Monday, February 06, 2017

Talven 2016 - 2017 kylmin yö - Osa 2

Vihdoin noin kuukauden tauon jälkeen on nyt koittamassa seuraava ankaran pakkasen jakso Etelä-Suomeen, joten tässä vaiheessa tapahtuu tämän talvikauden toinen kylmimmän yön pakkasseuranta tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille.

Edellinen seurantaosa on tässä: Talven 2016 - 2017 kylmin yö - Osa 1.

--- Tämän seurannan perään jatkan sitten taas yhteiskunnallispoliittista kirjoittamista, jossa jatkuu Trump-ilmiön ruodinta erityisesti sosiologisen ja psykologisen pohdinnan kautta - Ja onhan Donald Trump ilmeisesti jatkossakin yhä ylivoimaisesti puhutuimpia ja kohutuimpia aihepiirejä maailmassa..... 

Tällä kertaa kovemman pakkasjakson synty ja eteneminen tapahtuu hyvin oppikirjamaisesti klassisella tavalla > Eilen sunnuntaina 5.2. se alkoi tulla vahvistuvan korkeapaineen siirtymisenä Pohjois-Venäjältä kohti Suomea, jolloin sen eteläpuolitse idästä alkoi virrata kylmää ilmaa Suomeen päättäen pitkittyneet nollakelit ja suojasäät korkeintaan pikkupakkasineen. Tänään maanantaina 6.2. korkeapaine on siirtymässä paremmin Suomen päälle, ja jatkossa huomisesta alkaen jopa useamman päivän ajaksi korkeapaineen keskus asettuu Suomen tienoille.

Täten idästä virranneen pakkasilmamassan kylmeneminen etenee ainakin ti-to välisen ajan siten, että yöt ovat ensi yöstä alkaen hyvin kylmiä, jolloin sisämaassa odotetaan -20 astetta kylmempiä lukemia laajalla alueella. 

Etelä- ja länsirannikon tuntumassa on kuitenkin selvästi leudompaa, koska merialueet ovat vielä normaalia paljon vähäjäisempiä ajankohtaan nähden edeltäneen talven leutouden takia - Esim. Suomenlahdella ulappa on edelleen kokonaan jäätön, vaikka normaalisti tähän aikaan sen pitäisi olla läntisimpiä osia lukuun ottamatta jo kokonaan jään kattama ja rannikolla pitäisi olla tämän hetken jäitä paljon yli 10 cm paksumpaa teräsjäätä - Tässä pakkasjaksossa uutta merijäätä muodostuu kuitenkin melko nopeasti, joten n. viikon kuluttua merijäätilanne on jo paljon lähempänä normaalia...

Lumitilanteesta sanottakoon se, että laajasti Etelä-Suomessa Päijänteen tasan länsipuolella ja Saimaasta etelään kaakossa vallitsee normaalia paljon vähälumisempi tilanne, ja länsirannikon tuntumassa sekä lounaiskolkassa on jopa lähes lumetonta - Tämä johtuu kahdesta seikasta: yhtäältä lumia sulattaneita plussakelejä on ollut vuodenvaihteen jälkeenkin edelleen varsin paljon, ja toisaalta sademäärät ovat jääneet yhä normaalia paljon vähäisemmiksi, jolloin pakkastilanteiden aikaiset lumisateetkin ovat jääneet vähäisiksi. Itäisimmissä osissa on kuitenkin kontrastiksi kertynyt useiden kymmenien senttien vahva ja osin jäisen kova hanki.

Tässä pakkasjaksossa tapahtuu täten roudan suhteen niin, että länsi-lounaisosien sekä kaakkoisosan vähälumisilla alueilla routa paksuuntuu selvästi ja voi aiheuttaa ongelmia sekä infrastruktuurille että viljelykasveille. Idän lumisella alueella roudan rooli jää edelleen hillityksi.

Sitten torstaista eteen päin korkeapaine jää vielä vellomaan Fennoskandian päälle loppuviikoksi, mutta näillä näkymin sen keskuksen pohjoispuolitse Norjanmereltä ja Jäämereltä pääsee silloin kuitenkin kiertymään sen verran leudompaa ilmaa Suomeen, että pakkasjakson huipennus jäänee taakse siinä vaiheessa...

Näin ollen tämä pakkasseuranta kattanee ajan tästä maanantaista korkeintaan tulevaan torstaihin saakka - Tänään maanantaina kylmeneminen on edennyt siten, että yöllä-aamulla vasta seuranta-alueen itäisimmässä kolkassa on ollut kunnolla kylmää, ja siksi muulla alueella odotellaan ko. vuorokauden minimilämpötilaa vasta illalla juuri ennen puoltayötä; päivitän alla listaukseen tämän maanantain lämpötilalukemat siksi vasta vuorokauden vaihduttua. 

Muutoin seuraavina vuorokausina minimilämpötilojen sattuminen yön-aamun hetkille on odotettavissa hyvin selvästi, koska näin helmikuussa enimmäkseen selkeässä ja heikkotuulisessa säässä jo paljon kohti kevättä edenneen auringon aseman takia lämpötilojen vuorokausivaihtelu on palaamassa melko voimakkaasti > yöt voivat olla päiviä jopa yli 10 astetta kylmempiä.

Kyllähän tuo aurinko nyt jo aika mukavasti myös muutenkin lämmittää ja vaikuttaa keskipäivän tienoilla, vaikka on useita asteita pakkasta, kun se mm. jaksaa jo tässä tilanteessa sulattaa jäätä ja lunta joiltakin tummilta pinnoilta.

Sanottakoon tässä vielä Euroopan mittakaavassa se, että tuo Fennoskandiaan asettuva korkeapaine ohjaa seuraavina päivinä kaikkein kylmimmät Venäjän pakkasilmamassat kuitenkin Suomen kaakkoispuolitse Valko-Venäjän ja Ukrainan suuntaan, joten Suomi välttyy erityiseltä kylmyydeltä, ja siksi todennäköisesti tuo edellinen kuukauden takainen kolmen vuorokauden mittainen pakkasjakso jäänee tämän talven kylmimmäksi Etelä-Suomessa...

Samalla päinvastainen tilanne ilmenee pohjoisella arktisella alueella, jonne jatkuu edeltäneenkin talven aikana usein toistunut tilanne, eli tuon korkeapaineen länsipuolelta Pohjois-Atlantilta syöttyy sinne Islannin tienoon matalapaineiden auttamana hyvin leutoa ilmaa etelästä-lounaasta, jolloin mm. pohjoisnavan tienoille on odotettavissa taas ajankohtaan nähden ennätyslämmintäkin säätä!

Sen sijaan juuri Itä-Eurooppa saa jälleen sikäläisittäin hyvin kylmää säätä, kun jo edeltäneen tammikuun aikanakin siellä oli laajoilla alueilla pitkiä aikoja tavanomaista paljon talvisempaa, ja paikoin jopa ennätyskylmääkin hetkittäin!

Lämpötila-arvot on poimittu alle tutusti Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa aikaisemmilta vuosilta tuttua värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella. Lukemat on pyöristetty asteiden puolivälistä ylöspäin seuraavaan kokonaiseen lukuun perinteen mukaan, vaikka Ilmatieteen laitoksen käyristä pääsisi nykyään katsomaan lukemat kymmenyksen tarkkuudella.


Maanantain 6.2.2017 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -6 astetta, Turku -10 astetta, Salo -11 astetta, Pori -12 astetta, Hämeenlinna -16 astetta, Tampere; Härmälä -15 astetta, Tampere; Siilinkari -14 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -11 astetta, Vantaa -14 astetta, Hyvinkää -14 astetta, Lahti -16 astetta, Kouvola -17 astetta, Porvoo -15 astetta, Lappeenranta; Lepola -18 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -23 astetta, Jyväskylä -21 astetta, Savonlinna -25 astetta, Joensuu -22 astetta ja Ilomantsi -28 astetta.

Vuorokauden aikana itävirtaus toi kylmempää ja kuivempaa ilmaa Venäjältä alueelle, jolloin alkupäivän vielä runsaspilvinen ja heikkojen pakkaslumisateiden sää väistyi idästä alkaen ja selkeä sää vallitsi iltapäivään mennessä jo kaikkialla. Siksi kaikkialla päivän minimilämpötilat mitattiin vasta illalla juuri ennen puoltayötä - itäisimmässä kolkassa (Savonlinna-Joensuu-Ilomantsi) näytti aluksi siltä, että jo aamulla mitatut -20 ja -25 asteen väliset lukemat olisivat olleet jo vuorokauden kylmimpiä, mutta illalla sielläkin meni vielä kylmemmäksi.

Kylmyyden jakautumisessa oli puolestaan huomattavaa tällä kertaa se, kuinka kaikkein kylmin ilmamassa jäikin varsin rajoitetusti ja korostuneesti vain tuonne itäisimpiin osiin, kun lähes vain siellä esiintyi -20 ja -30 asteen välisiä lämpötiloja, ja muualla oli jopa yli 10 astettakin leudompaa. Tämä johtui ilmeisesti siitä, kun itävirtaus keskeytyi iltaan mennessä hyvin nopeasti idästä tulleen korkeapaineen tyynen keskuksen tultua Etelä-Suomen päälle; näin ollen länsiosiin ei ehtinytkään virtaamaan niin kylmää ilmaa, vaikka illalla selkeässä ja tyyntyneessä säässä lämpötila lähtikin nopeahkoon laskuun etenkin sisämaassa.

Normaalia paljon sulemmilla merialueilla oli odotettu leudontava vaikutus - etenkin Ahvenanmaalla ja muutenkin lounaiskolkassa ja etelärannikon länsiosissa tämä oli erityisen huomattava seikka, kun siellä vielä illallakin vallitsi sulalta mereltä kaakkoistuulta. Sisämaan järvialueilla puolestaan ei havaittu tässä vaiheessa mainittavia leudontavia vaikutuksia järvien oltua jo 25 - 40 cm vahvoissa jääpeitteissä. 

Sen sijaan illan tyynessä säässä ilmeni toisenlaisia paikallisilmastoeroja, kuten Lappeenrannan em. kahden eri kohteen välillä; nimittäin esim. Konnunsuon alava ja aukea alue keräsi raskaan kylmän ilman korostuneen kylmästi kohdalle, ja vastaavia paikalliseroja esiintyi etenkin juuri sisämaan alueella muuallakin noiden mainittujen paikkakuntien ulkopuolella.

Tiistain 7.2.2017 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -6 astetta (illalla), Turku -14 astetta, Salo -15 astetta, Pori -15 astetta, Hämeenlinna -19 astetta, Tampere; Härmälä -18 astetta, Tampere; Siilinkari -18 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -16 astetta, Hyvinkää -19 astetta (illalla), Lahti -21 astetta, Kouvola -20 astetta, Porvoo -18 astetta, Lappeenranta; Lepola -21 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -28 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -15 astetta, Mikkeli -26 astetta, Jyväskylä -24 astetta, Savonlinna -28 astetta, Joensuu -25 astetta ja Ilomantsi -31 astetta.

Korkeapaineen keskus oli tässä vaiheessa asettunut Etelä-Suomen sisämaan ylle, missä vallitsi käytännössä lähes koko ajan tyyni ja selkeä sää. Sen sijaan etelärannikolla, lounaiskolkassa ja varsinkin Ahvenanmaalla jäi vallitsemaan mereltä itä-kaakkoistuulta. Sen tuulen mukana virtasi ajoittain myös kumpukerrospilviä mereltä ko. alueille - Tällä tuulisella alueella havaittiinkin muuta aluetta selvästi leudommat minimilämpötilat, ja näin varsinkin juuri lounaissaaristossa.

Minimilämpötilojen sattumisajat osuivat melkein kaikkialla yön ja aamun hetkille, kuten heikkotuulisessa ja vähäpilvisessä korkeapainesäässä on tyypillistä - Poikkeukset (listauksessa suluissa) olivat kuitenkin yhtäältä Maarianhamina, jossa illalla tuulen heikkeneminen ja pilvisyyden väheneminen saivat lämpötilan laskemaan viimein -5 asteen tienoilta hieman alemmaksi. Toisaalta Hyvinkäällä tyyni ja selkeä sää ehti aiheuttamaan lämpötilan laskun aamua täpärästi n. asteen alemmaksi.

Muuallakin länsiosissa tosin ilta ehti olla lähellä aamun kylmyyttä, mutta toisaalta illalla alkoi vaikuttaa myös tuon korkeapaineen itäpuolella Jäämereltä Venäjälle kiertynyt leuto pohjoistuuli > Sen mukana Vienanmeren suunnasta alkoi tulla ajoittaista keski- ja yläpilvilauttailua etenkin itäosiin, jossa ilta olikin siksi huomattavan leuto aamuun verrattuna.

Kylmyyden jakautuminen itäisimpien alueiden muuta aluetta paljon kylmemmäksi osaksi oli kuitenkin vielä aamulla hyvin selvä, kun -20 ja -30 asteen väliset lämpötilat keskittyivät Päijänteen tasan itäpuolelle. Merkittävin kylmyys jopa talven ensimmäisten -30 asteen alitusten kera sijoittui aamulla kuitenkin itäkolkkaan (Ilomantsi); sitä todennäköisesti edesauttoi myös se, kun siellä on muuta aluetta paljon paksumpi eli yli 50 cm syvä lumihanki.

Mainittakoon vielä, että yön-aamun tyynessä säässä korostuivat edellispäivän tapaan paikallisilmastoerot lämpötiloissa sisämaassa, ja että Suomenlahdella uuden jään kehittyminen jo laajasti itäosissa mm. Kotkan edustalla sai esim. Kotka Rankin minimilämpötilan helposti muita listauksen merellisiä paikkoja kylmemmäksi.

Keskiviikon 8.2.2017 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -11 astetta (illalla), Turku -13 astetta, Salo -14 astetta (yöllä ja illalla), Pori -15 astetta, Hämeenlinna -17 astetta, Tampere; Härmälä -17 astetta, Tampere; Siilinkari -16 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -12 astetta, Vantaa -15 astetta, Hyvinkää -17 astetta, Lahti -17 astetta, Kouvola -15 astetta, Porvoo -16 astetta, Lappeenranta; Lepola -13 astetta (yöllä ja illalla), Lappeenranta; Konnunsuo -23 astetta (illalla), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -19 astetta (illalla), Jyväskylä -21 astetta, Savonlinna -18 astetta (illalla), Joensuu -18 astetta ja Ilomantsi -23 astetta.

Korkeapaine pysyi edelleen Suomen yllä, mutta sen keskuksen tyyni alue laajeni, ja se merkitsi silloin myös etelärannikolla ja lounaassa tuulten tyyntymistä päivän mittaan. Lämpötiloja lauhduttava ylä- ja keskipilvialue liikkui kuitenkin idästä yöksi-aamuksi länsiosiin, jolloin koko tarkastelualueella lämpötilat tasaantuivat melko yhtenäisiksi; muutamia poikkeuksia ja eri vaiheita siihen kuitenkin liittyi >

Minimilämpötilojen ajallinen jakautuminen riippui aikaisempaa selvemmin pilvien vaihteluista - länsiosissa (Päijänteen tasan länsipuoli) minimilukemat sattuivat vaihtelevasti yön ja aamun eri hetkille siten, että länsirannikolla kylmintä oli juuri ennen pilvialueen saapumista heti puolen yön jälkeen, ja idempänä puolestaan vasta aamulla pilvialueen kaikottua länteen.

Päijänteen tasan itäpuolella kylmimmät hetket vaihtelivat länttä enemmän joko yön-aamun tai illan välillä riippuen pilvien sattumisesta kohdalle - myöhään illalla Vienanmeren suunnasta kiertyi alapilviä itään. Päivällä tarkastelualue oli laajasti kokonaankin selkeä, jolloin iltapäivälämpötilat nousivat etelässä-lounaassa jopa hitusen -5 asteen leudommallekin puolelle.

Tuulten tyyntyminen päivän mittaan lounaassa merkitsi puolestaan sitä, että Ahvenanmaalla saavutettiin illalla viimein tämän pakkasjakson selvästi kylmin vaihe. Lämpötilojen tasaantumisesta huolimatta edelleen vain itäisimmissä osissa ja Jyväskylän seudulla saavutettiin paikoin -20 astetta kylmempiä lukemia, vaikka siellä kylmin vaihe olikin jo selvästi ohi Venäjän puolella vaikuttaneen leudon pohjoisvirtauksen takia.

Torstain 9.2.2017 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -12 astetta, Turku -14 astetta, Salo -16 astetta, Pori -16 astetta, Hämeenlinna -19 astetta, Tampere; Härmälä -18 astetta, Tampere; Siilinkari -16 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -13 astetta, Vantaa -17 astetta, Hyvinkää -19 astetta, Lahti -19 astetta, Kouvola -19 astetta, Porvoo -18 astetta, Lappeenranta; Lepola -17 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -14 astetta, Mikkeli -21 astetta, Jyväskylä -18 astetta, Savonlinna -18 astetta, Joensuu -16 astetta ja Ilomantsi -15 astetta.

Tätä viimeistä päivitystä kirjoitettaessa torstaina 9.2. klo. 15:00 korkeapaine on edelleen Suomen päällä, mutta sen tyynen alueen sekaan on alkanut tulla Venäjän puolelta lisää alapilvilauttaa; runsaimmin pilviä on tullut itäosiin, ja sen takia ko. vuorokauden kylmimmän hetken listauksessa havaitaan sieltäkin jo -20 astetta kylmemmät lukemat melkein kokonaan kadonneiksi.

Niinpä tässä vaiheessa korostui länsiosien kylmyys etenkin sisämaaosien suhteen, vaikkei siellä ollut aikaisempaa kylmempää. Maarianhaminassa ja osin länsirannikolla tosin kylmyys huipentui vielä edellisillasta tämän pakkasjakson kylmimpään hetkeen tyyntyneen tilanteen auttamana.

Tätä päivitystä kirjoitettaessa meneillään olevan vuorokauden minimilämpötilat ovat siis sattuneet kaikkialla yön ja aamun aikana, ja koska jatkossa lisääntyvä alapilvisyys ja ilmamassan muutoinkin hidas leudontuminen alkaa pitää kylmyyttä kurissa, niin tuskin enää illalla on tulossa mainittuja lukemia kylmempää - Ensi yönä selkeimmillä sisämaan paikoilla tosin n. -15 asteen lukemia voi vielä tulla; nekään eivät silti uhkaa talven tähän mennessä ankarimpia pakkasia n. kuukauden takaa. 

Tästä eteen päin korkeapaine pitää pintansa vielä huomenna perjantaina 10.2., mutta jo la-su se siirtyy hitaasti etelämmäksi ja alkaa päästää leudompaa länsituulta tilalle, aluksi hitaasti > Itse asiassa ensi viikon alkuun on sitten odotettavissa ehkä hyvinkin voimakas Föhn-tuulitilanne, jolloin jopa yli +5 asteen lämpötilat saattavat mahdollistua länsiosissa...

Loppuyhteenvetona tästä pakkasjaksosta voidaan todeta, että etenkin etelä- ja länsiosissa se jäi odotettua paljon vaisummaksi, ja siksi tuo kuukauden takainen kolmen päivän ankara pakkanen jää yhä ylivoimaisesti talven kylmimmäksi. Sen sijaan kontrastina itäisimmissä osissa ja etenkin Ilomantsin seudulla tässä pakkasjaksossa mahdollistui hetkeksi jopa tämän talven kylmimmät pakkaset.

Näillä näkymin (to 9.2.) normaalia leudompi tai hetkittäin korkeintaan normaalikylmä sää jatkuu ensi viikolla myös tuon Föhn-tilanteen jälkeenkin, eikä uutta kunnon pakkasaaltoa ole edes näkyvissä, kun seuraavalle viikolle ennustemalleissa on lisäksi näkyvissä Atlantilta saapuvien voimakkaiden matalapaineiden dominointia... > Siksi alkaa nyt vaikuttaa siltä, ettei enää voisi tulla talven 2016-17 pakkaseurantaan seuraavaa osaa... Kevätkin alkaa jo olla sen verran huulilla parin viikon kuluttua.

Päivitys lauantaina 11.2.2017 klo. 20:45 >> Poikkeuksellisesti päätin vielä tehdä yhden lisäpäivityksen tähän seurantaan, koska toissa (to-pe) ja viime (pe-la) öinä sattui vielä osassa tarkastelualuetta sen verran "ankaraa" pakkasta tämän pakkasjakson puitteissa, että ko. saavutetut minimilukemat hätyyttelivät siinä kylmyyshuipennusta; tämän pakkasjakson alimmat lämpötilat jopa täpärästi toteutuivatkin ainakin Hämeenlinnassa. 

Tilanne johtui siitä, kun eilen ja tänään em. korkeapaineen tyyni keskusalue on pysynyt vielä Etelä-Suomen päällä, mutta ennustetut sumupilvilautat rakoilivat paikoin niin paljon, että öisin niillä paikoilla pakkanen pääsi kiristymään muuta aluetta selvästi kylmemmäksi.

Alle koostan näiltä kahdelta viime yöltä ne paikkakunnat, joissa siksi minimilämpötiloiksi mitattiin kylmempää kuin -15 astetta. Lisäksi nämä kylmimmät paikkakunnat havainnollistavat hyvin sen, missä tuo sumupilvilauttailu rakoili eniten noina öinä.

Perjantain 10.2. alimpia lämpötiloja: Pori -15 astetta, Hämeenlinna -20 astetta, Tampere; Härmälä -19 astetta, Tampere; Siilinkari -16 astetta, Hyvinkää -17 astetta, Lahti -19 astetta, Kouvola -18 astetta.

Lauantain 11.2. alimpia lämpötiloja: Hyvinkää -17 astetta, Lahti -18 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -21 astetta, Mikkeli -18 astetta, Jyväskylä -17 astetta, Savonlinna -19 astetta.

Samalla tarkennan vielä aikaisempaa sääennustetta ensi ja seuraavalle viikolle - Edelleen näyttää vakuuttavasti siltä, että ensi viikon alussa hyvin leuto, poutainen ja osaksi aurinkoinen Föhn-tuuli vallitsee yli +5 asteen lämpötiloineen. 

Sen jälkeen ke paikkeilla on tilapäistä pakastumista sisältävä korkeapaineen selänne, mutta leudot ja alkuviikkoon nähden kosteat länsi-lounaisvirtaukset vallitsevat sen jälkeen, jolloin lämpötila on usein suojalla. Matalapaineiden reitti näyttää kuitenkin ottavan sen verran eteläistä reittiä suoraan kohti Suomea seuraavaa viikonvaihdetta ja viikkoa kohden, että voimakkaiden tuulten, runsaidenkin sateiden ja epävakaisuuden mahdollisuus kasvaa. 

Silloin sateiden olomuoto voi vaihdella lumen ja veden välillä edestakaisin, joten vielä on epäselvää se, kuinka lumen sadanta ja lumen sulaminen suhteutuvat toisiinsa, ja miten siis käy lumipeitteen - Ensi viikon alussa ainakin on selvää, että alle 5 cm:n paksuista lumipeitettä sisältävä Etelä-Suomen alue muuttuu lähes lumettomaksi. Sitten jää vain nähtäväksi, kuinka uuden lumipeitteen muodostumisen käy n. viikon kuluttua ja siitä eteen päin; etelärannikolla ja lounaassa lumettomuuden riski on suurin, ja toisaalta runsaiden sateiden osuessa etenkin idässä lumipeite voi vahvistua paljonkin lievästä ajoittaisesta sulamisesta huolimatta...

No comments: