Friday, June 02, 2017

Kesäkukkakasvatuksesta parvekkeellani vuonna 2017

Vaikka eilen ja tänään onkin ollut poikkeuksellisen kylmässä pohjoisviimassa kaikkea muuta kuin kesäinen sää kesäkuun alkamisesta huolimatta, niin otankin silti esille pitkästä aikaa hyvin kesäisesti kasviaiheen.

- Samalla tämä on myös esteettisesti kaunista ja positiivista aihetta tänne blogiini vaihtelun vuoksi, kun sekä aikaisemmin on ollut että jatkossakin on oleva kirjoitusaiheita hyvin vaikeista ja ahdistavistakin yhteiskunnallispoliittisista seikoista...

Esittelen tässä siis valikoimiani yksivuotisia kesäkukkia parvekkeeni kasvatukseen, missä ainakin sen suhteen saan loihdittua ihan paratiisiakin, vaikka ei maailmanparantaminen muutoin oikein ole nähtävästi lyömässä leiville...

Alla esittelen siemenpussikuvina (itse ottamiani valokuvia niistä) 20 eri lajia ja lajiketta ko. kasvatusta varten, ja kerron tässä hieman valikoimani kasvikatraan esteettisistä valinta- ja sommitteluperusteista ja niiden teemoista parvekkeeni olosuhteisiin - Kasvatuspaikkana on Espoo.

Parvekkeesta voin kertoa alustavasti sen, että sen aukeamissuunta on suunnilleen kaakkoon, joten se saa etenkin aamun ja aamupäivän auringonvaloa, ja koillispääty saa valoa vielä alkuiltapäiväänkin saakka. Oikeastaan on hyvä, että parveke ei saa myöhemmän iltapäivän kuumimpien aikojen paahdetta, jos on hellejakso; valoa kasvit tulevat parhaiten saamaan kuitenkin koillispäädyssä, joten sijoitan niitä etenkin sinne ja tietenkin kaidereunalle.

Lajivalikoimassa yhtenä valintaperusteena oli kasvien koko: kaidereunalle seitsemään eri ruukkuun sijoitan seitsemän eri pienikokoisinta lajia ja lajiketta. Sitten koillispäädyn lattialle sijoitan muita kookkaampia kasveja "viidakoksi", joista isoimpia kokeilen kasvattaa isoissa saavimaisissa ruukuissa. Näistä poikkeuksena on ruusupapu, mikä saa kasvaa köynnöksenä edelliskesän tapaan koillispäädyn seinäaukossa virittämiäni naruja pitkin muodostaen rehevän suojaseinämän.

Alla olevassa kuvalistassa noita seitsemää pienikokoisinta kasvia edustavat numeroidut lajit 14 - 20, ja muut ovat niitä isokasvuisempia.

Isokasvuisemmissa lajeissa kukkien värisävyjen teemana on kirjavuus, mutta kuitenkin niin, että se muodostaa harmonista kokonaistekstuuria ollen aina lähinnä valkoisen, keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyjä sekä vaihtelevia tummuuksia.

Kaidereunalle tulevissa lajeissa kukkien värit ovat selkeämpiä, eli suurin osa niistä on yksivärisiä ja ne kasvavat omissa ruukuissaan. Toisaalta kokonaisuutena niissä toistuu myös tuo sama väriteema > Kuitenkin tämä kaidereunan kasvusto on ikään kuin koillispäädyn isokasvuisesta viidakosta erottuva koko kaiteen matkalla oleva tavallaan mentaalinenkin vauhtiraita.

Tämä koko kukkavärimaailma perustuu ympäristön värimaailmaan varsin hyvin, sillä vertailuna parvekkeeni rakenteissa toistuvat puumateriaaleissa punaruskea ja metalliosissa sekä seinärappauksessa valkoinen. Lisäksi ulkona lähistön taloissa on sekä keltaista että vaaleanharmaata seinissä sekä punatiilisiä kattoja. Puustona on paljon valkorunkoisia koivuja sekä punakukkaisia ja -lehtisiä koristeomenapuita.

Kukkavärit siis toistavat ja korreloivat ympäristön ja rakenteiden värien kanssa, mutta sitten sen lisäksi vähemmistöön valikoin vielä katseenvangitsijan rooliin erotukseksi muista sinisen, jota tuo esille esim. ruiskaunokki.

Erikseen mainitsen vielä erikoisuuksista seuraavaa > Kaikkein isokasvuisin kokeiluni on auringonkukkasekoituksen (eri kokoja ja eri kukkatyyppejä) kasvattaminen kahdessa isossa saavimaisessa ruukussa; nähtäväksi jää tuleeko niiden suhteen ahtaus- tai muita kasvatusongelmia...

Näyttävimmästä päästä on kukkiensa suhteen kaksi miekkaliljalajiketta: niihin valikoin kukkaväriteemaksi lähivariharmonian voimakkaan ja vaaleamman punaisesta; lisäksi toisen kukissa on tekstuuria ja toinen on kukkaväriltään tasaisempi.

Tämä saa riittää tästä esittelystä toistaiseksi, mutta saatan palata myöhemmin kesällä valokuvienkin kera kertomaan kasvun parhaista vaiheista > kasvit on siis siemenestä / mukulasta saakka kasvatuksessa (nyt on menossa vielä taimikasvatus lämpimässä sisätiloissani) ja kylvöt on tehty toukokuun lopussa ja viimeisiltä osin vasta eilen > paras kukinta ollee siten noin heinäkuun lopulta syyskuulle...

Alla oleva kuvalistaus kertoo teille myös paljon lisää noista kasvatusteemoistani, koska olen sitä silmällä pitäen jo sommitellut ne tuossa alla siihen suuntaan ylhäältä alas: eli miekkaliljat ja auringonkukat sijoittuvat näyttävimmin esille lattialla, erikseen on ruusupapu taustalla, sitten muut isokasvuisemmat ovat koillispäädyn lattialla pareittain ruukuissa suunnilleen noin kuin alla isotsinnian ollessa yhdessä ruukussa, ja pienikasvuiset ovat järjestyksessä suunnilleen noin kaiteen päädystä toiseen.....


Parvekkeeni kesäkukat kesälle 2017 >>














1. Miekkaliljalajike (Gladiolus "Pink Lady").














2. Miekkaliljalajike (Gladiolus "Traderhorn").














3. Auringonkukkasekoitus (Helianthus annuus cv.).














4. Ruusupapu (Phaseolus coccineus).














5. Punakosmoskukka (Cosmos bipinnatus).














6. Iso-olkikukka (Xerochrysum bracteatum).














7. Mökinihmekukka (Mirabilis jalapa).














8. Pioniunikkosekoitus (Papaver somniferum Paeoniflorum-ryhmä).














9. Kiinanasteri (Callistephus chinensis).














10. Kirjosuvikakkara (Chrysanthemum carinatum).














11. Ruiskaunokkilajike (Centaurea cyanus "Classic Romantic").














12. Ruiskaunokki (Centaurea cyanus).














13. Isotsinnia eli iso-oppineittenkukka (Zinnia elegans).














14. Ryhmäleijonankitasekoitus (Antirrhinum majus).














15. Keskipäivänkukka (Dorotheanthus bellidiformis).














16. Reunuspäivänkakkaralajike (Chrysanthemum parthenium "Snowball").














17. Herttaikikukka (Rhodanthe manglesii).














18. Tarhakehäkukkalajike (Calendula officinalis "Bronzed Beauty").














19. Pensasköynnöskrassilajike (Tropaeloum majus Nanum-ryhmä "Peach Melba").














20. Pensasköynnöskrassilajike (Tropaeloum majus Nanum-ryhmä "Black Velvet").

No comments: