Sunday, June 26, 2016

Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 4

Kesäkuun alun jälkeen sää on ollut sen verran toisenlaista kuin edeltäneen ennätyslämpimän toukokuun aikana, että kunnon hellettä on jouduttu odottelemaan tähän juhannusviikonloppuun saakka - Viimein eilen lauantaina 25.6. ja tänään sunnuntaina 26.6. Etelä- ja Keski-Suomen seuranta-alueella saavutettiin hellelukemia; huippulukemat eivät kuitenkaan vielä saavuttaneet +30 astetta.

Helletilanne pääsi tällä kertaa syntymään, kun korkeapainetta muodostui viikon puolivälissä aluksi Keski-Eurooppaan ja se siirtyi viikonlopuksi Suomen kaakkoispuolelle Itä-Eurooppaan; sen alueella manner-Euroopassa voimistui yli +30 asteen lukemia sisältänyt hellealue. Siitä alkoi tulla maistiaista kohti Suomea, kun pe-la aikana pientä matalapainetta kehittyi Britteinsaarilta Skandinaviaan ja lopulta Suomeen; samalla kävi kuitenkin niin, että matalapainetoiminta jäi niin heikoksi, että sen kaakkoispuolinen etelätuulten syöttö Suomeen jäi vaisuksi ja ei onnistunut tuomaan kaikkein kuuminta hellettä perille. Baltia sai kuitenkin tänään su yli +30 asteen hellettä ja Virossa esiintyi myös ankaraa ukkosta laajalla alueella.

Suomeen riitti kuitenkin sen verran lämpöä tästä helteen pohjoiseen yrityksestä, että nuo hellelukemat mahdollistuivat - Huomisesta maanantaista alkaen helle on tällä erää kuitenkin ohi, mutta Suomi näyttää jäävän alkavalla viikolla 26 lännestä uhkaavan matalapaineen lämpimälle itäsivulle niin, että yöt pysyvät hyvin leutoina ja päivisin sateiden välillä vähänkin poutaisessa säässä lämpötilat nousevat selvästi yli +20 asteen; onpa ensi viikon mittaan paikoin edelleen mahdollista päästä ainakin hellerajalle. Niistä hellelukemista en tee kuitenkaan seurantaa, kun kyseessä ei ole selvä helleaalto.

Katsotaanpa sitten alla näiden kahden tämän viikonlopun vuorokauden helletilanteita tarkemmin, mutta ensin vielä listauksena edelliset kesän 2016 helleseurantaosat: Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 1 (Poikkeuksellinen toukokuun 1. ja 2. viikon lämpöaalto), Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 2 ja Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 3.

Vielä myös tuttu maininta ennen maksimilukemalistauksia: Lähteenä alla oleville maksimilämpötiloille ovat tuttuun edellisvuosien tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon tässä vielä lisäksi, että nuo Ilmatieteen laitoksen lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin lähimpään kokonaislukuun.


Lauantain 25.6.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +24 astetta, Salo +25 astetta, Pori +21 astetta, Hämeenlinna +25 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +22 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +24 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +22 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +17 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +24 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.

Skandinaviasta pyrki Etelä-Suomeen pientä matalapainetta, jonka mukana etenkin Etelä-Suomeen tuli etelälounaasta helleilman annosta. Alueella vaikutti samalla lännestä itään siirtynyt rintamasysteemi, jonka eteläpuolelle Viroon jäi kaikkein kuumin helle. Rintamaan liittyi vaihtelevaa ylä- ja keskipilvisyyttä, ja samalla ilmamassan kosteutuminen tuotti yöksi laajasti sumupilviä ja merellä myös sumuja.

Iltapäivällä tuo alapilvikansi jäi monin paikoin sijoilleen hajanaisena ja rakoilleena kumpukerrospilvisyytenä, joka yhtäältä torppasi odotettavissa olleet ukkoskuurot pois ja toisaalta piti helteen muodostumista kurissa. Kuitenkin aurinkoisimmilla alueilla hellelukemat mahdollistuivat ja siinä kuumimmaksi alueeksi muodostui sisämaa-alue Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa sekä osittain Kanta- ja Päijät-Häme.

Merellä oli heikkojen tuulten takia paikoin myös iltapäivällä sumuja / sumupilviä niin tiheästi, että esim. Kotka Rankissa jäätiin koko päiväksi alle +20 asteen. Mantereella järvien viilentävää vaikutusta oli yhä havaittavissa, kuten Tampereella Siilinkarilla - Tämä johtui siitä, kun edeltäneen kesäkuun aikana viileämmät säät olivat pitäneet järvien pintavesilämpötilat suunnilleen ajankohdan normaaleissa lukemissa, eli juuri ennen tämän helteen alkua pääasiassa +17 ja +20 asteen välillä.

Illalla sää selkeni enemmän ja laajemmin ilmamassan hieman kuivettua, mutta Etelä-Suomen ylle jäi itä-länsisuuntainen rintamasysteemi heikkona, joka ylläpiti hajanaista yläpilvisyyttä.

Sunnuntain 26.6.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +23 astetta, Turku +26 astetta, Salo +26 astetta, Pori +26 astetta, Hämeenlinna +25 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +22 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +28 astetta, Porvoo +27 astetta, Lappeenranta; Lepola +25 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +23 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +23 astetta, Savonlinna +22 astetta, Joensuu +22 astetta ja Ilomantsi +21 astetta.

Lappiin muodostui uutta korkeapainetta ja samalla toinen vanhempi korkeapaine pysyi vielä Suomen kaakkoispuolella. Samalla Etelä-Skandinaviaan muodostui uutta pientä matalapainetta - Tilanteessa Etelä-Suomen yllä pysyi itä-länsisuuntainen rintamasysteemi, jonka eteläpuolella Virossa saakka kostea helle ankaroitui entisestään. Tämä myös voimisti em. rintamaa sen verran päivän mittaan, että rintamapilvisyys runsastui vaiheittain laajalla alueella; siihen liittyi voimakkaan ukkosalueen muodostuminen Viron luoteispuolella aamulla. Se siirtyi itään ja synnytti sitten iltapäivällä Viroon laajasti ankaraa ukkosta. Etelärannikolle tämä aiheutti vain paikoin heikkoja sateita. Keski-Suomen puolella oli enemmänkin iltapäivän kumpupilviä.

Hellettä esiintyi iltapäiväksi runsastuneesta rintaman ylä- ja keskipilvisyydestä huolimatta edeltänyttä päivää enemmän ja kuumin alue muodostui tällä kertaa Kymenlaakson tienoille (Kouvola) sisämaahan; siellä rintamapilvisyys oli ilmeisesti sen verran vähäisempää iltapäivällä tai Virosta sattui sinne sen verran sopivasti hellepulssia.

Merialueilla ei tällä kertaa ollut sumuja, joten siksi myös Kotka Rankissa päästiin nyt selvästi yli +20 asteen. Jyväskylän-Joensuun-Ilomantsin seudut jäivät tällä kertaa sen verran edeltänyttä päivää enemmän rintaman viileämmälle puolelle, että siellä iltapäivälämpötilat olivat "vain" reilussa +20 asteessa huolimatta eteläistä Suomea aurinkoisemmasta säästä.


Lopuksi sääennustetta huomiselle:

Ennusteen mukaan nyt su-ma yönä Virosta yrittää uutta annosta kosteaa hellettä Etelä-Suomeen Etelä-Skandinavian matalapaineen auttamana, jolloin rintamasysteemi saanee sen verran uutta puhtia Etelä-Suomen päällä, että sateiden ja ukkosten riski kasvaa yöksi-aamuksi etenkin etelärannikon tuntumassa > Ukkosta saattaisi esiintyä ehkä paljonkin juuri eteläisimmän Suomen alueella aamusta iltapäivään saakka!...

Etelä-Skandinavian matalapaine itse asiassa alkaa sulautua Atlantin laajempaan ja voimistuvaan matalapaineeseen, ja siksi työntää myös samalla lounaasta hieman viileämpää ilmaa kohti Viroa ja Suomea. Siinä yhteydessä rintamasysteemi okludoituu huomisen aikana Etelä-Suomen yllä ja helleilmamassa kuroutuu pois kaakkoon.

Niinpä tarkastelualueesta suuri osa pysyy siksi rintamasateiden alla huomisen aikana ja runsaspilvisessä säässä ei siinä enää mitata hellettä. Ilmamassa pysyy kuitenkin sen verran lämpimänä, että reippaissakin sateissa iltapäivälämpötilat voivat jäädä vain hitusen vajaaseen +20 asteeseen.

Mainittakoon aivan lopuksi, että huomisen sateet voivat olla taas monin paikoin hyvinkin runsaita, ja siksi esim. Helsingin Kaisaniemessä saatetaan rikkoa kesäkuun kaikkien aikojen sade-ennätys, joka aikaisemman tämän kuun erittäin runsaiden sateiden ansiosta on jo hyvin lähellä!.... Palaan siihen asiaan ehkä omassa kirjoituksessa.

No comments: