Sunday, February 08, 2015

Myrskyseuranta su 8.2.2015: Tuhoisa pohjoistuulinen Laina-myrsky ajoittain lumikuuroisena

Tällä talvikaudella 2014-2015 lumimyrskyseurannan kynnys ei ole ottanut ylittyäkseen sitten millään, vaikka ajoittain on ollut hetkellisesti sakeitakin lumisateita melko voimakkaan tuulen kera - Nyt kuitenkin on saapumassa Suomeen vain lumikuurojen kera sellainen puhuri, että myrskyseurantaan on aihetta.

Kyseessä on Lapin länsipuolelta Pohjanmeren yli kaakkoon matkaavan matalapaineen osakeskuksen tuoma pohjoistuuli, missä tuhoakin tekeviä myrskypuuskia esiintyy tästä la-su yöstä alkaen Etelä-Suomen tarkastelualueella länsipainotteisesti ja myrskypuuskien vaihetta kestää sunnuntain iltapäivään saakka. Tällä kertaa olen valinnut seurantapaikakseni Hämeenlinnan, missä saattaa olla voimakkaampia puuskia etelärannikkoon verrattuna; tarkkailupaikallani pahimpien puuskien vaihetta ennustellaan aamupäivälle - alkuiltapäivälle... 

Joka tapauksessa tässä myrskytilanteessa sateet jäävät siis vähiin vain lumikuuroina eikä merkittävää lumikertymää tai tuulikinostumisongelmia ole odotettavissa, kun edeltäneiden kahden päivän suojasäissä kastunut olemassa oleva lumipeitekin on taas jäätymässä myrskyn tuomassa pakkassäässä jäisen kovaksi. Sakeimmissa lumikuuroissa tosin voi olla paikoin ja hetkellisesti lumimyrskyisiä olosuhteita.

Myrsky on ollut tulossa keskisen-pohjoisen Norjan suunnasta, missä se on aiheuttanut lauantain puolella jopa hirmumyrskypuuskia aina n. 50 m/s saakka!

Mediassa tuulitilanne on jo saanut Laina-myrskyn nimen ja senkin seurannassa tarjoan nyt seuraavaksi Myrskyvaroitus.com -sivuston laatiman myrskyennusteen ja poimin sieltä lainauksen kuvaamaan tilannetta:

"Merellä

Lännempi, kaakkoon putoava osakeskus alkaa voimistaa tuulta Perämerellä hieman ennen puolta yötä ja yön mittaan muillakin läntisillä merialueilla. Keskituuli yltää merellä todennäköisesti 22-25 m/s luokkaan vaikkakin yksittäisillä korkeilla meriasemilla voidaan mitata tätäkin kovempia lukemia. Voimakkaan pohjoisvirtauksen vuoksi merivesi laskee hyvin nopeasti yli metrin Perämeren pohjukassa. Lisäksi merkitsevä aallonkorkeus saattaa nousta kuuteen metriin Selkämerellä.

Maalla

Erittäin puuskainen luoteistuuli voimistuu nopeasti lauantain viimeisten tuntien aikana aluksi Lapin luoteisosassa sekä Pohjanmaalla. Näillä alueilla tuulimaksimi osuu pääasiassa yöhön klo. 23-04. Yön ja aamun kuluessa tuulisin alue siirtyy myös muualle Lappiin sekä laajemmin maan länsiosaan. Puuskainen pohjoistuuli jatkuu sunnuntaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa ja tuuli alkaa hellittää selvemmin vasta illan aikana. Tuuli lisää sunnuntaina selvästi pakkasen purevuutta ja saattaa lumikuurojen yhteydessä johtaa paikoin erittäin huonoon ajokeliin.

Voimakkaimmat tuulet maa-alueilla osuvat Pohjois-Lappiin sekä Pohjanmaalle, joissa puuskat ovat pääasiassa luokkaa 20-25 m/s. Lapin tuuli-ilmastossa lukemat eivät ole merkittäviä ja niinpä vahinkoja ei ole juuri odotettavissa. Sen sijaan Pohjanmaalla puuskat voivat aiheuttaa puustovahinkoja sekä sähkökatkoksia. Metsätuhoja hillitsee hieman routa, jota on tosin SYKEn mukaan ajankohtaan nähden vähänlaisesti maan etelä- ja keskiosassa (0-15 cm). Kokonaiskuvan perusteella Pohjanmaalla liikutaan silti oranssin vaaratason alaosassa. Muutoin paikallisempia ja vähäisempiä tuulivahinkoja on odotettavissa lähinnä Päijänteen länsipuolella, jossa puuskat yltävät aamulla ja päivällä 17-22 m/s luokkaan. Hankala tykkytilanne maan keskivaiheilla saattaa aiheuttaa jonkin verran sähkökatkoksia myös alueilla, joissa tuuli ei ole kaikkein voimakkainta.".

Ennen varsinaista tilannepäivityslistaa kerron edeltäneen lauantain illan sään kehityksestä tähän mennessä: illan suussa Etelä-Suomen ylitti luoteesta matalapaineen eteläreunalla liikkunut okludoituva rintamasysteemi, jonka edellä pilvisyys vaihteli runsaana ja rakoilevana kumpukerros- ja hahtuvapilvistä verhopilviin sijoittuen taivaalle vyöhykkeinä, lauttoina ja levyinä, ja ajoittain oli tasaisemmin pilvistä. Länsituulet olivat korkeintaan kohtalaisia ja lämpötilat parisen astetta plussalla.

Rintaman ylityksessä tuli alueella kohtalaisia sateita vetenä-räntänä-märkänä lumena 1 - 2 tunnin ajan ja samalla ilma oli hetken aikaa vähän utuisempaa. Heti rintaman ylityksen jälkeen taivaalle jäi hitaasti ja vyöhykkeittäin ohentunutta verho- ja harsopilveä alapilvilajien ja udun hälvettyä. Samalla kohtalaiset tuulet alkoivat kääntyä enemmän luoteeseen. Lämpötila lähti hitaaseen laskuun.

Aivan illan lopussa esim. tarkkailupaikallani Hämeenlinnassa taivas selkeni pohjoisesta alkaen jopa lähes kokonaan ja pitkästä aikaa tähtitaivas tuli kunnolla näkyviin. Luoteistuulet voimistuivat, mutta olivat puuskissa vasta navakoita. Samalla lämpötila alkoi laskea pakkasen puolelle.

Seuraava tilannepäivityslistaus päivittyy epätahtiin siinä mielessä, että ensimmäisen päivityksen jälkeen seuraa yöunivaihe ja sitten huomenna päivällä vietän myös muutenkin maastossa valokuvaamisaikaa, joten osa päivityksistä tulee jälkikäteen viiveellä.


Päivitys 8.2.2015 klo. 00:55: Tällä hetkellä Hämeenlinnassa taivas on edelleen pääosin selkeä ja tuuli on kääntymässä vähitellen luoteesta pohjoiseen, mutta puuskat ovat edelleen vasta navakoita ja humisevat siksi talon nurkissa vasta vaimeahkosti. Lämpötila on laskenut -3 asteeseen. Pohjanmaalla on etelään päin kurottumassa lumipyryn-kuurojen alue ja sen mukana ilmeisesti myrskypuuskien aluekin tulee...

Tilanne 8.2.2015 klo. 04:00 - 06:00: Pohjanmaalta levisi tällä aikajaksolla em. lumipyryalue käytännössä lähes koko Etelä- ja Keski-Suomen kattavaksi heikkojen - kohtalaisten lumikuurojen alueeksi. Samalla heräilin sen verran tuona aikana, että havaitsin myrskyisten puuskien alkaneen tilannevaiheen mukana, kun talon nurkissa alkoi voimakkaammat puuskahuminat. Lämpötila alkoi poukkoilla täällä Hämeenlinnassa -2 ja -3 asteen välillä ja taivaalle tuli kuuroalueen mukana yhtenäinen kumpukerrospilvikansi.

Päivitys 8.2.2015 klo. 09:35: Tällä hetkellä myrskyisät puuskat ovat n. viimeisen tunnin aikana voimistuneet hieman lisää, kun talon nurkissa jylisee ajoittain voimakkaammin. Arviolta puuskavoimakkuus ei ole kuitenkaan esim. taannoisen Tapani-myrskyn luokkaa, vaan ehkä ovat n. 20 m/s. Keskituuli näyttää olevan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivun mukaan 10 m/s. Taivaalla seilaa nopeasti pohjoisesta tuulen mukana repaleisen kokkareisia kumpukerrospilviä yhtenäisenä, mutta rakoilevana kantena. Hämeenlinnan yli meni sen verran heikkoja lumikuuroja n. tuntia aikaisemmin, ettei maahan jäänyt niistä juuri mitään merkkiä. Lämpötila on -3 astetta.

Päivitys 8.2.2015 klo. 11:00: Myrskypuuskissa oli melkein heti edellisen päivityksen jälkeen heikompituulinen vaihe, jolloin nurkkahuminoissakin se kuului vaimentuneina ääninä. Nyt on kuitenkin uusi puhurivaihe tullut entistäkin hieman voimakkaampana! Taivaalla on yhä samanlainen kumpukerrospilvikansi, jonka seassa on paikoin lievää sadejuovasameutta; maahan asti ei kuitenkaan näytä tulevan lumihiutaleita. Lämpötila on muutaman kymmenyksen -3 asteen leudommalla puolella. 

Tämän myrskyn erikoispiirteenä on lumikuuroitta jääneillä alueilla se, että lumi ei pöllyä ollenkaan, koska vanha lumipeite on nyt edeltäneestä suojasäästä kostuneena jäätynyt kovaksi; tämä on ollut täällä Hämeenlinnassakin nyt havaittavissa tämän aamun-aamupäivän aikana.

Päivitys 8.2.2015 klo. 14:00: Edellisen päivityksen jälkeen olen ulkoillut täällä Hämeenlinnassa ja sinä aikana myrskypuuskat ovat olleet voimakkaimmillaan; arviolta 20 - 25 m/s. Puuskat tuntuivat avoimilla paikoilla hyvin puskevilta ja isoissa puissa puuskamelu oli varsin jyrisevää. Lumi ei tosiaan pöllynnyt ollenkaan, mutta järvenselällä oli hieman havaittavissa kovimmissa puuskissa pintatuiskuntaa irronneiden lumiosasten takia. Myrskypuuskat ovat irrottaneet tyypillisesti puista oksia, missä etenkin isojen koivujen ja salavien alle tuulen suunnassa eteläpainotteisesti on tullut oksia lumen päälle jopa mattomaisesti. Samoin kuusten vierelle puuskat ovat irrottaneet vanhoja neulasia lumen päälle selväksi pinnoitteeksi.

Edellisen päivityksen jälkeen kumpukerrospilvikansi on pysynyt enimmäkseen yhtenäisenä pieniä rakoiluja lukuun ottamatta, mutta aivan viime hetkillä se on alkanut rakoilemaan enemmän puolipilviseksi. Vähän aikaa sitten oli ilmassa ajoittain yksittäisiä hiutaleita, mutta nyt on kokonaan poutaa. Lämpötila on pysynyt -2,5 ja -3 asteen välillä tasaisesti.

Päivitys 8.2.2015 klo. 16:20: Tämä jää viimeiseksi päivitykseksi, kun myrsky on jo nopeasti laantumassa - Edellisen päivityksen jälkeen melkein heti taivas selkeni lähes kokonaan täällä tarkkailupaikallani ja viimeisen tunnin aikana pilviä ei ole ollut enää yhtään ja ilma hyvin kuulaan kirkas. Vielä pohjoistuuli on ollut kovapuuskaista sitten viime päivityksen, mutta seuraavien lähituntien aikana tuuli heikkenee selvästi ja lähes tyyntyy. Samalla lämpötila alkaa laskea kohti -10 astetta ja ensi yönä kylmemmäksikin, mutta vielä tällä hetkellä on -3,5 astetta.

Kävin viime päivityksen jälkeen vielä ulkona tutkimassa myrskyn vaikutuksia ja löysin puustotuhon - Kyseessä oli Hämeen linnan Linnanpuistossa olleista vanhoista ja isoista hopeasalavista (Salix alba "Sibirica") yksi, joka oli sanan mukaisesti katkennut keskeltä poikki.

Lopuksi muutama myrskyuutinen eri medioista >> Tuhannet sähköttä Länsi- ja Keski-Suomessa – Etelässä Laina-myrsky voimistuu iltapäivälläMerialueilla hurjaa kyytiä – aallon korkeus yli 11 metriäNorja ja Ruotsi selvisivät hirmumyrskystä ilman suuria tuhojaNorjalainen meteorologi: En ole koskaan nähnyt vastaavaa myrskyäNäin Laina-myrsky etenee: tuntureilla jopa hirmumyrskypuuskiaLaina-myrsky sulki kuplahallin Turussa - puuskatuuli 39,7 m/s, aallonkorkeus 11,3 metriä ja tässä ko. sään aiheuttama erikoinen ilmiö >> Lumeen ilmestyi taideteoksia - lukija ikuisti upean luonnonilmiön.

No comments: