Tuesday, February 04, 2020

Kesän 2019 helleseurannan puuttuneiden osien jälkikäteinen valmiiksi teko päivittyvin linkein

Viime vuonna 2019 minulta jäi tämän blogini päivittäminen pahasti heitteille, kun silloin iski aikaisempaakin pahempi kirjoittamisen blokki ja muutenkin välinpitämättömyys tätä julkaisualustaa kohtaan - Siinä yhteydessä mm. jäi kesken kesän 2019 koko ajalle se perinteinen helleseuranta sarjassa "Kesän kuumin päivä", jota olin kirjoittanut tänne jo useina aikaisempina vuosina.

Nyt haluan korjata jälkikäteen tämän puutteen kuntoon, ja siksi nyt teen takautuvasti kaikki tarvittavat jäljelle jääneet helleseurantaosat tuolle viime kesälle valmiiksi!

Ennen kirjoittamisen keskeytymistä sain silloin suunnilleen ajallaan tehtyä kaksi ensimmäistä osaa siihen seurantaan, jotka laitan tähän ensin tutkittavaksenne uudestaan. Ne kattoivat helletilanteet kesäkuun alkupuolelle saakka, ja mukana oli tuttuun tapaan myös kuvailuja kasvukauden etenemisestä ja vesistöjen pintalämpötilojen vaiheista sekä sääennusteitakin: 

--- Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 1 (Päivitetty!: mm. ennustetta viikon 23 helteestä) ja Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 2 (Päivitetty loppuun!).

Koska viime kesänä hellettä oli useaan kertaan jopa syyskuulle saakka, niin kaiken kaikkiaan näitä seurantaosia tulee yhteensä jopa 8 kappaletta! - niinpä noiden jo tehtyjen lisäksi joudun tekemään vielä 6 osaa lisää.

Näiden jäljellä olevien osien tekemisessä ja koostamisessa noudatan nyt seuraavaa tapaa: Kussakin osassa on yhä tuttuun tapaan lämpötilalistausten osiot Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille päivittäisine tilanneselostuksineen. Mukaan alustuksena kaikkiin osiin tulee ensin suursäätilalliset kuvailut kustakin helteestä itsestään ja niihin johtaneista vaiheista; samalla tulee osittain kuvattua myös muun Euroopan säävaiheita pitkin kesää.

Itse lämpötilojen seurantalistausten perään laitan useassa jatko-osassa myös siinä osassa olleen hellevaiheen ja seuranneen osan hellevaiheen välissä tapahtuneista säävaiheista kuvailuja varsin tarkkaankin, joten kaikkiaan koko viime kesän säistä tulee hyvin kattava kuvaus. Jokaisessa osassa on lopuksi tutut kasvukauden kulloisiakin vaiheita ja vesistöjen pintalämpötiloja kuvailevat kirjoitukset.

Nyt voin paljastaa tässä samalla, miten itse asiassa useina viime päivinä olen jo valmistellut luonnoksina varsin pitkälle valmiiksi näitä jäljellä olevia 6 seurantaosaa. Tällä taktiikalla pyrin saattamaan niiden julkaisuaikataulut valmiiksi nopeasti tehtäväksi sarjaksi tyyliin: yksi osa julki päivittäin. Nyt näyttää siltä, että voin aloittaa julkaisusarjan jo huomisesta keskiviikosta 5.2. alkaen.

Kerron myös nyt, että jälkikäteen kaikkien säätietojen ja muun materiaalin selvittämiseksi minulla on ollut monia apuvälineitä ja lähteitä: 

Suursäätilallisia informaatioita olen saanut mm. Wetter3-sivuston sääkartta-arkistosta, mistä valikosta saatavat "Niederschlagsstaerke und form"- ja "2 m Temperatur"-kartat ovat olleet oikein hyväksi avuksi - nyt jatkossa te muutkin voitte mm. juuri niitä karttoja apuna käyttäen tutkia mielenkiintoisesti jälkikäteen näitä kesäsäiden kuvailujani koko ajalle; teksti-informaation ja karttakuvasarjojen keskinäinen vertailu on antoisaa. 

Itse lämpötilalukemien jälkikäteisessä haalimisessa hyvä lähde on ollut Ilmatieteen laitoksen Säähavaintoarkisto. Lisäksi valokuvaamiseen liittyvät projektini ovat olleet hyvänä apuna mm. tarkastelualueen sään luonteen (mm. pilvisyys ja muut visuaaliset seikat) jälkikäteen selvittämisessä, kun minulla on päivittäisiä valokuvia koko viime kesänkin säävaiheista etenkin Espoon ja Hämeenlinnan alueilta. 

Lopuksi tämä kirjoitukseni saa toimia näiden puuttuneiden seurantajulkaisujen ilmoitustauluna, missä siis tulen päivittämään tämän tekstin loppuun vuorollaan jokaisen seurantajulkaisun linkiksi: jokaiselle seurantaosalle tulee omiin hellevaiheisiinsa liittyvät takautuvat julkaisuajat, mitkä olen päättänyt olevan kulloisenkin hellevaiheen viimeiset päivät. Näin seurannat löytyvät jatkossakin omista reaaliaikaisista kohdistaan blogissa kronologisena historiana.

Kunkin seurantaosan sisällä alkutekstissä mainitsen lisäksi senkin, miten oikeastaan kukin julkaisu on tapahtunut käytännössä jälkikäteen täällä vuoden 2020 helmikuussa: eli sen julkaisuhetken päivämäärä ja kellonaika tulevat niissä ilmi myös.

Myöhemmin olen ajatellut lisätä jälkikäteen blogiini myös viime syksyn ruska-analyysiä ja talven alkamisen luonnetta samaan tapaan, mistä palaan vielä asiaan erikseen... Sitten vain odottelemaan kunkin helleseurantaosan ilmestymistä seuraavaksi.


Kesän 2019 puuttuneiden helleseurantaosien julkaisuvaiheet ja linkit >>

Nyt olen päivittänyt tänään 6.2.2020 klo. 00:15 kesän 2019 helleseurantaan osan 3 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 3 (Hellejakso 16. - 22.6.2019).

Nyt olen päivittänyt tänään 6.2.2020 klo. 23:05 kesän 2019 helleseurantaan osan 4 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 4 (Hellepäivät 30.6. ja 1.7.2019).


Nyt olen päivittänyt tänään 8.2.2020 klo. 12:00 kesän 2019 helleseurantaan osan 5 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 5 (Hellejakso 18. - 29.7.2019).

Nyt olen päivittänyt tänään 10.2.2020 klo. 23:30 kesän 2019 helleseurantaan osan 6 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 6 (Hellepäivät 10. ja 17.8.2019).

Nyt olen päivittänyt tänään 15.2.2020 klo. 23:05 kesän 2019 helleseurantaan osan 7 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 7 (Hellejakso 26.8. - 2.9.2019).

Nyt olen päivittänyt tänään 15.2.2020 klo. 23:50 kesän 2019 helleseurantaan osan 8 >> Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 8 (Hellepäivä 10.9.2019).

--- Helleseuranta kesän 2019 osalta päättyy tähän.

No comments: