katso kuvat. Bonus! >> Katso hurja video: Myrsky kaatoi kokonaisen metsikön Joensuussa.

No comments: