Monday, December 24, 2018

Joulun 2018 tunnelmia

Joulun 2018 jouluvalojen valokuvaus on nyt tehty vanhaan tuttuun tapaan ja koostan kuvasaaliista tähän jälleen tunnelmakuvasarjaa tälle joulukerralle - Otin kuvat sunnuntaina 23.12.2018 illalla Hämeenlinnassa.

Etelä-Suomen joulua vietetään tällä kertaa kolmen vuoden tauon jälkeen kaikkialla etelärannikkoa myöten lumivalkeassa ja kunnollisessa talvisäässä - Aikaisempiin vuosiin verrattuna tosin toistui taas marraskuussa ja joulukuun alkupuolella hyvin leutojen säiden dominointi, joskin pakkasjaksojakin mahtui mukaan. Lumipeitteen kertyminen jäi kuitenkin tämän kuun alkupuolelle saakka hyvin vaatimattomaksi ja hetkellisiksi käväisyiksi myös siksi, koska alkusyksyltä saakka on ollut vallitsevana hyvin vähäiset sademäärät.

Talvi alkoi kiristämään otettaan reilut viikko sitten aluksi poutaisella pakkasjaksolla. Sitten tällä päättyneellä viikolla 51 (17. - 23.12.) alkoi myös tulla lumisateita ympäri Etelä-Suomea: merkittävin lumikertymisen päivä oli maanantai 17.12., jolloin monilla paikoilla satoi n. 5 cm lunta ja enemmänkin. Tosin jo aikaisemmin tässä kuussa Päijänteen itäpuolinen Etelä-Suomi oli jo saanut lumipeitteen, mutta lumettomana pysynyt etelärannikko ja lounaiskolkka saivat ko. viikon mittaan lumipeitteensä.

Tuon em. maanantain lumisadepäivän lisäksi myöhemmin ko. viikolla satoi myös nollakelissä sellaista märkää lunta kuurosateista, joista aiheutui paikoin hyvinkin näyttäviä lumikuorrutteita puustoihin aidoksi "joulukorttimaisemaksi"; näin olen itse havainnut käyneen mm. Hyvinkään seudulla. Toisin paikoin lumikuorrutteiden kertyminen puihin on ollut vaisua ja viime päivien pakkassäässä itä-kaakkoistuulet ovat myös varistaneet osaa lumista pois.

Joka tapauksessa ainakin maassa on kaikkialla etelässäkin selvästi lunta, ja lumipeitetilanne on Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartan perusteella tällä hetkellä sellainen, että Päijänteen itäpuolisella alueella on yleisesti 10 - 25 cm paksuiset lumihanget ja 1 - 10 sentin ohuilla lumikerroksilla mennään jouluun länsiosissa. Uudellamaalla on länsiosien sisämaassa ja osittain Kanta- ja Päijät-Hämeiden puolillakin runsaslumista aluetta, jossa löytyy yli 10 cm vahvuista lumipeitettä.

Tällä hetkellä pakkanen on lisäksi kiristymässä alkaneen talven tähän mennessä kylmimpiin lukemiin aattoyöksi ja -aamuksi, jolloin yleisesti päädytään ainakin -10 ja -20 asteen välille - tästä teen todennäköisesti pian perään kuluvalle talvelle ensimmäisen "Kylmin yö" -seurannan osan, missä kerron sitten tarkemmin myös suursäätilanteen meteorologisia aspekteja pakkastilanteesta...

Kylmää vaihetta ei kuitenkaan kestä jouluaattoa kauempaa, koska länsiluoteesta alkaa leudontavien matalapaineiden jakso, jota kestää ilmeisesti vuodenvaihteen ylitsekin.... Joulupäivänä on kuitenkin vielä tulossa sateita pääasiassa lumena, joten valkoinen joulu valkoistuu vielä entisestäänkin.

Tämän joulun jouluvalaistuksesta ja -koristelusta Hämeenlinnassa joudutaan toteamaan, että paikoin se on huonontunut aikaisemmasta - Esim. kävelykatu "Reskalla" ei ole enää kadun yläpuolelle roikkumaan viritettyjä "ilmajouluvaloja". Kauppa- eli keskustorilla ei myöskään ole seimikuvaelmaa, joka viime vuonna oli siellä ensimmäistä kertaa.

Mikä lienee syynä tällaiseen osittaiseen alasajoon? - onko tänä vuonna tarpeettomasti ja aikaisempaa pakkomielteisemmin peloteltu ilmastoalarmismi aiheuttanut energiankäyttöön niukennusta, eli sitä kautta myös jouluvalaistuksen vähentämistä?....

Toisaalta toisin paikoin valoihin on panostettu Hämeenlinnassa paikallisesti, kuten Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran risteyksessä olevassa vanhassa vaahterassa, missä jouluvalojen määrä tuntuu jopa lisääntyneen viime vuotisesta - Se puu onkin oikein pikantti nähtävyys ja ihan koko Suomenkin mitassa todennäköisesti ihan parhaimmistoa jouluvalaistuksen suhteen!

Tällä kertaa haalimissani jouluvalojen valokuvissani alla näyttäytyy yllättävän herkullinen väriteema keltaisen ja sinisen suhteen, koska säätilanne valokuvattaessa mahdollisti sinertävän melkein täysikuun tulon mukaan kuvasommitelmiin! - tilanteessa kylmässä idän ja pohjoisen välisessä virtauksessa taivaalla oli kuutamon paistetta läpi päästänyt ohut ja harsomainen sumupilvikansi. Lämpötila oli n. -12 astetta, joten hieman oli kolakka kuvaustilanne.

Tämän myötä on aika toivottaa kaikille rauhallista ja kaunista Joulua 2018!


Joulun 2018 tunnelmakuvia >>Joulukuusen latvatähti ja kuutamo vertailussa Hämeenlinnan Kauppa- eli keskustorilla kuvattuna sunnuntaina 23.12.2018; kuutamon ympärillä ollut halokehä paljasti hyvin sen, miten tilanteessa olleissa harsomaisen ohuissa sumupilvissä oli valoa heijastavaa ja taittavaa lumikidepölyä.Joulukynttelikkö ja sen heijastumia ikkunan monikertalaseissa kuvattuna sunnuntaina 23.12.2018 äitini asunnossa Hämeenlinnassa; ylimpään kuvaan nähden tämä on tavallaan abstrahoitu versio samasta aiheesta väridualismia myöten. Tuo sininen heijastumaketju syntyi kukka-aiheisesta jouluvalonauhasta.Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran risteyksessä olevan vaahteran jouluvaloja taustallaan kuutamo kuvattuna sunnuntaina 23.12.2018; kellertävän ja sinertävän yhteen hienosti sointuva väriteema korostui tässäkin yhteydessä hyvin kauniisti.Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran risteyksessä olevaa "jouluvaahteraa" viereisen puiston siimeksestä nähtynä ja kuutamon kera kuvattuna sunnuntaina 23.12.2018; tässä näkyy tuon em. väriteeman lisäksi hyvin myös alueen lumipeitetilanne: maassa oli reilun 5 cm kerros melko kuohkeaa pakkaslunta.Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran risteyksessä olevaa "jouluvaahteraa" nähtynä Goodman-tavaratalon suunnasta itään ja kuvattuna sunnuntaina 23.12.2018; tämä "joulupuu" on alkanut olla viime vuosina yhä heikkovointisempi ja kuolleita oksia on tullut koko ajan lisää. Näinköhän tämän merkittävän puun elinkaari alkaa olla kohta luettu...Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran risteyksessä olevaa "jouluvaahteraa" nähtynä Saaristenkadun eteläpäästä pohjoiseen ja kuvattuna sunnuntaina 23.12.2018; kellertävän ja sinertävän väriharmonia tuli esille tässä yllättävällä tavalla: nimittäin tuo sininen valo heijastui tuon vasemmalla olevan Tavastila-tavaratalon pääovien LED-valoilla tehostetusta mainostaulusta. Tämänlaisten mainostaulujen LED-valojen kirkkaus on viime vuosina lisääntynyt myös suomalaisissa kaupungeissa paljon.Hämeenlinnan Kauppa- eli keskustatoria yleisnäkymänä joulukuusen, kirkon ja kuutamon muodostaessa "pyhän kolminaisuuden", ja kuvattuna sunnuntaina 23.12.2018; Hämeenlinnan kaupunki näyttää vuodesta toiseen luottavan aina vain samanlaiseen jouluvalojen ulkoasuun keskustan torillaan vakaana perinteenä. Myös joulukuusen valoripustukset ovat samanlaiset kuin esim. viime vuonnakin.

No comments: