Monday, February 24, 2020

Syksyn 2019 ruska-analyysin ja kuluneen talven 2019-2020 sääseurantaraporttien jälkikäteinen valmiiksiteko päivittyvin linkein

Viime syksystä tänne kuluneen "talven" lopulle Suomen sää- ja luontoilmiöt ovat olleet usein historiallisen erikoisia ja ennätyksellisiä, joten niistäkin on syytä laittaa tänne blogiini seurantaa ja analyysiä: siksi tässä vaiheessa ilmoitan niiden tekemisen osalta seuraavaa! >>

Tämän kuun alkupuolellahan tein jo jälkikäteen valmiiksi viime kesän 2019 kesken jääneen helleseurannan puuttuneet osat, ja tässä oli siihen liittynyt kooste- ja linkkipäivityskirjoitukseni: Kesän 2019 helleseurannan puuttuneiden osien jälkikäteinen valmiiksi teko päivittyvin linkein.

Nyt aikeenani on siis jatkaa vastaavalla tavalla "puuttuneiden" luonto- ja sääseurantakirjoituksien valmiiksitekoja viime syksystä tähän hetkeen saakka, ja tämä kirjoitus toimii niiden valmistumisen linkittämiskoosteena, jossa päivittyvät linkit sijoitan kirjoituksen loppuun: 

Ensinnäkin teen viime syksylle Etelä-Suomeen ruska-analyysiä säävaiheiden kertaamisen kera, ja sen kirjoituksen tulen sijoittamaan tänne blogiin takautuvasti omalla julkaisuajallansa lokakuun 2019 viimeisen päivän kohdalle - se analyysi koostaa yhteen ko. tarkastelualueen koko ruska-ajan, mikä käytännössä toteutui poikkeuksellisen lyhyessä ajassa alusta loppuun melkein kokonaan syyskuun puolivälin ja lokakuun lopun välillä.

Toisekseen haluan tehdä tämän kuluneen ennätysleudon "talven" säistä seurantakoosteita, joiden osalta olen ajatellut tehdä kuukausittaiset seurantaraportit keskittyen myös Etelä-Suomen eli oman elinpiirini olosuhteisiin. 

Näistä seurantaosista marras-, joulu- ja tammikuiden raportit teen em. tapaan takautuvasti kohdilleen ja tässä kirjoituksessa niiden päivittyvät linkit tulevat ajallaan esille alle; kunkin kuukauden raportti sijoittuu takautuvalta omalta julkaisuajaltaan oman kuukautensa viimeiselle päivälle.

Poikkeuksena on sitten aivan viimeisenä tämä helmikuu, jonka sääseurantaraportin pyrin tekemään ihan reaaliajassa valmiiksi tämän kuun karkauspäivänä ja julkaisemaankin siis silloin ihan kyseisenä päivänä, eli siis 29.2.2020 - tämä viimeinen sääseurantaosa sisältää lopuksi myös yleisen kokonaisluonnehdinnan koko talvikauden olosuhteista sekä arvioita sen takia tulevaan kevääseen ja jopa myöhemmin kasvukauteenkin mahdollisesti / todennäköisesti seuraavista vaikutuksista...

Ideana on siis se, että nämä kaikki em. "puuttuneet" kirjoitukset pyrin tekemään valmiiksi vielä tämän kuun loppuun mennessä, joten kiirettä tulee nyt pitämään, ja mielenkiintoista onkin nyt kokeilla tällaista intensiivistä kirjoittamista.

Valmiiksi tehtäviä kirjoituksia on täten yhteensä viisi kappaletta, joten aikataulutettuna huomisesta alkaen on tehtäväksi yksi kirjoitus per päivä - onneksi tehtävääni helpottaa se, että pystyn käyttämään kirjoituksien sisältöihin osittain avuksi Facebook-sivullani jo reaaliajassa tekemiäni huomioita näiden aikojen säistä ja luontoilmiöistä.

Samalla tuosta viime kesän takautuvasta helleseurannasta tuttuun tapaan käytän hyväkseni tietojen jälkikäteisen haalimisen apuna sääkartta-arkistoja netistä, kuten mm. Wetter3-sivuston sääkartta-arkistoa, mistä valikosta saatavat "Niederschlagsstaerke und form"- ja "2 m Temperatur"-kartat ovat taaskin hyviä ja oleellisia.

Tärkeänä apuna on myös kaikkien näidenkin aikojen läpi jatkuneet valokuvaamistöitteni sadot luonnosta ja säästä, mistä voi palauttaa tarpeen vaatiessa eri asioita mieleen - itse asiassa olen ajatellut poimia joitakin valokuviani kuhunkin viiteen kirjoitukseen visuaalisiksi höysteiksi havainnollistamaan näiden seurantojen eri tilanteita, ja niin erikoisia tilanteita säässä-luonnossa onkin viime aikoina ollut, että pakkohan niitä on myös kuvin havainnollistaa historiallisiksi muistoiksi...

Seuraavaksi alla tulee sitten ajallaan ne päivittyvät linkit kuhunkin kirjoitukseen niiden valmistumisten mukaisesti laitettuina.


Syksyn 2019 ruska-analyysin ja kuluneen talven 2019-2020 sääseurantaraporttien julkaisuvaiheet ja linkit >>

--- Nyt olen päivittänyt tänään 25.2.2020 klo. 23:55 Etelä-Suomen ruskan analyysiä syksylle 2019 valokuvien ja säävaiheiden kera selostettuna.


Päivitys 1.3.2020 klo. 23:55 >> Näissä seurantaraporttien tekemisissä menee ennakoitua pidemmin aikaa ja en halua kiirehtiä muutenkaan tekemisissäni, joten aikaisemmin mainitsemastani poiketen talven 2019-2020 sää- ja lumitilanneraporttien loppuun tekeminen kestää nyt maaliskuun 2020 ensimmäisen viikon ajan. Alla ensimmäisenä kuitenkin nyt samalla jo marraskuun raportti.

--- Nyt olen päivittänyt tänään 1.3.2020 klo. 23:55 talven 2019-2020 säävaiheet ja lumitilanteet Etelä-Suomeen marraskuun seurantaraportin osalta.


Päivitys 15.3.2020 klo. 18:15 >> Päätin viettää maaliskuun alkupuoliskolla yli viikon somevapaata kokonaan, ja siten myös täältä blogini päivittämisestä. Siksi minulta jäi kesken myös tämä päättyneen talven sääanalyysien teko kuukausittain - osaltaan arkeni ja korona-tilanteen pohdintoja varten sen tauon vietin, ja samalla huomasin, että taukoa somettamisesta joka tapauksessa oli hyvä tehdä ilman erillistä ilmoitusta. 

Lisäksi poistin tuon jo tehdyn marraskuun seurantaraportin pois näkyvistä, koska haluan tehdä sen uudella tavalla uudestaan julkaistavaksi - Nimittäin olen tuon tauon aikana pohtinut myös tätä sääanalyysisarjaani uudestaan parannetuksi versioksi, ja siksi poistin jo tehdyn osan; haluan tehdä senkin osan uudestaan mm. valokuvieni osalta laajempana, kun sen myötä nyt tarjoutuu mahdollisuus laittaa niitä valokuvausprojektieni kuvasatoja paremmin esille mm. jatkon suunnitelmieni pohjustamista varten yms. ...

Ja tietenkin päättynyt "talvi" oli Etelä-Suomessakin niin äärimmäisen erikoinen ja poikkeava tavanomaiseen verrattuna, että sen eri vaiheet on myös hyvä dokumentoida esille tarkasti ja perusteellisesti, mikä vaatii hyvien analyysien tekoa.

Palaan täten päivittämään uudestaan näitä päättyneen talven kuukausittaisia sääanalyysejä siten, että jätän tämän sääseurantaraporttien julkaisuvaiheita ja linkkejä sisältävän koostekirjoituksen ja palaan asiaan uudestaan aivan uudessa vastaavassa koostekirjoituksessa selkeyden vuoksi...

No comments: