Wednesday, June 05, 2019

Kesän 2019 kuumin päivä - Osa 2 (Päivitetty loppuun!)

Monta päivää aikaisemmin hehkutettu helle on alkanut tänään 5.6., ja sen kesto on myös tarkentunut: hellettä saadaan tästä keskiviikosta tulevaan lauantaihin saakka, joten tämän kesän kuumimman päivän seuranta tässä osassaan on 5. - 8.6.2019.

Tällä kertaa teen tätä kirjoitusta päivittäin täydentyvänä, missä iltaisin lisään kunkin hellepäivän lämpötilalistaukset tilanneselostuksineen, ja aivan viimeisenä laitan loppuun la tai su aikana luontoseurannan osuuden kasvukauden kasvi- ym. havaintoineen. Myös vesistöjen pintavesilämpötiloista tulee tuttuun tapaan mainintoja samalla.

Katsotaanpa nyt suursäätilan osalta, miten tämä helle on päässyt käyntiin, miten se jatkuu ja millä tavalla se tulee loppuunsa: kuten edellisessä helleseurantaosan ennustepäivityksessä mainitsin, niin Suomen kaakkoispuolelle muodostunut korkeapaine on ollut pääsyy tähän hellejaksoon, kun sen länsireunoitse etelästä on alkanut helleilmamassan virtaaminen perille.

Aluksi tämän viikon 23 alussa lämpimän ilman virtaaminen tapahtui epävakaisen sään merkeissä lounaasta alkaen, missä kuurottaisia sateita liikkui tarkastelualueen yli lounaasta koilliseen, ja siinä yhteydessä paikoin saatiin jo ukkoskuurojakin, kuten eilen aamulla pääkaupunkiseudulla. Kuitenkin vielä eilen ei nippa nappa saavutettu hellelukemia, vaan päivälämpötilat olivat yleensä +20 ja +25 asteen välillä.

Tämän kaakkoisen korkeapaineen ja etelästä virtaavan helleilman vaihe kestää siis vielä huomisen torstain ja perjantain lähes ennallaan, ja itse asiassa helle on noina päivinä kuumimmillaan. Siinä on odotettavissa Etelä-Suomen sisämaassa jopa moninkin paikoin +30 asteen ylityksiä, joten kyse on kesäkuun alkupuoliskon helteeksi jopa poikkeuksellisen ankarasta kuumuudesta maamme olosuhteissa!

Perjantaina on tosin sen verran torstaita kosteampaa, että sade- ja ukkoskuurot alkavat yleistymään iltapäivällä ja illalla, mikä voi paikoin olla päivälämpötiloissa viilentävä elementti. Toisaalta to-pe ja varsinkin pe-la öinä minimilämpötilat voivat jäädä selvästikin +15 asteen yläpuolelle.

Varsinainen viileneminen alkaa sitten lauantaina 8.6., jolloin tuo kaakkoinen korkeapaine heikkenee, ja samalla Britteinsaarille pyörimään jääneestä voimakkaasta matalapaineesta alkaa ulottumaan matalapaineen osakeskusta Fennoskandian keskiosiin; tässä yhteydessä lounaasta / lännestä alkaa kylmän rintaman ylitys, jossa ukkoskuurot yleistyvät runsaimmilleen ja helleilma alkaa kaikota pois itään; ko. päivänä on kuitenkin vielä laajasti yli +25 asteen päivälämpötiloja.

Sitten su vallitsee viileämpi ja puuskaisen tuulinen länsi-lounaisvirtaus eteläosiltaan poutaisena, kun matalapainetta venyy edelleen Fennoskandian keski-pohjoisosien yli itään-koilliseen; lämpötilat jäävät kuitenkin ihan kesäisiksi eli päivälämpötilat voivat olla edelleen +20 asteen yläpuolellakin.

Korkeapainetta jää kuitenkin uudestaan jo su Suomen eteläpuolelle, ja sen muotoutumisesta sitten riippuu se, josko helle vielä palaisi uudestaan jo heti ensi viikon 24 alussa maahamme, mutta tästä on tehtävä uusia arvioita vasta myöhemmin....

Lämpötilat on poimittu Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista, ja lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin lähimpään kokonaislukuun. 

Tästä kerrasta alkaen paikkallissääsivustolla Lahden sääasema on nyt vaihtunut: Launeen sääasema on lopetettu ja sen tilalla on jatkossa Sopenkorven sääasema, jonka lämpötiloja käytän näissä seurannoissa. Seuraavaksi lämpötilalistaukset tilanneselostuksineen >>

Tässä on viime kesän uudistuksesta tuttu selitys lukemamerkinnöistä: Ylipäätään hellelukemiin (tasan +25 astetta ja sen yli +29 asteeseen saakka) päätyvät maksimilämpötilojen arvot merkitsen punaisella. Sitten +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen paksufonttisella punaisella. Lopulta +35 asteen helteet ja sitä kuumemmat lukemat laitan puolestaan paksufonttisella ruskehtavan punaisella.Keskiviikon 5.6.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +21 astetta, Turku +26 astetta, Salo +27 astetta, Pori +26 astetta, Hämeenlinna +27 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +27 astetta, Hyvinkää +27 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +26 astetta, Lappeenranta; Lepola +27 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +22 astetta ja Ilomantsi +23 astetta.

Tässä vaiheessa kaakkoisen korkeapaineen ja läntisten matalapaineiden välistä alkoi paremmin virtaamaan Baltian kautta helleilmaa alueelle, joskin edellispäivää selvästi heikompien etelätuulien kera. Pilvisyys pysyi koko päivän ajoittaisena yläpilvilauttailuina, mikä iltapäivän mittaan alkoi vähenemään etelästä ja lounaasta alkaen. Keski-Suomen puolella syntyi iltapäivällä heikkoja sadekuuroja, mutta yleisesti pilvimassat siis siirtyivät päivän mittaan pohjoisemmalle reitille merkkinä etelästä alaa valtaavasta helteestä. Helleilmamassan kosteuteen liittyen ilma jäi kuitenkin sen verran utuiseksi, että taivaan sinisyys oli harmaan sameaa.

Näissä oloissa tarkastelualueen kuumin osa-alue oli tyypillisesti eteläisimmän osan sisämaa, jonne etelästä alaa valtaava helle oli päässyt ensimmäisenä; siellä oli noin +27 asteen päivälämpötiloja. Helleilmamassa ei ollut vielä päässyt koillis-itäkolkkaan (Joensuu ja Ilomantsi), joten siellä oli muuta aluetta selvästi viileämpää sen takia.

Koska edellisviikko 22 oli ollut sen verran viileä ja tuulinen, niin suurten vesistöjen pintavesilämpötilat olivat ehtineet kylmentyä tähän helteen alkuun mennessä siten, että niillä oli tänään suuri viilentävä vaikutus; tämä havaitaan ym. listauksessa mm. Maarianhaminassa, Tampereen Siilinkarilla ja etelärannikon kohteissa. Sen sijaan Lappeenrannan Lepola oli varsin helteinen Saimaan läheisyydestä huolimatta; se johtui siitä, kun vallitseva virtaus kävi sinne etelästä käsin, jossa on laajasti järvetöntä mannerta - eli se kumosi Saimaan viilentävän vaikutuksen.

Torstain 6.6.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +27 astetta, Turku +30 astetta, Salo +30 astetta, Pori +30 astetta, Hämeenlinna +30 astetta, Tampere; Härmälä +30 astetta, Tampere; Siilinkari +28 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +27 astetta, Vantaa +29 astetta, Hyvinkää +30 astetta, Lahti +30 astetta, Kouvola +29 astetta, Porvoo +29 astetta, Lappeenranta; Lepola +29 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +30 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +25 astetta, Mikkeli +30 astetta, Jyväskylä +29 astetta, Savonlinna +29 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +26 astetta.

Suursäätila jatkui edellisen päivän kaltaisena, eli Suomen itä-kaakkoispuolella oli korkeapainetta ja länsi-lounaispuolella matalapainetta; näiden välistä Suomeen pääsi edellispäivää yhä paremmin erittäin helteistä ilmamassaa Itä-Euroopasta Baltian kautta. Ilmamassan kosteus näkyi edelleen ilman sameutena, mutta vielä tänään iltapäivällä muodostui sisämaassa vain vähän kumpupilvisyyttä ja vain yksittäisiä heikkoja sadekuuroja; muutoin oli selkeää. Ukkoset pysyivät vielä Suomen eteläpuolella.

Helle joka tapauksessa huipentui tässä vaiheessa ja siten kesän ensimmäiset +30 asteen ylitykset saavutettiin. Tosin kyseessä oli "vain" muutamien kymmenyksien veroiset ylitykset, ja niitä oli eniten tarkastelualueen länsiosissa. Helteinen ilma oli kuitenkin niin voimakasta, että myös tarkastelualueen mereisimmillä paikoilla mitattiin hellettä, kuten hetken aikaa jopa Kotka Rankissa.

Suurilla vesistöillä oli toki edelleen huomattavan suuri viilentävä vaikutus, vaikkakin vesistöjen pintavesilämpötilat ovat alkaneet nousemaan näillä säillä erittäin nopeasti; esim. pienimmissä järvissä jopa 2 - 4 asteen vuorokausitahtia! - järvivesissä alkaakin jo +20 asteen ylitykset.

Perjantain 7.6.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +28 astetta, Salo +29 astetta, Pori +31 astetta, Hämeenlinna +29 astetta, Tampere; Härmälä +30 astetta, Tampere; Siilinkari +28 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +26 astetta, Vantaa +29 astetta, Hyvinkää +29 astetta, Lahti +30 astetta, Kouvola +29 astetta, Porvoo +28 astetta, Lappeenranta; Lepola +29 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +30 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +25 astetta, Mikkeli +30 astetta, Jyväskylä +30 astetta, Savonlinna +30 astetta, Joensuu +29 astetta ja Ilomantsi +29 astetta.

Suursäätilan asetelma jatkui vielä ko. päivänä edellispäivän kaltaisena, joten itäisen korkeapaineen ja läntisen matalapaineen välistä Suomeen pääsi virtaamaan etelästä edelleen erittäin helteistä ilmamassaa. Tällä kertaa etelätuuli oli edellispäivää hieman voimakkaampaa, joten se aiheutti maksimilämpötiloihin hieman muutoksia: Yhtäältä kuumin helle levittäytyi nyt tasaisemmin koko tarkastelualueelle, joten 30 asteen tienoilla olleita lukemia oli ympäri aluetta sisämaassa. Toisaalta etelärannikolla ja lounaissaaristossa helle hieman miedontui samasta syystä, koska viileän meren vaikutus korostui.

Erittäin helteinen sää levisi nyt itse asiassa Lappiin saakka, ja koko Suomen mittakaavassa kuumimmaksi paikaksi osoittautui Oulu, jonne sopivalla etelä-kaakkoistuulella pakkautui hellettä niin, että maksimilämpötilaksi saatiin siellä ennätyksellinen +32,2 astetta! (ylen juttu) - tämä on maamme mittaushistoriassa varhaisin +32 asteen ylitys jo näin aikaisin kesässä.

Ukkoskuurot yleistyivät myös odotetusti tämän vuorokauden iltapäivällä, mutta tarkastelualueelle ei osunut kaikkein voimakkaimpia ukkosia; lähinnä hajanaisesti pienialaisia kuuroja ja ukkosia oli lähinnä Porin ja Tampereen seuduilla sekä vähän voimakkaammin Päijänteen pohjoisosien ja Jyväskylän seuduilla. Tämän takia ukkostelulla ei ollut vielä kovin suurta roolia lämpötiloihin.

Kaikkein voimakkaimmat ukkosalueet liikkuivat yhtäältä Vaasan seudulla pohjoiseen ja toisaalta Viron puolelta yritti nousta voimakkaita ukkosia etelärannikolle, mutta tyypillisesti viileä meri heikensi ne pois ennen perille saapumistaan. Myös Karjalankannakselta nousi voimakas ukkoskuuro Imatralle, jossa siinä yhteydessä kuvattiin tällainen raesade (iltalehden juttu).


---- Päivitys sunnuntaina 16.6.2019 klo. 23:30 >>

Valitettavasti kahdesta syystä jouduin viivyttämään tämän seurannan loppuun kirjoittamista, ja palaan vasta nyt tekemään sen: Ensinnäkin havaitsin tuossa 7. ja 8.6. päivien aikana joillakin Ilmatieteen laitoksen sääasemilla taas tietokatkoja, ja etenkin Hämeenlinnan Katisen sääasema lakkasi jopa kokonaan toimimasta. Hämeenlinnan tiedot olen ottanut tähän mennessä aina siltä asemalta. 

Toisekseen en muilta kiireiltäni jaksanut alkaa tekemään blogille mitään kuluneen viikon 24 (10. - 16.6.) aikana, ja jäin odottelemaan tilanteen selviämistä myös noiden sääasemien suhteen. 

Nyt on tilanne se, että Hämeenlinnan Katisen sääaseman joudun vaihtamaan toiseen, koska sen toiminta on ilmeisesti lopetettu kokonaan. Sen tilalle näihin seurantoihin joudun ottamaan Hattulan Lepaan aseman seuraavaksi lähimpänä asemana, ja se saa jatkossa näissä listauksissa edustaa Hämeenlinnaa.

Jatketaan seuraavaksi tuon yllä olevan seurannan saattamista loppuun, mihin listaan tilanneselostuksineen vielä lauantain 8.6. ja sunnuntain 9.6. vuorokaudet, eli ensin mainitusta poiketen venytän seurantaa yhdellä vuorokaudella, koska helteen päättyminen oli tuossa vaiheessa mielenkiintoinen: lämpötila-arvot on tällä viimeisellä päivityskerralla poimittu Ilmatieteen laitoksen säähavaintoarkistosta >>


Lauantain 8.6.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +29 astetta, Salo +29 astetta, Pori +28 astetta, Hämeenlinna +29 astetta, Tampere; Härmälä +29 astetta, Tampere; Siilinkari +27 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +27 astetta, Vantaa +29 astetta, Hyvinkää +29 astetta, Lahti +30 astetta, Kouvola +30 astetta, Porvoo +29 astetta, Lappeenranta; Lepola +29 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +30 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +24 astetta, Mikkeli +29 astetta, Jyväskylä +30 astetta, Savonlinna +30 astetta, Joensuu +28 astetta ja Ilomantsi +28 astetta.

Lounaasta alkoi lähestymään kylmä rintama tarkastelualueen länsiosia, kun kaakkoinen korkeapaine alkoi antamaan periksi. Samalla heikko-kohtalainen tuuli alkoi kääntymään eteläkaakosta enemmän etelälounaaseen. Tämän myötä helleilmamassan kuumin alue siirtyi enemmän tarkastelualueen itäosiin, missä vielä monin paikoin päästiin +30 asteen paikkeille sisämaassa ja suurten järvien vaikutuksen ulkopuolella. Länsiosissa sen sijaan viileni edellispäivään nähden lähes kaikkialla asteella-parilla päivälämpötilojen osalta. Yö oli erittäin lämmin paikoin lähes +20 asteen minimilämpötiloineen.

Ukkoskuurot yleistyivät edellispäivään nähden, mutta niitä esiintyi lähinnä sisämaassa ja sielläkin melko pienialaisesti. Paikoin niillä oli hetkellisesti viilentävää vaikutusta jo iltapäivän aikana. Illalla Suomen etelä- ja lounaispuolella muhi seuranneeksi yöksi saapuneita voimakkaampia ukkoskuuroja kylmän rintaman etureunassa...

Sunnuntain 9.6.2019 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +18 astetta, Turku +23 astetta, Salo + 24 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +23 astetta, Tampere; Härmälä +22 astetta, Tampere; Siilinkari +21 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +24 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +26 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +21 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +22 astetta, Savonlinna +26 astetta, Joensuu +26 astetta ja Ilomantsi +26 astetta.

Tarkastelualueen länsiosien yli siirtyi länsilounaasta kylmä rintama yön ja aamun aikana, jolloin sillä alueella esiintyi yön ja aamun aikana ukkoskuuroja ja paikoin hyvinkin rankkoja kaatosateita; nämä kuurot liikkuivat kylmän rintaman etureunalla lounaasta koilliseen, ja yksi voimakkaimmista kuuroryppäistä siirtyi aamuyön ja varhaisaamun aikana Hankoniemen tienoilta Hämeenlinnan kautta Jyväskylän seudulle - Näin ollen iltapäiväksi tälle länsiosalle levisi jo eniten viileämpää ilmaa; sää poutaantui aamusta vaihtelevaksi kumpupilvisyydeksi, ilman utu hälveni ja melkein kaikkialla sillä alueella maksimilämpötilat jäivät alle +25 asteen navakkapuuskaisessa länsituulessa.

Itäosissa helleilmamassa jäi vielä vaikuttamaan aamu- ja keskipäivän ajaksi sen verran, että siellä maksimilämpötilat ehtivät nousemaan yli +25 asteen; edellispäivään nähden oli kuitenkin viileämpää, koska keski- ja iltapäiväksi ukkos- ja rankkasadekuurojen vyöhyke siirtyi lännestä sinne vaikuttamaan. Sitten illaksi myös sinne pääsi leviämään kokonaan viileämpi kumpupilvinen länsivirtaus Lapin yli itäkoilliseen venyneen voimistuneen matalapaineen auttamana; Oulun tienoilla oli siinä yhteydessä jopa myrskypuuskia.

---- Näin tämä hellejakso tuli päätökseensä, joten seuraavaksi kertaan vielä tähän sunnuntaihin 16.6. saakka ilmenneen sään kuvaa Etelä-Suomessa, kun se nyt näin mahdollistui viivästyneen päivityksen takia:

Tällä viikolla 24 (10. - 16.6.) Etelä-Suomen sää on ollut ajoittain viileää, mutta on eilisestä alkaen lämmennyt taas lähes hellerajalle. Aluksi viime ma-ti aikana tuo Lapin matalapaine siirtyi nopeasti itään ja luoteesta ulottui korkeapaineen selännettä Suomeen tiistaina. Kylmää ilmaa ei kuitenkaan mainittavasti päässyt Etelä-Suomeen tässä vaiheessa, vaikka tuon itään siirtyneen matalapaineen länsipuolitse purkautui Lappiin hetkeksi erittäinkin kylmää ilmaa Pohjoisnavalta saakka; pohjoisessa Lapissa saatiin jopa lumipeitettä tuoneita lumisateita ma-ti välisenä yönä! - Samaan aikaan ma ja ti Etelä-Suomessa päivälämpötilat pysyivät kuitenkin yli +20 asteessa enimmäkseen poutaisessa ja vaihtelevapilvisessä säässä.

Sitten Itä-Eurooppaan edelleen jäänyt kostea ja erittäin kuuma helle (päivälämpötilat siellä pitkältikin yli +30 astetta) yritti tulla takaisin pohjoisemmaksi kohti Suomea, mutta se jäikin koko ajan vain tyrkylle ke-to aikana lähimmillään Baltiaan - tässä yhteydessä lounaasta Etelä-Suomea hipoen kiertyi itään ajoittain runsasta pilvisyyttä ja sateita, joista monet olivat jäänteitä Keski- ja Itä-Euroopan sekä Etelä-Skandinavian ja Baltian rajuista ukkosmyrskyistä; torstain aikana etelärannikolle ja lounaiskolkkaan osui paikoin myös ukkosia, mutta osa myös hiipui juuri ennen rantautumistaan.

Samassa yhteydessä matalapainetta työntyi länsilounaasta Suomenlahden ja Baltian pohjoisosan suuntaan. Sitä vastassa Suomen itäpuolella oli korkeapainetta, mikä aiheutti tuolloin ke-to aikana Etelä-Suomeen voimakkaita itä-kaakkoistuulia - nämä alatuulet ja ylempänä troposfäärissä lounaasta itään kiertyen liikkuneet pilvimassat mahdollistivat ns. tuuliväänteen aikaan saamia näyttäviä aaltorakenteita monenlaisiin pilviin.

Sitten perjantaiksi matalapainetta asettui länsilounaasta heikkona ja heikenneiden tuulien kera Suomenlahden tuntumaan, mikä jakoi tuon eteläpuolisen helteen nyt pysyvästi vain Baltiaan - Itä-Eurooppaan ja idästä alkoi virtaamaan Etelä-Suomeen ajoittain viileitä annoksia ilmaa, jonka takia pe iltapäivällä tiheän alapilvisyyden kera lämpötilat jäivät +10 ja +15 asteen välille, kun ne edeltäneenä päivänä olivat hiponeet runsaassa pilvisyydessäkin +20 astetta.

Nyttemmin tänä viikonloppuna eli la-su aikana helteisin ilmamassa on joutunut siirtymään myös Baltiasta pois idemmäksi ja kaakommaksi. Toisaalta länsilounaasta on pyrkinyt myös uudestaan lämpimämpää ilmaa Etelä-Suomeen, kun Baltiaan on muodostunut uutta pientä korkeapainetta ja tuo Suomenlahden matalapaine siirtyi itäkoilliseen runsaine pilvineen - etenkin tänään sunnuntaina 16.6. Etelä-Suomi on palannut aurinkoisen sään pariin sisämaan kumpupilviä lukuun ottamatta, ja päivälämpötilat ovat kohonneet paikoin lähes +25 asteeseen.

Vielä sääennustetta viikolle 25 (17. - 23.6.), eli siis myös Juhannukseksi >> aluksi ma-ke aikana Keski-Euroopasta siirtyy Suomen eteläpuolelle vähän voimakkaampaa korkeapainetta, jonka länsi- ja pohjoispuolitse entistäkin lämpimämpää ilmaa virtaa Suomeen; Etelä-Suomessa on enimmäkseen poutaa ja vähäpilvistä tässä vaiheessa, mutta keskiviikon aikana voi lännestä tulla hieman kuurosateita. Päivälämpötilat kohoavat ainakin sisämaassa yli +25 asteen, joten alkavalla viikolla on tulossa ainakin mieto helleaalto - en ole vielä varma viitsinkö ottaa sitä tällaiseen tarkempaan helleseurantaan mukaan heti tämän loppuun viimeisteltävän perään...

Sitten Juhannusta lähestyttäessä torstaina aaton aattona länsilounaasta tulee taas vuorostaan kylmä rintama Skandinavian pohjoisosan / Lapin tienoille lounaasta siirtyvän matalapaineen kera; sade- ja ukkoskuuroja voidaan saada monin paikoin, mutta päivälämpötilat saattavat vielä olla hellelukemissa, ja yöt tässä vaiheessa ovat taas hyvinkin lämpimiä paikoin yli +15 asteen minimilukemineen...

Juhannusaattona ja -päivänä eli pe ja la olisi sitten seuraavanlaista: vaikka kylmä rintama on todennäköisesti jo ylittänyt alueen itään juhannusaattona, niin ilmamassa jäänee kuitenkin niin lämpimäksi, että +25 asteen paikkeille voi olla päivälämpötiloissa mahdollisuuksia edelleen; kuumin helle jäänee kuitenkin Suomen etelä-kaakkoispuolelle tuossa vaiheessa. Juhannuspäivänä lähes tai miedosti helteinen poutasää jatkunee edelleen, koska lounaasta koilliseen alueen yli ulottuisi korkeapaineen selännettä ja Lapin matalapainekin olisi silloin heikentynyt...

Näillä näkymin on sitten merkkejä siitä, että helle voimistuisi heti Juhannuksen jälkeen ja varsinkin seuraavalla viikolla 26 (24. - 30.6.), mutta palataan siihen sitten aikanaan, ja jos se toteutuu, niin viimeistään silloin teen osan 3 tämän kesän helleseurantaan...

Sitten tähän aivan viimeiseksi se alussa lupaamani kasvukauden vaiheiden havainnollistusosio ja samalla vesistöjen pintavesilämpötilojen kartoitusta >> 

Tuon 5. - 9.6. olleen hellejakson alussa oli menossa seuraavanlaisia kasvu- ja kukintavaiheita Etelä-Suomessa: lupiinien (Lupinus polyphyllos) kukinta oli saavuttamassa huippuansa, mutta tuo helle olikin sitten jo niin voimakas, että tällä päättyvällä viikolla 25 ne ovat olleet jo lopettamassa kukintaansa lämpimiltä kasvupaikoilta alkaen. 

Kotipihlaja (Sorbus aucuparia) ja pihasyreeni (Syringa vulgaris) olivat helteen alussa vielä osittain loppuvaiheensa kukassa, mutta helteen myötä kukinta loppui jo kokonaan, ja sama koski myös balkaninhevoskastanjaa (Aesculus hippocastanum).

Tuon helteen aikana ja sen loppuun mennessä kukintahuipun saavuttivat monet normaalisti vasta Juhannuksen tienoilla kukkivat lajit, kuten koiranputki (Anthriscus sylvestris), juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia "Plena"), kultasade (Laburnum alpinum), monet pihasyreenin jälkeen kukkivat myöhäisemmät syreenilajit ja -lajikkeet (Syringa cv.), lännenheisiangervo (Physocarpus opulifolius) ja koivuangervo (Spiraea betulifolia).

Tämän päättyneen viikon aikana viileämpi sää on sitten mukavasti pitkittänyt noiden kukintaa, mutta niilläkin nyt alkavalla juhannusviikolla on odotettavissa kukinnan loppuminen, koska sää on taas niin lämmintä koko viikon ajan.

Juhannusviikon lämpimyydessä kukintaansa ovatkin aloittamassa jo tyypilliset heinäkuun kukkijat, kuten maitohorsma (Chamaenerion angustifolium), jonka kukintaa on lämpimillä kasvupaikoilla ollut jo tälläkin viikolla 24 näkyvissä. Muita kukkimaan alkavia lajeja ovat myös monet jasmikkeet (Philadelphus sp.), pensasangervoista japaninangervon (Spiraea japonica) monet lajikkeet (kuten keijuangervo), ranta-alpi (Lysimachia vulgaris) ja mesiangervo (Filipendula ulmaria).

Tästä havaitaan, että kasvukausi on edennyt edelleen enimmillään n. kaksi viikkoa etuajassa tavanomaiseen aikatauluun verrattuna, ja sama tulee edelleen jatkumaan, ellei jopa ole odotettavissa etumatkan pidentymistäkin helteisimpien sääskenaarioiden mukaan...

Sadanta on ollut ukkoskuurojen turvin monin paikoin hyvää, joten parhaiten ukkossateita saaneilla paikoilla ei ole vielä kuivuusvaaraa. Paikoin esim. etelärannikolla tyypilliseen tapaan ukkossateita ei ole osunut kovin hyvin kohdalle, joten sellaisilla paikoilla kuivuusongelmat voivat lähteä etenemään juhannusviikolla varsinkin, jos tuon alkavan viikon torstain ukkoskuuroja ei edelleenkään osu kunnolla niille paikoille...

Koska kuivuutta ei ole vielä mainittavasti tullut lähes kaikkialla, niin nurmikot ja maaseudulla peltojen viljat ovat olleet hyvässä ja nopeassa kasvussa; esim. ruis on tullut jo tähkävaiheeseen, ja tässä kesäkuun lopulla voidaan odotella jo rypsinkin aloittavan kukintaansa. Puutarhojen ja puistojen nurmikoilla puolestaan on jo valkoapilan (Trifolium repens) kukintaa paikoin runsaastikin, ja niiden kukinta runsastuu juhannusviikolla, jos nurmikoiden leikkuuta maltetaan viivyttää...

Vesistöissä pintalämpötiloissa oli odotettu lämpöpiikki tuon edellisen helleaallon lopussa eli siis tasan viikko sitten - silloin järvissä mitattiin monin paikoin kesän ensimmäisiä yli +20 asteen lukemia, jotka olivat paikoin jopa yli 5 astetta sen ajankohdan normaaleita korkeampia.

Tällä päättyneellä viikolla 24 pintavesien viilenemistä ajankohdan tavanomaisempiin lukemiin tapahtui niin, että pääosin lämpötilat olivat +15 ja +20 asteen välillä pitkin viikkoa - nyt alkavalla viikolla 25 koko ajan jatkuva tavanomaista lämpimämpi sää saa uimavedet taas mukavan lämpimiksi, ja järvissä +20 asteen tienoille ja ylikin aletaan taas pääsemään. Juhannukseen mennessä on siis odotettavissa järvissä hyvinkin lämpimiä vesiä.

Merialueilla etenkin ulapalla on ollut vielä varsin kylmääkin vettä tuosta edellisestä helteestä huolimatta, mutta tällä alkavalla juhannusviikolla myös esim. Suomenlahdella on odotettavissa ulappaa myöten varsin hyvää lämpenemistä: Tässä vaiheessa vuottahan auringonsäteilyn tehot ovat huipussaan, joten sillä on vuoden parhain lämmitysvaikutus menossa - niinpä Suomenlahden sisälahdissa ja aivan rantaviivallakin voidaan jo odotella Juhannukseen mennessä +20 asteen ensimmäisiä saavuttumisia, ja ulapallakin pintavesi lämpenee yli +15 asteen ainakin osittain / ajoittain.

No comments: