Tuesday, December 24, 2019

Joulun 2019 tunnelmia - Paluu blogin päivittämiseen

Nyt alkaa taas blogini päivittymään monen kuukauden tauon jälkeen, kun teen tässä jo pitkälti yli 10 vuoden perinteeksi muodostuneeseen jouluvaloihin / -tunnelmiin liittyvän joulutervehdykseni teille lukijoille! - Vanhaan tuttuun tapaan olen ottanut jouluaattoa edeltävänä päivänä ja iltana 23.12.2019 tähän julkaisuun valokuvia, joista alla on valikoituna 10 kpl. kuvasarja.

Kuvissa on aikaisemmasta myös hyvin tutusti Hämeenlinnassa taltioituja tunnelmia, mutta nyt ensimmäistä kertaa kävin valokuvaamassa keskustan lisäksi paikkoja itse Hämeen linnan ympäristössäkin, koska siellä on ollut nyt perinteeksi muodostumassa oleva ko. linnan juhlavalaistus joulun tienoon ajaksi.

Kuvasarjassa onkin ensin ylimpänä sommiteltu linnan alueen tunnelmia 4 kuvan verran ja loput alemmat kuvat ovat kaupungin keskustan alueelta; niistä kaksi on päätorin alueelta ja loput sen ulkopuolelta. Kaksi alinta kuvaa on otettu valoisalla ajalla ko. päivänä, missä selviää hyvin myös tämän jouluaaton lumeton säätilanne.

Tällä kertaa voidaan sanoa joulun tienoon säästä seuraavaa: ensin lähimenneisyydestä alustuksena on ollut taas hyvin vallitsevana lähes koko tämän kuukauden ajan erittäin leudot etelän ja lännen väliset virtaukset, joiden mukana on tullut myös hyvin runsaasti sateita koko Suomeen. Lisäksi marraskuussakin oli samanlaista tilannetta varsin paljon.

Tämä viime vuoden vähäsateisesta tilanteesta poikkeava runsassateisuus on nyt aiheuttanut maahamme poikkeuksellisen erikoisen lumipeitteiden jakauman, kun etelään nähden kontrastina Lapissa on ollut vallitsevana jo lokakuusta alkaen huomattavan talvitsetkin säät; itse asiassa Lapissa alkoi talvi poikkeuksellisen ankarana ja lumisena jo lokakuun alussa, vaikka sittemmin siellä on kylmyys hellittänyt tavanomaiseen nähden. 

Etelä-Suomen pääasiassa plussakeleissä tulleet sateet ovat pitäneet tähän jouluaattoon saakka lumirajan suunnilleen linjalla Saimaalta Tampereen seudun kautta selvästi Vaasan pohjoispuolelle: tämän eteläpuolella lumipeitteitä on ollut vain hetkellisesti silloin tällöin, kuten esim. pääkaupunkiseudulla viimeksi selvemmin nelisen päivän ajan joulukuun alussa. Täällä Hämeenlinnassa oli viime viikolla hetkellinen 5 - 10 sentin lumipeite, mutta sittemmin hyvin leuto etelävirtaus vesisateineen sulatti kaikki lumet pois eiliseen mennessä joitakin aurattuja lumikasoja lukuun ottamatta.

Lappiin tämä runsassateinen suursäätilan moodi on tuonut erikoisena tilanteena puolestaan jopa ennätyspaksuja lumipeitteitä ajankohtaan nähden, kun lumipeitettä alkoi kertymään siellä jo lokakuun alusta saakka ilman merkittäviä sulamisjaksoja: nyt osassa Lappia on jopa yli 80 cm:n paksuisia hankia! - Tässä on ylen juttu moisesta ennätyksestä.

Jatkossa tuleva sää tuo mielenkiintoisen poikkeuksen tuolle Etelä-Suomen vielä parhaillaan lumettomana pysyneelle alueelle: nimittäin ensi yönä etelästä pohjoiseen siirtyvän sadealueen sateista osa voi tulla sisämaassa sen verran lumisena, että tuolle lumettomalle alueelle voidaan saada osittain Joulupäiväksi lumipeitettä, kuten mm. Hämeenlinnaan. 

Satava lumi on lisäksi suojasäisen märkääkin, joten siinä tilanteessa on odotettavissa kauniisti puustoon kuorruttuvaa lunta, kun tuuletkin pysyvät heikkoina - viime tipan joulukorttimaisemat ovat siis mahdollisia tuolla alueella, mutta etelärannikolla mm. pääkaupunkiseutu taitaa saada lähinnä vain vesisateita...

Mainittakoon myös, että heti Joulun jälkeen talvinen sää näyttää tulevan Etelä-Suomeen ainakin muutamaksi päiväksi, kun aikaisempi suursäätilanne leutojen etelä-lounaisvirtausten kaavasta muuttuu seuraavasti: alkuvaiheena parin viime päivän ajan muutoksesta on ollut merkkinä se, miten edeltänyt leuto etelä-lounaisvirtaus tyrehtyi tyyneksi sääksi ilmamassojen suorastaan pysähdyttyä paikoilleen Fennoskandian ylle viilenemään hyvin hitaasti, ja tämä siis mahdollistaa jo ensi yönä sisämaassa lumisempaa sadetta ja nollakeliä Joulupäiväksi.

Sitten Tapaninpäivästä alkaen Skandinaviaan muodostuu kapea etelä-pohjoissuuntainen korkeapaine ja Suomen itäpuolelle matalapainetta, joka tietenkin mahdollistaa Suomeen pakkassäätä tuovat pohjoistuulet, muttei ilmeisesti merkittävästi uutta lunta siltikään - ankaraa pakkasta ainakaan Etelä-Suomeen ei näillä näkymin ole tulossa: kylmin vaihe näyttäisi olevan tuon Skandinavian korkeapaineen siirtyessä Suomen ylle la 28.12. tienoilla, jolloin selkeän sään sattuessa voitaisiin talven ensimmäisiä kertoja päätyä -10 astetta kylmempiinkin lukemiin niillä sisämaa-alueilla, joilla sellaista ei ole vieläkään sattunut...

Näillä näkymin juuri ennen vuodenvaihdetta palattaisiin taas läntisten voimakkaiden matalapaineiden tuomiin leutoihin länsi-lounaisvirtauksiin ja sateisiin vaihtelevissa olomuodoissa, ja Lapissa ennätyksellinen lumipeitteiden paksuuntuminen jatkuisi...

Tämän myötä on aika toivottaa kaikille rauhallista ja kaunista Joulua 2019!


Joulun 2019 tunnelmakuvia >>



















Valonheittäjän valaisema lipputanko Hämeen linnan pihassa vallihautarinteen takana kuvattuna maanantaina 23.12.2019; lipputangossa ollut lippu jäi luonteeltaan epäselväksi, koska koko ajan oli niin totaalityyntä, ettei lippu liikkunut eikä edes värähtänytkään milliäkään.



















Linnan koillispuolelta näkymää Vanajaveden yli Sairionranta-nimiselle kaupunginosalle kuvattuna maanantaina 23.12.2019; äärimmäisen tyynen sään sekä aikaisempien hyvin leutojen plussakelien ansioista mahdollistui kokonaan sulan järviveden peilityyni pinta heijastamaan valoja täydellisesti.



















Itse Hämeen linnaa juhlavalaistuksessa nähtynä koillispuoleltaan ja kuvattuna maanantaina 23.12.2019; lumettoman maiseman pimeydessä linnan valaistus tuli oikeastaan parhaimmalla tavalla oikeuksiinsa.



















Itse Hämeen linnan itäpuoleista muuria juhlavalaistuksessaan kuvattuna maanantaina 23.12.2019; muistaakseni ainakin viime vuoden joulusta saakka on alettu tekemään tällaista ko. linnan jouluvalaistusta. Aloituspäivänä on ollut ns. Tuomaanmarkkinat.



















Sibeliuksenpuiston Jean Sibeliuksen patsasta joulutonttulakissaan kuvattuna maanantaina 23.12.2019; tämä tonttulakitus myös muillekin keskustan patsaille on tietääkseni ihan kaupungin virallinen idea eikä siis mitään "joidenkin keppostelua".



















Hämeenlinnan kirkkoa juhlavalaistuksessaan kuvattuna maanantaina 23.12.2019; kirkon etualalla olevan puiston patsaat näkyvät tähän tapaan hienosti kuvajaisina tässä valossa, kuten tuo vasemman laidan Larin-Kyöstiä kuvaava patsas.



















Hämeenlinnan keskustan torille perustettua tekojäärataa ja torin joulukuusi kuvattuna maanantaina 23.12.2019; myös Tuomaanmarkkinoista alkaneena on nyt ensimmäistä kertaa laitettu torin itäpäätyyn luistelurata, ja se onkin ollut heti hyvin suosittu varsinkin näin leutona aikana, jolloin muita säästä riippuvaisia ulkojäitä ei ole voitu vielä perustaa.



















Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran välisessä puistossa viime kesäkuussa paljastettua ja Lotta-järjestölle omistettua muistomerkkiä sekä taustan tuttua valopuuta kuvattuna maanantaina 23.12.2019; viime vuoden joulukuvasarjassa tämä puisto näkyi vielä vanhassa asussaan ennen viime kesän alussa tehtyä kokonaisremonttia ja ko. patsaan laittamista. Kuvauskohta tässä on melkein sama kuin edellisvuonnakin.



















Sibeliuksenpuiston tilannetta ko. päivän valoisana aikana kuvattuna maanantaina 23.12.2019; Hämeenlinnassakin oli jo kokonaan lumetonta, vaikka vain muutama päivä aikaisemmin alue sai tilapäisen 5 - 10 cm paksun lumihangen; +5 astetta hiponeet lämpötilat ja vesisateet tekivät sulamisesta taas helppoa ja nopeaa. Nurmikkokin vihersi vielä hieman, koska kovia pakkasia ei ole vielä ollut.



















Lukiokadun ja Arvi Kariston kadun kulman läheltä nähtyä Vanajaveden näkymää Hämeen linnalle kuvattuna maanantaina 23.12.2019; marras- ja joulukuussa säät ovat olleet lyhyitä pikkupakkasjaksoja lukuun ottamatta vallitsevasti niin vesisateisia ja plussakelisiä, ettei Etelä-Suomen järviin ole vieläkään pystynyt muodostumaan kunnon jäitä. Esim. tässäkin on ollut vain ajoittain ohuita jäitä, jotka ovat pystyneet sulamaan kokonaankin pois yhä uudelleen. Kuvassa nähdään myös ko. päivänä vallinnutta totaalisen tuuletonta säätä kokonaan sulan veden peilityyneydessä.


PS.: tästä siis alkaa blogini päivittyminen taas jollakin tavalla, ja katsotaan miten jatkan muilla aiheilla jo tässä vuoden 2019 viimeisinä päivinä...

No comments: