Thursday, December 25, 2014

Talven 2014 - 2015 kylmin yö - Osa 1

Jouluviikon talven otteen kiristyminen on tuonut taas ajankohtaiseksi aikaisemmilta vuosilta tutun "Talven kylmin yö" -seurantani, jonka aloitankin alkaneen talven osalta tänään listaamalla eilisen Jouluaaton ja tämän Joulupäivän alimmat lämpötilat tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille. Vaikka talven tähän mennessä kylmin vaihe on nyt toteutunut, niin historiallisessa mittakaavassa nämä pakkaset eivät ole olleet vielä kovin kummoisia; vain tarkastelualueen itä-koilliskolkassa on mitattu paikoin -20 astetta kylmempää.

Tällä kertaa pakkasten kiristyminen on ollut seurausta siitä, kun matalapaineiden reitti siirtyi alkuviikolla aikaisempaa eteläisemmälle reitille Etelä-Skandinaviasta Länsi-Venäjän keskiosiin ja pakkasilmamassa on siksi päässyt valtaamaan alaa Jäämereltä lähes koko Fennoskandiaan. Kylmintä on ollut Lapissa, missä parina aikaisempana päivänä on jo mittailtu monin paikoin -30 asteen kylmemmällekin puolelle päätyneitä lämpötiloja. Tästä Lapin kylmän ilman kakusta on syöttynyt eilen ja tänään sen verran kylmää ilma-annosta tarkastelualueelle, että tämä pakkasvaihe huipentui. Alla kummankin päivän listauksessa kuvailen sääolosuhteita tarkemmin.

Tämä kylmä jakso on päättymässä itse asiassa jo tänään illalla, kun tuulet ovat kääntymässä leudommalle luoteen kantille ja siksi pe-la ajaksi on tiedossa tilapäisesti vain heikolle pakkaselle lauhtuva vaihe. Kuitenkin viikonloppuna pakkaskorkeapaine voimistuu uudestaan Suomen yllä, jolloin jo tulevana viikonvaihteena on mahdollista ehkä entistäkin kylmempi pakkasvaihe ja teen siitä jo toisen tämän talven pakkaseurannan parin-kolmen päivän mittaisena - Näillä näkymin uudet ennusteet kertovat sen kylmyyden päättyvän kuitenkin lyhyeen, kun myöhemmin ensi viikolla 1/2015 leudot lounais-länsivirtaukset näyttävätkin pääsevän helposti tulvahtamaan Fennoskandiaan Atlantilta...

Alla ovat siis tutut minimilämpötilalistaukset tarkempine olosuhdekuvailuineen. Lämpötila-arvot on poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.


Keskiviikon 24.12.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -3 astetta (illalla), Turku -7 astetta (illalla), Salo -6 astetta (illalla), Pori -12 astetta (illalla), Hämeenlinna -9 astetta (illalla), Tampere; Härmälä -9 astetta (illalla), Tampere; Siilinkari -9 astetta (illalla), Helsinki (Kaisaniemi) -9 astetta (aamulla), Vantaa -11 astetta (aamulla), Hyvinkää -10 astetta (alkuyöllä), Lahti -9 astetta (aamulla), Kouvola -14 astetta (aamulla), Porvoo -11 astetta (alkuyöllä), Lappeenranta; Lepola -11 astetta (pitkin päivää), Lappeenranta; Konnunsuo -20 astetta (aamulla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -7 astetta (aamulla), Mikkeli -21 astetta (aamulla), Jyväskylä -20 astetta (alkuyöllä), Savonlinna -18 astetta (aamulla), Joensuu -19 astetta (aamulla) ja Ilomantsi -22 astetta (aamulla).

Tässä vaiheessa tarkastelualueella myllersi itäkaakkoon siirtyneen matalapaineen sakea lumipyryalue etenkin linjalla Satakunta - Kanta-Häme - Päijät-Häme - Itä-Uusimaa ja Kymenlaakso. Tämä jakoi ilmamassoja siten, että koillispuolelleen pääsi vaikuttamaan jo koko päivän ajaksi Lapin ankara pakkasilmamassa ja siksi yllä listauksessa havaitaan -20 asteen vaiheille ja paikoin kylmemmäksikin äityneitä lämpötiloja itä-koilliskolkassa tapahtuneena jo aamulla. Tuo lumipyryalue alkoi väistyä illalla kaakkoon ja sen jälkipuolelta alkoi päästä koko alueelle tuota idän-koillisen kylmää ilmaa, jolloin em. listauksessa "ilta"-sulkumerkinnöillä havainnollistettuna pakkanen kiristyi sillä alueella vasta illalla päivän kylmimpiin lukemiin; kovin alhaisia minimilämpötiloja ei kuitenkaan vielä ehtinyt tulla, kun etenkin pyryalueen eteläpuolella oli päivällä vain heikkoa pakkasta. Ilmamassojen em. eroista huolimatta paikalliset pienilmastolliset erot olivat tyypillisen alkutalvisesti tässäkin jo esillä; vielä sulana pysyneet isot järvenselät leudonsivat pakkasia paikoin ja toisaalta mantereiset alueet kylmenivät paikoin hyvin paljon vähäpilvisillä alueilla, kuten nuo Lappeenrannan eri alueet osoittivat.

Torstain 25.12.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -6 astetta (alkuillalla), Turku -15 astetta (alkuillalla), Salo -17 astetta (alkuillalla), Pori -17 astetta, Hämeenlinna -17 astetta, Tampere; Härmälä -13 astetta, Tampere; Siilinkari -11 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta (illalla), Vantaa -15 astetta (illalla), Hyvinkää -15 astetta, Lahti -14 astetta, Kouvola -15 astetta, Porvoo -14 astetta (alkuillalla), Lappeenranta; Lepola -13 astetta (iltapäivällä), Lappeenranta; Konnunsuo -13 astetta (puoliltapäivin), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -12 astetta (iltapäivällä), Mikkeli -18 astetta, Jyväskylä -20 astetta, Savonlinna -18 astetta, Joensuu -22 astetta ja Ilomantsi -23 astetta (alkuillalla).

Edellispäivän pyryn tuonut matalapaine oli jo väistymässä nopeasti Venäjälle ja sen jälkeinen pohjois-koillistuuli purki aamuun mennessä Lapista ulottuneen kylmimmän ilmamassan koko tarkastelualueelle - Ilmamassa oli sen verran kylmää, että yhtäältä pienilmastolliset olosuhde-erot vaikuttivat korostuneesti lämpötiloihin. Toisaalta pilvisyyden vaihtelut lähes selkeän ja pilvisen välillä näkyivät myös lämpötilaeroina alueellisesti näin vuoden pimeimmälle ajalle tyypillisesti jopa ympäri vuorokauden. Kylmintä oli laajalla alueella muutoin aamun vähäpilvisyydessä, mutta sulkumerkintöinä on siitä poikenneet alimman lämpötilat hetket; esim. lounaiskolkassa ja paikoin etelärannikolla ja itäkolkassa sopivan vähäpilviset ja heikkotuuliset vaiheet alkuillalla tuottivat vasta silloin kovimmat pakkaset niillä paikoilla juuri ennen nyt illalla alkanutta leudontavaa luoteistuulta. Tampereen molemmissa kohteissa havaittiin pienilmastollisena erona vielä sulana pysyneiden isojen järvenselkien leudontanut vaikutus. Kotka Rankissa huomio kiinnittyy varsin kireään pakkaseen huolimatta vielä hyvin laajasti sulasta Suomenlahdesta; tässä ilmeisesti sopiva pohjoistuuli ulotti mantereen kylmyyttä kielekemäisesti ko. paikalle.

No comments: