Monday, December 29, 2014

Talven 2014 - 2015 kylmin yö - Osa 2

Talven tähän mennessä kylmin pakkasjakso on huipentunut eilen sunnuntaina ja tänään maanantaina tarkastelualueella, joten tässä tulee tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille molempien päivien minimilämpötilaseurannat kerralla.

Tämä viikonvaihteen pakkastilanne on johtunut siitä, kun Lappiin jäi edellispakkasjaksosta saakka vangiksi ankaraa pakkasilmamassaa ja se pääsi uudestaan etelämmäksi korkeapaineen selänteen vahvistuttua em. aikana Länsi-Venäjän pohjoisosista Fennoskandian eteläosien kautta Länsi-Eurooppaan - Tämän edellä pohjois-koillistuulet toivat ankaramman pakkasen tarkastelualueelle ja korkeapaineen selänteen tyynen ja vähäpilvisen vaiheen aikana mitattiin nämä viikonvaihteen - maanantain kylmimmät lämpötilat; sisämaassa päästiin lähes kaikkialla -20 asteen paikkeille tai muutaman asteen kylmempiinkin pakkasiin. Kylmintä oli tarkastelualueen mantereisilla itä- ja pohjoisosien paikoilla. Eivätpä nämäkään silti ole olleet vielä mitenkään poikkeuksellisen kylmiä lämpötiloja. Kylmimmän hetken ajankohta vaihteli alueellisesti tuon korkeapaineen selänteen tyynen vaiheen etenemisen mukaan; tästä alla tarkemmin lämpötilalistausten yhteydessä.

Tällä hetkellä (maanantain myöhäisilta) ennustettu raju lauhtuminen on jo päässyt käyntiin lähes kaikkialla ja jatko näyttää vielä pitkään niin leudolta, että voi mennä ehkä useamman viikon verran, ennen kuin seuraava mahdollinen ankara pakkasjakso tulisi ajankohtaiseksi ja seurannan veroiseksi...

Alla ovat siis tutut minimilämpötilalistaukset tarkempine olosuhdekuvailuineen. Lämpötila-arvot on poimittu alle Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.


Sunnuntain 28.12.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -13 astetta (aamulla), Turku -12 astetta, Salo -15 astetta, Pori -18 astetta, Hämeenlinna -19 astetta, Tampere; Härmälä -21 astetta, Tampere; Siilinkari -14 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -14 astetta, Vantaa -15 astetta, Hyvinkää -15 astetta, Lahti -16 astetta, Kouvola -18 astetta, Porvoo -17 astetta, Lappeenranta; Lepola -15 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -25 astetta (illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -20 astetta, Jyväskylä -24 astetta (illalla), Savonlinna -23 astetta, Joensuu -23 astetta ja Ilomantsi -25 astetta.

Korkeapaineen selänteen tyynen ja vähäpilvisen vaiheen eteneminen kylmimpien pakkaslukemien saavuttamiseen oli etenemässä tässä vaiheessa Keski-Suomen puolella ja siksi ko. päivän iltana siellä saavutettiin paikoin koko pakkasvaiheen kylmimmät lukemat. Muualla alkupäivän aikana oli vielä pohjois-koillistuulta ja runsasta alapilvilauttailua, joka hillitsi pakkasten kiristymistä ja lämpötilat laskivat aluksi vain hitaasti -10 asteen vaiheilla. Vasta illalla taivas selkeni laajasti ja vuorokauden alimmat lämpötilat tulivat lähes kaikkialla illan mittaan ja juuri ennen puoltayötä; nopeutunut kylmeneminen tuotti jo talven tähän mennessä kireimpiä pakkasia. Tällöin paikoin vähäpilvisyys aiheutti rajuja paikallisia lämpötilaeroja korostamalla mantereisten paikkojen kylmenemistä, kuten esim. listauksessa Lappeenrannan eri paikkojen välillä; Konnunsuo mantereisena ja alavana kylmeni hyvin rajusti hetkeksi.

Maanantain 29.12.2014 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -15 astetta (aamulla), Turku -19 astetta (aamulla), Salo -21 astetta (aamulla), Pori -21 astetta (aamulla), Hämeenlinna -22 astetta (aamulla), Tampere; Härmälä -22 astetta (aamulla), Tampere; Siilinkari -16 astetta (aamulla), Helsinki (Kaisaniemi) -16 astetta (aamulla ja alkuillalla), Vantaa -20 astetta, Hyvinkää -22 astetta, Lahti -23 astetta, Kouvola -21 astetta, Porvoo -21 astetta, Lappeenranta; Lepola -18 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -15 astetta (aamulla), Mikkeli -23 astetta, Jyväskylä -20 astetta (alkuyöllä ja aamulla), Savonlinna -25 astetta (aamulla), Joensuu -24 astetta (alkuyöllä) ja Ilomantsi -25 astetta (alkuyöllä ja alkuillalla).

Korkeapaineen selänteen tyynen ja selkeän sään eteneminen etelämmäksi ja sen jälkipuolella leudontavien länsi-lounaistuulten alkaminen tapahtuivat tarkastelualueella eri aikoina eri alueilla - Tämä määräsi kylmimmän hetken ajoittumiset eri alueille seuraavasti; sulkumerkinnöin (aamulla) olevilla paikkakunnilla Varsinais-Suomessa, Satakunnassa sekä osassa läntistä Uuttamaata, Kanta-Hämettä ja Pirkanmaata kylmintä oli siis aamulla ja iltapäivästä alkaen siellä on ollut jo koko ajan leudontuvaa, selvimmin länsirannikon tuntumassa ja lounaissaaristossa. Myös Jyväskylä-Joensuu -vyöhykkeellä on ollut samankaltainen tilanne. Sen sijaan etelärannikolla, Uudenmaan itäosissa, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja kaakkoisosissa aamun kylmän hetken lisäksi vielä alkuillalla on ollut niin kylmää, että sillä alueella yleisesti kylmintä oli vasta auringon laskettua. Erot aamun ja alkuillan kylmyyspiikkien välillä olivat tosin vain asteen - parin luokkaa ja keskipäivän auringonpaiste pystyi lämmittämään ilmaa siinä välillä 2 - 5 asteen verran. Paikoin aamun ja alkuillan kylmyyshuipentumat olivat samat. Listatuista lämpötiloista voidaan havaita myös, kuinka vielä laajasti sulasta merivedestä huolimatta pakkanen pystyi kiristymään melko alhaisiin lukemiin aivan meren äärelläkin, kuten Ahvenanmaalla ja Kotka Rankissa. Sula meri mahdollisti pakkasessa tyypillistä merisavua. Toisaalta esim. Tampereen seudulla isojenkin järvien jäätymisen eteneminen oli kaventanut leudontavan vaikutuksen enää Siilinkarin kaltaisille keskellä järveä oleville paikoille.

Nyttemmin on siis jo laajasti nopeasti leudontuvia lämpötiloja ja sitä on siivittänyt tämän loppupäivän / illan aikana monin paikoin näyttävät jääsumulautat ja jääkidesadepöllyt vähitellen virinneissä länsituulissa, mistä on aiheutunut mm. näyttäviä haloilmiöitä. Huomenna tiistaina lumipyryalueen myötä lännestä leviää jo suojasäätä.

No comments: