Wednesday, April 24, 2019

Kevään 2019 eteneminen erittäin varhaisena lämpöaallossa - Lämpötilaseurantaa ja luontohavaintoja mm. kasvillisuuden kehityksestä (Päivitetty!)

Viime ja tällä viikolla Suomen säässä on koettu voimakasta lämpöaaltoa lähes yhtä mittaa, kuten tässä viime kertaisessa sää-luontoaiheisessa kirjoituksessani odottelinkin jo tulevaksi - niinpä päätin nyt tehdä jatkoseurantaa ja -havainnointia tästä hyvinkin paljon etuaikaiseksi kehittyvästä keväästä. 

Koostan tämän viikon 17 (22. - 28.4.) osalta aikaisemmilta sääseurantakerroiltani tutuille Etelä- ja Keski-Suomen paikkakunnille joidenkin kaikkein lämpimimpien vuorokausien maksimilämpötiloista seurantaa listauksina, mutten ole vielä päättänyt seurannan rajausta - teen nimittäin seurannan valmiiksi kerralla käytännön syistä johtuen vasta tämän viikon ihan lopussa tai ensi viikon alussa. Tämä seurantaosio tulee sitten ajallaan päivityksessä tämän kirjoituksen loppuun...

---- Kuitenkin jo nyt laadin sääennustetta siitä, miten kauan tämä lämpöaalto voi vielä kestää, ja samalla siinä tulee jo arvioitua Vapun ajan säätäkin:

Viime viikollahan lämpöaallon kehittyminen meni melkein tuon em. edellisen kirjoitukseni ennusteen mukaan: ainoastaan juuri Pääsiäisenä tapahtui tilapäinen viileneminen pariksi päiväksi, kun hyvin pieni matalapaine liikkui Suomen yli kaakkoon ja korkeapaine vetäytyi sen verran lännemmäksi, että pieni annos viileämpää ilmamassaa pääsi Etelä-Suomeenkin pohjoisesta - siinä yhteydessä viime viikon lämpöhuipun +15 ja +20 asteen välisiltä päivälämpötiloilta pudottiin Pääsiäisen tienooksi paikoin vain +10 asteen vaiheille.

Korkeapaine on kuitenkin nyt vahvistunut tämän viikon aluksi laajaksi ja voimakkaaksi Suomen etelä-kaakkoispuolelle, ja se on kierrättänyt länsireunoitseen jopa koko Suomeen Välimereltä saakka erittäin lämmintä ilmaa - eilen jo mitattiin ensimmäisiä +20 asteen saavuttaneita päivälämpötiloja etelässä, ja tänään ne ovat yleistyneet entisestään ja selviä +20 asteen ylityksiäkin on tehty.

Jatkossa tämä korkeapaine pitää pintansa vielä perjantaihin saakka niin, että matalapaineet pysyvät selvästi Länsi-Euroopassa ja Suomeen pääsee virtaamaan eteläkaakosta koko ajan erittäin lämmintä ilmaa - eli ainakin perjantaihin 26.4. saakka Etelä-Suomessa voidaan mitata +20 asteen ylittäviäkin päivälämpötiloja heikkotuulisissa ja vähäpilvisissä oloissa.

Yölämpötilathan olivat vielä viime viikolla lämpöaallosta huolimatta hyvin kitsaasti nollan yläpuolelle kohoavia, ja yöpakkasista ei vielä päästy yleisesti eroon - tällä viikolla ilmamassan lämpeneminen alkaa kuitenkin näkymään selvemmin myös yölämpötiloissa, joten yöpakkaset loppuvat ja öiden minimilämpötiloissa voidaan päätyä jo +5 ja +10 asteen välillekin selkeästä säästä huolimatta!

Näillä näkymin sitten viikonloppuna on tulossa ainakin tilapäinen viileneminen, kun Jäämereltä työntyy etelään Suomen yli toinen korkeapaine: sen itäpuolitse pääsee virtaamaa tuossa vaiheessa koko Suomeen viileämpää ilmaa idästä-koillisesta, mutta aurinkoinen poutasää jatkunee siitä huolimatta - päivälämpötilat kuitenkin laskevat la-su aikana etenkin idässä; näin ollen +15 asteen allekin voidaan jäädä su mennessä myös lännessä ja samalla yöpakkasten vaaraa voi palautua etenkin idän sisämaassa.

Toisaalta näyttää myös siltä, että tuon uuden korkeapaineen muotoutuminen taas Suomen etelä-kaakkoisreunalle ensi viikon alussa mahdollistaisi juuri ennen Vappua sään uudestaan lämpenemisen, ja siten voisi olla potentiaalia myös lämpimälle Vapulle...

Sateettomuus näyttäisi kuitenkin joka tapauksessa jatkuvan ainakin Vappuun saakka, minkä takia kuivuutta alkaa olla jo hieman vaivaksikin asti kasvillisuudelle: viime talven lumien sulamisvesien ansiosta tilanne on kuitenkin se, että puilla ja pensailla ei ole vielä mitään hätää, ja kuivuusongelmia voi olla vasta ruohovartisella kasvillisuudella paahdepaikoilla mm. rakennusten eteläseinustoilla, etelään viettävillä rinteillä ja kallioisilla mäillä.

Päivitys sääennusteeseen torstaina 25.4.2019 klo. 13:10: tälle ja huomiselle päivälle on nyt ilmennyt sen verran muutosta em. nähden, että on syytä päivittää se tähän ylös. Nimittäin Baltiasta ulottunee eteläisimpään osaan pilvisyyttä ja mahdollisesti jopa sateita näinä kahtena päivänä, mikä viilentää ainakin Varsinais-Suomen eteläosien, Uudenmaan ja Kymenlaakson / kaakonkulman päivälämpötiloja selvästikin. Toisaalta noiden alueiden yöt lämpenevät muuhun tarkastelualueeseen nähden paljon samasta syystä johtuen.

Lisäksi ensi viikon 18 (29.4. - 5.5.) ja Vapun säässä on ilmennyt seuraavanlaista uutta sääennustemalleissa: tuo em. pohjoisesta tuleva uusi korkeapaine on alkanut osoittamaan Vapun tienoilta alkaen merkkejä siirtymisestä Fennoskandian länsipuolelle, joka saattaa alkaa mahdollistamaan Suomeen kylmiä pohjois-luoteisvirtauksia - vielä Vappuna voi olla melko lämmintäkin, mutta vaarana saattaa olla pian Vapun jälkeen sään huomattavakin kylmeneminen pitkäksi aikaa!...

Seurataan tilannetta sitten taas tulevassa viikonvaihteessa ensi viikon osalta....

---- Koostan nyt myös tuttuun tyyliin luonnon kevään etenemisen merkeistä havaintoja, kuten juuri kasvillisuuden kasvun ja kukinnan etenemisen vaiheita, vesistöalueiden tilanteita mm. pintavesilämpötiloineen jne.

Tässä luontoseurannan katsannossa laitankin nyt mielenkiintoisen kuvaseurantaosion myös mukaan, jossa aloitan tällä alla olevalla viime sunnuntaina 21.4. otetulla valokuvallani: siinä nähdään Espoossa Leppävaarasta hieman luoteeseen olevalla paikalla silloin ollutta rauduskoivujen (Betula pendula) ja raidan (Salix caprea) kevääseen heräämisen tilannetta.

Kuvaseurannassa laitan sitten myöhemmin samasta kohtaa otetun vertailukuvan näistä samoista puista, josta pääsette havaitsemaan kasvukauden etenemisen nopeutta ja etuaikaisuutta näissä lämpöaalto-oloissa - seuraavan ko. vertailukuvan otan jossain vaiheessa tämän viikon loppupuolella ja se tulee tämän ensimmäisen kuvan alle päivityksessä myös tuon em. lämpötilaseurantaosion päivityksen yhteydessä....


Kasvukauden alun kehitysvaiheita Espoon Leppävaarassa huhtikuussa 2019 valokuvahavainnollistuksena >>
















Kuvassa hedeyksilöllisen raidan (Salix caprea) runsaan voimakasta täyttä kukintaa ja rauduskoivujen (Betula pendula) hieman heräämään alkaneita hedenorkkoja, kuvattuna 21.4. Espoon Leppävaarassa - tämä kasvukauden vaihe saavutetaan tavanomaisesti vasta Vapun tienoilla näillä seuduilla, joten jo tuossa vaiheessa kasvukauden etenemisen aste oli kymmenisen vuorokautta edellä normaalista.

















Kuvassa hedeyksilöllisen raidan (Salix caprea) kukinnan päättyminen ja rauduskoivujen (Betula pendula) jo selvästi hiirenkorvalle tullutta vihreyttä, kuvattuna 27.4. Espoon Leppävaarassa - tässä havainnollistuukin hyvin selvä kasvukauden eteneminen ko. lämpöaallon ansiosta: kts. kirjoituksen lopusta lämpöaallon päivitetty seurantaosio.


---- Kasvukauden etenemisen asteesta voidaan sanoa myös seuraavaa jo tällä hetkellä (24.4.): Etelä-Suomessa ensimmäiset koivut ovat jo puhjenneet hiirenkorvalle eilen ja tänään, kun päivälämpötilat ovat saavuttaneet monin paikoin ensimmäisiä kertoja +20 asteen tienoon.

Koivujen vihertyminen jatkuu tällä viikolla selvästi, joten viikon loppuun mennessä maisemat ovat ajankohtaan nähden erittäin vihreitä, ja niinpä Vapustakin saadaan joka tapauksessa poikkeuksellisen vihreänä näyttäytyvä juhla - vaikka siis sää vielä kylmenisikin ennen Vappua / Vapuksi...

Samalla nyt tuossa viime kertaisessa kirjoituksessani mainitut kasvutapahtumat ovat jo odotetusti saavuttuneet: 

Kuten mm. jo isolla hiirenkorvalla ovat monet kuusamat (Lonicera sp.), taikinamarja (Ribes alpinum), pikkuherukka (Ribes glandulosum), viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia), monet pensasangervot (Spiraea sp.) ja tuhkapensaat (Cotoneaster sp.), terttuselja (Sambucus racemosa) sekä puista tuomi (Prunus padus) ja jopa balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum).

Kasvien kukkimisvaiheista puolestaan voidaan todeta nyt seuraavaa: Haavan (Populus tremula) kukinta on jo taantumassa hedenorkkojensa varisemiseen ja eminorkkojensa kehittymiseen hedelmänorkoiksi. Metsävaahteroilla (Acer platanoides) puolestaan turvonneista silmuistaan on jo alkanut monin paikoin pilkistämään esille keltaiset kukkaterttunsa, ja tällä viikolla niiden kukinta alkaa yhä näyttävämmin. Samalla viikon loppuun mennessä jopa jo rusokirsikkakin (Prunus sargentii) voi aloittaa lämpimillä kasvupaikoilla kukkimistaan.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on myös tänään mainostanut Facebookissa, miten siellä magnoliat ovat aloittaneet myös jo kukintansa etuajassa: tässä postauksessaan näkyvä japaninmagnolia (Magnolia kobus) on siitä hyvä esimerkki.

Muita kukkivia puu- ja pensaslajeja ovat tällä viikolla: jalavat (Ulmus sp.), onnenpensaat (Forsythia sp.) ja yhä monet pajut (Salix sp.), mutta em. raidan kukinta taantuu ja alkaa loppua. 

Luonnonkasveissa kukinnassa ollaan jo siirtymässä tällä viikolla leskenlehtien (Tussilago farfara) ja sinivuokkojen (Hepatica nobilis) kukintahuipusta valkovuokkojen (Anemone nemorosa) kukintahuippuun. Samalla monet ruohovartiset kasvit jatkavat esillekasvuaan, minkä ansiosta mm. nurmikot alkavat paikoin lähestymään jopa jo ensimmäistä leikkuukertaansa tämän viikon loppuun mennessä!

Maaseudulla peltojen kylvötyöt on saatu monin paikoin alkamaan sekä lämmön että sulamisvesiä kuivattaneiden poutasäiden ansiosta; paikoin kylvöjä tehdään ennätyksellisenkin aikaisin tavanomaiseen verrattuna!

---- Tämä erittäin varhaiseksi äitynyt kevät onkin tuttuun tyyliin aiheuttanut myös huomattavia viiveitä / myöhästymisiä puisto- ja puutarhatöiden ajoittamiseen täällä Suomessa - tästä kerron havaintojani seuraavaksi >>

Ennen Pääsiäistä jo viime viikolla oli näin suorana lainauksena FB-postauksestaniNyt olisi ollut säänkin puolesta erittäin hyvät saumat kunnilla ja kaupungeilla laittaa varhaisia kukkaistutuksia keskeisille julkisille paikoille jo Pääsiäiseksi (pakkasta kestäviä orvokkeja yms.), mutta tämäkin mahdollisuus kasviestetiikan parantamiseen näemmä mieluummin hukataan kuin käytetään hyväksi varsin yleisesti.

Tämä on se suomalaisen puisto- ja puutarhakulttuurin yksi paljon parantamista vaativa asia! >> logistiikka kevään kaunistamiseksi laahaa tukahduttavan virastobyrokratian vankina eikä esim. tällaisia varhaisia keväitä osata hyödyntää luovasti varhaistamalla joitakin toimia - aina on joku "perinteinen" tai "ainahan näin on ollut" -tyylinen aikataulu, jota orjallisesti noudatetaan.

Näissä huippuhienoissa keleissähän on juuri tämän takia nyt Pääsiäisenä hyvin noloa ja ulkomaisille turisteillekin naureskelun paikka, kun esim. havaitsin tässä parin päivän aikana liikkuessani ja valokuvatessani, miten rumasti Helsingissä Eduskuntatalon edustan kukkapenkeissä on yhä kuivuneet talviajan havu-kanervasommitelmat ruskeina aiheuttamassa kauhua puistokulttuurille, ja miten Hämeenlinnassa samaa rumuutta joutuu katselemaan Pääsiäisen yli omilla keskeisillä paikoillaan.

Silti paradoksaalisesti ihan paniikissa toitotetaan valheellisen hiilidioksidiperusteisen / antropologisen "ilmastonmuutoksen" seurauksia ja niihin varautumista, mutta eihän näemmä edes normaaleissa etuaikaisissa sääolosuhteissakaan osata varautua muutoksiin arkisesti ruohonjuuritasolla, ja ko. alarmismin huikean korkealentoisten muutospalopuheiden tragikoomiseksi kontrastiksi.

Hassuinta on se, miten ilmastoalarmismi vaatii suorastaan kaikessa muussa elämisessä ja toiminnassa radikaaleja muutoksia, mutta puisto- ja puutarhakulttuurissa pitäydytään liian jyrkästi muutosvastaisina ihan vain aina tiedetyissä vaihtelevissa sää- ja ilmasto-olosuhteissamme.

Suomi on edelleen kasviestetiikan suhteen junttila ja ilmastoalarmismissaan mielisairaala!

---- Muunkinlaista myöhästymistä tuossa samanlaisessa katsannossa on nyt sattunut: 

Nimittäin Etelä-Suomessa järvet ovat jo monta päivää sitten sulaneet jäistä kokonaan vapaiksi ja jo voimakkaasti lämpenemään pintavesiltään, mutta siitä huolimatta tämän linkin takaa löytyvässä järvivesien "päivittäin päivittyvässä" pintalämpötilakartassa ei ole ollut tälläkään hetkellä vasta kuin vain Säkylän Pyhäjärven lämpötilakehitystä.

Tämäkin on todella noloa ja typerää välinpitämättömyyttä ja amatöörimäistä virhettä, koska mitä muuta se sellainen lämpötiladatan keruu muka on varsinkin tieteellisessä katsannossa, joka aloitetaan näin aivan myöhässä kesken vesien lämpenemiskehityksen melkein kaikkien järvien osalta, ja näin ei voida tehdä mitään verrantoa muihin vuosiin tämän vaiheen osalta!?

Eikö ko. lämpötilan mittaajia kiinnosta vai eikö heitä kouluteta kunnolla toimintaansa? Vai onko tässäkin kyseessä tuollainen julkiseen puistokulttuuriin verrattavissa oleva kahlitseva virastoajattelu, ettei järvivesien lämpötiloja muka kannata mitata ennen tiettyä kalenteriin sovittua päivämäärää, ja siinä pitäydytään umpimielisen orjallisesti? - Sekin on siinä tapauksessa tosi selvä osoitus suomalaisen virastobyrokratian huonoudesta.

No, sanottakoon tuon Säkylän Pyhäjärven lämpötilan mukaan nyt se arviona, että Etelä-Suomessa on tällä viikolla odotettavissa monin paikoin +10 asteen ylityksiä järvien pintavesilämpötiloissa.

Merivesien osalta nähdään tämän jäätilannekartan perusteella, että tällä hetkellä esim. Suomenlahdella ei ole enää yhtään jäätä ja vesien pintalämpötilat ovat jo ylittäneet +5 astetta koko rannikkokaistaleella varsin laajasti ja yleisesti. Perämerellä puolestaan jäiden haurastuminen ja sulaminen on nyt nopeaa ja etenee yhä enemmän etuaikaan normaaliin nähden.

Tämän enempää ei tässä vaiheessa, ja nyt tämä kirjoitus jää siis odottamaan em. päivittymistään....


Lämpöaallon maksimilämpötilaseuranta 22. - 28.4.2019 >>


Päivitys keskiviikkona 1.5.2019 klo. 15:50 >> 

Huhtikuun lopun voimakas lämpöaalto on nyt siis koettu, ja koostan tähän siitä päivälämpötilojen seurannan Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille sekä selostan kunkin päivän osalta säätilanteita. Seuranta kattaa koko viime viikon 17 (22. - 28.4.2019).

Yleisesti suursäätilan kehityksestä voidaan todeta aluksi seuraavaa: Alkuviikolla ma-ti lämpöaallon voimistuminen tapahtui korkeapaineen voimistuessa Suomen etelä-kaakkoispuolelle, jolloin sen länsipuolitse virtasi Välimereltä saakka hyvin lämmintä ilmaa myös tarkastelualueelle.

Sitten keskiviikon aikana tuo korkeapaine venyi kaakosta luoteeseen Suomen yli, jolloin tarkastelualueen itäosat jäivät heikkotuuliselle alueelle ja lännempänä alkoi vallita lämmin etelä-kaakkoinen virtaus.

Kuitenkin ke-pe väliseksi ajaksi tuossa etelä-kaakkoisessa virtauksessa tapahtui sen verran lämpötilojen ja ilmamassojen vyöhykkeellistymistä, että Baltiaan muodostui epävakaisemman sään alue jakamaan eteläpuolelleen helteeksi äitynyttä kesäsäätä ja pohjoispuolelleen tänne Suomeen / Fennoskandiaan jäänyttä miedommin kesäistä ilmamassaa - tässä vaiheessa tämä Baltian epävakaisuus ylettyi eteläisimpiin osiin tarkastelualuetta, jolloin runsaammassa pilvisyydessä sillä alueella päivälämpötilat viilenivät selvästi muuhun alueeseen verrattuna.

Jo pe aikana tuo luode-kaakkosuuntainen korkeapaine heikkeni Suomen itä-pohjoisosien yllä ja samalla Jäämerellä muodostunut uusi korkeapaine alkoi työntyä etelään - lauantain aikana tämä tarkoitti sitä, että Baltian epävakainen alue alkoi väistyä etelämmäksi ja samalla eteläisimpiin osiin palasi vielä aurinkoisempi kesäsää. Samalla kuitenkin tuon uuden korkeapaineen itäpuolitse alkoi kiertymään jo Suomen pohjois-koillisosiin selvästi kylmempää ilmaa.

Sitten sunnuntaiksi tuo kylmempi ilma valtasi voimistuneen itä-koillistuulen myötä myös koko tarkastelualueen, kun tuo uusi korkeapaine siirtyi yhä etelämmäksi Suomen päälle - päivälämpötilojen romahdus edeltäneeseen päivään nähden oli siinä valtava etenkin etelärannikolla ja itä-kaakkoisosissa.

Seuraavaksi sitten päiväkohtaiset lämpötilalistaukset tilanneselostuksineen. Lämpötilat on poimittu tuttuun tyyliin Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Vanhat lukemat voi poimia esille myös Ilmatieteen laitoksen säähavaintoarkistosta >> 


Maanantain 22.4.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +13 astetta, Turku +15 astetta, Salo +16 astetta, Pori +16 astetta, Hämeenlinna +17 astetta, Tampere; Härmälä +17 astetta, Tampere; Siilinkari +14 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +15 astetta, Vantaa +18 astetta, Hyvinkää +18 astetta, Lahti +18 astetta, Kouvola +17 astetta, Porvoo +18 astetta, Lappeenranta; Lepola +15 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +15 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +10 astetta, Mikkeli +15 astetta, Jyväskylä +15 astetta, Savonlinna +13 astetta, Joensuu +9 astetta ja Ilomantsi +11 astetta.

Korkeapaine voimistui Suomen etelä-kaakkoispuolella ja lounaisvirtauksessa yhä lämpimämpää ilmaa alkoi virrata alueelle. Siinä yhteydessä ko. vuorokauden aikana oli kuitenkin sen verran runsaasti untuva- ja harsopilviä lauttoina, että se hieman hillitsi vielä päivälämpötilojen nousua. Lämpimimmäksi alueeksi tässä vaiheessa muodostui Uudenmaan sisämaa ja Päijät-Häme, jonne lämpö pystyi tunkeutumaan parhaiten lounaasta. 

Itä-koilliskolkassa (Joensuu-Ilomantsi) lämpötilat olivat muuta aluetta selvästi viileämpiä myös siitä syystä, kun sinne oli jäänyt vielä talven erittäin paksusta lumipeitteestä runsaasti jäänteitä viilentäväksi elementiksi. Tuttuun ajankohdan tapaan myös tässä vaiheessa, kuten pitkin koko tätä lämpöaaltoa, merialueiden ja suurten järvien viilentävä vaikutus päivälämpötiloihin oli hyvin selvästi havaittavissa.

Tiistain 23.4.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +16 astetta, Turku +19 astetta, Salo +20 astetta, Pori +18 astetta, Hämeenlinna +20 astetta, Tampere; Härmälä +19 astetta, Tampere; Siilinkari +17 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +19 astetta, Vantaa +20 astetta, Hyvinkää +20 astetta, Lahti +20 astetta, Kouvola +21 astetta, Porvoo +20 astetta, Lappeenranta; Lepola +20 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +20 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +11 astetta, Mikkeli +20 astetta, Jyväskylä +19 astetta, Savonlinna +19 astetta, Joensuu +13 astetta ja Ilomantsi +14 astetta.

Korkeapaine oli vahvistunut yhä laajemmaksi Suomen etelä-kaakoisreunalla ja näin sää selkeni täksi vuorokaudeksi laajasti, ja vain ajoittain hyvin vähäisiä untuvapilviä lipui taivaalla. Tuulet olivat heikkoja. Samalla hyvin lämmin ilmamassa oli nyt vallannut lounaasta käsin koko tarkastelualueen: niinpä +20 asteen saavuttuminen ja paikoin ylittyminen tapahtui sisämaa-alueilla varsin yleisesti, mutta edelleen meri- ja järvialueiden äärellä oli viileämpää. 

Itä-koilliskolkassakin (Joensuu-Ilomantsi) lumipeitejäänteiden viilentävä vaikutus näkyi vielä, mutta noissa lähes +15 asteen lukemissa ne olivat jo sulamassa nopeasti pois. Etelässä ja lännessä puolestaan maisemien vihertyminen alkoi selvästi mm. koivujen hiirenkorvalle tuloon.

Keskiviikon 24.4.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +17 astetta, Turku +22 astetta, Salo +22 astetta, Pori +22 astetta, Hämeenlinna +21 astetta, Tampere; Härmälä +20 astetta, Tampere; Siilinkari +18 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +17 astetta, Vantaa +21 astetta, Hyvinkää +21 astetta, Lahti +22 astetta, Kouvola +21 astetta, Porvoo +21 astetta, Lappeenranta; Lepola +19 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +19 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +17 astetta, Mikkeli +19 astetta, Jyväskylä +19 astetta, Savonlinna +18 astetta, Joensuu +15 astetta ja Ilomantsi +18 astetta.

Korkeapaineen laajentuminen kaakosta paremmin Suomen ja tarkastelualueen päälle mahdollisti edelleen laajasti selkeän sään vain hyvin pienien untuvapilvilauttojen ilmestyttyä ajoittain ja paikallisesti taivaalle - näin ollen päivälämpötiloissa päädyttiin entistä laajemmin +20 asteen tienoille ja sen ylityksetkin olivat selvempiä; lämpimimät lukemat olivat etenkin länsiosissa, koska siellä virinnyt etelä-kaakkoisvirtaus pakkasi lämpimyyttä etenkin sinne. 

Itä-koilliskolkan (Joensuu-Ilomantsi) lämpötilatkin lähentelivät jo paikoin +20 astetta, kun lumipeitejäänteet olivat siellä kadonneet jo monin paikoin pois. Merialueidenkin äärellä päästiin peräti yli +15 asteen, kun vesistöjen pintavesilämpötilat kohosivat aurinkoisessa ja heikkotuulisessa säässä selvästi; esim. järvissä jo yli +10 asteen reilustikin.

Torstain 25.4.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +16 astetta, Turku +19 astetta, Salo +19 astetta, Pori +22 astetta, Hämeenlinna +21 astetta, Tampere; Härmälä +21 astetta, Tampere; Siilinkari +18 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +18 astetta, Vantaa +19 astetta, Hyvinkää +21 astetta, Lahti +22 astetta, Kouvola +21 astetta, Porvoo +20 astetta, Lappeenranta; Lepola +19 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +20 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +16 astetta, Mikkeli +20 astetta, Jyväskylä +20 astetta, Savonlinna +19 astetta, Joensuu +15 astetta ja Ilomantsi +16 astetta.

Korkeapaine oli venynyt tässä vaiheessa luode-kaakkosuunnassa Suomen ylle, missä yhtäältä etelä-kaakkoinen virtaus toi etelästä kosteampaa ilmamassaa länsiosiin ja toisaalta korkeapainevyöhykkeen itäpuolelta pääsi itä-koilliskolkkaan (Joensuu-Ilomantsi) sen verran viileämpää ilmaa, että siellä päivälämpötilat viilenivät huolimatta jo sulaneista lumijäänteistä.

Muualla alueella oli edelleen lähes edeltäneen päivän veroista lämpöä, mutta em. ilmamassan kosteuden takia esiintymään alkaneet iltapäivän kumpupilvet olivat paikoin hieman viilentäneitä elementtejä. Samalla päivän mittaan Baltiaan muodostumassa ollut epävakaisen sään alue alkoi tuottaa etelästä yläpilviharsoa eteläisimpiin osiin etenkin illalla.

Perjantain 26.4.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +15 astetta, Turku +20 astetta, Salo +18 astetta, Pori +21 astetta, Hämeenlinna +18 astetta, Tampere; Härmälä +17 astetta, Tampere; Siilinkari +16 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +14 astetta (yöllä ja iltapäivällä), Vantaa +17 astetta, Hyvinkää +17 astetta, Lahti +18 astetta, Kouvola +22 astetta, Porvoo +17 astetta, Lappeenranta; Lepola +19 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +18 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +14 astetta (illalla), Mikkeli +20 astetta, Jyväskylä +20 astetta, Savonlinna +18 astetta, Joensuu +17 astetta ja Ilomantsi +17 astetta.

Alueellisesti vaihdelleella pilvisyydellä oli tässä vaiheessa isoja vaikutuksia päivälämpötloihin - Eteläisimpiin osiin Baltiasta ulottunut runsas pilvisyys ja paikoin sateenkin uhka (sateita liikkui paikoin ukkostenkin kera eteläisillä merialueilla saakka ja sadekuuroja esiintyi mantereellakin paikoin) piti Uudenmaan maksimilämpötiloja vain +15 asteen vaiheilla, ja paikoin oli jopa edeltäneenä yönä yhtä lämmintä, kuten Helsingin Kaisaniemessä. Runsas pilvisyys siis lämmitti öitä esiintymisalueillaan paljonkin tässä vaiheessa.

Selkeämmän sään alueilla oli edelleen kuitenkin +20 asteen ylityksiä maksimilämpötiloissa, kuten etelä-kaakkoisvirtauksessa länsirannikon tuntumassa ja kaakkoisosien sisämaassa (esim. Kouvola). Itä-koilliskolkassa (Joensuu-Ilomantsi) ilmamassa lämpeni uudestaan ja päivälämpötilat lähentyivät taas +20 astetta.

Lauantain 27.4.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +20 astetta, Turku +23 astetta, Salo +22 astetta, Pori +22 astetta, Hämeenlinna +21 astetta, Tampere; Härmälä +20 astetta, Tampere; Siilinkari +16 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +19 astetta, Vantaa +22 astetta, Hyvinkää +21 astetta, Lahti +21 astetta, Kouvola +22 astetta, Porvoo +22 astetta, Lappeenranta; Lepola +19 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +19 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +18 astetta, Mikkeli +21 astetta, Jyväskylä +19 astetta, Savonlinna +19 astetta, Joensuu +16 astetta ja Ilomantsi +13 astetta.

Vanha korkeapaine heikkeni pois ja Jäämereltä etelään työntymässä ollut uusi korkeapaine alkoi aiheuttaa muutoksia säässä: Baltiasta ulottunut runsas pilvisyys poistui eteläisimmistä osista ja viriämään alkaneessa itä-koillistuulessa voimakas yli +20 asteinen lämpö palautui iltapäiväksi vielä myös Uudellemaalle ja lounaaseen, missä olikin tämän lämpöaallon lämpöhuippu n. +23 asteen lukemissa. Samalla kuitenkin tuon uuden korkeapaineen itäpuolelta Uralilta saakka alueelle alkoi virtaamaan kylmempää ilmamassaa, mikä jo näkyi itä-koilliskolkassa Ilomantsin jo alle +15 asteeseen jääneessä maksimilämpötilassa. 

Kylmän ilman virtaaminen alkoi illalla todenteolla koko alueella voimistuneessa itä-koillistuulessa, mutta pilvisyys pysyi vähäisenä.

Sunnuntain 28.4.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +12 astetta, Turku +15 astetta, Salo +13 astetta, Pori +14 astetta, Hämeenlinna +12 astetta, Tampere; Härmälä +11 astetta, Tampere; Siilinkari +9 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +9 astetta, Vantaa +11 astetta, Hyvinkää +12 astetta, Lahti +12 astetta, Kouvola +10 astetta, Porvoo +10 astetta, Lappeenranta; Lepola +8 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +8 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +8 astetta, Mikkeli +10 astetta, Jyväskylä +10 astetta, Savonlinna +7 astetta, Joensuu +8 astetta ja Ilomantsi +6 astetta.

Pohjoisesta tullut uusi korkeapaine oli asettunut tässä vaiheessa noin Keski-Suomen ylle ja sen itäpuolelta jäi vallitsemaan koko päiväksi etenkin etelä-kaakkoisosiin aikaisempaa paljon kylmempi itä-koillistuuli: niinpä sen kylmentävä vaikutus oli suurinta etelärannikolla ja itä-kaakkoisosissa, missä päivälämpötiloissa jäätiin paikoin jopa alle +10 asteen ja Ilomantsissa jopa vain reiluun +5 asteeseen!

Tämä siitäkin huolimatta, vaikka koko tarkastelualueella taivas pysyi koko ajan hyvin vähäpilvisenä ja laajasti jopa täysin selkeänäkin.

Silti em. huolimatta kylmyys ei ulottunut länsiosiin ja lounaiskolkkaan niin pahasti, jolloin esim. Turussa ja Porissa päästiin vielä jopa +15 asteen paikkeille maksimilämpötiloissa.

Tässä kylmenemisessä oli huomattavaa myös se, että oikeasti ko. vuorokauden korkeimmat lämpötilat sattuivat vielä edeltäneen yön alussa monin paikoin, ja seuranneet päivälämpötilat jäivät siis jopa niistä yölukemista alemmiksi - päätin poimia tähän sunnuntain kohdalle noiksi listatuiksi lukemiksi esille kuitenkin kaikkialta iltapäivän aikana saavutetut korkeimmat lämpötilat, jolloin tässä päästään vertaamaan kylmentymisen voimakkuutta edellispäivään verrattuna oikein hyvin.


Tähän päättyy tämä seurantaosio, mutta koostan vielä tähän aivan lopuksi sään kehityksen piirteitä tähän Vappupäivään saakka ja laadin sääennustetta tulevalle toukokuun alulle! >>

Nyttemmin tällä viikolla tähän Vappuun saakka tuo uusi korkeapaine on jäänyt vallitsemaan Etelä- ja Keski-Suomen päälle niin, että vähäpilvisissä oloissa ja heikoissa tuulissa on tapahtunut osittaista uudelleen lämpenemistä - sisämaassa päivälämpötiloissa on saavutettu taas +15 asteen tienoota, mutta erikoisesti aina eiliseen vappuaattoon saakka etelärannikolle jäi vellomaan muuta aluetta kylmempää ilmaa niin, että päivälämpötilat jäivät siellä joka päiväksi vain +10 asteen paikkeille. Syynä on ollut ilmeisesti ainakin meren viilentävä vaikutus, mutta myös se, miten hyvin heikoissa tuulissa sisämaan lämpöä ei ole päässyt leviämään kunnolla koko alueelle.

Öisin on kuitenkin myös sisämaassa ollut lähes joka yö yöpakkasia monin paikoin, kun tuo em. kylmentyminen ne palautti su-ma välisestä yöstä alkaen koko ajaksi tähän saakka selkeissä ja tyynissä oloissa.

Tänään Vappupäivänä lämpöä on päässyt takaisin voimistuneessa lounaistuulessa myös etelärannikolle Skandinavian / Baltian puolelta ja sisämaassa on ylitetty taas selvemminkin +15 astetta - kuitenkin tänään on jo käynnistynyt sään muutos lännestä etenevän saderintaman myötä, joka tuo erittäin rajun muutoksen kylmempään ja sateisempaan suuntaan huomiseksi!

Nimittäin Lapista Skandinaviaan on muodostunut matalapainetta, jonka pohjois-länsipuolelle on jo purkautumassa erittäin kylmää ilmaa Jäämereltä! - tähän matalapainesysteemiin on muodostumassa hyvin nopeasti ensi yönä jopa myrskymatalapaineeksi voimistuva osakeskus Pohjois-Itämerelle, ja huomiseksi se asettuu keskukseltaan rajuna juuri Etelä- ja Keski-Suomen ylle. 

Sen myötä lännestä ja lounaasta käsin alkaa esiintymään sateita, jotka voimistuvat yöstä alkaen ajoittain runsaiksi laajalla alueella, ja samalla matalapaine kierrättää keskuksensa ympäri länsipuoleltaan koko alueelle hyvin kylmää ilmaa; huomiset päivälämpötilat jäävät sateessa jopa vain +5 asteen paikkeille!

Sitten matalapaine jatkaa to-pe välisenä yönä eli 2. ja 3. päivien välillä erittäin voimakkaana kylmän ilman purkamistaan alueelle siten, että yhä keskuksensa ympäri pyörivät sateet saattavat etenkin sisämaassa tuona yönä muuttua lumeksi lämpötilan laskiessa nollan vaiheille. Samalla etenkin länsiosissa pohjoistuulet voivat olla erittäinkin voimakkaita!

Näin ollen perjantain 3.5. aamuksi saattaa osassa Etelä-Suomeakin olla tulossa maahan lumipeiteyllätys ankarasti!... On huomattavaa sekin, että myös laajasti muuallekin Länsi- ja Keski-Eurooppaan on tulossa tuon matalapaineen takia hyytävää takapakkia kevään etenemiseen ja siellä jo alkaneeseen kesäänkin!

Sitten 3. päivästä alkaen matalapaine heikkenee ja siirtyy pohjoiskoilliseen, mutta Suomi näyttää kuitenkin jäävän koko loppuviikoksi ja ensi viikon (6. - 12.5.) aluksi länsi-lounaispainotteisesti jatkuvan matalapaineen vaikutuspiiriin: etenkin lännessä ainakin kuurosateisiin on syytä varautua jatkossakin ja ilmamassan lämpenemistä tapahtunee vain hitaasti tuosta 2. - 3. päivien rajusta kylmänpurkauksesta: siksi +10 asteen ylittäviä päivälämpötiloja alkaa esiintymään uudestaan vain vähitellen ja yöpakkasiin on syytä varautua edelleen selkeimpinä öinä.

Tässä vaiheessa on vielä epäselvää, kuinka pitkään tuollainen asetelma jatkuu, mutta tässä vaiheessa näyttää suursäätilallisesti siltä, että tuo tämän viikonlopun asetelma mahdollistaa etelästä käsin Suomen itäpuolelle Venäjälle vuorostaan laajasti kesäistä lämpöaaltoa - on olemassa jossain vaiheessa ensi viikon alun jälkeen mahdollisuutta, että siitä lämmöstä voisi tulla taas tännekin kevättä uudestaan paremmin edistävää ilmamassaa....

No comments: