Monday, January 16, 2017

Talven 2016-17 sää- ja luontovaiheita maisemavalokuvissani - Joulukuu

Jatkan nyt toisella osalla runsaasta valokuvaamisestani poimittuja otoksia havainnollistamaan kuluvan talven sää- ja luontotilanteita Etelä-Suomessa. 

Teemaksi olen siis valinnut maisemakuvat, ja jaan ne esille tähän mennessä ilmenneen talven puitteissa kolmeen osaan kuukausittain. Julkaisen nämä kolme osaa melkein samalla kertaa, joista tänään maanantaina 16.1.2017 tulee siis tämä toinen osa, ja se kattaa viime joulukuun.

Edellinen osa on tässä > Talven 2016-17 sää- ja luontovaiheita maisemavalokuvissani - Marraskuu.

Kerron alkuun lyhyesti kussakin osassa pääpiirteittäin tapahtuneet sääolot Etelä-Suomessa taustoitukseksi kuvilleni; kuvien ottopaikka ja -aika on ilmoitettu kunkin kuvan yhteydessä tarkemmin, ja kuvat on listattu lopussa kronologiseen järjestykseen ylimmän vanhimmasta alimman uusimpaan.

Joulukuun 2016 sääolot Etelä-Suomessa >> Kuun alkupuoliskolla vallitsi jälleen melko talvinen sää, mutta siitä huolimatta koko ajan ei ollut pakkasta. Lisäksi lumisateet jäivät jatkuvasti hyvin vähäisiksi, joten kunnollista lumipeitettä ei missään vaiheessa pystynyt syntymään. Pakkaset pysyivät pääasiassa -10 asteen leudommalla puolella, mutta etenkin sisämaassa oli hetkittäin jopa n. -15 asteen pakkasiakin.

Kuun alkupuoliskon pakkasten ja lyhyiden suojasäiden vuorottelu aiheutti kuitenkin paikoin melko jäisiä olosuhteita maan pintaan, kun maa pysyi routaantuneena ja kosteissa oloissa se edesauttoi kallioisille pinnoille ja liikenneväylille ajoittain kuuraisia ja liukasjäisiä olosuhteita myös plussakelisten hetkien aikoina, ja muutoin lumettomissakin oloissa.

Kuun jälkipuoliskolla puolestaan erittäin leudot lounais-länsivirtauksiset säät ottivat hyvin totaalisesti vallan sulattaen kaiken lumen ja jään maasta routaa lukuun ottamatta - Vähän ennen joulua oli vielä vähälumista pakkassäätä, mutta juuri jouluksi hyvin leudot ja vesisateiset plussakelit sulattivat kaiken lumen taas laajasti Etelä- ja Länsi-Suomesta. Lumeton ja leuto sää jatkui sitten lähes koko ajan aivan kuun loppuun ja Uudenvuoden yöhön saakka.

Muutoin lumettomissa kuun lopun oloissa oli kuitenkin se poikkeus, että järvissä jääpeitteet pystyivät kestämään sulamatta varsin hyvin, koska kuun alkupuolen pakkasissa ne olivat vahvistuneet 20 cm:n paikkeille - Vähäisten lumisateiden olosuhteissa alkukuun pakkasten ja plussakelien vuorottelun sekä loppukuun lähes jatkuvan plussakelin yhteisvaikutuksena järvijäistä tuli lopulta ennätyksellisen peilitasaisia ja kirkkaita joulun tienoilta lähtien.


Seuraavaksi joulukuun 2016 maisemavalokuvia >>
Keinolumen tykittämistä kasaksi pakkassäässä ja vähäisen luonnonlumen olosuhteissa kuvattuna lauantaina 3.12.2016 klo. 9:38 Espoon Leppävaaran urheilukeskuksen keinolumentekoalueelle - Luonnonlumen puute vaivasi itse asiassa laajasti Etelä-Suomessa koko kuun ajan, jolloin hiihtämään päästiin vain tämän tykkilumen ansiosta n. kuukauden tauon jälkeen.
Harsoista jääsumua ja railoaukoista tihkuneen veden kuvioittamaa ohutlumipeitteistä Vanajaveden järvijäätä kuvattuna sunnuntaina 4.12.2016 klo. 9:40 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta kaakkoon - Kuun alun pakkastilanteissa oli myös tällaisia riittävän kosteita tyynen tuulen tilanteita, jotka olivat näiden jääsumujen edellytys.
Auringon nousua harsoisen jääsumun läpi ja haloilmiönä ns. sivuaurinko oikealla kuvattuna sunnuntaina 4.12.2016 klo. 9:41 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta eteläkaakkoon - Jääsumujen luonteeseen kuuluvat hienot haloilmiöt, kun jääkiteet heijastavat ja taittavat valoa sopivasti.
Vähäistä jääsumua Varikonniemeltä Hämeen linnalle Vanajaveden yli ulottuvassa näkymässä kuvattuna sunnuntaina 4.12.2016 klo. 10:31 Hämeenlinnassa - Ajankohdan matala auringonvalo sai maisemat tuntumaan satumaisen talvisilta tässä pakkassäässä, vaikka lunta oli suhteellisen vähän.
Kuumailmapallojen lentoa ja kuviollista järvijäätä ohuella lumipinnoitteella kuvattuna sunnuntaina 4.12.2016 klo. 11:34 Hämeenlinnassa pääkirjaston luota Hämeen linnalle - Jääsumujen lisäksi varsin tyyni / heikkotuulinen sää mahdollisti tämän ilmailun, josta tässä huippuerikoista estetiikkaa. Tuossa vaiheessa jääsumut olivat jo hälvenneet.
Yöllä tulleen suojasään sulattamaa järvijään pintaa kuvattuna maanantaina 5.12.2016 klo. 13:07 Hämeenlinnassa pääkirjaston vierestä Hämeen linnan itäpuolelle koilliseen - Edeltäneeseen kuvaan verrattuna järvijään pinnalla edellispäivänä ollut vähäinen lumipeite oli nyt kadonnut; tämä pakkasten ja suojasäiden vuorottelu alkoi jo hiomaan jäänpinnoista peilitasaisia... Huomatkaa myös noiden kumpukerrospilvien rakoilun aiheuttama varjojen leikki taustan maisemassa.
Peilijäistä liikuntaväylää plussakelisessä säässä ja muutoin lumettomissa oloissa kuvattuna perjantaina 9.12.2016 klo. 10:06 Espoon Leppäsillassa - Pakkasten ja lyhyiden plussakelien vuorottelussa tapahtui siis routaantuneen maan ansiosta jääkerrosmuodostusta, mikä vaikeutti mm. jalan liikkumista.
Vuorotelleiden suoja- ja pakkassäiden sekä vähäisten lumisateiden kuvioittamaa Vanajaveden järvijäätä kuvattuna sunnuntaina 11.12.2016 klo. 9:52 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta lounaaseen - Myös siis hitusella lisää lunta ja tuulten sitä tuiskutettua jäänpäälliskuviot saivat tämän erikoisvaiheensa. Nousevan auringon vaikutus havaittiin matalan sumupilven oranssistumisena taivaanrannassa.
Auringon nousua ja vähäisen lumipeitteen harsottamaa peltoa kuvattuna perjantaina 16.12.2016 klo. 9:45 Espoon Leppäsillassa eteläkaakkoon - Parin-kolmen sentin lumikerros tällä alueella tuossa vaiheessa olikin koko joulukuun lumisin vaihe, joka siis ilmensi sateiden jäämistä normaalia paljon vähäisemmiksi etenkin lumimuodossaan.
Aamun hämärää ja keinovalaistuksen kajoa oikeassa reunassa olleesta valaisimesta myös vähäisen lumipeitteen tilanteessa kuvattuna sunnuntaina 18.12.2016 klo. 9:19 Hämeenlinnassa Citymarketin takana Vanajavedelle etelään - Vuoden pimeimmän ajan hämärätilanteet ovat välillä aidosti kauniita monenlaisen valon yhdistelmissä; vastavärisyystunnelmaa oli tässä estetiikan ytimenä.
Jonkun yksityishenkilön tuoma minijoulukuusi ja kynttilä Varikonniemen eräällä rauniolla kuvattuna maanantaina 19.12.2016 klo. 10:08 Hämeenlinnassa - Tämä joulukuusiperinne on ilmeisesti jo hyvän aikaa jatkunut tuossa paikassa, missä ihmisiä kulkee runsaasti alueen kevyenliikenteen pääväylää ohitse; söpöä ja tarpeellisen ilostuttavaa ystävällisyyttä.
Talvipäivänseisauksen aikaista lumetonta mäntyvaltaista kangasmetsää pilvisessä säässä kuvattuna keskiviikkona 21.12.2016 Espoon Karakallion kaakkoisreunalla - Totaalinen leutous oli jo vallitsevaa, jossa tämä mustikan varpujen ja sammalien luoma ruskean ja vihreän estetiikka kenttäkerroksessa pääsi hyvin esille.
Talvipäivänseisauksen aikaista iltapäivähämärää pilvisessä säässä kuvattuna keskiviikkona 21.12.2016 klo. 14:59 Espoon Leppävaaran keskustassa - Sinertävän harmaassa hämärässä oranssiset keinovalaistukset ovat itse asiassa erinomaista estetiikkaa vastavärisyysmoodinsa ansiosta missä tahansa tilanteessa > pilvinen ja "kurja" sää on myös kaunista.
Poikkeuksellista lumijäännettä muutoin lumettomissa tienoon olosuhteissa kuvattuna perjantaina 23.12.2016 klo. 11:05 Hämeenlinnassa Varikonniemellä erään raunion äärellä - Tämän paikan luonteena korostuu lumenkertymä- ja lumenviipymätilanteet sopivasti suojaisten puustoaukkojen takia; tosin parin päivän kuluttua tuokin oli jo sulanut pois.
Joulupäivän lumettomuutta kuvattuna sunnuntaina 25.12.2016 klo. 11:33 Hämeenlinnan keskustan itäreunan Ystävyydenpuistossa - Marras- ja joulukuun aikoina edeltäneet pakkaset olivat jo kuihduttaneet nurmikoiden vihreyttä aika paljon ruskeaan suuntaan; se siis paljasti talven vierailleen jo useaankin otteeseen ko. hetken talvettomuudesta huolimatta.
Joulupäivän peilikirkkaan tasaista järvijäätä Vanajavedellä kuvattuna sunnuntaina 25.12.2016 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta eteläkaakkoon - Jään muokkaantuminen alkukuun vaihtelevien säiden ansiosta tällaiseksi oli jo valmista, mutta alempaan kuvaan verrattuna tässä ei ollut vielä kovin selvää vesikalvoa pinnalla, kun vesisateissa oli ollut taukoa.
Ennätyksellisen peilitasaista järvijäätä ohuen vesikalvon kera matalassa alkuiltapäivän valossa kumpukerrospilvineen kuvattuna maanantaina 26.12.2016 klo. 13:06 Hämeenlinnassa Paasikiventien etelälaidalta etelään - Edeltäneen yön-aamun vesisateet sekä jopa yli +5 asteen plussakelit saivat tässä vaiheessa jään pinnan vesikalvolle korostamaan peilimäisyyttä todella huikeasti.
Mustan lumettomasta kynnökselle laitetusta pellosta erottuvia vesilammikoita auringon laskun jälkeisessä hämärässä kuvattuna maanantaina 26.12.2016 klo. 15:42 Espoon Leppäsillassa - Vaikka sää oli tuossa vaiheessa seljennyt kokonaan, niin vuorokauden erittäin leuto sää ei ollut vielä ehtinyt kylmenemään ja tuottamaan jäätä vesilätäköihin; myöhemmin illalla tosin pakasti tilapäisesti.
Keinolumesta aikaan saatua hiihtolatua suojakelin tilapäisen päättymisen kynnyksellä auringon laskun jälkeisessä hämärässä kuvattuna maanantaina 26.12.2016 klo. 15:52 Espoon Leppävaaran urheilukeskuksen keinolumentekoalueen vieressä - Joulun tienoon sää oli ollut niin leuto, että nämä keinolumiset ladut sulivat myös aika keskinkertaiseen kuntoon huolimatta kuun alun hyvistä keinolumetusolosuhteista; tekoladut olivat tuossa sohjoisia ja jäisiä.
Auringon laskun ruskotilanteesta heijastunutta oranssia sävyä ojavedessä kuvattuna tiistaina 27.12.2016 klo. 15:10 Espoon Leppävaaran luoteispuolella Vanhan Turuntien lähellä - Jäättömät olosuhteet ojavesissä olivat hyvä bongaustilanne mm. näitä väritilanteita varten, ja lumettomissa oloissa ne korostuivat hienosti tumman maan ansiosta. Pilvilajeina tuossa olivat harso- ja verhopilvet.
Hiekkaista kevyenliikenteen väylää lumettomissa ja jäättömissä olosuhteissa kuvattuna torstaina 29.12.2016 Espoossa Kilon kartanon ja Vanhan Turuntien välillä kohti Leppävaaran keskustaa - Tämä liukkaustorjuntahiekoitus paljasti talven vierailleen jo useasti, vaikka tuossa vaiheessa ei talvea ollut. Lumipeitteen vierailu etenkin marraskuun alussa ja lämpötilavaihtelut olivat myös jo taittaneet noita niittykasvijäänteitä enemmän maata myöten.
Tasaiseen peilijäähän sulanutta haavamaista vapaata vesipintaa kuvattuna lauantaina 31.12.2016 klo. 11:51 Hämeenlinnassa Lukiokadun ja Arvi Kariston kadun kulmasta itäkoilliseen Varikonniemelle yli Vanajaveden - Sen verran pitkäkestoinen kuun lopun hyvin leuto sääjakso oli ollut, että virtaavien vesistöjen jäissä tapahtui aukkoilua, mitkä muutoin peilikirkkaan jään tilanteissa korostuivat hauskasti tuulten tekemien aaltojen ansiosta.

No comments: