Sunday, September 13, 2015

Kasvien hoidon kritiikkiä - Hämeenlinnan keskustassa kesäkukka-amppelien liian varhainen poisto alkusyksyn kukintamenetyksenä

Nyt otan heti tuoreeltaan käsittelyyni kasvien hoidon kritiikkiä, kun sellaiseen kohtasin tänään sunnuntaina 13.9.2015 aihetta Hämeenlinnassa.

Olin tekemässä ko. kohteessa tämän vuoden alusta aloittamaani timelapse-valokuvasarjan viikoittaista valokuvauskierrostani (Kerron tästä timelapse-projektistani joskus myöhemmin...) ja sen aikana huomasin, kuinka ko. kaupungin jo hyvin perinteisinä tunnusmerkkeinä olleet kesäkukka-amppelit oli poistettu keskusta-alueellaan tällä viikolla aivan liian aikaisin, ja kun ne vielä kukkivatkin pääosin hienosti juuri ennen poistoaan.

Näin menetettiin alkusyksylle venymässä ollut ja symbolisestikin merkittävä kasviestetiikka aivan virheellisesti!

Todella typerä teko! Mikä lie syynä? - "logistiikkaongelmat" vai rahan puute ja siten "hoidosta tinkiminen" / "hoitajien puute", ja siten "ylireagointipoisto"...?

Oli miten oli, niin aikamoisen juntin kuvan suomalaisesta puisto- ja puutarhakulttuurista tämäkin taas antaa.

Kun maassamme on jopa n. puoli vuotta herkkien (kukka)kasvien kasvattamiseen soveltumatonta vuodenaikaa, niin miksi ihmeessä ei panosteta siihen, että se toinen soveltuva puolivuotinen tulee sitten erittäin tiiviisti kokonaan ja mahdollisimman tarkasti loppuun saakka täytettyä mahdollisimman hyvällä kasviestetiikalla? 

Tämä etuaikaispoisto on erikoista siinäkin mielessä, koska monena edellisvuonna näitä Hämeenlinnan amppeleita ei ole poistettu näin erikoisen aikaisin, vaan joskus ne ovat olleet jopa lokakuun alkuunkin saakka paikoillaan.

Jos tosiaan rahan puute on tähän etuaikaispoistoon syynä, niin se kertoo puolestaan itse kulttuuristamme kokonaisuutenakin >> Siinä ilmenee taas rahan vallan iskostama jopa keskiaikainen kehittymättömyys; Seppo Oikkosen sanoin "ptolemaiolaisesti" uskonnollislaatuinen harhaisuus rahatalouden kaikkivoipaisuuskuvitelmana ja sen kautta reaalitodellisuudessa tapahtuvan rappioprosessin suorastaan kaiken kattavuus - Myös siis viheralallakin.

-- Seppo Oikkosen uudesta blogista voitte opiskella tämän raha-ansankin taustaa lisää >> Alkon kassalla.

Maailman tilannetta paljon viime vuosina itsekin seurattuani ja opiskeltuani olen valitettavasti näkemässä pitkälle tulevaisuuteen lähinnä olosuhteiden jatkuvaa huonontumista länsimaissa - Siksi myös tuonlainen ja monenlainen muukin kasviestetiikasta tinkiminen jopa hullunkurisina huonontamisina tulee lisääntymään ja siksi viheralan maineen huonontuminenkin jatkuu. 

Siksi tämä on turhauttavaa ja lannistavaa minunlaiselle ihmiselle, jolle kasviestetiikan maksimointi ja uutta luova kekseliäisyys on erittäin keskeinen tapa luoda hyvää puisto- ja puutarhakulttuuria.

Hyvin pessimistisesti joudun sanomaan, että Suomi tuleekin pysymään junttimaana myös tässä katsannossa jatkossakin...

Laitoin alle vielä kaksi ottamaani valokuvaa havainnollistamaan ko. mokaa. Kuvat ovat pieni osa tuota timelapse-projektiani, joten osuvasti sattuikin tämä kritiikin aihe esille kahden eri kuvausajankohdan haaviin tässä kuvien kohteessa, mikä on siis Hämeenlinnan keskustori. Siellä noita kesäkukka-amppeleita etenkin on pidetty jo monena vuonna. 

Ylempi valokuva on otettu tänään sunnuntaina 13.9.2015 poistettujen kukka-amppeleiden tilanteessa ja alemmassa edellissunnuntaina 6.9.2015 otetussa valokuvassa amppelit olivat vielä sijoillaan kukkivina >>


Kesäkukka-amppelit poistettu - Hämeenlinnan keskustori 13.9.2015

Kesäkukka-amppelit poistettu valaisinpylväistä - Kuvattu Hämeenlinnan keskustorilla sunnuntaina 13.9.2015.


Kesäkukka-amppelit sijoillaan - Hämeenlinnan keskustori 6.9.2015

Kesäkukka-amppelit vielä sijoillaan valaisinpylväissä - Kuvattu Hämeenlinnan keskustorilla sunnuntaina 6.9.2015.

No comments: