Sunday, April 05, 2015

Pajunkissapoiminnan väärät tavat - Oksien katkaisua rumasti repimällä vältettävä ja siisti katkaisu saksilla / veitsellä suositeltavaa

Olemme viettäneet Pääsiäisen aikaa ja siksi otan ajankohtaisesti taas viime vuotiseen tapaan (Kasvien hoidon ja estetiikan kritiikkiä - Rumuushaitat pajunkissaoksien poiminnasta ja vanhojen pensaiden väärinlannoittaminen) kritiikkinä esille pajunkissapoiminnassa esille tulleet väärät oksien keruutavat - Kyse on siis pajunkissaoksien huolimaton repiminen ja siten maisemien rumentaminen tuhoavalla tavalla. 

Sen sijaan poiminta pitää suorittaa terävällä veitsellä tai puutarhasaksilla niin, että katkaisukohta oksassa jää pieneksi ja siistiksi - Eli huomaamattomaksi. Samalla on toki huomioitava sekin, että pajunkissoja jää pensaisiin paikalleen riittävästi edelleen ihasteltavaksi.

Haluan, että poisoppiminen tästä väärästä keruutavasta lisääntyy ja oikea tapa alkaa korvaamaan sitä, joten otan aina vuosittain näitä tapauksia esittelyyn niitä havaitessani. 

Nuo väärät repimistavat kertovat juuri siitä, kuinka ko. "poimijoilla" on heikosti kehittynyt välittäminen yhteisistä ympäristöistämme - meidän kaikkien julkisista tiloista!

Huono välittäminen yhteisestä julkisesta tilasta kertoo puolestaan mm. juuri siitä, kuinka länsimainen ihminen on tullut kulttuurimme rappioluisussa hyvin itsekeskeiseksi ja siten ymmärtämättömäksi yhteishyvästä ja kollektiivisesta parhaasta - Yli-individuaali subjektin sokeus ja narsismi ilmenee niin monella tavalla ja onkin selvää, että sellaista nähdään myös tässä katsannossa; luonnon kaltoin kohteleminenkin voi olla symbolisesti "vain" näin "pienen" elevääristymän ilmentämää.

Erityisen rumaa tästä oksarepimisestä tekee juuri se, kuinka nämä oksavauriot on usein vilkkaasti liikennöityjen reittien aivan vieressä kaikkien nähtävillä, kuten alla olevista ottamistani valokuvahavainnollistuksista käy ilmi - Se puolestaan kertoo osaltaan länsimaisen ihmisen laiskuudestakin eli henkisestä velttoudesta ja ohuudesta, missä yksilö ohjautuu tekemään lähinnä vain "riman ali" ja "helpointa mahdollista" >> Ei nähdä sen vertaa vaivaa, että jätetään muidenkin ihasteltavaksi siistejä pensaita ja poimitaan siksi vähän sivummalta reitin varrelta tai mennään varta vasten rauhalliseen ja syrjäiseen poimintapaikkaan. ...Eikä sielläkään toimita kuin "pellossa".

Tähän poimintakritiikkiin liittyen tähdennän vielä sitäkin, kuinka mm. juuri pajuja pidetään monesti muka ns. "roskakasveina", joita muka voi siksi hieman käsitellä kovakouraisesti repimällä ja katkomalla - Ei se ole niin! 

Julkisilla paikoilla tulee mielestäni kohdella näitäkin kasveja aivan tasavertaisesti muihinkin kasvamaan jätettyihin nähden >> Kaikki kasvit ovat ihmisten käyttämillä viheralueilla myös koristekasveiksi määriteltävissä luonnonvaraisista istutettuihin lajeihin, ja siksi niitä tulee senkin kautta arvostaa ja kohdella rumuutta välttävästi.


Vääriä pajunkissapoiminnan tapoja Espoosta maaliskuussa 2015 >>


Huolimattomasti revittyjä pajun oksia Espoossa 22.3.2015 - A

Huolimattomasti revittyjä pajun (Salix sp.) oksia kuvattuna sunnuntaina 22.3.2015 Espoossa; tämä paikka on vanhan Turuntien pohjoispuolella Leppävaaran keskustasta pari kilometriä länsiluoteeseen Leppäsillan itäreunalla, missä vasemmalla nähdään peltoalueen keskellä kulkevaa kuntorataa. Repimisjälkinä oksissa tässä on tyypillisiä palkeenkieliä.


Huolimattomasti revittyjä pajun oksia Espoossa 26.3.2015 - B

Huolimattomasti revittyjä pajun (Salix sp.) oksia kuvattuna torstaina 26.3.2015 Espoossa; tämä paikka on Rastaalan itäreunalla Leppälinnunrinne-nimisen pihakadun itäpään tienoilla ulkoilualueella, missä tässä nähdään taustalla sorapintaista kevyenliikenteen väylää. Repimisjälkenä tässä on lohjennutta oksavauriota.


Huolimattomasti revittyjä pajun oksia Espoossa 27.3.2015 - C

Huolimattomasti katkottu pajun (Salix sp.) runko kuvattuna perjantaina 27.3.2015 Espoossa; tämä paikka on ylimpään kuvaan verrattuna lähes samasta kohtaa. Muista poikkeavana tuhoamis"innovaationa" tässä on jopa kokonainen katkaistu runko, jotta oli päästy haalimaan ylhäällä latvoissa olleita pajunkissoja. Omituista toisaalta tässä tapauksessa oli se, että ko. "kissalliset" oksat oli kuitenkin loppuvaiheena repimisen sijaan katkaistu siististi ilmeisesti puutarhasaksilla / terävällä veitsellä, kuten olen suositellut.

No comments: