Tässä on kolmas osa kuluvan talven pakkasseurantaan! - edellinen ankaran pakkasen jaksohan oli vain n. vajaa viikko sitten, ja tämä viimeisin huipentui eilisen sunnuntain ja viime yön aikana.
Koostan seurantaan taas kolmen vuorokauden mittaisen tarkastelun, missä havaitaan kylmyyshuipentuman ajoittuneen lounaassa sunnuntain aamuun, itä- ja koilliskolkassa maanantain aamuun ja näiden välisellä alueella su ja ma välillä keskiyön paikkeille tai alkuyöhön - alla listattuna on siis la 26. - ma 28.1.2019 välinen aika.
Lämpötilat olivat sitä kylmempiä kylmyyshuipussa mitä idemmästä alueesta oli kyse - lounaassa ja vähän laajemminkin noin Päijänteen tasalle saakka ei saavutettu yhtä kylmiä lukemia kuin vajaa viikko sitten olleessa pakkasaallossa. Sen sijaan Päijänteen tasan itäpuolella saavutettiin talven tähän mennessä ylivoimaisesti alimmat lämpötilat sisämaassa: alavilla laaksopaikoilla jopa -35 asteen tienoille saakka!
Suursäätilallisesti pakkasaalto mahdollistui, kun jo ennen tätä seurantaa Suomen itärajalle ja Lappiin jäi edelleen melko ankaraa pakkasta edellisen ankaran pakkasen jälkeen, vaikka samalla eteläkaakosta pyrki leudompaa ilmaa Etelä-Suomeen lumisateiden kera.
Lauantain aikana Baltiassa muodostui pieni matalapaineen osakeskus, joka siirtyi sunnuntaiksi Suomen itärajaa myöden koilliseen. Sen yläkautta länsipuolelleen kiertyi koko Suomen alueelle pohjoisesta kylmää ilmaa, ja sitten sunnuntain ja etenkin su-ma välisen yön aikana korkeapaineen selänteen seljenneessä säässä ja tyyntyneissä tuulissa etenkin itäosissa säteilyjäähtyminen oli voimakasta ja se ankaroitti pakkasia nopeasti.
Lounaassa pakkanen jäi siis suhteellisen miedoksi, koska siellä jo sunnuntaina illalla lounaasta lähestynyt uusi matalapaine alkoi voimistaa leudompia kaakkoistuulia ja pilvisyyskin alkoi runsastua.
Sitten tuttu seurantaosio loppuun tilanneselostuksineen >>
Lämpötila-arvot on poimittu alle tutusti Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Pakkaslukemien merkkaamisessa en enää käytä aikaisemmilta vuosilta tuttua värikoodausta, vaan se on uudistettu tässä vastaavalla tavalla kuin mitä tein viime kesänä hellelämpötilojen seurannassa.
Uudistetut värikoodaukset >> Lämpötilat -20 asteen ja -30 asteen välillä ensin mainittu mukaan lukien merkitsen vaalean sinisellä, sitten -30 ja -35 asteen väliset pakkaset ensin mainittu mukaan lukien merkitsen tummansinisellä paksufonttisella, ja viimein -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat violetilla paksufonttisella kirjasimella.
Lukemat on pyöristetty asteiden puolivälistä ylöspäin seuraavaan kokonaiseen lukuun perinteen mukaan, vaikka Ilmatieteen laitoksen käyristä pääsisi nykyään katsomaan lukemat kymmenyksen tarkkuudella.
Lauantain 26.1.2019 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -8 astetta, Turku -12 astetta, Salo -16 astetta, Pori -12 astetta, Hämeenlinna -13 astetta, Tampere; Härmälä -12 astetta, Tampere; Siilinkari -15 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -10 astetta, Vantaa -11 astetta, Hyvinkää -12 astetta, Lahti -12 astetta, Kouvola -16 astetta (yöllä), Porvoo -12 astetta, Lappeenranta; Lepola -13 astetta (yöllä), Lappeenranta; Konnunsuo -13 astetta (yöllä), Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -14 astetta, Mikkeli -13 astetta, Jyväskylä -18 astetta, Savonlinna -15 astetta (yöllä), Joensuu -18 astetta (yöllä) ja Ilomantsi -21 astetta (yöllä).
Tässä tilanteessa aluksi eteläkaakosta pyrki vielä leudompaa ilmaa alueelle siten, että itäosissa leudontui edellispäivän ankarahkoista pakkasista, missä sillä alueella vuorokauden alimmat lämpötilat olivat heti yöllä: näistä yllä maininnat suluissa. Sen sijaan muulla alueella alimmat lämpötilat tulivat vasta illalla, kun leudomman ilman tulo lakkasi kaakosta Baltiassa kehittyneen matalapaineen osakeskuksen alettua siirtymään Suomen itäpuolelle, ja se käänsi tuulia idän kautta kylmemmälle pohjoisen kantille.
Suuressa osassa tarkastelaluetta satoi päivän mittaan lunta ja eteläisimmissä osissa seuranneelle yöllekin saakka hieman, joten tuulen kera pilvisyyskin piti vielä lämpötilojen laskua melko hitaana illallakin. Samasta syystä pienilmastolliset paikalliserot eivät vielä erottuneet merkittävästi, kuten alempana listauksissa sittemmin tuli ilmenemään...
Sunnuntain 27.1.2019 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -15 astetta (aamulla), Turku -17 astetta (aamulla), Salo -24 astetta (aamulla), Pori -19 astetta (aamulla), Hämeenlinna -25 astetta, Tampere; Härmälä -24 astetta, Tampere; Siilinkari -25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -16 astetta (aamulla & illalla), Vantaa -21 astetta, Hyvinkää -25 astetta, Lahti -24 astetta, Kouvola -26 astetta, Porvoo -24 astetta, Lappeenranta; Lepola -21 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -33 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -20 astetta, Mikkeli -29 astetta, Jyväskylä -30 astetta, Savonlinna -28 astetta, Joensuu -28 astetta ja Ilomantsi -27 astetta.
Pieni matalapaine siirtyi Suomen itärajalla koilliseen ja sen länsipuolella avautui Suomen alueelle heikkoa korkeapaineen selännettä: pohjoistuuli tyyntyi ja sää selkeni laajasti aamuun mennessä kaikkialla, mutta ensin niin tapahtui lännessä, jonka takia siellä vuorokauden alimmat lämpötilat olivat osaltaan mahdollisia jo aamulla; suluissa taas maininnat siitä ajoittumiserosta.
Muualla alimmat lämpötilat tälle vuorokaudelle sattuivat vasta illalla korkeapaineen selänteen tyynen ja selkeän vyöykkeen oltua idässä sijoillaan; lämpötilojen lasku oli kuivassa ilmamassassa siellä hyvin nopeaa ja jo ennen puoltayötä monin paikoin pakkasta oli -30 asteen paikkeilla. Samalla lounaassa siis em. tapaan alkoi pilvien ja voimistuneen kaakkoistuulen ansiosta jo lauhtumaan.
Maanantain 28.1.2019 alimmat (yö)lämpötilat: Maarianhamina -4 astetta (alkuiltapäivällä), Turku -10 astetta, Salo -12 astetta, Pori -17 astetta, Hämeenlinna -25 astetta, Tampere; Härmälä -23 astetta, Tampere; Siilinkari -25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -15 astetta, Vantaa -19 astetta, Hyvinkää -23 astetta, Lahti -24 astetta, Kouvola -25 astetta, Porvoo -24 astetta, Lappeenranta; Lepola -23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -35 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -19 astetta, Mikkeli -31 astetta, Jyväskylä -31 astetta, Savonlinna -32 astetta, Joensuu -32 astetta ja Ilomantsi -33 astetta.
Lounaassa jo edellisiltana alkanut lauhtuminen erottui tässä vaiheessa paljon itää leudompina lämpötiloina. Idässä sen sijaan kylmyys vielä kiristyi yön mittaan, ja joko yöllä tai aamulla saavutettiin siellä talven tähän mennessä ankarimmat pakkaset. Siksi -30 astetta alitettiin monin paikoin reilustikin, ja tässä selkeän ja tyynen sään tilanteessa erottuivat paikalliset erot pienilmasto-olosuhteiden mukaan voimakkaasti; esim. Konnunsuon -35 astetta oli yllättävänkin ankara lukema vaikkapa Lappeenrannan kaupunkialueiden lukemiin verrattuna.
Idässäkin pakkanen alkoi sitten aamun jälkeen nopeasti lauhtua, ja Etelä-Suomeen tuli etelästä runsaitakin lumisateita voimakkaiden kaakkoistuulien kera iltapäivästä alkaen.
Merialueiden jäätyminen eteni tässä pakkasjaksossa edelleen, ja Suomenlahden itäosien ulappa-alueetkin alkoivat olla yleisesti jäässä; tämän takia Kotka Rankissa alkoi olla jo suhteellisesti selvästi kylmempää kuin vielä sulempien merialueiden äärellä olevan lounaissaariston alueella.
---- Pakkasseranta päättyy tähän, mutta kerrataanpa taas lopuksi tarkemmin lumi- ja jäätilanteita sekä ennustetta tulevasta säästä Etelä-Suomeen:
Vesistöjen jäätymisen seurantaan tässä on tutut linkit: Vesistöjen jäänpaksuus (järvet) ja Itämeren jäätilannekartta (pdf).
Merialueista Suomenlahti on siis jo itäosien ulappaa myöten kokonaan jäässä ja rannikoilla kiintojää on vahvistunut jo paikoin yli 20 cm vahvaksi. Pohjoisilla merialueilla Perämeri on jäätynyt tänään viimein kokonaan umpeen ulapaltaankin. Selkämerellä ja Itämeren pohjoisosissa ulapat ovat sen sijaan pysyneet edelleen laajasti sulina.
Paksut lumipeitteet järvijäiden päällä ovat pitäneet niiden paksuuntumista monin paikoin hitaana; siksi 30 cm:n paksuusylitykset ovat yleistyneet vain hitaasti. Samasta syystä mainittakoon myös, että maaperän roudan paksuuntuminenkin on pysynyt hitaana kovassakin pakkasessa.
Lumipeitteen paksuus Etelä-Suomessa onkin yhä enemmän normaalia paksumpaa ajankohtaan nähden, koska esim. tänäänkin lunta on tullut monin paikoin yli 10 cm lisää. Myös huomenna tiistaina etelästä tulee yhä uusia lumisateita alueelle, joka saattaa kasvattaa hankia toisella kymmensenttisellä tai paikoin enemmänkin.
Niinpä yli puolen metrin hankipaksuudet yleistyvät Etelä-Suomessa kaakkois- ja itäosista käsin yhä laajemmalle, ja mm. pääkaupunkiseudullakin alkaa olla paikoin sen rajan ylitykset mahdollisia jo huomenna tiistaina.
Sääennusteissa seuraavat runsaat lumisateet näyttäisivät tulevan jo ensi viikonloppuna, mutta samalla ajoittaisen suojasään mahdollisuuttakin on olemassa - suojasäässä hanget voivat painua kasaan ainakin muutamilla senteillä, mutta samalla saman verran tai enemmänkin voi tulla yhä lisää lunta.
Niinpä puolimetriset kinokset ovat yleistymässä edelleen ensi viikonloppunakin ja koko lopputalvi alkaa sen myötä vaikuttaa normaalia paljonkin lumisemmalta! - Olisko eteläisessä Suomessa monen vuoden tauon jälkeen mahdollista saavuttaa vielä maaliskuuhun mennessä jopa metrin paksuisia hankia!?...
Eli yhteen vedettynä: Seuraavaa ankaraa pakkasta ei näytä olevan ennusteissa tulossa, vaan atlanttinen matalapainetoiminta näyttäisi ottavan aikaisempaa voimakkaampaa otetta myös Fennoskandian säästä tämän ja seuraavan viikonkin mittaan: matalapaineita tulee sekä etelän kautta kiertäen tällä viikolla että ehkä sitten myös suorempaan lännestä. Samalla leutojen länsi- ja lounaistuulten suojasäiset vaiheet saattavat alkaa yleistymään, mutta siis myös runsaat lumipyryt pysyisivät edelleen myös kuvassa mukana ensi viikolle saakka...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment