Joulukuiden tunnetun historian lämpimin sääjakso Etelä-Suomessa on nyt jäänyt taakse, mutta palataanpa tarkastelemaan sitä ottamieni valokuvien kera - Miltä ennätyssää ja sen vaikutukset näyttivät maisemissa tilanteen oltua päällä ja vähän sen jälkeen.
Tässä on ko. ennätyslämpimästä jaksosta tekemäni maksimilämpötilaseuranta, mistä voitte alla olevia kuvia katsellessanne palauttaa mieleenne säätilanteiden kehitysvaiheet ja meteorologian niiden taustalla >> Joulukuun ennätyslämpimyys viikolla 51 - 52/2015 - Maksimilämpötilaseurantaa 18. - 21.12.2015.
Alle olen sommitellut ensin ylimmäksi sekalaisen kokoelman maisemanäkymiä ko. säätilanteiden tunnelmia ja vaikutuksia havainnollistamaan - Kuvia on 9 kpl. ja ne on laitettu kronologiseen järjestykseen ylimmän uusimmasta alkaen. Kuvat esittelevät maisemanäkymiä sekä Espoosta että Hämeenlinnasta ajalta 18. - 22.12.2015. Yksi kuva on myös Helsingin Rautatientorilta eiliseltä päivältä (maanantai).
Toisena osana valokuvissani esittelen viime la ja su välisenä yönä ko. ennätyslämpimän ilmamassan saapumisen mukana noussutta sumua vaiheittaisena neljän kuvan sarjana Espoosta; kuvat on otettu omalta parvekkeeltani sunnuntain 20.12. alkuyöllä klo. yhden ja kolmen välillä. Kuvat ovat kronologisessa järjestyksessä ylimmän uusimmasta alimman vanhimpaan.
Sitten sen alle laitan esille hämmästyttäviä kuvia ruohovartisen kasvillisuuden reaktioista, mikä on ollut seurausta myös koko joulukuun huippuleutoudesta, ja itse asiassa jo marraskuunkin huippuleutous mukaan lukien vaikutuksiin. Kuvien tilanteet näyttävät kahta reagointityyppiä; yhtäältä kyse on ollut jopa puoliainavihantaista tyyliä lähestyneestä vanhan kasvun säilymisestä talveen ja toisaalta uuden kasvun esille noususta kevään tapaan - Tässä osassa kuviani on Espoosta ja Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta ajalta 20. ja 21.12.2015.
Aivan alimmaisena havainnollistan saman espoolaisen peltonäkymän puitteissa vertailevana kuvaparina tätä marras-joulukuun huippuleutouden aiheuttamaa kasvien kasvua. Ylimmäinen kuva on viime sunnuntain ennätyslämpöpäivältä ja alimmainen marraskuun lopusta eli kuvien ottamisen välillä on viikkoa vajaa kuukausi aikaa - Kuvaparin huikeaa kasvien kasvuhavainnollistusta korostaa molempien "taustana" olleet samanlaiset pilvitilanteet; molemmissa oli lievästi kokkareista sumupilveä, mikä kumpukerrospilvien tapaan liittyy tyypillisesti tällaisiin leutoihin etelän ja lännen välisiin virtauksiin tässä vaiheessa vuotta.
Valikoima maisemanäkymiä joulukuun 2015 ennätyslämpimän sääjakson tunnelmista ja vaikutuksista ajalla 18. - 22.12.2015 >>
Järvinäkymää kumpukerrospilvineen Vanajavedelle kuvattuna tiistaina 22.12.2015 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta lounaaseen - Ennätyslämpö oli jo jäänyt taakse, mutta reilun +5 asteen iltapäivälämmössä tämä täysin sula järvivesi osoitti edelleen hyvin poikkeavia olosuhteita vuodenaikaan nähden. Järvet olivat tässä vaiheessa kokonaan sulia jopa Keski-Suomea myöten ja pintavesiltään paikoin yhä jopa lähes +5 asteisia. Järvet olivat "talven" ensimmäisen kerran tällä seudulla lievästi jääriitteisiä vasta muutamana ko. ennätyslämpöä edeltäneenä päivänä. Kuvan ottoaika klo. 13:21 havainnollistaa tässä ollutta talvipäivänseisauksen hämäryyttä, kuten seuraavassakin kuvassa alla.
Kujannenäkymää Vanajaveden äärellä kuvattuna tiistaina 22.12.2015 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta itäkaakkoon - Näitä puistolehmuksia (Tilia X vulgaris), kuten muitakaan puuvartisia kasveja ei tämä ennätyslämpö näyttänyt häiritsevän, koska ainoat havainnot niiden parissa sattuneista reaktioista ovat tässä kuussa olleet runsaasti esille tulleet pajujen (Salix sp.) kissavaiheiset kukinnan esiasteet. Kuvassa tälläkin nurmikolla oli silti vihreä kasvu lisääntynyt kuun mittaan.
Näkymää Rautatientorin tekojääradalle kuvattuna maanantaina 21.12.2015 Helsingin keskustassa - Ko. torin tekojääradan jäähdytysjärjestelmä näytti olevan hyvin voimakasta tekoa, kun tuon elektronisen lämpömittarin mukaan ilma oli jopa +9 asteista tilanteessa; jään pinnalla velloi silti vain vähäinen sulaveden kerros. Tuo vasemman laidan "lumi" ei ollut luonnonlunta, vaan jääradan hoidosta tullutta / siinä käytettyä ns. ylijäämäsohjoa. Helsingissähän ei ole tähän mennessä tarvinnut vielä aurata lunta kertaakaan.
Kujannenäkymää Leppävaaran keskustassa kuvattuna sunnuntaina 20.12.2015 Espoossa - Kaikkialla Etelä-Suomessa meren ääreltä sisämaahan nurmikoilla oli vihreää kasvua havaittavissa koko joulukuun mittaan, kuten tässäkin. Kasvu oli toisin paikoin melko tasaisesti levittynyttä, mutta joillakin toisilla nurmikoilla oli kirjavuutta ruskaan kellastuneiden ja tupasmaisesti vihreissä kasvuvaiheissa olleiden tupasmaisten osien vaihteluina. Hyvin harvoilla nurmikoilla kasvua oli tapahtunut leikkuutarpeeseen saakka.
Kivikkoista puronäkymää Leppävaaran keskustassa kuvattuna sunnuntaina 20.12.2015 Espoossa - Tämän ennätyslämpöjakson ensimmäisissä vaiheissa perjantaina 18.12.2015 satoi sen verran runsaasti vettä, että virtaavat vesistöt olivat normaalia vuolaampia edelleen. Asiaan toki vaikutti myös jo koko joulukuun aikaiset melko runsaat vesisateet. Poikkeavia / merkittäviä tulvatilanteita ei kuitenkaan ole muodostunut jokiin eikä ojiin tähänkään päivään mennessä. Tässäkin kuvassa nähdään heinien uutta vihreää kasvua puron päätyosiossa.
Alkuiltapäivän aurinkoista peltonäkymää Leppäsillassa kuvattuna lauantaina 19.12.2015 Espoossa - Joulukuun runsaat vesisateet ovat näkyneet kuitenkin peltojen alavilla / notkoisilla paikoilla tulvalampina, kun maaperä on vettynyt ns. kylläiseksi ja kun haihdunta on vuoden tässä vaiheessa hyvin heikkoa. Tässä kuvassa nähdään myös vihreää heinien uutta joulukuun kasvua ja alkuiltapäivän matalan auringonpaisteen pitkävarjoisuus havainnollistuu hyvin; kuva on otettu klo. 13:48 kolme päivää ennen talvipäivänseisausta.
Alkuiltapäivän aurinkoista peltonäkymää Leppäsillassa kuvattuna lauantaina 19.12.2015 Espoossa - Joillakin pelto-osilla tulvalammet olivat päässeet kuun mittaan jopa näin pahoiksi. Maan vettyminen ylimäräksi on käynyt joulukuun mittaan esille myös puistoissa ja puutarhoissa nurmikoiden pehmentymisenä paikoin lietteisiksi ja upottaviksi. Samoin märissä metsissä on ollut hakkuualoilla metsätyökoneille isoja toimintaongelmia ja -esteitä.
Alkuiltapäivän sateista peltonäkymää Leppäsillassa kuvattuna perjantaina 18.12.2015 Espoossa - Tässä ennätyslämpöjakson ensimmäisen huippuleudon ilmamassan tullessa satoi melko reippaasti, mikä oli tässä pikanttia lokakuista tunnelmaa. Kuvassa havainnollistuu hyvin myös tuon niityn kuihtuneen kasvuston seassa yhä sekä vihreinä säilyneitä että uutta vihreää kasvua tuottaneita osia. Kuva on otettu klo. 14:47, mikä osoittaa jo varsin hämärää keinovaloja vaatinutta tilannetta neljä päivää ennen talvipäivän seisausta.
Alkuiltapäivän sateista niittynäkymää Leppäsillassa kuvattuna perjantaina 18.12.2015 Espoossa - Tässäkin oikopolun lammikkoinen märkyys havainnollisti hyvin ajankohdan ja sääolosuhteiden luonnetta. Itse niittyheinikon kuihtuneista osista voidaan todeta, että ne ovat vähitellen lakoontuneet joulukuun mittaan yhä enemmän maata vasten vesisateiden ja voimakkaiden tuulten piiskauksissa ja mädäntymisen edettyä leudoissa olosuhteissa normaalia nopeammin ajankohtaan nähden. Normaalisti lumihanki olisi jo liiskannut ne paljon enemmän maan pintaan.
Sumutilanteen nousua Espoon Leppäsillassa alkuyöstä sunnuntaina 20.12.2015 ennätyslämpimän ilmamassan tulomerkkinä >>
Lauantain ja sunnuntain välisen yön sumutilanteen vaiheita ennätyslämpimän ilmamassan saapumisen yhteydessä kuvattuna Espoon Leppäsillassa sunnuntaina 20.12.2015 klo. 02:49 - Tässä vaiheessa sumu oli tihentynyt jo alas maahan saakka.
Lauantain ja sunnuntain välisen yön sumutilanteen vaiheita ennätyslämpimän ilmamassan saapumisen yhteydessä kuvattuna Espoon Leppäsillassa sunnuntaina 20.12.2015 klo. 02:14 - Tässä vaiheessa sumupatja oli laskeutumassa taivaalta puiden latvojen tasalle.
Lauantain ja sunnuntain välisen yön sumutilanteen vaiheita ennätyslämpimän ilmamassan saapumisen yhteydessä kuvattuna Espoon Leppäsillassa sunnuntaina 20.12.2015 klo. 01:25 - Tässä vaiheessa pilvikansi oli muodostumassa tiiviiksi sumupilveksi, muttei ollut vielä hivuttautumassa maahan.
Lauantain ja sunnuntain välisen yön sumutilanteen vaiheita ennätyslämpimän ilmamassan saapumisen yhteydessä kuvattuna Espoon Leppäsillassa sunnuntaina 20.12.2015 klo. 01:01 - Tässä vaiheessa lounaasta alkoi tulla ensimmäisiä sumupilvikokkareita. Kuvan kaakkoon suuntautuvaan näkymään nähden pilvien ja ylempien kuvatilanteiden sumujen kulkusuunta oli siis vallinneessa lounaistuulessa oikealta vasemmalle.
Kasvillisuuden reaktioita joulu- (ja marraskuun) ennätysleutoudessa kuvattuna 20. ja 21.12.2015 >>
Kasvillisuuden joulukuista kasvukautta Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna maanantaina 21.12.2015 - Säleiköissä olevia köynnösruusuja (Rosa cv.), joissa edelliskesän lehdet olivat säilyneet edelleen kokonaan pakkasvaurioitta, kun pakkasta oli ollut paikalla lokakuun alusta alkaen aniharvoin ja vain -1 ja -5 asteen välisin lukemin. Osa lehdistään oli saanut paleltumien sijaan poikkeuksellisesti myös varsinaista ruskaa. Normaalisti köynnösruusujen lehdet vain paleltuvat kokonaan oikean talven tullessa.
Kasvillisuuden joulukuista kasvukautta Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna maanantaina 21.12.2015 - Komeamaksaruohon (Sedum "Herbstfreude") yhä pakkasvaurioitta säilynyttä versostoaan ja lehdistöään hedelmävaiheisine latvatähkineen; vain vähän varsinaista ruskaa sekä valon puutteesta johtunutta lievää nuutumista oli havaittavissa.
Kasvillisuuden joulukuista kasvukautta Espoon Karakalliossa kuvattuna sunnuntaina 20.12.2015 - Heinien uutta voimakasta vihreää kasvua Karakalliontien viereisen kevyenliikenteen väylän pientareella; kyseessä oli tod. näk. niittynurmikka (Poa pratensis).
Kasvillisuuden joulukuista kasvukautta Espoon Leppävaaran stadionin lähellä kuvattuna sunnuntaina 20.12.2015 - Hiekkaisen kevyenliikenteen väylän ojapientareen reunalla uusia lehtiä joulukuun mittaan kasvattaneita rönsyleinikkejä (Ranunculus repens).
Joulukuun 2015 ruohovartisten kasvien kasvua havainnollistava kuvaparivertailu Espoossa >>
Joulukuun kasvukautta havainnollistavan kuvaparin peltonäkymää kuvattuna Espoon Leppävaaran ja Leppäsillan puolivälissä vanhalta Turuntieltä pohjoiseen sunnuntaina 20.12.2015.
Joulukuun kasvukautta havainnollistavan kuvaparin peltonäkymää kuvattuna Espoon Leppävaaran ja Leppäsillan puolivälissä vanhalta Turuntieltä pohjoiseen lauantaina 28.11.2015.
Tässä kuvaparivertailussa havaitaan, kuinka tuon peltoalueen mulloksessa on nimen omaan joulukuun mittaan tapahtunut heinävaltaista uutta vihreää kasvua; kyseessä ei todennäköisesti ole kuitenkaan minkään syysviljan oraalle itäminen, vaan nimen omaan tilanne vaikuttaa ns. rikkaruohoston kasvuun heräämiseltä.
Lisäksi erona havaitaan ylemmässä kuvassa alemman kuvan tilannetta paljon märempi mullos, joka ilmenee tummempana sävynä ja erottuvampina lätäkköinä.
Kuvat on otettu melkein samaan vuorokauden aikaan, mistä voidaan päätellä osittain talvipäivänseisaukseen (22.12.2015) nähden ollutta ajankohtaeroa kuvien kesken - Alempi kuva on otettu klo. 13:06 ja ylempi klo. 12:59. Alempi kuva marraskuisena näyttääkin siksi ylempää lähes talvipäivänseisauksellista kuvaa valoisammalta, kun siinä aurinko oli korkeammalla taivaalla - Joskin tilanteessa ollut pilvikansi saattoi olla myös ylemmän kuvan tilannetta hieman ohuempi.
Tuesday, December 22, 2015
Joulukuun viikonvaihteen 51-52/2015 ennätyslämpöjakson tunnelma- ja havainnollistusvalokuviani sekä ajankohdan äärierikoisen kasvukauden tilanteita
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment