Tuesday, December 22, 2015

Sääennustetta Jouluksi ja vuodenvaihteeseen 2015/16 saakka - Normaalia paljon leudompaa ja lumettomia vesisadeolosuhteita; välipäivinä tilapäistä korkeapainetta heikkoine pakkasineen

Päätin tehdä viikonvaihteen 51-52/2015 ennätyslämpöseurannan päätteeksi päivittämästäni joulunajan-vuodenvaihteen sääennusteesta myös oman kirjoituksensa tähän, jotta se on paremmin esillä. Siispä pidemmittä esipuheitta Etelä-Suomi -painotteisesti sääennustetta vuodenvaihteeseen saakka ja samalla arvio valkoisen Joulun toteutumisesta koko Suomessa >>

Tänään tiistaina länsivirtauksen sekaan on tullut luoteesta yhä kylmempää ilmaa, mutta silti lämpötilat ovat pysyneet koko alueella plusasteilla ja etelä-länsiosissa yhä jopa reilussa +5 asteessa. Pilvisyys on alkanut rakoilemaan edellispäiviä enemmän ja sateita ei ole tullut. Illalla sää voi seljetä vähän lisää ennen uutta lännestä tulevaa sadealuetta, jolloin lämpötilan lasku lähelle nollaa voi paikoin ja hetkeksi mahdollistua Etelä-Suomen sisämaassa.

Tässä vaiheessa tiistaina lumipeitteen raja on paennut edellispäivien ennätysplusasteiden takia suunnilleen linjalle: Ilomantsin pohjoispuolelta Oulun seudulle; etenkin itäosiltaan lumiraja on hyvin jyrkkä, mutta Oulun seudulla epämääräisempi ja laikuttaisempi. Lapissa ja Kainuussa sen sijaan on monin paikoin jopa reilut 50 cm lumipeitettä! - Eli hyvin turvattu valkoinen Joulu.

Aatonaaton eli keskiviikon yöllä ja aamulla Etelä- ja Keski-Suomen yli menee pieni matalapaine sadealueensa kera eteläpuolisine länsituulineen; näillä näkymin sateen olomuodon suhteen n. Jyväskylän tasa näyttää olevan jakava kohta > Sen tasan pohjoispuolelle tuohon em. lumirajaan saakka voi ainakin osa sateista tulla sen verran lumisena, että uutta lumipeitettä syntynee sinne ainakin parista muutamaan senttiä. Jyväskylän seutu on siinä ja siinä, että voiko sinne tulla uutta lunta, kun ennustemallien perusteella osa on lumisemman ja toinen osa vetisemmän sateen kannalla...

Aatonaaton päivän mittaan sadealueen jälkeen pieni osa tuosta mahdollisesta uudesta lumesta voi sulaa. Muttei kaikki, koska lämpötilat ovat ko. alueella vain hitusen ja hetken plussalla sateen jälkeen. Etelä-Suomessa sen sijaan sadealueen myötä lämpöasteita voi olla taas +5 asteen vaiheilla ja hetken ylikin varsinkin meren äärellä. Etelärannikkoa viistää uusi vesisadealue itään päivän mittaan, mutta illalla koko alueella poutaantuu ja selkenee, jolloin lämpötilat laskevat lähemmäksi nollaa sisämaassa.

Jouluaattona torstaina on vuorossa heikon korkeapaineen selänteen ylitys lännestä itään, jolloin länsi-luoteistuulet heikkenevät hetkeksi ja sää on vähäpilvistä jo yöstä alkaen; ajoittain voi olla täysin selkeääkin. Lämpötilat ovat nollan vaiheilla siten, että plusasteita on ainakin eteläisimmissä osissa ja aurinko jaksaa lämmittää alkuiltapäivällä plusasteille myös sisämaassakin. Illalla tuuli kääntyy lounaaseen ja voimistuu. Samalla pilvisyys lisääntyy edeltäen lännestä tulevaa seuraavaa sadealuetta ja leudompaa ilmamassaa eli lämpötilat alkavat kohota selvemmin plussalle kaikkialla; vesisateita voi ehtiä lounaiskolkkaan puoleen yöhön mennessä - Aaton lumitilanteeksi muodostuu täten siis se, mitä aatonaattona mahdollisesti em. tapaan sattuu eli n. Jyväskylän tasalta etelään lunta on turha odottaa aatoksi. Lumesta pitäviä lohduttanee lumettomalla alueella kuitenkin se, että aaton selkeä sää mahdollistaa hetkeksi mukavaa auringonpaistetta.

Joulupäivänä perjantaina voimakas matalapaine siirtyy Norjanmereltä Lappia viistäen Jäämerelle koilliseen. Sen pääsadealue siirtyy alkupäivän mittaan Etelä-Suomen yli, missä sen mukana tulee erittäin leuto annos ilmaa. Siinä aluksi yöstä alkuiltapäivään saakka jopa Lapissa tulee hetkeksi suojaa ja Etelä-Suomessa päästään taas yli +5 asteen laajalla alueella; sateet tulevat siis vetisinä ja tässä vaiheessa nuo em. Keski-Suomen uudet mahdolliset lumet sulavat pois. Sadealueen jälkipuolella luoteesta pääsee kuitenkin kylmempää ilmaa pian perään, joten illalla lämpötilat laskevat selvästi ja etelässäkin voidaan päästä ennen loppujen sateiden poistumista sen verran nollan vaiheille, että ainakin sisämaassa voi tulla lumikuuroista ohuita lumipeitteitä silloin. Tuulet ovat hyvin voimakkaita; hetkittäin voi olla jopa myrskyistä!

Tapaninpäivänä lauantaina vallitsee tuon matalapaineen jälkeinen kylmempi länsi-luoteistuuli, joka on aluksi hyvin voimakas ja puuskainen. Enimmäkseen vallitsee poutasää ja pilvisyys vaihtelee laajoissa raameissa lähes selkeästä lähes pilviseen; länsirannikolla on lumikuurojen mahdollisuutta. Yöstä alkaen lämpötilat asettuvat lähes koko alueella parisen astetta pakkaselle, mutta ainakin meren äärellä voi olla n. nollakeliä / lievästi plussaa keskipäivällä. Tässä vaiheessa lumitilanne ei siis juurikaan muutu tai uutta lunta ei ole odotettavissa mahdollisia länsiosan lumikuuroja lukuun ottamatta.

Tapaninpäivän jälkeen on sitten vuorossa korkeapainesäätä eli välipäivinä kylmempi vaihe toteutuu jonkin aikaa > Viikonvaihteessa 52/53 vallitsee Suomen ja Baltian päällä korkeapainetta, jolloin tuulet ovat heikkoja ja pilvisyys todennäköisesti vaihtelee laajoissa rajoissa paikallisesti ja ajallisesti. Kylmää talvi-ilmaa virtaa korkeapaineen itäpuolella Venäjällä Mustallemerelle saakka, mutta Etelä-Suomeen jää vain lähinnä heikkoja pakkasia; selkeämmissä tilanteissa ainakin sisämaassa voi pakkasta olla hetkittäin ainakin -5 ja -10 asteen välillä.

Loppuarviona vaikuttaa edelleen siltä, että tuo korkeapaine siirtyisi juuri ennen vuodenvaihdetta Suomen etelä-kaakkoispuolelle: Siirtymisen aikataulu on vielä epäselvä eli osa malleista on nopeampia ja toiset jättävät korkeapainetta vaikuttamaan pidemmälle viikolla 53. Lopulta kuitenkin Pohjois-Atlantin voimakas matalapainetoiminta pääsisi korkeapaineen väistymisen myötä palauttamaan Suomeen leutoja etelän ja lännen välisiä virtauksia ja kosteampaa-pilvisempää säätä - Vielä on epäselvää sekin, kuinka leudoksi sää muotoutuisi vuodenvaihteeksi ja heti sen jälkeen; joissakin ennustemalleissa on plusasteisempia länsi-lounaistuulia ja muissa kylmempiä etelä-lounaisvirtauksia, missä em. Venäjän kautta Mustallemerelle ja Itä-Eurooppaan pääsevä talvisempi ilma osallistuisi myös Suomessa kylmempää versiota ylläpitäen yli vuodenvaihteen. Sateet jäisivät joka tapauksessa niin vähiin, ettei esim. lumettomuuteen olisi tulossa vuodenvaihteeseen mennessä vielä selvää muutosta...

No comments: