Friday, November 01, 2019

Sää- ja ilmastokatsaus: Pohjois-Amerikan ennätyksellisen ankara ja aikainen talventulo - pohdintaa ilmastollisten syiden vaikutuksesta tilanteeseen

Säästä vaihteeksi asiaa - Yhdysvalloissa on ollut taas menossa ennätyksellisen kylmä arktisen ilmamassan episodi! Nyt se on aiheuttanut mittaushistorian pakkasennätyksiä tähän ajankohtaan nähden monin paikoin.
Viime vuosien kylmiltä vuodenajoilta on ollut usein toistuva tilanne pohjoisella pallonpuoliskolla se, miten erityisen kylmät arktisen ilmamassan purkaukset ovat löytäneet tiensä etenkin Pohjois-Amerikkaan, kuten viime talvenakin.
Euroopassa sen sijaan näitä erityisen ankarien talvipakkasten jaksoja on ollut vähemmän säännöllisesti toistaiseksi, ja pikemminkin erityisen leutoja jaksoja on ollut silmiin pistävämmin etenkin alkutalvisin...
Mistä moinen johtuu? - Ilmastoalarmismin syytämien lämpenemiskatastrofitietojen vastaisesti nythän olemme olleet menossa kohti hiljaisempaa Auringon aktiivisuutta, joka on säännöllisessä syklissään valmistelemassa ilmastoamme kohti viileämpää kautta.
Yhtenä sen merkkinä taitaa olla ns. hidastunut suihkuvirtaus, jonka takia se on alkanut mutkittelemaan aikaisempaa voimakkaammin ja talvisin sen mutkittelussa on ilmeisesti eniten potentiaalia jostain syystä nimen omaan Pohjois-Amerikan kohdalla, jolloin suihkuvirtauksen etelään dippaavan mutkan kohdalla arktinen kylmyys pääsee helposti ja vahvasti hyvin etelään.
Euroopan kohdalla ilmeisesti vaikuttaa Pohjois-Amerikkaan nähden enemmän talviaikaan ns. polaaripyörre, jonka vahvana oleminen Pohjoisnavan ympäristössä pitää matalapainetoimintaa aktiivisena Atlantilta itään. Se ylläpitää Eurooppaan yhtäältä leutoja länsi-lounaisvirtauksia ja toisaalta pidättelee Venäjän arktista kylmyyttä tulemasta lännemmäksi.
Polaaripyörteen käyttäytymisessä oleellinen seikka talviaikana on ns. SSW-ilmiö (Sudden Stratospheric Warming), joka voi ajoittain hajottaa polaaripyörteen, ja sen ansiosta Atlantin matalapainetoiminta alkaa "oikuttelemaan" ja siksi arktisten ilmamassojen tulo Eurooppaankin voimistuu yhtäältä Jäämereltä etelämmäksi ja toisaalta myös Venäjältä lännemmäksi, jos siihen liittyy pakkaskorkeapaineen työntyminen Venäjältä länteen.
Nyt onkin jännää odotella alkavan talven luonnetta, koska ilmeisesti näille arktisille purkauksille on yhä voimakkaampaa potentiaalia, kun jo näin lokakuun lopuksi on ollut Pohjois-Amerikassa noin radikaalia talvimeininkiä!....




Linkki ko. Fb-julkaisuuni (materiaalisiirto blogiin 4.11.2022).

No comments: