Tuesday, December 26, 2017

Etelä-Suomen alkutalven 2017 erityispiirteen valokuvallinen havainnollistuskooste - Useita kertoja tapahtuneita puustojen näyttäviäkin lumikuorrutteita

Joulu on lusittu ja niinpä teen nyt valokuvallisen koosteen Etelä-Suomen tämän alkutalven poikkeuksellisesta piirteestä > Eli siitä, miten hyvin erikoisesti jopa lokakuun lopusta alkaen melkein jokainen lumisadetilanne on ollut märkä ja suojainen, mistä kaikki puustot ovat saaneet monta kertaa näyttäviä lumikuorrutteita (tykkylumia) ylleen; ajoittain kuorrutteet ovat olleet erityisen runsaita.

Tämä jatkuvasti samankaltaisia tilanteita aiheuttanut säätilannesarja on johtunut suursäätilallisessa katsannossa siitä, kun suihkuvirtaukset ovat ohjanneet runsaasti matalapaineita hyvin samankaltaista / säännöllistä rataa pitkin Atlantilta Suomeen - nämä matalapaineiden sarjat ovat olleet sellaisia, että ne ovat jakaneet pohjoispuolelleen normaalitalvista ja ajoittain jopa normaalia kylmempääkin pakkassäätä Fennoskandian pohjoisosiin; esim. Lapissa on ollut viime aikoinakin ajoittain n. -30 asteen lämpötiloja.

Sen sijaan Etelä-Suomi on jäänyt sen verran niukasti leudomman länsi- ja lounaisvirtauksen vaikutuspiiriin matalapaineratojen eteläreunalla, että normaalia leudompi sää on ollut jatkuvaa - Toisaalta pohjoisen kylmempi ilmamassa on silti vaikuttanut ajoittain niin, että sateita on saatu myös lumena, ja matalapaineiden runsaudesta johtuen sademäärät ovat olleet välillä hyvin suuria kaikissa sateen olomuodoissa; vesisadetilanteissa on puolestaan sattunut myös hieman tulvimistakin.

Lumikuorrutteet ovat kuitenkin pysyneet puustoissa vain hyvin lyhyitä aikoja kerrallaan, koska noissa lännestä-lounaasta tulleiden matalapaineiden sarjoissa vesisateisten hyvin leutojen ja ko. lumisateet mahdollistaneiden vähemmän leutojen ilmamassojen keskinäinen vaihtelu on ollut ajoittain nopeaa - Siksi esim. valoisalle ajalle ei ole päätynyt valokuvattavaksi kuin vain hyvin harvat kuorrutetilanteet. 

Tässä seuraavaksi koostan merkittäviä lumikuorrutteita synnyttäneitä vaiheita Etelä-Suomen alueella (lähinnä tarkkailualueellani akselilla pääkaupunkiseutu-Hämeenlinna) alkutalven osalta tähän kirjoituksen julkaisuun mennessä: 

--- Ensimmäinen hyvinkin voimakas lumikuorrutetilanne oli jo lokakuun 26. ja 27. päivien tienoilla etenkin sisämaassa, jolloin talvi näytti ottavan hyvin aikaisen ja ajankohtaan nähden ankaran tulemisen; lunta satoi etelärannikkoa myöten jopa 10 - 20 cm - Tämähän osoittautuikin vääräksi hälytykseksi, koska lumikuorrutteiden jatkuvasta uusiutumisesta huolimatta kunnon talveahan ei etenkään eteläisimpään Suomeen ole saatu vieläkään, eikä siihen tule muutosta sääennusteiden mukaan vuodenvaihteeseen mennessäkään.

--- Sitten marraskuulle tultaessa hyvin leudot säät ottivat taas vallan ja kaikki lumi suli pian pois - Seuraavaa lumisadetilannetta jouduttiinkin odottelemaan marraskuun 21. päivään asti, ja siitä kuun 23. päivään saakka myös etelärannikollakin oli hieman lumisateita, jolloin niiden märkyys tuotti tuonakin aikana ajoittain hetkittäisiä hentoja lumikuorrutteita puustoihin - Hyvin leuto sää palasi kuitenkin jo 24. päiväksi, jolloin käytännössä jo siksi aamuksi kaikki lumi suli taas pois.

--- Seuraava märkä lumisadetilanne oli sitten joulukuun alettua heti kuun 1. päivänä, jolloin seuraavaksi päiväksi poutasäässä etenkin etelärannikolla puustoissa säilyi hyvin näyttävää lumikuorrutetta, koska märkää lunta oli satanut 5 - 10 cm. - Kuitenkin taas jo samana iltana alkoi leudompi suojasää, mikä sulatti seuranneeksi kuun 3. päiväksi lumet pois. Sisämaassa tosin kaikki lumi ei aivan sulanutkaan siinä vaiheessa.

--- Sitten Itsenäisyyspäiväksi etenkin sisämaassa saatiin jälleen märkää tarttuvaa lunta edeltäneenä iltana, mutta seuranneen yön ja aamun aikana puustojen osalta tapahtui melkein kaikkien lumien variseminen ja sulaminen. Lunta riitti kuitenkin myös etelärannikolla parin sentin verran seuranneeksi 7. päiväksikin, mutta sitten taas tuli kaikki lumet sulattanut hyvin leuto jakso.

--- Lumettomuutta kesti kuun 12. päivään saakka, jolloin sinä päivänä sattuikin kaikkein runsaslumisin märän lumisateen tilanne etenkin etelärannikon tuntumassa ja lounaassa > Tästä vuorokaudesta kehittyikin erikoisin miesmuistiin tällaisen märän tarttuvan lumen suhteen, koska tuolla em. alueella lunta pyrytti jopa 20 - 30 cm, joka aiheutti puustojen lumikuorrutteiden muodostumisen niin runsaaksi ja raskaaksi, että se aiheutti poikkeuksellisen paljon puustotuhoja!

Puustotuhoja aiheuttanut lumikuorrutetilanne oli pahimmillaan heti märän lumisateen loppuvaiheissa alkuillalla pimeyden juuri laskeuduttua ja hetkeä ennen tilapäistä lämpöaaltoa, jolloin puustojen osalta tapahtui mm. seuraavaa esim. seurantapaikkani Espoon alueella >> Vanhoista männyistä katkesi runsaasti paksuja ja isoja oksia ja jopa kokonaisia latvushaaroja, koivujen osalta tapahtui suunnilleen samaa, lahovikaisia isoja kuusia ja koivuja sekä muitakin puita kaatui lumen painosta yksittäin siellä täällä etenkin metsien suojassa, minne lumikuorrutteita kertyi eniten. Paikoin myös joidenkin katajien halkeamisia tapahtui esim. keskeltä runkojensa haaroja.

Kaikki tämä aiheutti myös laajoja katkoja sähkönjakeluun, koska puustoja sekä taipui sähkölinjoille että niitä myös kaatui ja tuhoutui linjojen päälle; niinpä jopa kymmeniä tuhansia eteläsuomalaisia kotitalouksia oli sinä iltana pahimmillaan sähköittä. Lisäksi ko. tilanteen aikana ulkona liikkuminen puustojen lähellä oli hyvin vaarallista. Sen takia ilmeisesti läheltä piti tilanteita tapahtuikin ihmisille jonkin verran > itsekin havaitsin muutaman sadan metrin ulkoilulenkilläni ko. tilanteessa parin minuutin välein ainakin isojen runkohaarojen ryskyvän tuhoutumisen vieressäni!

Lisää poikkeuksellista erikoisuutta tuon illan lumikuorrutetilanteisiin toi se seikka, että heti tuon lumipyryn ja tuhoisan kuorrutetilanteen perään loppuillalla sattui kaikki nuo kuorrutteet ennätysnopeasti sulattanut ja varistanut lämpöaalto, jossa lämpötilat kohosivat muutamaksi tunniksi +5 asteen paikkeille! - seuraavana yönä jo pakastui tilapäisesti, jolloin maahan jäänyt märkä lumipeite jäätyi kovaksi.

Tämä jäinen ja kova lumi onkin ollut sittemmin hitaasti sulavaa tyyppiä, jolloin yhä seuranneissa ajoittaisissa plussakeleissä se ei ole vieläkään onnistunut aivan kokonaan sulaa pois tähän mennessäkään aivan etelärannikon rantaviivaa lukuun ottamatta esim. pääkaupunkiseudun kohdalla.

--- Nyttemminkin ajoittaisten märkien lumisateiden jatkumoa on ollut edelleen, missä esim. kuun 15. ja 23. päivinä sekä eilen Joulunpäivänä satoi taas laajasti märkää tarttuvaa lunta, mutta kaikissa niissä tapauksissa kuorrutteet sulivat taas jo samana iltana pois puustoista.

Tuosta 23. päivästä alkanut lumisateiden sarja on ollut tällä kertaa itseasiassa puustokuorrutteiden ja lumimäärien suhteen pahempi Keski-Suomen puolella ja etenkin itäkolkassa (mm. Ilomantsin seutu), jossa on tapahtunut ja edelleen tapahtumassa puustotuhoja ja sähkökatkoja aiheuttavia äärimmäisiä lumikuorrutetilanteita! > Tätä kirjoitettaessa eilisen lumisateen perään tulevana yönä ja huomisen aikana sinne tulee taas reipasta lumisadetta; eteläisin Suomi sen sijaan on jatkossa aikaisempaa leudomman suojasään ja vesisateiden piirissä...

--- Sitten olen poiminut alle valokuvaussatoani näistä lumikuorrutetilanteista, joissa esiintyy lähinnä kolme näyttävintä kuorrutetilannetta > eli yllä mainituista seuraavat: Lokakuun lopun kuorrutetilannetta kuvattuna Hämeenlinnassa, joulukuun 1. ja 2. päivinä ollutta lumikuorrutetta kuvattuna Espoossa jälkimmäisenä päivänä sekä viimeiseksi tuota joulukuun 12. päivän tuhoisaa lumikuorrutetilannetta kuvattuna Espoossa iltapimeässä.

Kuvat on järjestetty vuorokausittain uusimmasta vanhimpaan niin, että uusimmat ovat ylinnä; kunkin vuorokauden sisällä olevat kuvat on sen sijaan sommiteltu sopivan taiteelliseen järjestykseen. Poikkeus on joulukuun 12. päivän tilanteet, missä olen sijoittanut mukaan myös kronologisen seurantakuvasarjan.


Poikkeuksellisen painavaa ja tuhoisaa lumikuorrutetta (tykkylunta) Espoossa 12.12.2017 >>


Havainnollistukset alkuillan kuorrutehuipennuksesta:


Erityisen runsasta lumikuorrutetilannetta kuvattuna 12.12.2017 illalla Espoossa - Koivu ja mänty ratkeamispisteessä Rastaalantien vieressä lumisateen muututtua jo vetisemmäksi rännäksi, joka myös lisäsi hetkeä ennen lumien varisemista ratkaisevasti painoa puustojen päälle tuhoja aiheuttaen.

Erityisen runsasta lumikuorrutetilannetta kuvattuna 12.12.2017 illalla Espoossa - Etualan pensaissa (vasemmalla villaheisi ja oikealla unkarinsyreeni) lumien variseminen oli juuri alkanut, mutta taustalla hämärämmässä näkyvä mäntypainotteinen metsä oli ratkeamispisteessä; huomatkaa ko. puiden eri suuntiin vääntyneet asennot lumitaakkansa alla > Käveltyäni tuon metsän kohdalle sieltä kuului joko ison runkohaaran repeämisen tai kokonaisen puun kaatumisen ryskettä. Lisäksi tuossa kuvanottopaikalla oleva valaisin tuhoutui ison oksan ryskyttyä sen päälle minun itseni poistuttua siitä vain pari minuuttia aikaisemmin!...


Tuhoisan lumikuorrutetilanteen muodostuminen ja lakkaaminen kuvaseurantana ko. vuorokauden aikana (kronologia uusimmasta vanhimpaan ylhäältä lukien):
Erityisen runsaan lumikuorrutetilanteen kehitysvaiheita kuvattuna parvekkeeltani Espoossa - Tuon joulukuun 12. päivän ennätysmäisen raskaan lumikuorman synty ja katoaminen kronologisesti havainnollistettuna; tilanne klo. 19:36, jolloin tuhoisan lumitaakan sulaminen ja variseminen oli kokonaan tapahtunut loppuun saakka > sulaminen alkoi tehokkaasti klo. 17:30, josta siis kului vain n. kaksi tuntia kokonaan sulamiseen lämpötilan noustua nopeasti +5 asteen paikkeille matalapaineen keskuksen reunalla hetken vaikuttamaan päässeessä hyvin leudossa lounaistuulessa - Tarkkaan katsoessa tuossa etualan koivussa havaitaan oksatuhoja verrattuna ko. kronologian alimpaan kuvaan.

Erityisen runsaan lumikuorrutetilanteen kehitysvaiheita kuvattuna parvekkeeltani Espoossa - Tuon joulukuun 12. päivän ennätysmäisen raskaan lumikuorman synty ja katoaminen kronologisesti havainnollistettuna; tilanne klo. 15:43, jolloin lumisateet olivat loppumassa ja muuttumassa hetkeä myöhemmin vetisemmäksi rännäksi, ja näin ollen puustojen tuhoisa lumitaakka oli saavuttamassa huipennuksensa, kuten nähdään mm. tuon etualan koivun osien taipumisesta ääriasentoonsa.


Erityisen runsaan lumikuorrutetilanteen kehitysvaiheita kuvattuna parvekkeeltani Espoossa - Tuon joulukuun 12. päivän ennätysmäisen raskaan lumikuorman synty ja katoaminen kronologisesti havainnollistettuna; tilanne klo. 14:52, jolloin matalapaineen keskus oli tulossa kohdalle tuulten lähes tyyntyessä ja viimeisistä lumisateista kertyi puustoihin lumitaakkaa siten vielä tehokkaimmalla tavalla.

Erityisen runsaan lumikuorrutetilanteen kehitysvaiheita kuvattuna parvekkeeltani Espoossa - Tuon joulukuun 12. päivän ennätysmäisen raskaan lumikuorman synty ja katoaminen kronologisesti havainnollistettuna; tilanne klo. 12:33, jolloin lumipyryn sakeimmat vaiheet olivat alkaneet ja kaakkoistuulen heikentymisen myötä lumikuorrutteita alkoi todenteolla kertymään puihin.

Erityisen runsaan lumikuorrutetilanteen kehitysvaiheita kuvattuna parvekkeeltani Espoossa - Tuon joulukuun 12. päivän ennätysmäisen raskaan lumikuorman synty ja katoaminen kronologisesti havainnollistettuna; tilanne klo. 10:38, jolloin märkää lumipyryä oli satanut vasta parin-kolmen sentin verran, ja tässä vaiheessa voimakas kaakkoistuuli piti lumen puustokertymiä vielä hieman kurissa.


Yksi vakavimmista esimerkeistä ko. lumikuorrutetuhoissa:

Tuon yllä havainnollistetun ja tähän kuvaan nähden kahta vuorokautta aikaisemmin tapahtuneen poikkeuksellisen raskaan lumikuorrutetilanteen aiheuttamia tuhoja kuvattuna 14.12.2017 Espoon Leppävaaran länsipuolisessa metsässä - Paikoin tuon lumikuorman aiheuttamat metsätuhot olivat kuin rajun myrskyn jäljiltä, kuten tässä. Lumitaakan aiheuttamaksi puustotuhoksi tämä voidaan jälkeen päin todeta siitä, kun nuo kaatuneet rungot sojottavat eri suuntiin.


Joulukuun 1. päivänä sataneen lumikuorrutteen monenlaista havainnollistamista kuvattuna 2.12.2017 >>


Lumikuorrutteita taivasta vasten kuvattuna:


Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; puiden ja pensaiden latvuksia taivasta vasten - Lunta tarhaomenapuussa (Malus domestica).

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; puiden ja pensaiden latvuksia taivasta vasten - Lunta oratuomessa (Prunus spinosa) ja taustalla luminen raita (Salix caprea).

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; puiden ja pensaiden latvuksia taivasta vasten - sekalainen valikoima lumisia pensaita vasten hentoja hahtuvapilviä (Altocumulus); pensaina mm. hurmehappomarjaa (Berberis X Ottawensis) ja rusotuomipihlajaa (Amelanchier lamarckii).

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; puiden ja pensaiden latvuksia taivasta vasten - Lähes yksinomaan metsävaahterasta (Acer platanoides) koostuva tiheikkö lumisena.

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; puiden ja pensaiden latvuksia taivasta vasten - Kotipihlajia (Sorbus aucuparia) lumitaakkaisina.

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; puiden ja pensaiden latvuksia taivasta vasten - Koivut (Betula sp.) eniten lumisina suojaisessa metsänreunassa.


Lumikuorrutteita laajemmissa maisemanäkymissä:


Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; maisemanäkymiä - Iltapäivän lumisuutta kohti laskevaa aurinkoa; kuvattu klo. 14:07.

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; maisemanäkymiä - Alppiruusut (Rhododendron cv.) ja taustalla metsävaahterat eniten lumisina; edeltäneen päivän lumisade tapahtui sen verran tuulisessa säässä, ettei korkeiden puiden latvoihin juuri lunta pystynyt kertymään, kuten tuossa yläreunan koivussa nähdään.

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; maisemanäkymiä - Tuulelta suojassa olleet lehtipuut kuorruttuivat häkellyttävän kauniiksi, kuten tässä valikoima metsävaahteroita, imeläkirsikkaa (Prunus avium), koivujen alaoksia sekä mongolianvaahteraa (Acer tataricum ssp. ginnala).

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; maisemanäkymiä - Vasemmalla nuoria metsävaahteroita (Acer platanoides) ja oikealla kujanne kotipihlajista (Sorbus aucuparia).

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; maisemanäkymiä - Nuoria tuurenpihlajia (Sorbus "Dodong") ja alla pensaina vasemmalla keijuangervoa (Spiraea japonica "Little Princess") ja oikealla pikkuherukkaa (Ribes glandulosum).

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; maisemanäkymiä - Auringon suuntaan kuvattua metsää, jossa etualalla lumisia kotipihlajia (Sorbus aucuparia).

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; maisemanäkymiä - Lumista metsää, jossa metsäkuusen (Picea abies) taimet olivat erityisen lumikuorruttuneita oltuaan sopivasti tuulensuojassa.

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; maisemanäkymiä - Lumista lehtipuustoa ja -pensaikkoa, jonka alla oli lumesta vapaata soistuvaa lampea.

--- Mainittakoon tässä yhdessä köntässä useaan yllä olevaan kuvaan liittyen, että nuo kaikki sulat / melkein sulat (asfaltti)väylät sekä tämä alimman kuvan suolampi kertoivat tuossa vaihessa siitä, miten tuota lumisadetta oli edeltänyt usean päivän mittainen hyvin leuto jakso (lämpötilat ajoittain jopa yli +5 astetta) > Se oli pitänyt maaperän sulana ja suhteellisen lämpimänä, ja täten asfalteille ja vesistöpaikkoihin nollakelissä satanut lumi ei pystynyt kertymään kovin hyvin.


Taiteellisia pensaskuorrutteita:


Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; pensaskuorrutteita lähitarkastelussa - Japaninhappomarja (Berberis thunbergii) lumisena marjoineen.

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; pensaskuorrutteita lähitarkastelussa - Pikkuherukka (Ribes glandulosum) lumisena.

Lumikuorrutetilannetta kuvattuna 2.12.2017 Espoossa; pensaskuorrutteita lähitarkastelussa - Japaninmarjakuusi (Taxus cuspidata) lumisena.


Ajankohtaan nähden poikkeuksellisen talvinen lumikuorrutetilanne 27.10.2017 >>


Parhaan lumikuorrutetilanteen havainnollistusta Hämeenlinnan Varikonniemen suojaisten metsien siimeksistä:


Lumikuorrutteita kuvattuna 27.10.2017 Hämeenlinnan Varikonniemellä - Valikoima eri lehtipuita ja -pensaita lumisina; mm. tuomia (Prunus padus), koivuja ja terttuseljaa (Sambucus racemosa). Ylhäällä vähän vasemmalla vielä lehtevänä pysynyt hopeasalava (Salix alba "Sibirica") paljasti ajankohdan olleen kesken syksyn etenemisen.

Lumikuorrutteita kuvattuna 27.10.2017 Hämeenlinnan Varikonniemellä - Tässäkin tilanteessa (kuten yllä 2.12. kuvatussa tilanteessa) koivujen lumettomat latvat paljastivat sen, että nollakelinen lumipyry sattui tuulisessa säässä. Etualan pajukko paljasti tässäkin lehdillään, kuinka syksy oli vielä kesken.

Lumikuorrutteita kuvattuna 27.10.2017 Hämeenlinnan Varikonniemellä - Lehtipuuston sisäosissa (kuten tässä) lumikuorrutteet muodostuivat huippunäyttäviksi sateen aikaisesta tuulisesta säästä huolimatta, ja tässäkin tyyntyneet tuulet säilyttivät vielä kuorrutteita hyvin sijoillaan.


Vähäisemmän lumikuorrutetilanteen verrokkikuva samasta paikasta kuin yllä, ja kuvattuna 21.11.2017:

Vähäisemmän lumikuorrutteen verrokkitilannetta kuvattuna 21.11.2017 Hämeenlinnan Varikonniemellä - Ylempänä olevassa verrokkikuvassa sataneen lumen määrä oli n. 15 - 20 cm:n luokkaa, ja tässä alemmassa n. parin sentin luokkaa > molemmat lumisateet sattuivat kuitenkin aika samanlaisessa nollakelissä, joten noiden lumikuorrutteiden määrävertailu onkin hyvin havainnollinen.

No comments: