Monday, May 30, 2016

Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 3

Kuten oli viime viikolla 21 jo odotettavissa, niin tälle viikon 22 osalle on alkanut tänään maanantaina uusi helleaalto myös Etelä-Suomeen - Edellinen hellejakso päättyi viime keskiviikkona ja sen jälkeen to-su oli epävakaisempaa ja ajankohtaan nähden melko normaalilämpöistä aikaa; tosin Lapissa alkoi jo viikonloppuna lämpenemään erityisen kesäiseksi, ja siellä jo eilen sunnuntaina mitattiin monin paikoin hellelukemia > Lapissa mitattiin hurja lukema: Sallassa yli 26 astetta lämmintä!

Tämä uusin helleaalto alkoi muodostua päättyneenä viikonloppuna korkeapaineen vahvistumisella uudestaan Fennoskandian ylle, jonka länsipuolitse Lappi sai ensimmäisenä lämpöä - Etelä- ja osin Keski-Suomen päälle jäi kuitenkin viime to aikaisesta rintamasysteemin sateesta sen verran kosteutta, että vallinneessa heikossa itävirtauksessa pysyi pe - su aikana itsepintaisesti tiivis ja lähes rakoilematon alapilvikansi sijoillaan; se piti päivälämpötilat yleensä korkeintaan +15 asteen vaiheilla, mutta yöt pysyivät toisaalta yleensä yli +10 asteisina.

Vasta eilen sunnuntaina pilvipeite alkoi vähitellen hajota idästä käsin, joten ensimmäisenä yli +20 asteen lukemiin päästiin silloin tarkastelualueen itäisimmissä osissa. Toisaalta lämpenevä ilmamassa alkoi näkyä eilen myös vielä pilvisinäkin pysyneillä alueilla, kun maksimilämpötilat tulivat siinä vasta alkuillalla lähes +20 asteen pintaan.

Niinpä tänään maanantaina Etelä-Suomessa ensimmäisenä vähäpilvisenä päivänä iltapäivälämpötiloilla oli heti helppoa nousta monin paikoin +25 asteen vaiheille ja ylikin - Heikkotuulinen korkeapaine pitää pintansa Fennoskandiassa näillä näkymin ainakin ensi torstaihin saakka, jolloin helteiset päivälämpötilat ovat mahdollisia sinne saakka etenkin tarkastelualueen länsi-eteläosissa (itäosiin voi kiertyä koillisesta viileämpää ilmaa); toisin sanoen teen tämän helleseurantaosan päivittämistä ainakin ma - to välille, mahdollisesti vielä ensi perjantaillekin...

Ensi viikonloppuna on kuitenkin näillä näkymin odotettavissa koko Suomeen mahdollisesti hyvinkin raju kylmeneminen voimakkaan pohjoistuulen tulvahtaessa alueelle!... Aika näyttää sen, liittyykö siihen muutokseen ukkosia, ja onko kylmeneminen hirveän ankea...

Erikoista tässä viime päivien Fennoskandian korkeapainetilanteessa on ollut Euroopan mittakaavassa se, kun sen eteläpuolella on vellonut sellaista hyvin lämmintä ja kosteaa ilmamassaa matalapaineiden ja osin itävirtausten kera, että se on tuottanut viime päivinä hyvin laajalla alueella manner-Euroopassa Ukrainasta ja Länsi-Venäjän eteläosista Itä- ja Keski-Euroopan kautta Benelux-maihin ja Ranskaan saakka poikkeuksellisen aktiivista ja voimakasta ukkostoimintaa > Esim. viime päivinä Saksa on ollut eräs hotspot, jossa salamoita on iskenyt parhaimmillaan 7000 kpl. muutamassa minuutissa! - Myös lähipäivinä tuhoisia ukkosia esiintyy Euroopassa laajasti edelleen.

>> Tuossa on hyvin osuva Twitteriin laitettu salamatutkakuva koosteena viimeisten 48 tunnin ajalta Euroopassa.

>> Edelliset kesän 2016 helleseurantaosat: Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 1 (Poikkeuksellinen toukokuun 1. ja 2. viikon lämpöaalto) ja Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 2.

Vielä tuttu maininta ennen maksimilukemalistauksia: Lähteenä alla oleville maksimilämpötiloille ovat tuttuun edellisvuosien tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon tässä vielä lisäksi, että nuo Ilmatieteen laitoksen lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin lähimpään kokonaislukuun.


Maanantain 30.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +21 astetta, Turku +26 astetta, Salo +24 astetta, Pori +23 astetta, Hämeenlinna +24 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +20 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +25 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +23 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +23 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +24 astetta.

Korkeapainetta vallitsi ko. päivänä Etelä- ja Keski-Suomen päällä, joka mahdollisti itävirtausta eteläisimpään osaan. Toisaalta toisen Barentsinmeren yllä olleen korkeapaineen itäpuolitse virtasi Länsi-Venäjän pohjoisosiin kylmää ilmaa pohjoisesta ja sen vaikutus alkoi yrittämään kiertymistä aivan maan itäisimpiin osiin. Pilvisyys oli vähäistä koko päivän; iltapäivällä sisämaassa oli hieman pientä kumpupilvisyyttä, joten pilvillä oli melko vähäinen vaikutus iltapäivän maksimilämpötiloihin.


Kuumimmiksi paikoiksi tarkastelualueella muodostui muutamia sisämaa-alueita Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa, joissa mitattiin ylimmillään +26 ja +27 asteen luokkaa olevia hellelukemia; esim. Kouvolan seutu oli varsin helteinen, ja itävirtauksen mahdollistamana Turun seutukin.

Vesistöillä oli edelleen selvästi viilentävää vaikutusta, vaikka sekä järvien että merien pintavesilämpötilat ovat olleet viime viikon lopun viileämmästä säävaiheesta huolimatta edelleen montakin astetta ajankohdan tavanomaisia arvoja lämpimämpiä (pääasiassa +15 ja +19 asteen välillä järvissä ja merellä +10 ja +15 asteen välillä) > Esim. Tampereen seudulla havaittiin järvien viilentävää vaikutusta mm. Siilinkarilla. Paikoin kuitenkin rannikon läheisillä meren saarilla tulvahti itävirtauksessa yllättävääkin lämpöä, kuten Kotka Rankin kohdalla selvästi yli +20 asteen lukemineen.

Tiistain 31.5.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +25 astetta, Turku +28 astetta, Salo +26 astetta, Pori +27 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +26 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +22 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +22 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +23 astetta, Joensuu +23 astetta ja Ilomantsi +23 astetta.

Pääkorkeapaineen osa laskeutui päivän mittaan keskukseltaan Barentsinmereltä Vienanmeren koilliskulmalle ja sen itäpuolitse pääsi kiertymään hieman viileämpää ilmaa tarkastelualueen itäosiin suunnilleen alueelle Joensuu-Savonlinna-Lappeenranta; siellä hellelukemat jäivätkin tällä kertaa saavuttamatta, vaikka selvästi yli +20 asteen lukemiin päästiin.

Muutoin ilmamassa lämpeni entistäkin helteisemmäksi, missä kuumin alue muodostui vallinneessa heikossa itävirtauksessa ja keskukseltaan Selkämerellä vallinneen pienen korkeapaineen vaikutuksesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelle läntistä meren rantaa myöten; niinpä sen ansiosta vuorokaudesta tuli kesän tähän mennessä kuumin jopa +28 asteen lähelle nousseiden iltapäivälämpötilojen kera.

Em. idän viileää aluetta lukuun ottamatta muuallakin päästiin yleisesti hellelukemiin, mutta etelärannikolle pääsi ajoittain vaikuttamaan heikenneen itävirtauksen takia viilentänyttä merituulta, jolloin esim. Helsinki Kaisaniemi jäi helteettä. Ahvenanmaan hellelukemat mahdollistuivat sopivan itävirtauksen tuotua Turun seudun kuumuuspisteeltä lämpöpulssia paikalle. Järvivedet olivat lämmenneet jo monin paikoin lähelle +20 astetta, jolloin oli jo havaittavissa heikentynyttä järvien viilennysvaikutusta maksimilämpötiloihin.

Pilvisyydellä oli edelleen vähäinen merkitys maksimilämpötilojen muodostumiselle, kun taivaalla seilasi vain vähäistä untuvapilvilauttaa luoteesta kaakkoon heikkoa rintamalinjaa pitkin. Samalla iltapäivällä vain tuolle em. kuumimmalle alueelle lännessä muodostui vähän kumpupilvisyyttä.


Keskiviikon 1.6.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +28 astetta, Salo +26 astetta, Pori +24 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +26 astetta, Tampere; Siilinkari +26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +26 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +23 astetta, Joensuu +23 astetta ja Ilomantsi +22 astetta.

Selkämeren tienoilla jatkoi vähäinen korkeapaine ja pohjoisesta siirtyi Suomen itäpuolelle heikkenevä korkeapaine - Läntisen korkeapaineen vaikutusalueella säilyi sijoillaan helteisin ilmamassa, joka ei enää kunnolla päässyt tarkastelualueen koillis-itäkolkkaan (Joensuu-Ilomantsi).

Itäkolkan pysymistä muuta aluetta viileämpänä edesauttoi sekin, kun Keski-Suomen alueella näiden korkeapaineiden välissä kehittyi hyvin pientä matalapainetta; sillä alueella myös kosteampi ilmamassa kehitti iltapäivällä mm. Jyväskylän seudulle runsaasti kumpupilviä ja tuolla itä-koilliskolkassa oli muutenkin runsaspilvistä; sateita ei kuitenkaan juuri esiintynyt ennen iltaa. Muutoin taivas oli laajasti selkeä tai esiintyi vain vähän untuvapilvisyyttä; illalla tosin myös muualla ylä- ja osin keskipilvetkin hieman lisääntyivät.

Tuuliprofiili oli tässä tilanteessa joka tapauksessa hyvin heikko, ja ajoittain sisämaassa olikin tyyntä. Tuulensuunta oli myös vaihtelevaa, mutta iltapäivällä varsinkin etelärannikolla puhalsi mereltä viilentävä merituuli kaakosta.

Näissä olosuhteissa kaikkein kuumin alue pysyi edellispäivään nähden suunnilleen samana länsiosissa, jolloin mm. Turun seudulla päästiin taas +28 asteen vaiheille. Sen sijaan länsirannikolla merituuli alkoi myös hieman vaikuttaa yleisen tuuliprofiilin heikennyttyä, ja siksi mm. Porissa ja Ahvenanmaalla oli edellispäivää viileämpää. Etelärannikon paikoissa oli kuitenkin selvimmin em. merituulen viilentämiä helteettömiä maksimilämpötiloja.

Järvien pintavesilämpötilat alkoivat jo ylittää monin paikoin +20 astetta, joten järvien läheisyydessä viilentävä vaikutus alkoi entisestään pienentyä, ja öisin niiden lähellä oli selvää lämmittävää vaikutusta - esim. Siilinkarilla päästiin jo samaan maksimilämpötilaan kuin ympäröivän Tampereen alueellakin, mutta toisaalta vain pulssimaisen lyhyen aikaa.

Torstain 2.6.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +25 astetta, Turku +29 astetta, Salo +28 astetta, Pori +26 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +28 astetta, Hyvinkää +27 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +28 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +26 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +23 astetta.

Heikko korkeapaine etääntyi Suomen itäpuolelta kaakkoon ja samalla uusi pieni korkeapaine syntyi Lapin-Kuolanniemimaan ylle; kylmenemistä enteilevä matalapaine kuitenkin väijyi jo Lappia Jäämerellä Huippuvuorten lounaispuolella - ko. korkeapaineiden välissä kosteamman ja epävakaisemman sään vyöhyke liikkui Etelä- ja Keski-Suomen yli etelään. Tuuliprofiili oli kuitenkin edelleen hyvin heikko, ja sisämaassa oli ajoittain tyyntä; muutoin oli heikkoja enimmäkseen pohjois-koillistuulia.

Tuo epävakainen tilanne synnytti iltapäivällä ja alkuillalla monin paikoin sade- ja ukkoskuuroja > ukkostelevin alue oli Uusimaa ja Kymenlaakso aivan meren rantaan myöten, kun kuurot liikkuivat sisämaasta merelle päin; mm. pääkaupunkiseutu sai kesän ensimmäiset kunnon ukkossateet. Ukkosia esiintyi myös mm. Turun seudun itäpuolella, Tampereen seudulta vähän kohti Hämeenlinnaa, Savonlinnan pohjoispuolella sekä Ilomantsin seudulla.

Kuumimmat ilmamassat sijaitsivat edelleen Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Uudenmaan alueilla, missä ennen ukkosia ehti olla yleisesti ja reilusti hellettä, ja korkein lämpötila mitattiin Turun Artukaisissa, eli +28,5 astetta (pyöristyssääntö listauksessani) ja se on jäämässä kesän tähän mennessä koko maan korkeimmaksi lukemaksi.

Em. ukkostelevimmilla alueilla Tampereen seutu sai kuuronsa ensimmäisenä, jolloin siellä jäätiin edellispäiviä matalampiin lämpötiloihin. Itäkolkassa oli muutenkin edelleen muuta tarkastelualuetta viileämpää, ja paikoin ukkoskuurot rajoittivat lämpötilojen nousua sielläkin. Sen sijaan esim. Vantaalla ja muutenkin pitkin etelärannikon tuntumaa juuri ennen ukkosia ehti olla kesän kuumin päivä tähän mennessä.

Etelärannikollakin osaltaan siksi saavutettiin nyt myös hellelukemia, kun lisäksi heikko virtaus pohjoisesta pystyi sen verran kumoamaan merituulen vaikutusta. Ahvenanmaalle virtaus kävi taas sen verran sopivasti saariston kautta idästä, että sielläkin oli taas hellettä.

Perjantain 3.6.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +26 astetta, Salo +26 astetta, Pori +21 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +23 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +26 astetta, Lappeenranta; Lepola +26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +27 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +26 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +22 astetta.

Hellejakso tuli päätökseen ko. vuorokauden aikana, kun voimistuva matalapaine siirtyi keskukseltaan Jäämereltä kaakkoon Kuolanniemimaan tienoille; sen länsipuolitse alkoi virrata pohjoisesta kylmää ilmaa ensin Lappiin, ja ko. vuorokauden iltapäivällä ja illalla kylmä rintama ylitti Etelä- ja Keski-Suomen etelään.

Rintaman ylitykseen kuului sade- ja ukkoskuurojen vyöhykettä lähinnä vain Päijänteen tasan itäpuolella; ensimmäisenä kuurotteli jo alkuiltapäivällä Jyväskylä-Ilomantsi -tasalla ja etelämpänä vasta illansuussa; lännessä ja etelärannikon länsiosissa ei satanut ollenkaan, ja esim. pääkaupunkiseudulla yksittäinen pieni ukkoskuuro muodostui lähimmilleen Vantaa-Sipoo -linjalle. Rintamaan liittyi silti sateettomillakin alueilla runsaampaa yläpilvivyöhykettä.

Tuosta kuurorintamasta huolimatta lähes koko tarkastelualueella ehti olla hellelukemia ennen rintamaa > helteisin alue oli suunnilleen edeltäneiden päivien kaltaisesti etenkin länsi- ja eteläosissa, mutta ennen rintamaa voimistuneiden aluksi lounais- ja sitten länsi-luoteistuulten ansiosta helle yhtäältä ehti laajentua myös Lappeenranta-Savonlinna -alueille, ja toisaalta se levittäytyi sillä tavalla tasaisesti, että laajasti mitattiin lähes samoja +26 asteen lukemia; Lahti, Kouvola ja Mikkeli erottuivat kuitenkin hitusen kuumimmiksi paikoiksi.

Lämpötiloissa tapahtui heti nopea lasku alle +20 asteen kuurorintaman tultua kullekin paikalle; kuitenkin em. sateettomaksi jääneellä alueella lämpöä viipyi vielä iltaan saakka, ja etenkin etelärannikolla ehti olla vielä alkuillallakin paikoin hellettä. Näin esim. Helsinki Kaisaniemessä, missä maksimilämpötila sattui vasta n. klo. 19:00 tienoilla, kun tuulten kääntyminen mantereelta puhaltaviksi toi viimeisen pulssin hellettä ennen rintaman kylmää puolta. Sen sijaan länsirannikolla em. tuulten takia Selkämereltä tuli jo ennen rintamaa sen verran viileää ilmaa, että esim. Porissa jäätiin selvästi helteettä; sama koski myös Ahvenanmaata.

Järvivesien lämpötilat olivat jo ajankohtaan nähden erityisen korkeita, eli melkein kaikkialla yli +20 asteisia! - Jatkossa tämä järvien lämpö lähialueillaan turvaa alkavassa koleassa säävaiheessa öiden pysymistä muita alueita paikoin paljonkin leudompina.

Jatkossa on siis tulossa paljon aikaisempaa kylmempää > Kylmintä on heti alkavana lauantaina 4.6. ja sunnuntaina 5.6., jolloin kumpanakin päivänä eteläisintä Suomea myöten jäädään alle +20 asteen päivälämpötiloissa; su voidaan jäädä melkein kaikkialla jopa vajaaseen +15 asteeseenkin koleassa pohjoisviimassa - Sitten ensi viikon alussa lämpenee sen verran, että +20 asteen paikkeille on taas mahdollisuuksia ti aikana. Kuitenkin su-ma yönä ainakin järvistä kaukana olevilla alavilla mailla voi olla sisämaassa hallanvaaraakin, kunnes yöt taas leudontuvat.

Sitten ensi viikon 23 (6. - 12.6.) keskiviikosta alkaen voi olla tulossa jopa runsassateista matalapainesäätä luoteesta-pohjoisesta, mutta toisaalta ko. viikon lopulle on olemassa merkkejä taas selvästi lämpenevästä säästä kaakosta / idästä käsin, ja epävakaisuuden jatkuminen tietäisi silloin ukkosten lisääntymistä - Vielä on kuitenkin liian varhaista sanoa, josko siellä olisi uuden helleaallon alku....

No comments: