Sunday, December 24, 2017

Joulun 2017 tunnelmia

Joulun 2017 jouluvalojen valokuvaus on nyt tehty ja onkin aika koostaa niistä tähän jälleen tunnelmakuvasarjaa tälle joulukerralle - Otin kuvat lauantaina 23.12.2017 illalla Hämeenlinnassa, ja julkaisen tämän kuvapostauksen nipin napin puolenyön jälkeen jouluaatoksi.

Tämän kertainen Etelä-Suomen joulu on sään ja lumitilanteen suhteen edeltäneisiin vuosiin verrattuna vihdoin selvästi talvisempi ainakin sisämaassa; kuten juuri Hämeenlinnassa, missä esim. viime joulun kokonaan lumeton tilanne on vaihtunut nyt hieman lumisempiin maisemiin. Mistään joulukorttitalvesta saati ankarasta talvesta ei voida silti ollenkaan puhua - tosin mainittakoon, että nyt tätä kirjoitettaessa loppuillalla 23.12. matalapaineen jälkireunan luoteistuuli on ollut yllättävän myrskypuuskaista!... 

Alkutalvi on ollut joka tapauksessa aivan tähän jouluun saakka tavanomaista selvästi leudompi oikeastaan koko ajan, eikä mainittavia pakkasia ole esiintynyt vielä ollenkaan, minkä takia vesistöjen jäätyminen on jo jäänyt normaalista paljon jälkeen - Silti tänä jouluna lumipeitettä on sisämaassa valkoisen joulun tunnusmerkit täyttävä määrä, eli muutamasta sentistä 10 ja 25 sentin välille. 

Ilmatieteen laitoksen lumipeitekartan (tilanne 23.12.) mukaan 10 cm:n lumipeiteraja kiemurtelee suunnilleen Saimaan eteläosista Kouvolan, Mäntsälän, Hämeenlinnan ja Tampereen kautta keskiselle Pohjanmaalle. Sen etelä- ja länsipuolella lumipeite on vaatimaton, osaksi laikkuinen, ja kokonaan lumettoman maan piirissä ovat etenkin etelärannikon länsiosat suunnilleen Helsingin keskusta mukaan lukien ja siitä laajemmin länteen kattaen Varsinais-Suomen eteläosat.

Mainittakoon lisäksi, että Etelä-Suomen tälle alkutalvelle on ollut tyypillistä lämpötilan tasainen vaihtelu vähän nollan molemmin puolin sekä runsaasti lännestä ja lounaasta / osin etelästäkin tulleet matalapaineet sateineen - sateet ovat vaihdelleet monta kertaa vedestä lumeen ja takaisin, mikä on siis taannut ainakin sisämaahan lumipeitteen kertymistä ja sulaminen on jäänyt hieman häviölle. Lisäksi monet lumisateet ovat olleet märkinä puustoihin vahvasti kuorruttuneita, mutta lumikuorrutteet ovat olleet hyvin lyhytaikaisia sulamisen ja varisemisen tapahduttua aina joko jo samana iltana tai viimeistään n. vuorokauden-parin sisällä.

Tämän alla olevan kuvasarjan ottopäivänäkin (23.12.) satoi sisämaassa taas tuollaista märkää tarttuvaa lunta, mutta saman illan aikana puustojen kuorrutteet sulivat ja varisivat taas, ja siksi maisemien lumisuus ei tule olemaan jouluaaton poutasäässä lumisinta mahdollista laajasti sisämaassakaan.

Sääennusteissa on siis jouluaatoksi luvassa heikkoa pakkasta poutasäässä, joten silloin lumipeitteeseen ei tule muutoksia em. verrattuna. Joulupäivänä ja Tapaninpäivänä lounaasta työntyy taas matalapainetoimintaa sen verran Suomeen, että sateita on tulossa ja jälleen näyttäisi sama jatkuvan kuin aikaisemminkin tässä kuussa, ja ilmeisesti koko loppuvuoden ajankin; eli ajoittaisissa plussakeleissä sisämaassa tulee lähinnä märkiä lumi-räntäsateita ja etelärannikolla-lounaiskolkassa saadaan myös vesisateita - Näin ollen sisämaassa lumipeite voi kasvaa hieman enemmän kuin sulaa, mutta etelärannikon-lounaiskolkan lumettomilla alueilla lumipeitteet jäävät yhä lähinnä nopeasti ohimeneviksi käväisyiksi... 

Jatkan näistä sää- ja lumitilanteista mahdollisesti lisää lumi- ja vesistöjen jäätilanteisiinkin keskittyvässä omassa kuvakirjoituksessaan viimeistään hetikohta joulun jälkeen, koska niiden parissa on ollut myös dramaattisia / poikkeuksellisia tapahtumia tässä kuussa...

Hämeenlinnan jouluvalaistus on siis jälleen esiteltävänä alla olevissa kuvissani - edellisvuoden valaistukseen nähden tämän kerran valoissa eroja on hyvin vähän / olemattomasti, mutta etsin ja valikoin niistä tähän esille uusia näkökulmia; etenkin poimin valaistuksen väriteemaa tarkasteluun, joka koostuu kaksivärisyydestä siten, että pääosa valoista on kellertäviä (valkoisia) ja niiden sekaan on valittu oheisväriksi sininen. Tämä väriteema näyttääkin kattavan kaikki kaupungin keskustan alueet mukaan lukien jopa Goodman-tavaratalon sisätilat, missä kävin ensimmäistä kertaa ottamassa jouluvaloista kuvia mukaan tähän julkaisuuni.

Ainoa selkeä poikkeus aikaisemmasta Hämeenlinnan julkisen joulukoristelun puitteissa on kaupungin Kauppa- eli Keskustorille laitettu seimikuvaelma, joka on sijoitettu sitä varten rukattuun työmaakonttiin; tästä on alla kaksi valokuvaa - tämänlainen seimikuvaelma on nyt ihka ensimmäistä kertaa ko. torilla.

Pidemmittä jaaritteluitta jatkan alla tuttuun tyyliin kuva kuvalta, missä kuvat on sommiteltu sopivan taiteellisesti järjestykseen - Tämän kera toivotan kaikille taas Rauhallista ja Voimauttavaa Hyvää Joulua!


Joulun 2017 tunnelmakuvia >>"Jouluvalohässäkkää" Hämeenlinnassa äitini luona kuvattuna lauantaina 23.12.2017; edellisvuoteen verrattuna tästä samasta jouluvalotornista valitsin nyt tällaisen latvaotoksen ikkunaheijastuksensa kera.Jouluvaloja Hämeenlinnan kävelykatu "Reskalla" kuvattuna lauantaina 23.12.2017; kyseinen kaksivärinen teema tulee tässä selvästi esille kävelykadun yläpuolelle ripustetuissa lumipallosymboleissa.Goodman-tavaratalon joulukoristelua ja jouluvalaistusta kuvattuna lauantaina 23.12.2017; kävelykatu "Reskan" kaksivärinen lumipalloteema on otettu käyttöön myös ko. tavaratalon sisätilan koristelussa - annan kritiikkiä tässä siitä, että tämä väriteema liian paljon hukkuu paikan muutenkin hyvin vaaleaan ja kirkkaaseen miljööseen valkoisen komponenttinsa osalta."Jouluvaahtera" Hämeenlinnassa Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran risteyksessä kuvattuna lauantaina 23.12.2017; tästä näkökulmasta en olekaan muistaakseni koskaan aikaisemmin kuvannut tätä upeaa valopuuta, eli tällä kertaa kuva on otettu tuon Turuntien eteläisen haaran alueelta kaakkoon.Joulunäkymää entiselle lääninhallituksen rakennukselle Hämeenlinnan Keskustorilla kuvattuna lauantaina 23.12.2017; Hämeenlinnan kaupungin virallinen joulukuusi on mielestäni taaskin aivan liian ankea / vaisu > tähän puuhunhan olisi voinut keskittää tätä jouluvalojen kaksiväriteemaa esim. niin, että valkoista ja sinistä olisi käytetty runsaasti sekaisin - Maassa puolestaan näkyy hyvin aiemmin ko. päivänä satanut parisenttinen lumen määrä.Joulunäkymää kirkolle Hämeenlinnan Keskustorilla kuvattuna lauantaina 23.12.2017; toisaalta em. nähden tämä ihka uusi seimikuvaelma sinisenä elementtinä korostaa ainakin tästä suunnasta nähtynä ko. kaksiväriteeman mukaista dualismia hyvin pikantisti.Seimikuvaelmaa Hämeenlinnan Keskustorilla kuvattuna lauantaina 23.12.2017; edellä esiteltyä kuvaelmaa lähempää, missä Joosef ja Maria Jeesus-lapsi seimensä kera - huomatkaa kuvaelman suojalasissa vesipisarat muistona illan tihkusateisesta suojasäästä ko. päivän lumisateen perässä tulleena.Hämeenlinnan kirkon seinää ja ikkuna koristeomenapuun silhuetin läpi nähtynä ja kuvattuna lauantaina 23.12.2017; jouluna kirkkomenot ovat tietenkin monelle tärkeitä, mutta itselleni ja perheelleni myös aina lapsuudestani alkaen esim. jouluaamun kirkko ei ole näytellyt mitään roolia koskaan - Tällä kertaa halusin kuitenkin tuoda lähemmin tätä kaunista kirkkoa esille, mitä näissä joulukuvasarjoissani ei olekaan tapahtunut koskaan aikaisemmin.

No comments: