Wednesday, January 24, 2018

Sääseurantaa Espoossa 24. - 25.1.2018 - Rajun ja monivaiheisen sään lauhtumisen prosessia; lumimyrskyä, huippuleutoutta ja isoja lumipeitteen muutoksia

Sään raju lauhtuminen on alkanut Etelä-Suomessa vaiheittain, ja otan tämän prosessin tässä reaaliaikaiseen sääseurantaan, missä oma havaintopaikkani on Espoossa lähellä Leppävaaraa.

Tämä lauhtumisprosessi sisältää ennusteen mukaan seuraavat vaiheet, joista ensimmäinen on jo ollut tässä kirjoituksen julkaisuvaiheessa käynnissä jo muutaman tunnin ajan Espoon tarkastelupisteessäni:

1. Heikolla pakkasella ja kovapuuskaisella etelätuulella tapahtuva sakea lumipyry, minkä on tuonut lounaasta ensimmäiseksi Suomen ylittävä rintamasysteemi matalapaineen osakeskuksen kera.

2. Heti tuon rintaman ylityksen jälkeen saapuu ensimmäinen annos hyvin leutoa ilmamassaa iltapäivälläjolloin tuuli kääntyy lounaaseen ja heikkenee hieman. Samalla sateen loputtua lämpötila hyppää nopeasti +2 ja +5 asteen välille - Espoossa tämä tapahtuu noin klo. 16:00 maissa, ja viimeiset sateet saattavat ehtiä olla tihkua / vettä ennen poutaantumista alkuillan ajaksi.

3. Myöhemmin illalla lounaasta tulee seuraava rintamasysteemi voimakkaamman matalapaineen osakeskuksen kera, missä aluksi tuuli kääntyy uudestaan enemmän etelään ja voimistuu kohti myrskypuuskaisuutta. Samalla alkaa reipas vesisade - Espoossa sade alkaa nippa nappa n. puolen yön maissa.

4. Vesisateen huippu on seuraavan vuorokauden (torstai 25.1.) puolella klo. 02:00 ja 06:00 välillä, jolloin lämpötila nousee +5 asteen paikkeille ja ajoittain ehkä jopa myrskypuuskainen tuuli kääntyy takaisin enemmän lounaaseen ja tuo siis kaikkein leudoimman ilma-annoksen mukanaan Etelä-Suomeen.

5. Rintaman ylitys on tapahtunut Espoossa viimeistään aamulla n. klo. 09:00 mennessä, jolloin jäljelle jää lähinnä vain ajoittaista tihkua / heikkoja vesikuuroja lounaistuulen alkaessa vähitellen heikkenemään hieman. Lämpötilan huippu saattaa olla samassa yhteydessä, missä sitten lopputorstain aikana voi olla n. asteen verran viileämpää, mutta siis edelleen ainakin n. +4 asteen leutoutta....

Ennen omaa säähavaintolistausta arvioin vielä lumipeitteen kehittymisestä seikkoja em. ennusteen perusteella Etelä-Suomen mittakaavassa:

Tämä ensimmäisen vaiheen lumipyry vaikuttaa nyt niin sakealta ja runsaalta, että se voi tuodakin monin paikoin ainakin 10 - 20 cm uutta lunta / enemmänkin aivan lounaiskolkkaa lukuun ottamatta - niinpä lumipeitteen vahvistuminen saattaa tarkoittaa sitä, että edes tuo torstain lämpöhuippu ei enää pystykään sulattamaan kaikkia lumia pois...

Ainoastaan lounaisimmassa kolkassa sellainen kokosulaminen saattaa tapahtua, koska siellä on ollut ennestäänkin hyvin vähän lunta, ja tämän ensimmäisen vaiheen sateet muuttuvat siellä muuta aluetta aikaisemmin vedeksi.

Tässä ensimmäisessä pyryvaiheessa on myös se piirre, että pakkastilanne ja voimakas tuuli muuttavat lumipeitteen kinostumisen ja liikkumisen takia hyvin epätasaiseksi, jolloin yksittäisten mittauspisteiden lukemat eivät enää kerro koko totuutta lumipeitteen paksuudesta - niinpä jatkossa lumipeitteen paksuudet on parempi ilmoittaa vaihteluvälien avulla.

Toisaalta pakkanen tuossa pyryvaiheessa tarkoittaa myös sitä, ettei puustoon pysty kertymään juurikaan lunta esim. tykkytaakoiksi metsien suojassa tapahtuvaa poikkeusta lukuun ottamatta; ehkä vain lounaisimmassa kolkassa osa lumisateesta saattaa olla suojaista ja siksi tykkymuodostumia hetkeksi tekevää ennen plussakelien saapumista > Silti joka tapauksessa kaikkialla jo tuo illan plussakeli varistaa ja sulattaa kaikki puustolumet nopeasti pois.

Lisäksi: Ilmatieteen laitoksen kaikki aineistot sekä kelikamerat ovat apuna seurannassa!


Seuraavaksi listaan alle joskus muutama vuosi sitten tekemääni tyyliin omaa sääseurantaani yllä mainitun seurantapaikkani piirissä >>

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 10:55: Eilen illalla täällä alkoi jo ajoittainen lumisade, mutta sakeamman pyryn vaihetta on ollut menossa noin klo. 7:00 alkaen - tällä hetkellä alueelle on saapumassa entistä sakeampaa pyryä, jolloin maisemassa kaukaisimmat kohteet ovat sumentumassa aivan piiloon; lumihiutaleet ovat olleet enimmäkseen pienikokoista "sumua".

Tuuli on ollut nyt aikaisempaa yötä ja aamua hieman heikompaa, koska puuskat eivät ole humisseet asunnon nurkissa niin voimakkaasti kuin aikaisemmin havaitsin. Lumipeite on silti jjoka tapauksessa ehtinyt muuttumaan kinostuneeksi ja epätasaiseksi tuulen takia - vielä eilen illalla alueen pakkaslumipeite oli tasaisen nätisti n. 10 cm paksua, mutta nyt se vaihtelee pikemminkin 10 ja 30 cm:n välillä; uutta lunta on satanut kuitenkin arviolta reilut 5 cm tässä vaiheessa.

Lämpötila oli vielä alkuyöllä vain n. -1 asteen verran pakkasella, mutta tuo sakeamman pyryn vaihe etelätuulella on nyt kylmentänyt ilman pysymään n. -4 asteessa, kun etelästä ko. rintaman etupuolella on tullut vielä hetken ajaksi Itä-Euroopasta mantereisempaa ilmamassaa.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 12:00: Lumipyryn sakeuden voimakkuus on vaihdellut edestakaisin sitten viime päivityksen, ja lämpötila on alkanut hitaasti kohoamaan; nyt lukema on -3 astetta. Muutoin tilanne jatkuu samanlaisena.

Pakkasen ja voimakkaan tuulen takia nyt ilmenee täälläkin se, miten edes havupuusto ei ole saanujuurikaan lunta yllensä pyryn sakeudesta huolimatta; vain etelätuuleen nähden pohjoispuolisilla puustojen sivuilla havupuiden oksilla on jonkin verran lumikertymää. Lisäksi on myös niin, että viime viikolla sataneesta lumesta muodostuneet ja vielä eilen illalla olleet puustolumikuorrutukset on tämä tuuli nyt varistanut melkein kokonaan pois.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 13:30: Nyt on alkanut lumipyryssä heikomman sateen vaihe, missä maisema on taas kokonaan näkyvissä kaukaisimmiltakin osiltaan - lumisateen hiutalekoko on pysynyt silti edelleen pienikokoisena "sumuna" lähes koko ajan. Sataneen lumen määrä on nyt ylittänyt arviolta 10 cm keskimäärin ja paksuimpien kinosten vahvuus on ylittänyt 30 cm; hangessa näkyy avoimilla alueilla myös hauskasti aaltomaista (maininkimaisesti) rakennetta tuulen muovaamana.

Tuuli oli puolenpäivän jälkeen muutamissa puuskissa aikaisempaa kovempaa, joten ihan lumimyrskyn tuntua niiden hetkillä oli täälläkin. Nyt tuuli on kuitenkin alkanut selvästi heikkenemään ja kohta se kääntyy lounaaseen. Lämpötilassa on nyt kiihtyvän kohoamisen merkkejä; lukema on nyt -2 astetta.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 14:25: Sadealueen takareuna onkin nyt viilettänyt lännestä paikalle ennustettua nopeammin, eli tällä hetkellä lumisade on lakkaamassa jo kokonaan tarkastelualueellani. Niinpä sadealueesta saatiin kokonaan vain lunta, kun lämpötila ei ehtinyt sen aikana nousta plussalle. Ilmamassassa näyttää olevan kuitenkin nyt sateen jälkipuolella sen verran utua, että maiseman näkyminen jää hieman sameaksi.

Ilmatieteen laitoksen sadetutkan antia tutkimalla voidaan nyt jo havaita, miten runsaimmat sademäärät ovat tulleet yhtäältä Varsinais-Suomessa ja etelärannikon tuntumassa, mutta toisaalta myös Pirkanmaan tienoilla tähän mennessä - Näillä alueilla on siis todennäköisesti monin paikoin satanut yli 10 cm uutta lunta tänään.

Lämpötilan kohoaminen jatkuu, mutta lukema täällä Espoossa on vieläkin -2 astetta, koska tilapäinen jämähtäminen nousussa sattui sitten viime päivityksen - Kuitenkin tästä alkaa sadealueen jälkipuolen nopea lauhtuminen suojasäälle. Samalla tämä kohta on navakkapuuskaiseksi heikentyneen tuulen kääntymishetki lounaaseen.

Seuraavaksi menen pienelle lenkille ulos, mistä tuon tuliaisiksi seuraavaan päivitykseen raporttia...

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 15:45: Sadealueen takareuna on siis jo kaikonnut itään tarkastelupaikallani, mutta sen jälkipuolella on kehittynyt heikkoa jääkidemäistä lumisadetta, joka ilmeisesti on muuttumassa tihkusateeksi lämpötilan noustessa nollan yli - parhaillaan lämpötilassa onkin havaittavissa hyvin nopean nousun alku ja lukema on tällä hetkellä -1 astetta. Tuuli on kääntynyt heikentyneenä lounaaseen & iltahämärä on alkanut laskeutumaan.

Sitten havaintojani siltä äskeiseltä ulkoilulenkiltäni > tuoreessa lumipeitteessä on ensinnäkin nyt hyvin tyypillisiä muodostumia pakkassäisen lumimyrskytilanteen jäljiltä; esim. talojen alueilla nurkka- ja ns. tuulitunnelikohdilla maa on tuulipuuskien takia paljastunut lumesta esille ja näiden paljaiden kohtien reunoilla on tyypillisesti dyynimäisiä ja vallimaisia isoja lumikinostumia. Laajemmilla aukea-alueilla (kuten pellot) näkyi myös tyypillisesti hangen pinnalla maininkimaisia aaltokuvioita säännöllisesti perä perää asettuneina. Aukeiden alueiden ojissa näkyi myös tyypillisiä tuulen lumesta ajamia delta- ja kielekemuodostumia.

Itse uuden lumen koostumus on tässä vielä ennen suojalumeksi muuttumista hyvin tiheän tiivistä, koska sade tuli alas ensinnäkin niin pienikokoisina hiutaleina, ja toisekseen koska voimakas tuuli sateen aikana asetti ja painoi hankea tiiviisti paikoilleen - Näin ollen tämänlainen tiivis hanki ei olekaan niin helposti sulavaa ja siksi se tulee kestämään aika hyvin huomista lämpöaaltoa & yöllistä rankkaa vesisadetta > hurja loskakeli ja paljon tulvivaa vettä on silti tulossa!...

Suojalumeksi muuttuminen on siis käsillä aivan pian, ja visuaalisesti sen hetken tunnistamisessa on yksi hyvä havainto - nimittäin voimakkaalla tuulella (kuten edelleen nytkin) ennen suojakelivaihetta puuskat tuiskuttavat / pöllyttävät lunta, mutta heti plussakelin tullessa sellainen lakkaa.

Lumimäärästä vielä tällä hetkellä ennen sulamisen alkamista > Aukeilla alueilla osaltaan tuuli on ajanut lunta niin, että osittain lumipeite on edelleen vain n. 10 cm paksua. Toisaalta tuulensuojaisemmissa paikoissa uuden lumen kertymä on tasaisemmin 10 - 15 cm, jolloin vanhan lumen kanssa hangen paksuudet ovat jo selvästi yli 20 cm. Kinostumissa löytyy paikoin 30 - 50 cm:n paksuuksia. 

Puustoissa puolestaan havaitaan nyt selvästi se, miten vallinneen etelätuulen takia mm. vain metsien pohjoisreunoilla on tapahtunut lumikertymistä oksille, ja toki metsien sisällä lumikuorrutetta on tullut eniten.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 16:55: Nyt lämpötila on saavuttanut nollan jjatkaa tästä nopeasti plusasteille - lumen pöllyäminen lakkasi navakkapuuskaisesta tuulesta huolimatta jo vähän aikaisemmin, koska ilmassa on ollut viime kerran tilanteesta alkaen tihkusadetta; se oli tietenkin ennen suojasäätä jäätävää ja sellaisena lumen pintaa kovettavaa, eli siten sen pöllyämistä lopettavaa. Nyt kuitenkin on siis alkanut suojakeli ja lumihanki tiivistyy siinä aluksi ennen kuin se alkaa selvemmin sulamaan ja ns. luovuttamaan sulamisvettä.

Tässä sulamisvaiheessa on kuitenkin nyt se erikoispiirre vielä ensi yön vesisateenkin aikana paikoin, että maan routaannuttua ennen näitä kaikkia lumisateita on esim. teiden pinnat tietenkin vielä kylmiä ja se voi aiheuttaa teillä jjalkakäytävillä jäätävää liukkautta vielä plussakelin alettuakin. Vilkkaasti liikennöidyt autotiet ja kadut muuttuvat silti nopeasti myös vetisiksi ja loskaisiksi.

Iltahämärä on tässä vaiheessa tummunut melkein täysin pimeäksi, joten taivaan tiivis alapilvisyys on alkanut loistamaan kaupungin keinovalojen heijastamana tyypillisesti.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 17:25: No eipä siinä kauaa mennyt plusasteille päästyä, kun sulamisen ensioireet tulivat esille! - nimittäin oikeastaan vain 10 minuutissa tuon edellisen päivityksen nollan asteen saavuttamisesta alkoivat puustoissa olevat vähäiset lumet sulaessaan ja tihkusateen märkyys varista runsaina vesipisaroina maahan. Samalla lumen lumipallontekomahdollisuus syntyi aivan yhtä nopeasti - No, lämpötila onkin kohonnut hyvin nopeasti jo +1 asteeseen tässä vaiheessa.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 18:40: Lämpötila on ylittämässä jo +2 astetta ja +3 astetta saavuttunee viimeistään klo. 20:00 mennessä - ilmassa on edelleen utuja ajoittaista tihkusadetta, mikä pitää näkyvyyden sameana. Lounaistuuli on ollut enimmäkseen kohtalaista.

Lumipeitteessä on alkanut näkymään vasta lievää painumista ja pinnallaan tarkasti läheltä katsottaessa lumikiteiden "hikoilevaa" vesipisaroitumista. Sulamisvettä sinänsä ei vielä näy oikeastaan ollenkaan pihakaduilla ja kevyen liikenteen väylillä, mutta vilkkailla autoteillä-kaduilla on jo tullut loskaa ja märkyyttä (esim. kelikameroista havaittuna). Puustoissa sen sijaan on jo tapahtunut melkein loppuun vähäisten lumikuorrutteiden sulaminen ja variseminen.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 20:05: Lämpötilan nousu on hidastunut sen verran, ettei aivan vielä olekaan saavutettu +3 astetta; nollaraja on kuitenkin edennyt jo selvästi Porvoo-Hämeenlinna-Tampere -tasan itäpuolelle.

Samalla nyt on lounaisrannikolle ja saaristoon saapunut seuraavan rintamasysteemin vesisateita, mitkä ovat tutkakuvissa lähes kesäisen rankkojja kuurottaisia - Ne liittyvät alkuun lämpimän rintaman saapumiseen, koska tämä seuraava rintamasysteemi on vasta okludoitumisensa alussa; tuo päivän aikaisempi rintamasysteemi meni ylitse jo kokonaan okluusiorintamana.

Havaintopaikallani jatkuu edelleen ajoittainen tihkusade ja se alkaa nopeuttaa lumihangen vettymistä siihen pisteeseen jo ennen noita seuraavia vesisateita, että hanki alkaa luovuttamaan itsestään nopeammin sulamisvettä ulosja näin kaikkien väylien tulviminen vesivirtoineen syntyy jo tämän vuorokauden puolella...

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 20:45: Lumipeitteen sulamisvesituotanto on alkanut nyt sen perusteella, kuäsken parvekkeellani kuulin räystäistä alkaneen veden lorinan. Samalla kevyenliikenteen väylillä näkyy hieman tamppaantuneen lumen tummumista samasta syystä.

Tihkusade on nyt kuitenkin lakannuja ennen noita em. uusia vesisateita on hetken aikaa poutaa; alapilvikannessa on alkanut näkymään hieman kokkareisempia piirteitä, kun ilmamassakin on nyt hieman vähemmän utuinen. Lämpötilassa ei ole vieläkään tapahtunut +3 asteen saavuttumista, mutta alkaa olla tipalla... Tuuli on alkanut voimistumaan ja kääntymään etelämmäksi.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 22:00: Nuo lounaasta saapuvat vesisateet ovatkin sekä ennustettua aikaisemmassa että huomattavan rankkoja! > tutkakuvissa näkyy ihan myös ukkossateen voimakkuuksia; tämä rankkasademöykky on saapumassa Espooseenkin ihan näillä hetkillä ja loppuilta meneekin sitten ilmeisesti yllättävän rankassa vesisateessa.

Lämpötila nousee vielä hitaasti ja on melkein +3 asteessa - saas nähdä miten tuo lämpimän rintaman kaatosade vaikuttaa eli miten lämmin henkäys tulee sen mukana perille, koska kuulemma aikaisemmin tänään Tanskassa ko. ilmamassan tulosuunnassa on mitattu tammikuun kaikkien aikojen uusi lämpöennätys, eli peräti yli +12 astetta! - ilmankos nuo seuraavat rintamasateet ovatkin noin rankkoja...

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 23:10: Tänne Espoon havaintopaikalle ei sitten tullutkaan normaalia ripsuttelua kummempaa vesisadetta tuosta em. sademöykystä ja nyt sateet ovat sen osalta jo ohittaneet tämän paikan (varsinaiset yön runsaat sateet ovat silti vielä tulossa) - Tutkakuvien perusteella ukkosluonteisen rankka saderypäs kuitenkin meni niukasti paikkani pohjoispuolitse ohi Lohjan pohjoisreunalta Vantaan ja Hyvinkään välistä itään.

Etelä-lounaistuuli on voimistunujo sen verran, että nurkissa ja puustoissa puuskat ovat alkaneet humisemaan taas kuuluvammin. Lämpötila on kuitenkin jäänyt edelleen junnaamaan +2 ja +3 asteen välille, mutta nousua +5 asteen tienoille pitäisi aivan parin tunnin sisällä tapahtua...

Lumen sulaminen on alkanut näkymään selvästi mm. katujen / väylien ja kattojen sula-aukkojen selvänä laajentumisena; sulamisvesilammikoitakin näkyy ja myös vesivirtoja on muodostunut - Lumipeite on madaltunut arviolta jo n. 2 - 5 cm, josta osa on kokoon painumista sulamisen lisäksi.

Tilanne Espoossa keskiviikkona 24.1.2018 klo. 23:35: Palaan kertomaan hetimiten perään, kuinka tuon em. saderyppään perässä on nyt tulvahtanut sumua tarkkailupaikalleni - sumun tuleminen tällaisessa säätilanteessa kertookin siitä, miten yhä leudompaa ja kosteaa ilmaa on alkanut virtaamaan kylmän alustan (lumipeite) ylle...

Tilanne Espoossa torstaina 25.1.2018 klo. 01:10: Sumuisen utuinen ilma on pitänyt pintansa, mutta samalla myös uusia tihkuja vesisateita on muodostunut alueelle; varsinaisia runsaampia rintamasateita on vielä tulossa kuitenkin lännestä myöhemmin yöllä > kyseessä on tämän okludoituvan rintamasysteemin kylmän rintaman ylittämään alkamisesta...

Lämpötila on lähtenyt viimein ylittämään +3 astetta ja aamuun mennessä +5 asteen ylityskin saattaa olla mahdollistunut; Ahvenanmaalla on jo mitattu +6 astetta... Lounaistuuli on kovapuuskaista, ja yön mittaan jopa myrskyisiä puuskia tulee olemaan kovan huminan jjylinän kera!

Lumen sulaminen siis kiihtyy entisestään; tamppaantuneet lumipinnat vähäliikenteisillä väylillä (jalankulku) ovat alkaneet vesisateen ja sulamisen tässä vaiheessa muuttumaan hyvin liukkaiksi peilijäiksi! - samalla sulamisvesistä alkaa muodostumaan ojiin yhä vuolaampia virtoja...

Palaan yön yli nukuttuani asiaan vielä parissa-kolmessa päivityksessä torstain mittaan...

Tilanne Espoossa torstaina 25.1.2018 klo. 08:55: Ohhoh, kylläpä lumet ovatkin sulaneet todella nopeasti! - eiliseen lumimaksimiin verrattuna reilusti yli puolet on jo sulanuja maatakin näkyy jo monin paikoin esillä; väylät ovat myös jo aika sulia.

Lämpötila asettui muutama tunti sitten +4 asteen paikkeille ja vesisateita on tullut aika runsaasti saman ajan verran. Eipä siis ihme, että noin ovat lumet kadonneet.

Lounaistuuli on ollut myös myrskypuuskaista; Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskissa on ollut klo. 3:00 ja 7:00 välillä n. 20 m/s. Nyt tuuli on hieman heikentynyt.

Olen menossa ulos valokuvausprojektia tekemään, joten palaan vasta iltapäivällä raportoimaan näkemistäni asioista...

Tilanne Espoossa torstaina 25.1.2018 klo. 18:00: Edellisen päivityksen jälkeen lämpötilassa tapahtui klo. 10:30 erikoinen hyppäys +5 asteeseen, ja siitä lähtien edelleen lämpötila on pysynyt samana - Leudoin vaihe onkin siis ollut nyt iltapäivän - alkuillan mittaan, ja lumet ovat sulaneet sen mukaan entistäkin nopeammin; yli puolet maasta onkin jo paljastunut eli melkein kaikki lumet ovat hämmästyttävästi kadonneet!

Vesisateet kuitenkin loppuivat kuin seinään hiukkaa vaille klo. 9:00 aamulla, kun rintamasysteemin hyvin rankka sadealue kaikkosi itään - vettä satoikin yllättävän runsaasti yöllä ja varhain aamulla; jopa parisenkymmentä millimetriä!

Valokuvausvaelluksellani havaitsin täällä Espoossa, miten ojissa olikin hurjat tulvimiset menossa; tämä tulvimistilanne oli toiseksi vuolain, minkä olen Leppävaaran ympäristössä nähnyt parin-kolmen viime vuoden aikana; vain viime lokakuun ennätyssateiden aiheuttama tulviminen pysyy vielä ykkösenä.

Lounaistuuli oli aamupäivän aikana hieman yötä heikompaa, mutta kovapuuskaista se silti oli; nyttemmin iltapäivän aikana lounaispuhuri on voimistunut taas suorastaan myrskypuuskaiseksi! - Vasta myöhään illalla tuuli alkaa selvästi heikkenemään.

Noiden yöllisten sateiden jälkeen taivaalla on pysynyt nopealiikkeinen kumpukerrospilvikansi yhtenäisesti ilman rakoilua - aamupäivällä pitkään sinertävää hämärää piti yllä tuon rankkasateisen rintaman hitaasti itään kaikonnut pilvimassa noiden em. pilvien yläpuolella; ko. pilvivalli oli näet auringon suunnassa pitkään. Ilmamassan utuisuus / sumuisuus oli poistunujo aamuksi ja sittemmin ilmamassa on ollut varsin kuulakasta.

Mainittakoon vielä, että tuon yöllisen-aamuisen rintaman tyyppi oli tästä iltapäivän huippuleutoudesta huolimatta "kylmä rintama" - Näin talviaikaan välillä nimittäin käy niin, että kylmän rintaman jälkeinen länsi-lounaisvirtaus on vielä hyvin leuto, ja tällaista lämpenevää säätä tuovaa rintamaa on siksi joskus kutsuttu meteorologian piirissä "naamioiduksi kylmä rintamaksi".

--- Tähän päätän tämän erikoisen seurannan, ja olipahan se toden totta vaiherikas! 

Tulevasta säästä tässä lopuksi vielä muutama sana: Huomenna ja lauantaina on vielä varsin leutoa plussakeliä, vaikkakin tämä huippuleutous viilenee hieman pois. Sunnuntaina illalla lännestä tulee matalapaine Etelä-Suomea viistäen, joka voisi palauttaa taas lumipeitettä, mutta ensi tiistaina toinen matalapaine hieman pohjoisemmalla reitillä voisi tuoda laajasti Etelä-Suomeen uutta lunta. Sitten on merkkejä siitä, että pakkaset palaavat ja lämpötilat laskevat ainakin -10 asteen kylmemmälle puolelle... Aivan viikon lopussa lännestä tulisi voimakas matalapaine lumipyryineen ja taas lauhtuvine säineen.

Eli näin erikoisen poukkoilevaa säätä taitaa olla jatkossakin....

No comments: