Friday, January 01, 2016

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Måns Zelmerlöv - Heroes

Palaan musiikkiaiheiseen kirjoitussarjaani, kun otan nyt esille yhden päivän kirjoitussarjana kolme päättyneen vuoden 2015 aikana julkaistua laulua. Ne saavat kuvata tämän hetken populaarimusiikin sisällyksellisintä antia, ja ne ovatkin länsimaiden rappioprosesseja oivallisesti kuvaavia ja sille parantavien prosessien rakentamisen tarvetta osoittavia lauluja > Tässä otan ensimmäisenä esille vuoden 2015 Euroviisujen voittokappaleen: Måns Zelmerlövin "Heroes".

Voitto meni viisuissa siis taas Ruotsille, mutta tämä kappale ansaitsikin sen selkeästi muihin ehdokkaisiin verrattuna, sillä se oli kaikin puolin muita paremmin ja innovatiivisemmin tehty sekä mielenkiintoisesti esitetty - kappale oli toki musiikillisesti melko tyypillistä ajan trendien mukaista popahtavaa EDM-tyyliä, mutta hyvin mahtipontisen ja melodisen kertosäkeen kera. Liveperformanssinsa viisuissa oli puolestaan näyttävä sekoitus uutta teknologiaa ja pantomiimimaista tarinan kerrontaa hellyttävällä tavalla laulun sanomaan yhdistettynä; se olikin varmaan merkittävin seikka kappaleen erottumisessa muista viisuista edukseen.

Heroes-kappaleen tärkein sisältö on kuitenkin lyriikoissa, missä sanoma ulottuu niin yhteiskunnallispoliittisiin kuin elämän itsensä moniin ilmiöihin > Kappaleen teemana on keskeisesti se, kuinka me nykyajan länsi-ihmiset aikamme kriisien keskellä yhtäältä tuppaamme ajattelemaan asioita ja toimintaamme liikaa "demonien" vallassa eli rappioasenteiden kautta, ja siksi toisaalta on oleellista yrittää ottaa rooliksi sellaisen sijalle sankarimainen asenne maailman parantamiseksi ja elämän nostattamiseksi uuteen kukoistukseen. Kappaleen julistuksenomainen kertosäe nostaa tämän dilemman jopa hyvinkin idealistiseksi tavoitteeksi parantavaan muutokseen.

Ymmärrän tämän dilemman aivan hyvin, kuten äsken vuoden 2015 yhteiskunnallispoliittisessa yhteenvedossani luonnehdin > Valveutumisessa tarpeelliseen ja sopivaan maailmanparantamiseen on monenlaisia kehitys- ja ajatteluongelmia esteenä vaadittavan muutoksen luomiseksi.

Kappaleen osoittamat "demonit mielissämme" tarvitsevat myös tarkempaa ja parempaa tulkintaa, koska on syytä ymmärtää "demonisen ajattelun" perimmäisiä syitä ja toteutumismuotoja hyvinkin laajasti ja syvällisesti - Ei ole itsestään selvää, mikä on demonista ja mikä ei, kun maailmanparantaminen itsekin voi olla "demonista" silloin, kun se on esim. juuttunut juuri osoittamiini dualistisiin vastakkainasetteluharhoihin. Siinä vastakkainasettelun kummallakin puolella kapean ideologinen tunnistaminen ja sen avulla vastapuolen karikatyyrillinen leimaaminen sisältää juuri haitallista "demonisuutta" huolimatta näennäisestä hyvästä tahdosta.

On myös havaittavissa kappaleen lyriikoiden alussa jonkin verran hätiköivää ja paniikinomaista fanaattisuutta, kun siinä kehotetaan elämään "kuin viimeistä päivää", ja samalla syyllistetään itseä "korjaamattoman hävityksen" tekemisestä - No, se voi olla länsikriisissä varsin tyypillinen tunnereaktiosarja... Ei kuitenkaan pidä juuttua itsesääliin, omantunnon loukkuihin eikä tehdä hyvää hosuen!

Kappaleen esille tuomia hyviä ajatuksia ovat silti selvästi yhteisen solidaarisuuden ja yhteistyön merkityksien ja sen luoman voiman ymmärtäminen osaksi maailmanparantamista > "He said I never left your side. When you were lost I followed right behind. Was your foundation"

Tietenkin on niin, että tällaista yhteisymmärryksen voimaa haittaa juuri tuollaisiin vastakkainasetelmallisiin harhoihin vajoaminen, joka on sosiaalista konstruktiota hajottavaa sekä luo tarpeetonta vihaa, vainoharhaisuutta ja epäjatkuvuutta ihmissuhteiden ja ihmisryhmien väleille monilla tavoilla - Itsekin aktivistina olen joutunut vuosien mittaan kokemaan näitä epäluuloja ja antipatioita kohtaani, ja itsellänikin on ollut täysi työ parantaa ajatteluani paremmin sosiaalisempaan suuntaan.

Paras lyriikoiden osa kappaleessa on varmaankin se, missä luonto ja koko ympäristö koetaan inspiraation ja kehittymistä ylläpitäviksi lähteiksi: Se nostattaa asennetta maailmanparantamisessa niin voimakkaaksi, että jopa "madoista voidaan taikoa perhosia". Se saa jopa "heräämään" ja "kääntämään maailman ympäri"... Toki tässäkin voi piillä vaaraa valemaailmanparantamiseen, joksi olen tunnistanut mm. juuri ilmastonmuutosalarmismin.

Toisaalta tämä luonto-ympäristö -vertaus inspiraatio-kehityslähteenä kertoo juuri länsimaisten ihmisten parhaan ajattelun malleista kartesiolaisen paradigman subjektin eriytymisessä omantunnonetiikalliseen aikuisuuteen ja sen projektioina todellisuuden objektivoitumiseen yhteishyvä- ja renessanssiprosesseihin kollektiivisesti.

Joka tapauksessa tällaisen sisällön kera kappale olikin jopa ennen näkemätön piristys Euroviisuissa, kun se korostaa ja promotoi ihmisyyden valveutumista ja viisastumista nykyaikamme ongelmien ratkaisemiseksi - Se on jopa transatlanttisen rappion vastainen julistuslaulu oikein hyvällä tavalla siinä mielessä. 

Kappaleen musiikkivideo on kuitenkin varsin tylsästi lyriikkavideotyylinen, ja Måns laulaa siinä kasvonsa kuvattuna koko ajan samalla tavalla.

Mainittakoon vielä lopuksi kappaleen saamasta kaupallisesta listamenestyksestä - Se jatkoikin viime vuosina parantunutta viisuvoittokappaleiden menestystä, kun esim. Britannian singlelistalla se saavutti sijan 11. Monissa muissa Euroopan maissa kappale sijoittui kuitenkin paremmin top 5 joukkoon ja osassa jopa listaykköseksi, kuten Itävallassa, Belgiassa, Islannissa, Sveitsissä sekä tietenkin kotimaassaan Ruotsissa. Jopa Venäjälläkin kappale oli hyvin suosittu - Måns on kuitenkin toistaiseksi jäämässä vain tämän yhden hitin ihmeeksi...


Måns Zelmerlöv: Heroes - Video ja euroviisuperformanssi

Lyriikat: "Don’t tell the gods I left a mess
I can’t undo what has been done
Let’s run for cover

What if I’m the only hero left?
You better fire off your gun
Once and forever

He said go dry your eyes
And live your life like there is no tomorrow, son
And tell the others

To go sing it like a hummingbird
The greatest anthem ever heard

We are the heroes of our time
But we’re dancing with the demons in our minds

We are the heroes of our time
Heroes, oh whoa…
But we’re dancing with the demons in our minds
Heroes, oh whoa…

We are the heroes of our time
Heroes, oh whoa…
But we’re dancing with the demons in our minds
Heroes, oh whoa…

The crickets sing a song for you
Don’t say a word, don’t make a sound
It’s life’s creation

I make worms turn into butterflies
Wake up and turn this world around
In appreciation

He said I never left your side
When you were lost I followed right behind
Was your foundation

Now go sing it like a hummingbird
The greatest anthem ever heard
Now sing together

We are the heroes of our time
Heroes, oh whoa…
But we’re dancing with the demons in our minds
Heroes, oh whoa…

We are the heroes
(We keep dancing with the demons)
(You could be a hero)

Now go sing it like a hummingbird
The greatest anthem ever heard
Now sing together

We are the heroes of our time
Heroes, oh whoa…
But we’re dancing with the demons in our minds
Heroes, oh whoa…

We are the heroes of our time
Heroes, oh whoa…
But we’re dancing with the demons in our minds
Heroes, oh whoa…

We are the heroes.".

No comments: